Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 май 2010 г.

ТРТ - 15.05.2010 г. !

Правителство на малцинството в ТРСК...

Лидерът на Партията на Националното Единство Ирсен Кючюк ще сформира малцинствено правителство получавайки подкрепата и на Демократическата Партия...

Изпратена 15.05.2010 09:27:32 UTC

Обновена 15.05.2010 09:27:32 UTC

Усилията в ТРСК за сформиране на ново правителство дадоха резултат. Лидерът на Партията на Националното Единство Ирсен Кючюк ще сформира малцинствено правителство получавайки подкрепата и на Демократическата Партия.
Ирсен Кючюк, който получи от президента Дервиш Ероглбу задачата за сформирането на новия кабинет, оповести, че са постигнали съгласуваност с Демократическата Партия.

Партията на Националното Единство, която разполага с 24 кресла в 50 членния парламент на ТРСК, ще сформира малцинствено правителство. Демократическата партия водена от Сердар Денкташ, която разполага с пет кресла в парламента, ще подкрепи правотелството на гласуването за вот на доверие.
Двете партии постигнаха съгласуваност и във връзка с насрочените за 27ми юни избори за местни органи на властта и на предсрочните избори в Гази Магоса за избирането на депутат на мястото на избрания за президент Дервиш Ероглу.
Демократическата партия ще подкрепи посочената от Партията на Националното Единство кандидатура за депутат от Гази Магоса на дъщерята на Дервиш Ероглу Ресмийе Джаналтай.
-
Очаква се двуцифрен икономически ръст...

Министърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек подчерта, че няма да бъдат изненадани ако икономическия ръст през първата четвъпт на годината бъде между 12 и 14 процента.

Изпратена 15.05.2010 09:30:04 UTC

Обновена 15.05.2010 09:30:04 UTC

Министърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек подчерта, че няма да бъдат изненадани ако икономическия ръст през първата четвъпт на годината бъде между 12 и 14 процента.
В словото, което произнесе в град Газиантеп министър Шимшек каза, че турската икономика възстановява с много бързи темпове силата си и е напълно възможно през първата четвърт на годината процентът на икономически ръст да достигне до двузначна цифра. Той подчерта, че Турция може да посрещне края на годината като страната с най-висок икономически ръст сред страните членки на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие.
-
Среща на младежи от света в Анкара...

За започващата днес в Анкара "Анадолска Среща на Младежи и култури от Света" в столицата се стекоха 3 хиляди младежи от Турция и от 62 страни в света...

Изпратена 15.05.2010 09:35:52 UTC

Обновена 15.05.2010 09:35:52 UTC

Младежи от четирите краища на света се срещат в Анкара. За започващата днес в Анкара "Анадолска Среща на Младежи и култури от Света" в столицата се стекоха 3 хиляди младежи от Турция и от 62 страни в света.
Младежите пристигнали от чужбина ще имат възможността да опознаят турската култура.
Ще бъдат представени различни занаяти като калиграфия, керамика, стъкларство.
Ще бъдат изнесени концерти на музикални и танцови групи.
Мероприятията ще продължат до 21ви май.
-
Бомбено нападение в Ирак...

По време на нападение-камикадзе в град Теляфер в Ирак са загинали 25 и са ранени 120 души....

Изпратена 15.05.2010 09:34:01 UTC

Обновена 15.05.2010 09:34:01 UTC

По време на нападение-камикадзе в град Теляфер в Ирак са загинали 25 и са ранени 120 души. Нападението е станало близо до стадион на който се е играела футболна среща.
На входа на стадиона е била взривена кола-бомба. По време на избухналата паника, още двама нападатели-камикадзе са взривили бомбите по тялото си.
Отбелязано бе, че състоянието на някои от ранените е много тежко.
-
Операциите срещу терористи от ПКК продължават...

Струпват се военни сили на границата с Ирак...

Изпратена 15.05.2010 09:32:10 UTC

Обновена 15.05.2010 09:32:10 UTC

Операциите на силите за сигурност срещу терористичната организация ПКК продължават.
Съсредоточени бяха крупни войскови подразделения в района на заставата Даглъджа.
Специални военни машини и отряди от сапьори контролират пътищата в окръг Хаккяри за мини и бомби поставени от терористите от ПКК.
Пехотните подразделения в местностите Дереджик и Даглъджа бяха усилени с бронетанкови поделения.
-
Послания за дружба и мир в Атина...

Премиерът Ердоган изрази вярата си, че с Гърция вече ще бъдат предприемани стъпки не за сближаване, а за партньорство

Изпратена 15.05.2010 09:24:49 UTC

Обновена 15.05.2010 09:24:49 UTC

Гръцкото правителство изправено пред сериозни проблеми поради икономическата криза в страната, намери подкрепа по време на посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Атина.
По време на посещението бяха подписани 22 двустранни споразумения и бе прието решение за въвеждането на нови мерки за повишаване на доверието в двустранните отношения.
След церемонията по подписването на споразуменията премиерът Ердоган изрази вярата си, че с Гърция вече ще бъдат предприемани стъпки не за сближаване, а за партньорство и отбеляза, че с предприетата стъпка е бил разрешен визoвият проблем.
В дневния ред на срещата Папандреу-Ердоган бе и кипърския проблем. Ердоган отбеляза, че Турция оказва пълна подкрепа на усилията за разрешаване на кипърския проблем и каза, че ако двете страни обединят усилията си, е уверен, че до края на годината ще бъдат получени положителни резултати. С това свое изявление Ердоган даде сигналите, че започва един нов етап с историческо значение в процеса за разрешаване на кипърския проблем.
Премиерът Ердоган подчерта, че не желаят Егейско море да е море на раздялата, а искат в региона да повее вятъра на мира.
Във връзка с отварянето на богословското училище на остров Хейбелиада, премиерът Ердоган каза, че се надява да бъдат получени положителни резултати в усилията за разрешаването на този проблем.
Премиерът Ердоган присъства и на гръцко-турския делови форум.
-
Преглед на турския печат 15.05.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 15ти май 2010та година...

Изпратена 15.05.2010 07:48:25 UTC

Обновена 15.05.2010 07:48:25 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Хабертюрк. В новината озаглавена "Ефаристо Поли на комшията", вестникът съобщава, че по време на посещението си в Гърция премиерът Ердоган е отправил топли послания за мир и дружба, и е приключил пресконференцията с думите Ефаристо Поли, което на гръцки означава Благодаря ви много. В новината се отбелязва, че по време на това посещение в Атина, което може да се окачестви като историческо по своето значение, премиерът Ердоган е бил придружаван от десет министри и над сто бизнесмени и ce подчертава, че е бил учреден "Съвет за Стратегическо Сътрудничество на Високо Равнище" и са били подписани 22 двустранни договора за сътрудничество обхващащи различни сфери от образованието до транспорта и от енергетиката до търговията.
Вестник Заман също се е спрял на посещението на премиера Ердоган в Атина и предава думите му-Не желаем Егейско море да бъде море на раздялата. Искаме то да се превърне в море, което ни обединява и в символ на мира.
В новината озаглавена "Мястото на Турция е в ЕС" вестник Йени Шафак пише, че новото коалиционно правителство на Великобритания е подчертало, че ще продължи да следва политиката за оказване на пълна подкрепа на членството на Турция в ЕС. В новината се предават думите на бившия посланик на Великобритания в Анкара Сър Дейвид Логан-И Консервативната Партия, и Либералната Демократична Партия, които сформираха първото от 65 години насам коалиционно правителство на Великобритания, оказват пълна подкрепа на членството на Труция в ЕС.
"Лула е последният шанс на Техеран". В новината под това заглавие вестник Джумхурийет отбелязва, че в период в който в Съвета за Сигурност на ООН се придава крайния вид на новия пакет със санкции, които ще бъдат наложени на Иран ако не бъде разрешена кризата с ядрената програма на тази страна, вниманието на света се е насочило към предстоящото посещение в Техеран на президента на Бразилия Луис Инасио Лула Да Силва, който пое посредничеството в преговорите между Иран и западните страни.
Вестник Йени Шафак съобщава, че след преврата на 7ми април в Киргизия, вълненията в страната продължават и че в град Джелялабад в южната част на страната са избухнали стълкновения между привържениците на сваления държавен глава Курманбек Бакиев и на опозицията. Вестникът пише, че има един загинал и 63ма са ранени, 15 от които тежко. В новината се подчертава, че турското посолство в Бишкек е предупредило турските граждани намиращи се в Киргизия да бъдат внимателни.
Същият вестник в новината озаглавена "Червена Война в Тайланд", съобщава, че напрежението между армията и Червените Ризи в Бангког е прерастнало на въоръжени конфликти и че след като опозиционен лидер е бил разстрелян от снайперист, са избухнали стълкновения, по време на които са били убити над десет души и са били ранени близо сто души, сред които и един канадски оператор на камера. В новината се отбелязва, че чуждестранните посолства са преустановили работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2