Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 14 май 2010 г.

ТРТ - 14.05.2010 г. !

Ердоган замина на официално посещение в Гърция

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган замина на официално посещение в Гърция.

Изпратена 14.05.2010 10:44:02 UTC

Обновена 14.05.2010 10:44:02 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган замина на официално посещение в Гърция.

Ердоган, който е първият турски премиер посещаващ за втори път Атина е придружаван от 10 министри и многобройна делегация бизнесмени.

Това историческо посещение е възприемано като началото на нов период в отношенията между двете страни.

В Гърция Ердоган ще проведе редица важни контакти.

На дневен ред се очаква да бъдат поставени въпросите за търговските отношения между двете страни и икономическата криза в Гърция.

Турция, която излезе с успех от кризата се очаква да сподели с правителството на Атина своя опит.

Междувременно в Атина ще се проведе първото заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище, който бе създаден с цел разгръщане на отношенията между двете страни.
-
Преглед на турския печат 14.05.2010 г.
Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 14.05.2010 10:41:01 UTC
Обновена 14.05.2010 10:41:01 UTC
Вестник Заман съобщава за предстоящото посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Гърция. Вестникът предава, че премиерът Ердоган по време на посещението си ще бъде придружаван от 10 министри и 100 бизнесмени. В новината се отбелязва, че преди това важно посещение гръцкият премиер Йорго Папандреу е казал, че Егейско море може да се превърне в море на мира. В новината пише, че Папандреу е казал „Трябва да преодолеем неразбирателствата и да се съсредоточим върху общото бъдеще, което ни очаква в ЕС”. Папандреу се е спрял на сближаването между двете страни и в тези рамки е припомнил примера с Франция и Германия и е казал „Защо да не бъдем като тях?”. Вестникът акцентува, че гръцкият премиер е казал, че Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище, който ще заседава за първи път може да се превърне в повратен момент в отношенията между двете страни.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Това е само начало” съобщава за голямото сътрудничество между Турция и Русия, чиито отзвуци в чуждестранната преса продължават. Вестникът предава, че руският държавен глава Димитрий Медведев в речта си на турско-руския делови форум е казал „Целта ни е търговския обем между двете страни да бъде повишен на 100 милиарда долара в рамките на няколко години. Този обем подхожда напълно на потенциала на страните ни и всеки, който се намира тук ще положи усилия за да допринесе за реализирането на тази цел”. В новината се отбелязва, че Медведев е изразил задоволство от посещението си в Турция и е казал дословно „В Анкара бяхме посрещнати от истински гостоприемници”.

Вестник Миллиет съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал, че споразумението за взаимната отмяна на визите между Турция и Русия е „стъпка от естество на революция” и че първите руски туристи, които ще пътуват без визи ще пристигнат това лято. В новината пише, че Давутоглу е казал, че това лято руските туристи ще могат да пътуват безвизово и че турските бизнесмени, интелектуалци и туристи които ще пътуват за Русия ще могат да пътуват безпроблемно без да има нужда от визи.

Вестник Сабах съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по време, на който са обсъдили редица въпроси включително и въпроса с иранската ядрена програма. В новината се отбелязва, че Давутоглу на съвместна пресконоференция с осъществилия посещение в Турция външен министър на Словакия Мирослав Лайчак е казал, че с външния министър на Бразилия Селсо Аморим действат в координация по въпроса с Иран. Вестникът предава, че Лайчак е казал „Предполагам че по настоящем в света няма въпрос, който да може да бъде разрешен без приноса на Турция.

Вестник Стар предава, че администрацията на американския президент Барак Обама е взела решение за включване в инициативата Съюз на цивилизациите, чиито съпредседатели са Турция и Испания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2