Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 март 2010 г.

Задълбочаване на стратегическите взаимоотношения с Турция !

Задълбочаване на стратегическите взаимоотношения с Турция !

Между България и Турция ще бъде създадена стратегическа група на високо равнище за енергийната сигурност, съобщи министър Николай Младенов. Групата ще се събира периодично, като ще обсъди всички въпроси в енергийния пакет.

1Задълбочаване на стратегическите взаимоотношения и цели с много важен партньор и съсед. Така може да се определи официалното посещение на турския външен министър Ахмет Давутоглу в България през изминалата седмица. По думите на българския домакин Николай Младенов, “това е посещение на добър приятел, външен министър на страна, с която ние имаме доста общи стратегически интереси”. Българският външен министър Николай Младенов изтъкна, че “с Турция нямаме политически проблеми, а двустранни въпроси, които трябва да разгледаме в рамките на създадените работни групи”. Именно такова е първото от основните направления на турската външна политика спрямо България, очертани от автора на “Стратегически дълбочини” Ахмет Давутоглу - “Политика на нулеви проблеми” със съседите.

1Второто направление включва взаимните икономически отношения, като гостът Давутоглу заяви, че инвестициите от турска страна в България са над 1 млрд. долара, но стремежът е те да са много повече. Давутоглу каза, че една от темите на разговор с министър Младенов е била свързана с общите икономически проекти, като посочи, че проектът „Набуко” е от първостепенна стратегическа важност за Турция. Външният министър на Турция каза, че държи отношенията между двете страни да се развиват на още по-високо ниво и да се организират по-чести срещи между външните министри. Друга тема на разговор е била енергийната сигурност. Външният министър Младенов съобщи, че България и Турция имат много общи интереси - „по отношение на енергийната сигурност, диверсификацията на енергийните доставки, относно сътрудничеството в региона на Черно море - за сигурност, свобода на икономическо движение и развитие, общи интереси в региона на Балканите, където двете страни оценяват значението на европейската перспектива както за Западните Балкани, така и за Турция, като изключително важна за развитието и стабилизирането на целия регион”. „Общи интереси означава и общи проекти като „Набуко”, който е от изключително значение както за България, така и за Турция, а и за всички европейски страни”, подчерта министър Младенов. Между България и Турция ще бъде създадена стратегиче­ска група на високо равнище за енергийната сигурност, съобщи външният министър Младенов, цитиран от агенция “Фокус”. В нея ще участват Николай Младенов и Ахмет Давутоглу, както и техните двама колеги - министри на икономиката и енергетиката. Групата ще се събира периодично, като ще обсъди вси­чки въпроси в енергийния пакет. „Разбираме, че за да може да решим въпросите, които стоят между нас, трябва да имаме една общност на идеи и на проекти, по които работим заедно. Когато започнем с позитивните послания и с общите инициативи, когато започнем движение по тези въпроси, тогава ще създадем и средата, в която всички открити въпроси, които има в нашите отношения, постепенно ще намерят своето решение в интерес, както на българските граждани, така и в интерес на турските”, каза Младенов.

Културното наследство - мост между България и Турция

По отношение на културното наследство турският външен министър каза, че то трябва да се разглежда като мост между България и Турция. Това е третото направление на външната политика на Турция, като “българските граждани с турски произход са живият мост между двете държави”, посочи Давутоглу. Според министър Младенов общите проекти означават и повече сътрудничество в различни области като културата, науката, които осигуряват ежедневния контакт между гражданите на двете страни по най-добрия начин. България и Турция трябва да работят заедно църквата “Св. Стефан” в Истанбул и “Джумая джамия” в Пловдив да станат част от глобалното културно историческо наследство на ЮНЕСКО, посочи Младенов. “По този начин искаме да покажем не само добрите си отношения, но и перспективата пред тях, защото между двете правителства има много неща, които може да направим заедно и да ги направим, единствено работейки директно един с друг”, допълни Младенов.

Посещението на добрия приятел на България

“Човекът ни уважи, такива дър­жавници ни трябват.” Така си говореха двама мъже на изли­зане от софийската джамия “Баня баши”, които успяха да се видят с турския външен министър Ахмет Давутоглу. Той бе на петъчна молитва по време на двудневното си посещение по покана на своя български колега Николай Младенов. Българският гост Давутоглу бе съпровождан дълго време на излизане и посрещнат много топло и с голям интерес от богомолците в джамията. С такива искрени чувства бе посрещнат Давутоглу навсякъде по време на своята визита, която е и първата на турски министър в България след 7 години. Министър Младенов определи посещението след разговор на четири очи във Външно министерство като „посещение на добър приятел на България”. Младенов изтъкна, че “разговорът ми с Ахмет продължи малко повече от предвиденото”, за което се изви­ни на чакащите ги журналисти. Също толкова любезен бе и Давутоглу, който нарече външния ни министър “скъпия ми приятел Николай Младенов”. Други­те спирки по време на визитата на турския дипломат номер 1 бяха при президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, както и в Главно мюфтийство. Черешката на тортата бе оставена накрая, когато двамата външни министри Николай Младенов и Ахмет Давутоглу посетиха заедно “Джумая джамия” в Пловдив. Давутоглу оцени високо поканата на Младенов заедно да посетят “Джумая джамия”, като от своя страна го покани в скоро време да посетят заедно българската църквата „Св. Стефан” в Истанбул. Двамата министри ще работят за включването на тези два обекта в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, като Младенов изтъкна, че общи интереси означава общи проекти, както и че двете страни имат какво да направят заедно, и то по-ефективно от миналото.

Общи стратегии в регионалната политика



“По отношение на регионалните взаимоотношения са необходими и трябва да се развиват стратегии. Като партньори в НАТО, България и Турция трябва да работят за реализиране на общите им интереси и да се координират в името на сигурността на региона”, посочи турският гост. Оттук нататък остава да видим какви ще са резултатите от тази среща по отношение на регионалната политика на двете страни на Балканите. Известно е вече желанието на България да бъде европейски координатор за Балканите, изказана преди месец от министър Младенов при среща с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. От своя страна Турция също води активна политика в този регион. На пръв поглед дипломатите на две не толкова приятелски, но съседни на България страни, отдавна станаха много близки. Турция и Сърбия вече работят заедно, което е показателно за настъпилите промени на Балканите. Само през изминалите 6 месеца външните министри на двете страни Ахмет Давутоглу и Вук Йеремич се срещнаха 11 пъти. Само тази внушителна цифра е показателна за добрата координация на двете страни, които само преди 2 г. бяха с обтегнати отношения заради обявяването на независимостта на Косово. Тайфур Хюсеинов

22 March 2010,Monday

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2