Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 16 октомври 2009 г.

Израелските войници са представени като садисти,убиващи палестински деца и бебета по време на офанзивата в ивицата Газа !

Турски ТВ сериал предизвика политическо недоволство в Израел !

Нахиде Дениз - кореспондент на БНР в Истанбул

Турският вицепремиер и държавен министър Бюлент Арънч заяви, че излъченият по турската държавна телевизия, сериал за израелската офанзива в Газа не съдържа политически тенденции.

Сериалът, наречен "Раздяла", предизвика силна реакция от страна на Тел Авив, защото израелските войници са представени като садисти, убиващи палестински деца и бебета по време на офанзивата в ивицата Газа. А според твърдения в медиите била подадена и протестна нота, но засега не се потвърди от турски официални източници.

"Не може и дума да става за проява на някакво отношение на нашата държава към Израел", каза Бюлент Арънч. "Отношенията между Турция и Израел винаги са били стабилни и приятелски. Ако има реакции, ще се разговаря, но трябва да се подчертае, че в случая става дума за ТВ сериал и в никакъв случай няма политически умисъл", заяви Арънч.

На въпрос възможно ли е поради израелските реакции сериалът да бъде спрян, той допълни, че това не е работа на правителството, за това си има комисия за електронните медии.

А според сценаристката на сериала Яшар Сейман, същинската причина за гнева на Израел е анулирането на ежегодните военни учения "Анадолски орел".

"ТВ сериал си изпати заради военните маневри", каза тя в разговор за турския ТВ канал НТВ, като уточни, че досега са заснети 3 серии.

Междувременно анулирането на маневрите предизвика безпокойство. Вестник "Файненшъл таймс" коментира, че Израел се опасява, че ще загуби един от най-силните си приятели в региона в лицето на Турция.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2