Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Израелски войници стрелят по палестински деца в Газа !

Раздорът между Турция и Израел поставя САЩ на кръстопът !

Октомври 2009

Дипломатическият конфликт между Турция и Израел, който се задълбочи през последните седмици, стана в условията на ключови събития на международната сцена и в региона на Близкия изток и Балканите. От една страна, напрежението между Анкара и Тел Авив ескалира в навечерието на разглеждането на доклада на южноафриканския съдия Ричард Голдстоун за войната в Ивицата Газа на заседание на Съвета по правата на човека в Женева. От друга страна, Европейската комисия излезе с доклад по разширяването, в който Турция е критикувана за нарушаване на правата на човека и липсата на диалог между политическите партии. Тези събития поставят турско-израелския конфликт в съвсем нова светлина, подсказвайки, че той надхвърля регионалните рамки и ще повлияе не само на геополитическите събития на Балканите и Близкия изток, но и на отношенията на тези региони със САЩ.
Още преди да се констатира фактът, че обстоятелствата в турската външна политика подсказваха за бъдещ конфликт с Израел, заради избирането на ислямистки-настроен президент и сближаването на позициите между Турция и Сирия, трябва да се отбележи, че този конфликт бе напълно преднамерен. Съвсем открито премиерът Реджеп Тайип Ердоган прекрати консултациите си с Израел относно планираните учения на НАТО в Турция, междувременно водейки такива с останалите участници в маневрите. В последствие властите в Анкара категорично обявиха, че няма да допуснат израелските въоръжени сили да участват в ученията, които бяха отменени. Близо седмица по-късно по турската телевизия бе излъчен филм, който показва израелски войници, които стрелят по палестински деца в Газа.
Несъмнено, Анкара знае как да ядоса Израел. От своя страна, властите в Тел Авив, които и без това продължават да са под натиска на международната общност за войната в Ивицата Газа миналата зима, реагираха мигновено и яростно, осъждайки тези действия, наричайки ги пропаганда и лъжа. В същото време, израелските вестници публикуваха коментари, в които разкриха, че властите в страната всъщност са очаквали подобно влошаване на отношенията, с оглед ръководството на турската държава. Печатните медии дори коментираха, че може би това е краят на турско-израелското сътрудничество.
С тази прогноза вероятно се съгласиха и в Анкара, където дни след отмененото учение на НАТО, бе обявено провеждане на мащабни военни маневри със Сирия – стар враг на еврейската държава.
Откритата преориентация на турската външна политика обаче разтревожи най-много Вашингтон. И с право. САЩ от дълго време се опитват да потушат напрежението между двата си най-верни съюзника в региона. Сега обаче, Белият дом е поставен на кръстопът – дали да подкрепи Израел, който все повече разкрива самочувствието си на недосегаем, открито атакувайки американската външна политика и неспазвайки международни резолюции, или стратегическия си партньор Турция. Залогът е един и той бе ясно посочен от Анкара, отказвайки да допусне израелските войски до ученията на НАТО – палестинската държава. От администрацията на президента Барак Обама, която смело се ангажира да разреши близкоизточния конфликт, се очакват сериозни действия. Този път обаче на карта са заложени собствените интереси на САЩ в региона.
Ефектът от опита на турската дипломация да принуди Вашингтон да изпълни обещанието си към палестинците ще стане ясен скоро. Освен ако Израел не се опита да забави отново мирния процес, нападайки Иран.
Ивелина ИВАНОВА

фокус / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2