Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 24.10.2009 г. !

Турският премиер пристига на посещение в Пакистан
24 октомври 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига днес на тридневно посещение в Пакистан, имащо за цел да укрепи отношенията между двете страни, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
От пресцентър на турското правителство съобщиха, че в хода на визитата Едроган ще разговаря с президента на Пакистан Асиф Али Зардари и с премиера Юсуф Раза Гилани.
Съобщава се, че преговорите на Ердоган в Исламабад ще бъдат фокусирани върху редица важни двустранни, регионални и международни въпроси в светлината на стремежа на Турция да играе важна роля в установяването на мир в региона и усилията й за организирането скоро в Анкара тристранна среща между президентите на Турция, Пакистан и Афганистан.

Турският президент ще посети Сърбия на 26 октомври
24 октомври 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл на 26 октомври ще пристигне на двудневна визита в Сърбия за преговори с високопоставени официални лица на сръбските власти по въпроси, представляващи общ интерес, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Турски президентски източници съобщиха, че Гюл ще се срещне със сръбския си колега Борис Тадич, за да обсъди укрепването на двустранните връзки, както и да обмени мнения по редица регионални и международни въпроси.
Двете страни ще подпишат редица двустранни споразумения в няколко сфери.
Гюл ще участва в турско-сръбски бизнес форум.

Траките се връщат в новата експозиция на музея в Одрин
24 октомври 2009 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Одрин. Новата експозиция на музея в Одрин (Едирне) показва, че вече се обръща много по-голямо внимание на тракийската култура и траките, нашето общо културно наследство, са изведени на преден план. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” тракологът проф. Валерия Фол. По думите й - това е характерно за археологическата част на музейната експозиция, включително за широката публика, а за децата е изведен и образът на Спартак, като една емблематична фигура на траките с въпроса „А знаете ли, че Спартак е тракиец?”.
„Траките все повече заемат място в музеите. Видяхме вече и разкопки на тракийски обекти, които не са инцидентни, както гробниците на Керсеблепт и на сина му - Терес. Тези погребения всъщност са разкопани, тъй като е имало и набези към могилите, слава Богу не са ограбени, а и на разкопките на Херайон Тейхос - една от тракийските морски резиденции на одриските царе” – коментира тя.
По думите й - не бива да делим историята на един район, периоди, които винаги са, така или иначе, кабинетно разделени. „Всеки един от нас може да научи от другите нещо ново, и това се случва, и да ни подсети за неща, които някак си са отминали в нашите проучвания. Аз мисля, че и за студентите това е важно. Те виждат една работа в екип. Работата в екип е нещо много трудно, а и на него ние, българите още не сме се научили добре. Би трябвало да се научим да работим заедно. Аз съм от хората, които мислят, че върху едно и също нещо всички пишат, но винаги ще напишем нещо различно, защото сме по различен начин формирани, различно мислим, имаме различен поглед. Това възбужда интереса на студентите и им показва, че науката не е „от - до”, че човек може да има един творчески поглед и за други епохи, стига да натрупа необходимото знание. Обектите, които посещаваме, са с хилядолетен континюитет. Някои са от праисторията до наши дни. Одрин е точно такъв град. За да разберем и усетим този град, и да разберем значението му, трябва да се погледне цялостно историята му”, коментира тя.
Българо-турски летен университет "Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток - Запад" се проведе от 11 до 18 октомври. Студенти от СВУБИТ и ЮЗУ имаха възможност да се запознаят с исторически, археологически и културни обекти в Странджа от двете страни на българо-турската граница.
Денка КАЦАРСКА

В турското външно министерство обсъждат ускоряване на преговорите по кипърския въпрос
24 октомври 2009 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Важни съвещания са организирани днес и в петък в министерството на външните работи на Турция за кипърския въпрос, съобщи кипърският вестник „Филелевтерос”.
Съвещанията ще бъдат председателствани от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и в тях ще участват началниците на дипломатически мисии в чужбина, както и дипломати на външно министерство, които имат отношение към кипърския въпрос. Целта е да бъде взето решение за действията на Анкара с цел ускоряване на преговорната процедура по кипърския въпрос.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2