Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 22.10.2009 г. !

Стратегическото партньорство между Русия и Сърбия се пренесе и в енергийната област.

Стратегическото партньорство между Русия и Сърбия се пренесе и в енергийната област.

Изпратена 22.10.2009 11:56:29 UTC

Обновена 22.10.2009 11:56:29 UTC

Подписан бе договор за включването на Белград в проекта Южен поток за пренасянето на руския природен газ през Балканите в Европа. Руският държавен глава Димитри Медведев в словото си пред сръбския парламент каза,че ще превърнат Сърбия в ключова страна в експедицията на руския природен газ в Европа.
-
Преговорите приключиха без резултат

Преговорите в Босна и Херцеговина за разрешаването на политическите неразбирателства в страната приключиха без видим резултат.

Изпратена 22.10.2009 12:56:28 UTC

Обновена 22.10.2009 12:56:28 UTC

Преговорите в Босна и Херцеговина за разрешаването на политическите неразбирателства в страната приключиха без видим резултат.

Искането на сърбите за по-голяма автономност и компетенции водят до обтягане на отношенията.

Босненските, хърватски и сръбски политически лидери, които седнаха на масата за преговори с посредничеството на САЩ и ЕС не успяха да се споразумеят по въпроса за подготвянето на нова конституция.

Западните страни искат да погтовят Федерация Босна и Херцеговина за евентуално членство в НАТО и ЕС като самоуправляваща се единна държава.

За тази цел е необходимо изготвянето на поправки в Конституцията включващи и закриването на Офиса на върховното представителство.

По време на последните преговори босненците и хърватите счетоха, че реформите не укрепват достатъчно държавните им институции, а босненските сърби – че отиват твърде далеч и ги лишават от автономия.

Върховният представител в Босна Валентин Инзко отбеляза, че напрежението е много сериозно.

Наблюдателите в региона комнетират, че различията в становищата на страните може да доведат до нови сблъсъци.
-
Ердоган призова към благоразумие

Ердоган отправи предупреждение във връзка с демонстрациите,възникнали по време на предаването на терористите на ПКК и след това.

Изпратена 22.10.2009 11:48:25 UTC

Обновена 22.10.2009 11:48:25 UTC

На церемония по раздаване на професионално-образователни сертификати премиерът Реджеп Тайип Ердоган засегна въпроса за процеса на демократично отваряне и отправи предупреждение във връзка с демонстрациите,възникнали по време на предаването на терористите на ПКК и след това.

Ердоган каза,че това е процес на национално единство и всеки трябва да действа благоразумно и че тези които се опитват да се възползват от този процес в полза на собствените си интереси ще накърнят националното единство и солидарност. Ердоган призова всички да не се поддават на подстрекателство и да проявят уважение към този чувствителен въпрос за страната.
-
Назарбаев е в Анкара

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев пристигна на официално посещение в Турция придружаван от делегация от около 400 бизнесмена.

Изпратена 22.10.2009 12:07:18 UTC

Обновена 22.10.2009 12:07:18 UTC

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев пристигна на официално посещение в Турция придружаван от делегация от около 400 бизнесмена.

Назарбаев, който днес в Анкара проведе среща с президента на Турция Абдуллах Гюл ще проведе среща и с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Назарбаев се очаква да произнесе реч пред ВНСТ.

В рамките на посещението на Назарбаев, между двете страни ще бъдат подписани серия от договори в сферите на иикономиката, земеделието, текстила, енергетиката и туризма.
-
Преглед на турския печат 22.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 октомври 2009 година.

Изпратена 22.10.2009 10:39:43 UTC

Обновена 22.10.2009 10:39:43 UTC

Bестник Заман съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, вчера е отправил важни послания в Агръ и Ерзурум относно процеса на „Демократично отваряне”. Вестникът пише, че Ердоган е отбелязал, че съществуват среди опитващи се да възпрепятстват процеса на „Демократично отваряне” и е казал дословно, „Въпреки всички подсктрекателства ще приключим процеса с успех”. В новината се отбелява, че премиерът Ердоган е казал, че са били предприети конкретни стъпки в процеса на „Национално единство” и че няма да правят стъпки назад по политиката на отваряне докато продължава подкрепата на населението. Ердоган е припомнил, че терористи от ПКК са започнали да се предават на силите за сигурност и отправи призив всеки да действа отговорно и да се избягват провокативни действия.

Вестник Ватан предава, че президентът Абдуллах Гюл е провел телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на който са били преодолени погрешните разбирания предизвикани от емоционалните реакции дадени през този труден период.

Вестник Сабах съобщава, че телефонния разговор е бил доста продължителен и че президента Абдуллах Гюл е акцентувал колко е погрешно да се създава впечатление, че между тези две братски страни съществува проблем. Вестникът подчертава, че Гюл е информирал Алиев и относно контактите си с президента на САЩ Барак Обама и държавния глава на Русия Димитрий Медведев.

Вестник Заман предава, че главният съветник на президента на Азербайджан отговарящ по политическите въпроси Али Хасанов е казал „Дори в най-трудните дни ще продължим да развяваме турското знаме”.

Вестник Хабер Тюрк сочи, че Турското знаме в мемориалното гробище в Баку, което бе свалено отново е било окачено и по този начин е бил сложен край на възникналото напрежение.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера външният министър Ахмет Давутоглу е информирал ВНСТ относно протоколите подписани с Армения. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е посочил, че докато процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения продължава, ходът на преговорите между Азербайджан и Армения се е ускорил и е казал дословно „С голямо търпение трябва да обезпечим мира. За нас териториалната цялост на Азербайджан е не по-малко свещенна от териториалната цялост на Турция. От 17 години насам никоя друга страна не положи толкова големи усилия по този въпрос както Турция”.

Вестник Джумхуриет предава, че в доклада „Ръст и икономически кризи в Турция:Оставяне назад на едно размирно минало” публикуван от Генералната дирекция за „Икономически и финансови въпроси” на Комисията на ЕС се отбелязва, че през 2050 година Турция ще стане 3тата най-голяма икономика на Европа.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че първият турски дигитален филм „Водни бои” ще бъде пуснат по кината през месец Ноември. В новината пише, че филмът, който е бил приключен в рамките на 3 години е бил подготвен изцяло в компютърна среда.
-
Новини 22.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 22.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2