Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 22.10.09 г. !

Още 400 терористи от ПКК се очаква да се предадат в следващите дни на турските сили за сигурност
22 октомври 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Група от още 400 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ ще се предаде в следващите дни на турските сили за сигурност, пише турският вестник „Заман”. Влизането на група от 34 терористи от ПКК през граничния пункт Хабур и доброволното им предаване на турските сили онзи ден породи твърдения, че предстои още групи от ПКК да оставят оръжието.
В тази връзка министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви за различни медии, че се очаква доброволното завръщане на членове на ПКК от Европа от порядъка на 100-150 души. След тази група се очакват още две групи от 200 души, които ще се предадат на силите за сигурност. Според информация от валийството на Шърнак приспособленията за хигиенизиране и подслон, които бяха приготвени за завръщането на първата група, няма да се премахват, защото се очакват нови групи.
В същото време Партията на демократичното общество се готви да организира специално посрещане на завръщащите се от Европа кюрдски активисти.

Турският кабинет изгражда председателство за турците в чужбина и сродните общности
22 октомври 2009 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският кабинет изгражда председателство за турците в чужбина и сродните и роднински общности към Министерския съвет, пише вестник „Милиет”. Новата структура ще се състои от 18 отдела, единият от които ще е насочен към Азербайджан. По думите на държавния министър Фарук Челик новото председателство ще извършва един вид дейности по лобиране и ще бъде насочена към турците от Китай до Адриатика. По думите му то няма да притежава бюрократична структура, а ще бъде гъвкаво в усвояване и презентиране на идеи, пише вестникът.

Израелски министри се разделиха в позициите си спрямо Турция
22 октомври 2009 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Израелските министри се разделиха в позициите си да присъстват ли на приема по случай официалния празник на Турция на 29 октомври в турското посолство в Тел Авив, пише вестник „Ватан”. Поради напрежението в последно време в отношенията между Израел и Турция въпросът за бойкот на Турция се превърна в проблем за израелското правителство. Някои израелски министри вече обявиха, че няма да се включат в приема за официалния празник на Турция, докато министърът на промишлеността, търговията и труда Бенямин Бен-Елиезер изтъкна, че стратегическите отношения с Турция трябва да бъдат запазени на каквато и да е цена. Министърът на информацията и диаспората на Израел Юли Еделщайн заяви за вестник „Йедиот Ахронот”, че няма да участва в приема, защото се плюе в лицето на Израел. Министърът на науката и технологиите Даниел Хершковиц също каза, визирайки филма „Раздяла”, че докато не бъде осъдена тази клевета, насочена към израелската армия и израелските войници, няма намерение да посещава Турция или нейни представителства в Израел. Говорителят на външния министър Авигдор Либерман каза също, че е рано да се каже дали Либерман ще посети приема.

Казахстан и Турция подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество
22 октомври 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Казахстан и Турция подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество. Това стана по време среща между президентите на двете страни Нурсултан Назарбаев и Абдуллах Гюл. Гюл посочи, че това е първото подобно споразумение, което Турция подписва със страна от Централна Азия, предаде ИТАР-ТАСС.
„Нашите отношения получиха такова развитие, че стана възможно да достигнат до ново ниво на стратегическо партньорство”, каза турският държавен глава.
Гюл и Назарбаев обсъдиха и сътрудничеството в енергийната сфера, в частност, проекта за газопровода „Набуко”.

Турското правителство ще се концентрира върху финансовото управление на общините, каза Али Бабаджан
22 октомври 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция Али Бабаджан заяви, че в икономическата и финансовата си политика в следващите месеци правителството ще се концентрира върху финансовото състояние на общините, пише турският вестник „Сабах”. На форум, посветен на финансовото управление на местните власти в Турция, Бабаджан изтъкна, че ще бъде направен анализ на финансовото състояние на общините, на данъчните постъпления и разходите им, на проектите, които реализират в областта на икономиката. По думите му ще бъдат разисквани причините за голямото задлъжняване на някои общини и сравнително доброто състояние на други, които се движат под средните стойности на задлъжнялост. Оптимизирането на управлението на финансови средства от страна на общините ще бъде приоритет в икономическата политика, каза турският вицепремиер.

„Заман”: Турският премиер Ердоган ще направи официално посещение в Пакистан на 25 и 26 октомври
22 октомври 2009 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Исламабад. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи официално посещение в Пакистан на 25 и 26 октомври, пише турският вестник „Заман”. На 26 октомври Ердоган ще говори пред парламента на Пакистан. На заседанието ще присъстват и членовете на Конституционния съд, командващите видовете воeнни сили, както и представители на чужди държави. По време на визитата си Ердоган ще се срещне с премиера на Пакистан Юсуф Риза Гилани, с когото ще подпише серия споразумения в областта на секторите на отбраната, търговията, промишлеността, енергетиката и образованието.
Турският премиер ще бъде награден също от президента на Пакистан Асъф Али Зердари с най-високото държавно отличие. Той ще посети и столицата на автономната област Кашмир Музафферабад, пише вестникът.

„Заман”: Увеличават се случаите на заболяване от свински грип в Турция
22 октомври 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Увеличават се случаите на заболяване от свински грип в Турция, пише турският вестник „Заман”. Още в 10 училища в Анкара и Истанбул са регистрирани случаи на болестта, но случаите не са на равнище епидемия. Съмнения за случаи на свински грип има и при 4 ученици в Мармарис и Бодрум.
В изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер посочи, че случаите на заболели ученици са 16. Заболелите се лекуват при домашни условия и здравословното им състояние е добро. Също продължават лабораторните изследвания на 41 души в Истанбул, от които 22 са под 18 години.

Широкомащабна операция срещу нелегална продажба на гориво организираха в 30 града на Турция
22 октомври 2009 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Жандармерийски екипи в Турция организираха операция в 30 града срещу близо 100 станции за продажба на гориво, съобщава телевизонният канал Си Ен Ен Тюрк. При операцията са задържани над 200 души, които със специално изобретено устройство са продавали нелегално гориво смесено със законно гориво. Нелегалното гориво е била внесено в страната по незаконен път, като е било обявено като „бял спирт” за използване в промишленото производство.
Операцията е започнала по предварително подадено сведение за продажба на нелегално гориво от някои бензиностанции в Анкара. При проверките е било установено, че въпросните бензиностанции са изградили второ депо под земята за укриване на нелегално внесеното гориво. Задържаните са обвинени и в укриване на данъци от продаденото гориво.

„Заман”: САЩ подкрепят борбата на Турция срещу ПКК, заявиха от Държавния департамент
22 октомври 2009 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ изрази подкрепа за борбата на Турция срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. На брифинг говорителят Ян Кели изтъкна по повод завръщането на група на ПКК в Турция от лагери в Северен Ирак, че силно се надява турските съюзници да положат сериозни усилия за решаването на проблема. Той подчерта, че САЩ зачитат териториалната цялост на Турция.
Заместник-командващият на международните сили в Ирак генерал Робърт Браун посочи, че северноиракското автономно управление работи активно с Багдад и Анкара за намаляване силата на ПКК.

Парламентарната конституционна комисия прие предложението за парламентарни избори в Турция на 4 години
22 октомври 2009 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предложението на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция за провеждане на парламентарните избори на 4 години веднъж беше прието от конституционната комисия в парламента, пише турският вестник „Милиет”. Конституционната комисия в турския парламент обсъжда вчера предложенията за промени в избирателния закон. Те се налагат с цел хармонизиране на избирателния закон с промените в конституцията, направени през 2007 година. Според тях парламентарните избори вместо на 5 ще се произвеждат вече на 4 години, пише вестникът.

Турски печат: Предаването на групата на ПКК не трябва да се тълкува като победа или загуба, каза лидерът на ПДО
22 октомври 2009 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Доброволното предаване на група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пребивавали в лагери в Северен Ирак, на турските сили за сигурност, реакциите за този процес и напрежението от последните дни в отношенията с Азербайджан заемат значително място на страниците на турските вестници днес. Вестник „Хюриет” помества коментара на лидера на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк за завръщането на първата „група на мира”, че ако не бъде отдадено значение на реакциите в турското общество за започналия процес, той може да бъде „запушен”. Прокюрдският политик посочва, че трябва да бъде убеден турският народ за важността и правилността на започналия процес за установяване на мир. Той изтъква, че носят на плещите си голяма тежест, но трябва с чувство за отговорност, което ще заздрави демократичната среда, да постигнат успех. По думите му е много важно, че първата група от ПКК, която се е завърнала, е освободена и това не трябва да се тълкува нито като победа, нито като поражение. Според Тюрк турският народ не трябва да изпада в никакви страхове и притеснения, защото усилията са насочени към това всички граждани на Турция да живеят по-свободно. По думите му тези групи са дошли в Турция не с някаква умисъл и в рамките на процеса за установяване на мир е необходима промяна в член 221 от наказателния кодекс за амнистията. Той предлага да се направят и други законови промени и препоръчва правителството да не отдава значение на политиката на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение, които всячески се опитват да парализират процеса. Ахмет Тюрк отхвърли твърденията на редица среди, че Турция ще се разцепи със започналите действия и каза, че ако има свобода, това няма да се случи.
Вестник „Милиет” пише, че в групата от 34 души, която се е завърнала от лагерите в планината Кандил, е била и 51-годишна майка, която преди 6 години е отишла там заради синовете си. Завърналата се майка споделя, че ще направи всичко възможно от лагерите да се завърнат и синовете й, които са се включили към ПКК по време на ходенията си до родното им място в провинция Кахраманмараш. Майката Елиф Улудаг се е включила в организацията през 2003 година в рамките на формирана група за спиране на военните операции. С новината за започналия процес на демократизация и предаване на турските сили тя е изявила желание да се включи в първата група.
Вестник „Заман” обръща внимание на реакцията на САЩ за предаването на терористи от ПКК на турските сили за сигурност. Изданието цитира говорителя на Държавния департамент Ян Кели, който изразява задоволство от процеса и посочва, че терористите от ПКК, които оставят оръжието и доброволно се предават, трябва да бъдат интегрирани в турското общество.
Вестник „Сабах” се спира на посланията на премиера Редежп Тайип Ердоган в Агръ и Ерзурум във връзка със завръщането на групата на ПКК. Той изтъква, че ако се откажат от процеса на демократизация, ще загуби само страната. „Ще видите Турция ще стане една много различна страна. Започнахме този процес, за да не се прави различие между кюрди, лази, турци и всички като турски граждани да имат правото да се смятат за такива”, каза турският премиер пред повече от 7000 души в Ерзурум.

„Заман”: Турският премиер Ердоган ще участва чрез телевръзка в срещата Путин-Берлускони за „Южен поток”
22 октомври 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще участва чрез конферентна връзка в срещата на премиерите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони в Санкт Петербург, на която ще бъде обсъждан проектът „Южен поток”, пише турският вестник „Заман”. Засилиха се срещите и разговорите относно проектите, които ще превърнат Турция в енергиен коридор, След подписването на споразумението за петролопровода Самсун-Джейхан в Милано от Италия, Русия и Турция, се активизира и сътрудничеството по проекта „Южен поток”. Турция даде официалното си съгласие на руската страна за започването на геоложки проучвания в прилежащата й черноморска икономическа зона за изграждането на „Южен поток”. Турция, която подкрепя проекта „Набуко” за транспортиране на природен газ от Централна Азия и Каспийския регион до Европа, даде подкрепа и за проекта „Южен поток”. Според позицията на Анкара двата проекта снабдяват с енергийни източници и не са конкурентни един на друг. В тази връзка днес турският премиер Ердоган ще се включи чрез конферентна връзка в срещата на Путин- Берлускони в Санкт Петербург, на която ще бъде обсъждан проектът „Южен поток”.
В предварителната си среща с Берлускони снощи Путин е изтъкнал важността на турското сътрудничество и е казал, че днес с участието на турския премиер в разговора ще навлязат в същността на проекта, защото сега е времето за напредък в тази посока.
Берлускони е изразил пълното си съгласие с това и е изтъкнал, че с Турция имат много добро сътрудничество в различни проекти.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е на посещение в Турция
22 октомври 2009 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е на посещение в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Назарбаев пристигна вчера вечерта на летището „Есенбоа” в Анкара и беше посрещнат от външния министър Ахмет Давутоглу и други високопоставени представители. Днес президентът на Казахстан ще бъде приет от колегата си Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Програмата му включва и посещение на турския парламент, където ще произнесе слово пред депутатите.
Назарбаев, който е съпровождан от внушителна група от бизнесмени, ще участва и в откриването на Турско-казахския бизнес форум в Истанбул.

Си Ен Ен Тюрк: Турският външен министър Давутоглу ще участва в срещата на страните от ОЧИС в Баку
22 октомври 2009 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Анкара/Баку. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес за Баку за участие в срещата на външните министри на страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В рамките на визитата си Давутоглу ще има срещи и с президента на Азербайджан Илхам Алиев и колегата си Елмар Меммедяров.
В последната отношенията между Турция и Азербайджан са напрегнати заради процеса по отваряне в отношенията с Армения. Кризата в отношенията достигна кулминацията си със свалянето на турското знаме от мемориала в Баку. Очаква се Давутоглу да изрази своето безпокойство от този случай. В рамките на срещата на ЧИС Давутоглу да разговаря с външните министри на Армения и Русия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2