Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 2 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 02.10.2009 г. !

Коалиционна криза в Румъния...

Румъния е пред правителствена криза в коалиционния кабинет...

Posted 02.10.2009 10:03:58 UTC

Updated 02.10.2009 10:03:58 UTC

Румъния е пред правителствена криза в коалиционния кабинет.
След като министрите от Социал-демократическата партия напуснаха кабинета в знак на протест срещу свалянето от пост на министъра на вътрешните работи, коалиционното правителство бе разтурено.
Лидерът на Социал-демократическата паритя Мирчеа Джоана каза, че министрите от партията му са подали оставка в знак на солидарност с вътрешния министър, който бе снет от премиера Емил Бок.
Джоана обвини президента Траян Бъсеску, че предизвиква криза преди насрочените за 22ри ноември избори.
Социал-демократическата партия обвинява Либералната Демократическа Пратия с която бяха сформирали коалиционно правителство в машинации целящи преизбирането на Бъсеску за президент.
-
Семнеби води контакти в Баку...

Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Питър Семнеби разговаря в столицата на Азербайджан Баку с министъра на външните работи на тази страна Елмар Мемедяров...

Posted 02.10.2009 09:51:33 UTC

Updated 02.10.2009 09:51:33 UTC

Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Питър Семнеби каза, че нормализирането на турско-арменските отношения ще допринесе за мира, стабилитета и икономическия прогрес на региона.
Семнеби разговаря в столицата на Азербайджан Баку с министъра на външните работи на тази страна Елмар Мемедяров. Той каза, че се надява до края на годината да бъде постигнат конкретен напредък в усилията за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах.
На срещата са били обсъдени и турско-арменските отношения и тяхното въздействие над Азербайджан и Южен Кавказ.
-
ТРТ открива нов канал...

Турското Радио и Телевизия се готви да открие новия си телевизионен канал насочен към арабския свят-ТРТ Араби...

Posted 02.10.2009 10:06:05 UTC

Updated 02.10.2009 10:06:05 UTC

Турското Радио и Телевизия се готви да открие новия си телевизионен канал насочен към арабския свят-ТРТ Араби.
В рамките на подготовките, държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч и генералният директор на ТРТ Ибрахим Шахин се срещнаха с посланиците на арабските страни.
ТРТ Араби ще излъчва емисии за 22 арабски страни.
Емисиите ще започнат през месец ноември.
За церемонията по откриването на канала ще бъдат поканени лидери от арабските страни.
-
ВНСТ започна отново работа...

Вчера ВНСТ откри новата законодателна година...

Posted 02.10.2009 09:45:26 UTC

Updated 02.10.2009 09:45:26 UTC

Вчера ВНСТ откри новата законодателна година. За първи път след общите парламентарни избори от 22ри юли 2007ма година, командните кадри на турската армия присъстваха на церемония по откриването на новата законодателна година на ВНСТ. В словото, което произнесе, новият председател на ВНСТ Мехмед Али Шахин каза, че тук, където намира отражение волята на турския народ, са били разрешени много от изправените пред Турция проблеми и отбеляза, че трябва да се предприемат стъпки за разрешаването на проблемите от миналото и за целта е нужно да се работи с чувство за солидарност и сътрудничество и със силна воля.
В словото, което произнесе президентът Абдуллах Гюл заяви, че демократичната държава е тази държава, която не унищожава, а приема като богатство различията.
Темите които изпъкнаха на преден план на приема организиран по случай откриването на новата законодателна година бяха процесът на демократизация и кризата с депутатите от партията на Демократичното Общество, които отказаха да дадат показания.
Отговаряйки на въпросите на журналисти премиерът Ердоган каза, че процесът на демократизация е процес, който цели да сведе до минимум проблеми като тероризма, етническите проблеми и стъпките за подобряване на отношенията с Армения.
Министърът на правосъдието Садуллах Ергин от своя страна заяви, че е започнала подготовката за приемане на конституционна промяна, която ще спомогне за разрешаването на кирзата с депутатите от партията на Демократичното Общество.
-
Преглед на турския печат 02.10.2009

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 2ри октомври 2009та година.

Posted 02.10.2009 06:42:28 UTC

Updated 02.10.2009 06:42:28 UTC

Прегледа на днешната турска преса започва с вестник Заман. Вестникът е поместил на заглавна страница откъси от словото, което президентът Абдуллах Гюл произнесе на церемонията по откриването на новата законодателна година на ВНСТ и на коментари по въпроса. В новината пише, че Гюл е акцентувал в словото си на процеса за демократизация и е подчертал, че главният принцип на държавата е законността. "В демократичната държава, различията не се претопяват и асимилира, а се съхраняват като богатство,но това не трябва да предизвиква вътрешно разцепление в страната"-е подчертал Гюл в словото си.
Вестник Миллийет също се е спрял на словото на президента Гюл и пише, че президентът е казал, че държавата която се бои от различията не може да достигне посочения от Ататюрк идеал за осъвременяване и цивилизация.
В новината под заглавието "И арменския парламент откри законодателната година обсъждайки процеса за нормализиране", вестник Хабер Тюрк пише, че арменския парламент също е започнал работа поставяйки на обсъждане протоколите, които ще бъдат подписани с Турция.
Вестник Джумхурийет съобщава, че според директора на отдела за изследвания над световните икономики към Международния Валутен Фонд Йорг Декресин, през 2010та година турската икономика ще осъществи ръст от 3,7 процента. Вестникът пише, че Декресин е посочил като довод силната турска икономика и активната производствена промишленост.
Същият вестник в друга новина пише, че председателят на управителния съвет на Конфедерацията на турските работодатели Турул Кутатгубилиг е изпратил писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел и е поздравил Меркел за преизбирането й, като е отправил и призива за по-близко икономическо сътрудничество, акцентувайки на приноса на Турция за европейската икономика през предстоящите десет години.
Вестник Ватан пише, че световната икономическа криза е станала причина и най-богатите хора в света да обеднеят и че богатството на 400 най-богати американци за една година е нвамаляло от 1,57 трилиона на 1,27 трилиона долара.
Вестник Сабах съобщава, че премиерът Ердоган е размразил отношенията между краля на Саудитска Арабия Абдуллах и сирийския държавен глава Бешар Есад. В новината се отбелязва, че благодарение на инициативата на премиера Ердоган, е било премахнато най-дълбокото до сега разцепление в арабския свят и след период от дълги години за първи път сирийския държавен лидер Есад е посетил Сaудитска Арабия.
Вестник Ватан в новина на спортна тема съобщава, че женският национален отбор по волейбол на Турция е победил Чехия с три на нула гейма и след победата на Холандия над Русия е гарантирал прякото си участие на финалите на европейското първенство през 2011та година.
Вестник Миллийет е засегнал на спортната си страница изиграните вчера срещи на турските футболни отбори в Лига Европа. Вестникът пише че Фенербахче е победил като гост молдовския Шериф с един на нула, а Галатасарай е завършил наравно един на един срещата с Щурм Граз, играна на стадион Али Сами Йен в Истанбул.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 02.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 02.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2