Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 юни 2009 г.

Въоръжени с автомати,ограбиха в неделя призори турско семейство на магистрала “Тракия” !

Само това бе останало вчера от опожареното БМВ, с което са пътували обраните турци.

“Ей на този стълб стояха вързани бащата и момчето”, показва кметът на селото Антон Димитров, ужасен от грабежа. Снимки Атанас Жеков

Снимки:Вестник "Труд"
-

Лъжеполицаи, въоръжени с автомати, ограбиха в неделя призори турско семейство на магистрала “Тракия”. Чужденецът и двете му деца били спрени със стоппалка, свалени насила от БМВ-то си, вързани с белезници на стълб край село Гранит и обрани до шушка. Колата им била опожарена край местопрестъплението.

Обирът разтревожи полицаите: дали не се връщат пътните банди, заради които до 2005 г. България беше отбелязана с череп и кости на международните туристически карти?

Беше като във филм на ужасите. Маскираните ни спряха, нападнаха, а после ни закопчаха с белезници за електрически стълб.” Това казват Хатидже Ердоган (18 г.) и брат й Ердал, които заедно с баща им Ариф (49 г.) са били нападнати и ограбени на автомагистралата “Тракия” през нощта срещу неделя.

Бандитите започнали да преследват колата от аутобана край Пловдив, където БМВ-то е било спряно със сигнали на синя лампа, а след това чужденците са отведени и изоставени в гориста местност край старозагорското село Гранит. Семейството пътувало от Германия към Турция за лятната почивка, не си били ходили в родината от три години. В събота вечерта минали границата през Калотина и се запътили към Капитан Андреево. Малко след като минали “Макдоналдс” край Пазарджик, Ариф забелязал, че ги преследва бял автомобил. Няколко пъти шофьорът подавал светлинен сигнал с буркан да спрат. Ариф отбил на магистралата, но не могъл да прецени дали спрелият зад тях автомобил бил полицейски. От него слязъл висок мъж с маска на главата. Той почукал на прозореца, където седял Ариф. Дал му знаци да го свали. Ариф отворил.

След малко пристигнал още един маскиран мъж. Тутакси бандитите измъкнали шофьора и го напъхали на задната седалка, където били двете деца. Сложили им белезници. Единият от маскираните седнал на волана, а другият - до него на предната седалка. Третият потеглил с бялата кола зад тях. Бандитите били облечени с черни дрехи, но без знаци и надписи по тях, носели автомат “Калашников” и пистолет. “Те бяха груби, не знаем на какъв език ни заповядваха, но един от тях говореше много бързо, даваше разпореждания и сякаш ги ръководеше”, обяснили пред ченгетата тийнейджърите. Чужденците смятат, че пътували около петнайсетина минути, когато спрели в гориста местност и им наредили да слизат.

Нападателите претърсили колата, дрехите и багажа. Закопчали с белезници ръцете на тримата за електрически стълб и изчезнали. Преди това завили с одеяло Хатиджа, защото треперела от студ. Минути по-късно видели в далечината да се вдига пушек. Колата била опожарена край село Гранит.

“Тате, сигурно са запалили нашата кола”, обърнал се Ердал към баща си. Ариф разказал на полицаите, че грабителите задигнали 3500 евро, 250 арабски лири, 500 стари динара, златна мъжка гривна, шест мобилни телефона, ръчен часовник, мъжка кожена чанта с паспорти и кредитни карти. Хатидже успяла да се освободи, защото белезниците били сложени на часовника й, който тя свалила със свободната ръка. Нападателите не са удряли жертвите, нито са им отправяли заплахи. Хатидже стигнала до село Гранит, влязла в първата къща и потърсила помощ.

Турците били спрени към 1 часа на магистралата, а сигналът в районното управление в Чирпан е подаден към 4 часа. “Рано сутринта чух, че някой удряше по вратата. Кучетата се разлаяха, а като излязохме, едно девойче само по тънка блуза беше застанало на входа и само повтаряше: “Баба (татко - б.а.) и брадър”. Сочеше полето, не искаше ни вода, ни храна”, разказва Катя Асенова от с. Гранит. Тя видяла, че на едната ръка на Хатидже висят белезници. Обадили се в кметството, а след това на спешния телефон 112.

Цялата автомагистрала била блокирана от полицията, но следи от похитителите не били открити.

Семейство Ердоган живеели в немския град Гелзенкирхен. Бащата работил като миньор, но се пенсионирал. Тримата отивали в родния си град Кютяха.

За последно Ариф пътувал с кола през България преди петнайсетина години. “Приятели ми казаха, че пътищата тук са добри и е спокойно”, споделил Ариф. Веднага след инцидента, за семейството се погрижили дипломатите от турското консулство в Пловдив.

Годишно през страната ни минават около 300 000 автомобила на турски граждани от Западна Европа към родината им. Случаите на нападения се броят на пръстите на двете ръце, коментират дипломати. Дипломатите препоръчват на турските граждани да минават през България само денем.

Росица ВЪЛЬОВСКА, Боряна ДИМИТРОВА

Нова шайка заменя Крокодилите?

Дали нова банда за магистрални грабежи не е на път да измести добре познатата от преди години банда на Крокодилите? Това се питат днес криминалистги. Новопоявилите се апаши действат почти по същия начин като братята Емил и Евгени Милеви, по-известни като Кроки и Гейзо. Тяхната група бе разкрита през 2005 г. и оттогава магистралните кражби престанаха.

При съвместна акция на полицаи от София, Ловеч, Пловдив и Стара Загора преди 4 г. двамата братя с крокодилски прякори бяха заловени.

Ченгетата установили прилика между всичките им грабежи. Обикновено хората от бандата се представяли за полицаи. Винаги спирали пътуващите от кола със синя лампа и им казвали: “Наркотрафик! Акция!”. След това отвличали чужденците в някоя безлюдна местност. Връзвали ги за дърветата или в собствените им коли. Обирали всички ценности и пари и изчезвали. Хората много трудно успявали да се освободят и да стигнат до някое населено място. Чужденците, станали жертва на подобни обири, не говорели български, не познавали никого и не успявали да дадат описание на нападателите си.

Въпреки трудностите полицаи от РДВР - София, успяха да локализират местата, където бандата прави засадите си. В крайна сметка един от братята бе заловен след извършен грабеж на гара Яна. Малко след това арестуваха и другия.

Хайдуци по пътя за Пловдив? Не е изненада

Това не е първи случай, в който бандити грабят чужденци по магистрала “Тракия” и палят колите им, разказаха хора от село Гранит.

Миналия август до тяхното село пак бе намерен опожарен “Мерцедес”, а в съседната община Раковски бяха открити вързани с белезници мъж и жена. Тяхната кола също бе спряна принудително със сигнал от синя лампа. Въоръжени мъже отвели пътуващата двойка в полето до Тюркмен и ги завързали. На сутринта пастири намерили пострадалите.

“Тези хора не са местни”, категорични са граничани. Според тях бандитите следят колите още при влизането им през границата. “Сигурно си имат начини да разберат, че пътуват с много пари”, допълват хората. Няколко въоръжени грабежа, пак на “ Тракия”, имаше през м. г. в Пловдивско. В Старозагорско пък на 25 септември 2007 г. мними полицаи, въоръжени с калашници, ограбиха румънски студенти, които също пътували за Турция с микробус “Мерцедес”. Престъпниците отмъкнаха 12 хил. щатски долара, пръстени, обеци, ланци, паспорти и дрехи и подпалиха микробуса.

През декември 2005 г. двама маскирани с пистолет ограбиха румънци по пътя от Казанлък за Стара Загора. Тогава двамата, които пътували за Турция, олекнаха с 50 хил. щатски долара и 180 хил. евро.

“Тъкмо се бяха поуспокоили нещата по пътищата и пак се почна с грабежите. Бандитите усещат, че МВР отслабна”, коментираха вчера полицаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2