Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-23.06.2009 г.

Концерт през септември...

През месец Септември хора на Цивилизациите на Антакия, който се превърна във символ на инциативата Съюз на цивилизациите ще представи музикалното богаство и същинското лице на Турция.

Posted 23.06.2009 11:53:25 UTC

Updated 23.06.2009 11:53:25 UTC

През месец юни приключиха изборите за евродепутати, в които Турция бе използвана като материал на предизборните кампания.

През месец Септември хора на Цивилизациите на Антакия, който се превърна във символ на инциативата Съюз на цивилизациите ще представи музикалното богаство и същинското лице на Турция.

Хорът, който е съставен от членове на трите небесни религии ще даде урок на евродепутатите за прочистване от предразсъдъците..
-
Размириците продължават

Съветът на пазителите на Конституцията на Иран отхвърли искането за анулиране на президентските избори от 12ти юни 2009 година.

Posted 23.06.2009 11:45:24 UTC

Updated 23.06.2009 11:45:24 UTC

Съветът на пазителите на Конституцията на Иран отхвърли искането за анулиране на президентските избори от 12ти юни 2009 година.

Говорителят на Съвета Аббас Али Кедходаи заяви, че не съществуват нарушения налагащи анулирането на изборите.

В резултат на разследването проведено от Съвета бе установено, че в някои избирателни области са били подадени повече гласове от броя на избирателите.

От друга страна мандатният председател на ЕС-Република Чехия поиска от страните членки да протестират Иран.

Генералният Секретар на ООН Бан Ки Мун отправи призив за незабавното прекратяване на заплахите и арестите.

Въпреки забраната протестните демонстрации на опозицията продължават.

Вчера въпреки предупреждението на Иранската революционна гвардия, че ще окаже намеса на незаконните демонстрации многобройната група демонстранти насъбрали се на площад Хефте Тир бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ.

В инцидентите избухнали след изборите в Иран загинаха 21 души.
-
Швеция продължава подкрепата за Турция...

На първи юли мандатното председателство на ЕС ще бъде поето от Швеция...

Posted 23.06.2009 10:07:32 UTC

Updated 23.06.2009 10:07:32 UTC

На първи юли мандатното председателство на ЕС ще бъде поето от Швеция. Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд, на организирана в Брюксел пресконференция каза, че са решени да продължат присъединителните преговори с Турция и отбеляза, че от това зависят авторитетът и доверието към ЕС.
На въпрос дали ще бъде открита главата "Енергетика", Билд подчерта, че това е въпрос, който трябва да бъде обсъден и преценен.
Карл Билд допълни, че намират за много обнадеждаващи усилията полагащи се от лидерите на двете общности в Кипър и заяви, че ако се изпита нужда ЕС може да окаже нормативна и техническа помощ.
-
Ихсаноглу продължава контактите в САЩ...

Генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу осъществява контакти в САЩ...

Posted 23.06.2009 10:10:58 UTC

Updated 23.06.2009 10:10:58 UTC

Генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу осъществява контакти в САЩ. Във Вашингтон Ихсаноглу се срещна с бившия държавен секретар Медлин Олбрайт.
В изявлението за журналисти във връзкща с проведените контакти Екмелеттин Ихсаноглу припомни че в обръщението към ислямския свят произнесено в столицата на Египет Кайро, президентът на САЩ Барак Обама е призовал към откриване на нова страница в отношенията и към установяването на близко сътрудничество.
Генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу заяви че по време на визитата осъществена по покана на държавния секретар Хилари Клинтън ще обсъдят проектите и инициативите на организацията.
Ихсаноглу отбеляза че организацията ще открие свое представителство в главното седалище на ЕС в Брюксел.
-
Турция е изпълнена с решителност...

Ердоган заяви пред посланниците на страните членки на ЕС, че Турция продължава с решителност да осъществява реформите...

Posted 23.06.2009 10:04:41 UTC

Updated 23.06.2009 10:04:41 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред посланниците на страните членки на ЕС, че Турция продължава с решителност да осъществява реформите изискващи се за членството в ЕС.
Вчера премиерът Ердоган организира официална вечеря за посланниците на страните членки на ЕС. В словото, което произнесе на вечерята Ердган подчерта, че искат да оставят на бъдещите поколения една демокрация по европейски стандарт и че осъществяват с решителност нужните за това реформи.
Турция предприема решителни стъпки по въпроса за пълноправното членство, отхвърляйки предложенията за приоритетно партньорство и ВНСТ ще работи без да излиза във ваканция, докато не бъдат приети 18 закона засягащи процеса на членство в ЕС.
-
Гюл ще отпътува на посещение в Китай...

Тази вечер президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува на посещение в Китай...

Posted 23.06.2009 09:57:25 UTC

Updated 23.06.2009 09:57:25 UTC

Тази вечер президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува на посещение в Китай по официалната покана на държавния лидер на тази страна Ху Жинтао. По време на разговора с китайския държавен лидер Ху Жинтао ще бъдат обсъдени всички аспекти на двустранните отношения.
Ще бъде напрaвена преценка на възможностите за укрепване и разгръщане на двустранното сътрудничество и ще бъдат обменени мнения и становища по регионални и международни въпроси.
Очаква се по време на посещението да бъде организирано заседание на турско-китайския делови форум и да бъдат подписани договори целящи подготовката на юридическата основа за разгръщане на двустранните отношения.
-
Преглед на турския печат 23.06.2009

Обзор на новините по страниците на турския печат от 23ти юни 2009та година...

Posted 23.06.2009 07:33:24 UTC

Updated 23.06.2009 07:33:24 UTC

Прегледа на новините по страниците на днешния турски печат ще започнем с вестник Сабах. Вестникът се е спрял обстойно на вечерята организирана от премиера Ердоган за посланниците на страните членки на ЕС и пише, че на вечерята той е подчертал, че Труция няма да приеме никаква друга алтернатива освен пълноправното членство. В новината се отбелязва, че Ердоган се е обърнал специално към германския и френския посланници с думите-"Приоритетното партньорство не е предвидено в нашите планове, а също така не е посочено и в нормативните актове на ЕС."
Вестник Стар от своя страна цитира изявлението на посланника на Чехия в Анкара Ева Филипи-"Турция е важен и сигурен съюзник. Имате много приятели в ЕС." Вестникът пише, че и британският посланник Ник Бейр е подчертал, че европейската общественост трябва да бъде добре запозната с големите промени в Турция и предава думите на посланника на Португалия Хосе Мануел Де Карвало Ламейрас, че подкрепят членството на Труция и че е безмислено да се говори за преговори, ако крайната цел не е пълноправното членство.
"Министърът на външните работи на Швеция Карл Билд организира пресконференция в Съвета на ЕС и представи програмата на Швеция по време на мандатното й председателство"-пише вестник Хабер Тюрк и отбелязва, че Билд е подчертал, че са решени да продължат присъединителните преговори с Турция и Хърватско.
Вестник Джумхурийет съобщава, че на въпрос зададен му на пресконференцията, как ще се отрази антитурската кампания водена преди изборите за евродепутати, на позицията на Швеция по време на мандатното й председателство, шведският външен министър Карл Билд е казал, че ЕС е дал гаранции на Турция и че сега е период, в който нито една страна не трябва да бъде поставяна пред затворените врати на съюза.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Стъпка равняваща се на официалното признаване на ТРСК от страна на Израел" пише, че с откриването на корабната линия Хайфа-Газимагоса, от Израел в ТРСК ще пристигнат много туристи. Вестникът пише, че въпреки опитите на кипърската гръцка част да възпрепятства откриването на линията, движението на корабите ще започне на първи август и кораби плаващи под флага на ТРСК ще акостират на пристанището на Хайфа.
Същият вестник в новината озаглавена "Два шаха в иранския шахмат" пише, че събитията в Иран се оценяват като борба за власт между консервативното и реформисткото крило на Иранската революция и сочи, че лидер на реформистите е Мир Хюсеин Мусави, а на консервативните среди е религиозният лидер на страната Айетоллах Али Хаманей. В новината се отбелязва, че и двамата са с азербайджански произход.
Вестник Сабах в новина също във връзка със събитията в Иран пише че вълненията са предизвикали конфронтация между Иран и западните страни. Вестникът пише че британското правителство, в отговор на обвиненията на иранската администрация че се намесва във вътрешните работи на страната, е призовало в Лондон семействата на британските дипломати в тази страна.

Желаем ви приятен ден.
-
VOT Слушай новини на Български




23.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




23.06.2009
-
В Турция продължават разгорещените спорове за плана за сваляне на правителството, публикуван в медиите
23 юни 2009 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължават коментарите в Турция дали публикуваният план за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието е истински или е фалшификат, пише турският вестник „Хюриет”. Особено разгорещени спорове предизвиква въпросът дали подписът в публикувания документ е на полковник Дурсун Чичек. Документът бе открит при претърсването на офиса на адвоката Сердар Йозтюрк, задържан по делото „Ергенекон” на 4 юни. Адвокатът на Йозтюрк посочи, че по-рано този документ не е бил сред документацията в офиса на неговия клиент, обаче в протокол, подписан от прокурор, полицейски служител и адвокати, е било оповестено, че документът е открит там. Военната прокуратура в рамките на започналото разследване изиска копието на документа от вестник „Тараф” и обяви, че експертизата е установила, че той не е изготвен в структура на Генералния щаб. След започнало разследване по нареждане на прокуратурата полицията в Истанбул излезе с изявление, че подписът е на полковник Дурсун Чичек.
Самият Чичек обаче отрече да е подготвил този документ и каза, че с четири очи очаква пълното изясняване на истината, пише вестникът.

Барак Обама да стане посредник в решаването на кюрдския въпрос в Турция, предлага американски експерт
23 юни 2009 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама да стане посредник в решаването на кюрдския въпрос в Турция, се предлага в статия, публикувана в американския вестник „Уолстрийт джърнъл”, пише турският вестник „Милиет”. Експертът от международния стратегически център за мир „Карнеги” във Вашингтон Хенри Бърки в публикация в американското издание пише, че след 25-годишна въоръжена борба с Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция днес има признаци за едно възможно решение. Той припомня думите на турския президент Абдуллах Гюл, че има исторически шанс за решаването на кюрдския въпрос и посочва, че и кюрдите в Турция и ПКК отправят сигнали за диалог. По думите му обаче ситуацията е толкова объркана, че за да постигнат споразумение турците и кюрдите има нужда от външна помощ. Според него посредничеството на САЩ би могло да помогне за решение и за разпръсване на ПКК, пише вестникът.

Турските износители обърнаха погледа си към Африка, Персийския залив и Южна Америка
23 юни 2009 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските износители обърнаха погледа си към Африка, Персийския залив и Южна Америка в търсене на нови пазари със спада на износа към Европа, САЩ и Русия, пише турският вестник „Хюриет”. За последните три години износът на Турция за Африка е нараснал три пъти и е достигнал 18 милиарда долара. Въпреки намаляването на износа през май тази година с 40 %, износът за Африка се е увеличил с 30 %. Много турски бизнесмени обърнаха погледите си към африканския пазар в резултат на кризата и хранят надежди, че той ще бъде като „жива вода” за турския износ в следващите години. Според председателя на Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци /ТУСКОН/ Ризанур Мерал африканските страни имат растеж 8 %. Той може да падне на 5 %, но не се очаква отрицателен растеж като в Европа.

В Истанбул беше открита най-модерната технологична база на текстилния сектор в Турция
23 юни 2009 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул беше открита най-модерната технологична база на текстилния сектор в Турция „Текстилпарк”, пише турският вестник „Дюня”. Председателят на Асоциацията на износителите на готово облекло и конфекция в Истанбул Хикмет Танръверди посочи, че проектът за изграждането на базата е на стойност 20 милиона евро и това е най-големият технологичен проект в тази област в света. Новият център се намира в район Халкалъ на площ 3 000 кв. м. На негова територия ще се произвеждат различни видове текстил – техническа текстилна продукция, умна текстилна продукция, многофункционална текстилна продукция, произведена по нанотехнологии, текстилна продукция и облекло за пилоти и др. Целта на изграждането на „Текстилпарк” според Танръверди е подпомагането на турския текстилен сектор и конфекцията. С реализирането на този проект се открива пътят на използване на новите технологии в текстилния сектор и се прави стъпка преодоляване на международната конкуренция в тази област. По думите му така турската текстилна индустрия ще ползва най-новите постижения в областта на производството на текстилни материали, пише вестникът.

Опозиционните ПНД и ПДО ще подкрепят НРП за отмяна на закона за разминиране на турско-сирийската граница

23 юни 2009 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение и Партията на демократичното общество в Турция ще подкрепят Народнорепубликанската партия за отмяна на закона за разминиране на турско-сирийската граница, пише турският вестник „Йени шафак”. Народнорепубликанската партия обяви, че ще внесе в Конституционния съд искане за отмяна на закона. От групата на ПНД вече са се подписали 69 депутати под искането на НРП.
-
Турция е видяла, че с военни преврати не може да отиде доникъде, каза опозиционен партиен лидер
23 юни 2009 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция вече добре е видяла, че с военни преврати не може да отиде доникъде, заяви лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В телевизионно предаване Дениз Байкал коментира плана за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието, който преди седмици публикува вестник „Тараф”. Той посочи, че твърденията за такъв план трябва час по-скоро да бъдат разследвани и да се установи истината. Едно забавяне в тази насока създава почва за напрежение и за задълбочаване на поляризацията в обществото. По думите на опозиционния лидер в изявлението си началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг е заявил категорично, че планът за сваляне на правителството на ПСР не е изготвен от най-висшата военна институция, но и той не отхвърля възможността бивши офицери извън Генералния щаб да са автори на подобно нещо. Според Байкал документът за план срещу правителството на ПСР, който беше публикуван в медиите, не носи характер на сериозен, задълбочен и отговорен политически документ. Той не изключи и възможността документът да е изготвен с цел разправа с армията.
-
Турският президент заминава на посещение в Китай

23 юни 2009 | 00:19 | Агенция "Фокус"

Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава днес на официално посещение в Китайската народна република по покана на държавния глава Ху Дзинтао, съобщават медиите. Гюл ще бъде съпровождан от държавния министър и вицепремиер Али Бабаджан, държавния министър Зафер Чаглаян, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, представители на държавни институции и бизнесмени. В рамките на програмата Гюл ще бъде приет от Ху Дзинтао и ще участва в турско-китайския бизнес форум, ще посети Гуанджоу, Шенцен и Урумчи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2