Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 май 2009 г.

Новините от и за Турция-07.05.09 г.

Гюл е в Прага

Срещите на високо равнище на инициативата „Източно партньорство” и относно проекта за „Южен газов коридор” ще се проведат при домакинството на мандатния председател на ЕС- Република Чехия.

Posted 07.05.2009 10:44:37 UTC

Updated 07.05.2009 10:44:37 UTC

Срещите на високо равнище на инициативата „Източно партньорство” и относно проекта за „Южен газов коридор” ще се проведат при домакинството на мандатния председател на ЕС- Република Чехия.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл отпътува за Република Чехия за участие в тези две срещи на високо равнище.

Днес президентът Гюл след срещата на върха на ЕС и инициативата „Източно партньорство” ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Гюл утре вечер ще се срещне с президента на Армения Серж Саркисян, а така също ще участва и на срещата на високо равнище за проекта за „Южен Газов коридор”.

Проектът „Набуко” е от голямо значение за Турция, тъй като с него иска да получи статут на страна снабдяваща и пласираща природен газ.

Турция, която акцентува на решителността си относно проекта „Набуко” иска в близко бъдеще да бъде подписан междуправителствен протокол за съгласуваност.
-
Преглед на турския печат 07.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 7 май 2009 година.


Posted 07.05.2009 09:03:19 UTC

Updated 07.05.2009 09:03:19 UTC
Днешните вестници съобщават, че на срещата на високо равнище на инициативата „Източно партньорство” за проекта за „Южния Газов Коридор”, която ще се проведе под домакинството на Република Чехия, Турция ще бъде представена от Президента Абдуллах Гюл. Вестниците също така предават, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз на Евразийската икономическа среща на върха в Истанбул е отбелязал, че преговорите с Азербайджан относно проекта Набуко продължават. Днешните вестници съобщават, че в скоро време Европейската комисия ще постави на обсъждане въпроса за въвеждане на визово облекчение за турските бизнесмени, студенти и туристи.

Вестник Стар пише, че президентът Абдуллах Гюл по време на контактите си в Република Чехия ще се срещне както с президента на Азербайджан Илхам Алиев, а така също и с президента на Армения Серж Серкисян.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Преговори с ЕС за отмяна на визовия режим” отбелязва, че в отговор на изявлението на ЕС, че е готов да въведе визови облекчения за турските бизнесмени, Анкара е предала, че това не е достатъчно. В новината пише, „След решението на Европейския съд „За отмяна на визовия режим за турските шофьори на камиони пътуващи за Германия” бяха започнати оспорвани преговори. Турция е настоятелна по въпроса за отмяна на визовия режим за бизнесмените, туристите и студентите. Очаква се Комисията да вземе решението по този въпрос в края на месец юни след консултации със страните членки”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в съответствие с препоръките на министерството на здравеопазването, Турските авиолинии като предпазна мярка срещу свинския грип са поставили хепа филтри в самолетите си, които предпазват от разпространяването на вируса.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Рокетсан ще произвежда части за Пейтриът” се отбелязва, че американската отбранителна компания “Raytheon” е избрала турската компания „Рокетсан” за да произвежда някои от частите на ракетната система Пейтриът.

Същият вестник в новина със заглавие „Къщите в Улус ще бъдат проектирани от ”гений” предава, че проекта “Yooistambul”, който ще носи подписа на световно известния дизайнер Филипе Страк ще възлезе на 250 милиона долара и че супер луксозните вили ще бъдат пласирани в цял свят.

Вестник Сабах в новина на същата тема предава, че в рамките на проекта реализиращ се от фирмата „Сай Япъ”, който ще носи подписа на Филипе Старк за 6 години ще бъдат осъществени инвестиции на стойност 1,5 милиарда долара, с което комисионерите ще бъдат привлечени в Турция.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Хадисе е една от фаворитките на изпълнителния директор” съобщава, че изпълнителният директор на Евровизия Сванте Стокселиус е казал, че Хадисе, която ще представи Турция на конкурса Евровизия е една от фаворитките.

Вестник Заман в новината със заглавие „Млади специалисти по информатика ще се срещнат в Анкара” отбелязва, че на 5тата Международна олимпиада по информатика в Анкара ще участват голям брой талантливи младежи от редица страни.
-
VOT Слушай новини на Български




07.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




07.05.2009
-
Абдуллах Гюл отправи важни послания към лидера на ПДО Ахмет Тюрк на среща в двореца „Чанкая”
07 май 2009 | 14:22 |
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл отправи важни послания към лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк на среща днес, пише турският вестник „Йени шафак”. Абдуллах Гюл прие днес в президентската резиденция „Чанкая” лидера на ПДО Ахмет Тюрк. На срещата, продължила час, Гюл изтъкна, че колкото повече се увеличават демократичните стандарти, толкова повече въпроси, сред които и кюрдският въпрос, ще престанат автоматично да бъдат проблеми. „Но със съществуването на тероризма трайното вкореняване и укрепване на демокрацията ще срещне много трудности. Затова тероризмът трябва да бъде осъден и изолиран категорично и с недвусмислени изрази”, каза турският президент. Той подчерта пред Тюрк, че са партия не на определен регион, а партия на цяла Турция и вместо да се концентрират само върху един проблем, трябва да обръщат внимание на всички проблеми на страната. „Вместо да чакате формирането на почва за диалог само от едната страна, вие също трябва да работите за това”, подчерта турският президент. След срещата Ахмет Тюрк каза пред журналисти, че са разговаряли с президента за промените в конституцията, борбата срещу тероризма, по въпроси на външната политика и за кървавото нападение в Мардин. Относно разигралата се онази вечер в село в провинция Мардин кървава трагедия Тюрк каза, че нито едно кръвно отмъщение по обичайното право, и нито наказание за честта не е било извършвано по този ужасяващ начин. По думите му в случая са намесени и много други фактори – за контрол над селото, за собственост на земята. Той каза, че въведената от държавата система на селските пазачи за борба срещу тероризма открива възможност с оръжие да се сдобиват много хора и да го използват извън предназначението му.
-
Турският парламент състави комисия за разследване на нападението срещу сватбата в провинция Мардин
07 май 2009 | 16:24 |
Анкара. Турският парламент състави парламентарна комисия за разследване на нападението срещу сватбената церемония в село Билге, провинция Мардин, пише турският вестник „Дюня”. Комисията ще посети идната седмица селото и района, където се разигра кървавата трагедия. За председател на комисията е избран депутатът от Партията на справедливостта и развитието Зафер Юскюл. Членове са депутатите от Народнорепубликанската партия Ахмет Ерсин, от Партията на демократичното общество Акън Бирдал, Мехмет Екиджи от Партията на националистическото движение и Айше Агърбаш от Демократичната лява партия.

Държавата ще анализира системата на селските пазачи и ще изчисти недостатъците, каза Абдуллах Гюл
07 май 2009 | 15:43 |
Анкара. Държавата ще анализира системата на т.н. селски пазачи, включени в борбата срещу тероризма и ако има недостатъци, ще се опита да ги изчисти, каза президентът Абдуллах Гюл във връзка с кървавото убийство в Мардин, пише турският вестник „Сабах”. След трагедията, разиграла се в провинция Мардин, на дневен ред в Турция отново застанаха разискванията за системата на селските пазачи – формирования, които се финансират от държавата за борба срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Вицепремиерът Джемил Чичек каза в тази връзка, че не е редно въпросът да се разглежда на крак вследствие на реакциите от едно убийство. Той изтъкна, че въпросът трябва да се разгледа от всички страни и много задълбочено. „Ако се налагат подобрения, те могат да бъдат направени, а ако се налага да бъде премахната, ще бъде премахната”, каза Чичек. По думите му повече от 50 хиляди души на този етап се занимават с тази дейност и работят за единството и стабилността на държавата и не може да се очернят всички, които извършват тази дейност, пише вестникът.

Следващите три години без избори ще са благоприятни за реформения процес към ЕС, каза Егемен Багъш
07 май 2009 | 14:53 |
Лондон. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че следващите три години, през които няма да има избори, ще бъдат особено благоприятни за реформения процес към ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Багъш, който е на посещение в Лондон, се срещна с британския външен министър Дейвид Милибанд и участва в работния прием, който даде министърката по европейските въпроси Каролайн Флинт. Багъш каза, че в годината, когато се навършват 50 години от кандидатурата на Турция за членство в Европейската икономическа общност, те планират да извършат серия реформи в посока към европейското членство. Той изрази надежда, че това ще бъде благоприятна възможност за решаването на въпроси, по които има спорове отдавна.

Абдуллах Гюл отправи важни послания към лидера на ПДО Ахмет Тюрк на среща в двореца „Чанкая”
07 май 2009 | 14:22 |
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл отправи важни послания към лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк на среща днес, пише турският вестник „Йени шафак”. Абдуллах Гюл прие днес в президентската резиденция „Чанкая” лидера на ПДО Ахмет Тюрк. На срещата, продължила час, Гюл изтъкна, че колкото повече се увеличават демократичните стандарти, толкова повече въпроси, сред които и кюрдският въпрос, ще престанат автоматично да бъдат проблеми. „Но със съществуването на тероризма трайното вкореняване и укрепване на демокрацията ще срещне много трудности. Затова тероризмът трябва да бъде осъден и изолиран категорично и с недвусмислени изрази”, каза турският президент. Той подчерта пред Тюрк, че са партия не на определен регион, а партия на цяла Турция и вместо да се концентрират само върху един проблем, трябва да обръщат внимание на всички проблеми на страната. „Вместо да чакате формирането на почва за диалог само от едната страна, вие също трябва да работите за това”, подчерта турският президент. След срещата Ахмет Тюрк каза пред журналисти, че са разговаряли с президента за промените в конституцията, борбата срещу тероризма, по въпроси на външната политика и за кървавото нападение в Мардин. Относно разигралата се онази вечер в село в провинция Мардин кървава трагедия Тюрк каза, че нито едно кръвно отмъщение по обичайното право, и нито наказание за честта не е било извършвано по този ужасяващ начин. По думите му в случая са намесени и много други фактори – за контрол над селото, за собственост на земята. Той каза, че въведената от държавата система на селските пазачи за борба срещу тероризма открива възможност с оръжие да се сдобиват много хора и да го използват извън предназначението му.

Абдуллах Гюл ще се срещне с президентите на Азербайджан и Армения на срещата в Прага
07 май 2009 | 13:45 |
Анкара/Прага. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще вземе участие в срещата на високо равнище в чешката столица Прага на тема „Южният коридор на ЕС”, която започва днес, предава Анадолската агенция. На срещата в Прага Гюл ще се срещне с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Срещата, посветена на партньорството на ЕС със страните от Южна Европа и района на Кавказ започва днес в Прага. В нея участват страните членки на ЕС и страните, които са заявили кандидатурите си за членство в Евросъюза. На срещата в Прага ще бъде търсен и път за промяна в отношенията между Армения и Азербайджан към позитивна насока. Гюл ще се срещне с Илхам Алиев преди официалната вечеря на срещата, а със Серж Саркисян след приключване на вечерята.

Здравият разум ще надделее и Турция ще влезе в ЕС, каза главният преговарящ Егемен Багъш
07 май 2009 | 11:44 |
Лондон. Турският държавен министър главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че присъединяването на Турция към ЕС е проява на здрав разум и „здравият разум ще надделее”, съобщава Анадолската агенция. Багъш изнесе вчера лекция в Лондън скул ъф иткономикi за процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз.
По въпроса за „привилегированото партньорство” на Турция с ЕС, каквото предлагат някои страни от съюза като алтернатива на членството й в съюза, Багъш посочи, че в европейското право няма такова понятие и то няма юридическа основа. Турция няма да приеме алтернатива на пълноправно членство, каза държавният министър. Провал на процеса на присъединяване на Турция към ЕС по думите на Багъш ще има тежки последици. Той разкритикува някои страни, които предследват собствени интереси в преговорите.

Полицията е задържала 160 кг хашиш в Белен, Югоизточна Турция
07 май 2009 | 11:31 |
София. Полицията задържа днес 160 кг хашиш в град Белен, провинция Хатай, Югоизточна Турция, съобщава Анадолската агенция. Започнало е разследване на трафика на дрогата.

Десет души са арестувани досега във връзка с масовото убийство в Турция на 4 май
07 май 2009 | 10:49 |
Анкара. Турски съд повдигна обвинения срещу още двама заподозрени за убийството на 44 души при въоръженото нападение срещу сватбена церемония в Югоизточна Турция на 4 май, съобщава Анадолската агенция. Общият брой на арестуваните вече достигна 10. Вчера съдът постанови арест за осем заподозрени за убийството. Между загиналите са младоженците, шест деца и три бременни жени.
Разследва се оръжието на няколко „селски пазачи”, за което се твърди, че е използвано при нападението. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай каза вчера, че някои от заподозрените са от звената на т.нар. „селски пазачи” / /местни хора, които подпомагат силите за сигурност в борбата срещу Кюрдската работническа партия и получават оръжие от турската държава– бел. „Фокус”/.

Продължава посещението в Норвегия на турска парламентарна делегация

07 май 2009 | 08:57 |
Осло. Продължава посещението в Норвегия на турска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Кьоксал Топтан. Делегацията е в Осло на тридневна визита. Програмата включва срещи с председателя на норвежкия парламент Торбьорн Ягланд, с председателя на парламентарната комисия за външна политика и с външния министър Йонас Гар Стьоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2