Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 март 2009 г.

Новините от и за Турция-02.03.09 г.

“Хюриет”: Свърши меденият месец в турско-израелските отношения, пише известен израелски журналист
02 март 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Известният израелски журналист от вестник “Шалом” Хайми Бехар прави оценка на бъдещето на турско-израелските отношения във водещото в Израел електронното издание “Ynet”, съобщи електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За заглавие на публикацията той използва израза “Свърши меденият месец в турско-израелските отношения”. В материала се посочва, че от 90-те години на миналия век между двете страни силно са се развили икономическите и военните връзки и това е било съпроводено с посещение в Турция на голям брой израелски туристи. “След острите критики на Анкара срещу израелските нападения в Газа израелците са разгневени от подобно отношение и са анулирали 70% от пътуванията си в Турция,”, посочва Хайми Бехар. Той обръща специално внимание и на факта, че в почти всеки по-голям турски град се провеждат антиизраелски демонстрации, на които се скандират лозунги “Смърт на Израел” и “Долу ционистите”, създаващи впечатление за силни антисемитски настроения.

Над 350 села в Източна Турция са блокирани заради снежните бури
02 март 2009 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Агръ. Поради силния снеговалеж и снежни бури са затворени пътищата до 356 села в района на Източен Анадол, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Най-дебела е снежната покривка в провинция Агръ – 58 сантиметра, в провинция Муш тя е 32 сантиметра, в провинция Ардахан – 27 сантиметра, в провинциите Ерзурум и Карс – по 15 сантиметра. Поради обилния снеговалеж проблеми с трафика има и в някои от големите градове в района. В полунощ най-ниската температура е била измерена в провинция Ерзурум – минус 17 градуса, в провинция Ардахан – минус 11 градуса и в провинция Карс – минус 12 градуса. Разчистването на пътищата в района се затруднява от продължаващия снеговалеж, който на места има характера на снежна буря и виелица, посочва изданието.

20 турски граждани, скрити в ТИР, бяха заловени на унгарско-румънската граница
02 март 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Бекеш/Анкара. 20 турски граждани, скрити в турски ТИР, са били заловени от унгарските гранични власти на ГКПП - Гюла на унгарско-румънската граница, съобщи Анадолската агенция. Говорител на дирекцията по сигурността в унгарската гранична област Бекеш заяви, че въпросните 20 турски граждани са били скрити в инсталация за замразяване на кожи на ТИР с турска регистрация, управляван от турски водач, като са направили опит за нелегално влизане в Унгария. Турските нелегални имигранти са върнати обратно в Румъния, а водачът на турския ТИР е обвинен за нелегален трафик на хора и е задържан в Унгария.

Анадолска агенция: Близо един тон наркотици са заловени в Истанбул през последния месец
02 март 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При проведени през последния месец общо 193 операции в Истанбул са били заловени 984 килограма наркотици, съобщи Анадолската агенция. В съобщение на отдела за борба с наркотрафика на областната дирекция по сигурността се посочва, че по време на тези операции са задържани общо 440 души. Открити са 343 килограма хероин, 245,5 килограма други наркотици от типа на опиатите, 5,5 килограма кокаин, 36 килограма опиум за дъвчене, 2,122 милиона броя /354 килограма/ синтетични наркотични хапчета и използваните за изготвянето на тези хапчета химически вещества. Отделно са иззети 15 незаконно притежавани пистолети и 17 750 евро, 2 800 долара и 1 480 рубли, придобити от продажбата на наркотични вещества.

ДЖИХАН: Обща енергийна мрежа между Турция, Иран, Сирия и Ирак
02 март 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на енергетиката на Иран Саид Парвиз Фата заяви, че Иран, Турция, Сирия и Ирак са важни страни в района и че между тези четири страни ще бъде изградена “обща и мощна енергийна мрежа”, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Фата оповести, че министрите на енергетиката на четирите страни ще подпишат в столицата на Ирак Багдад общ меморандум за формирането на обща енергийна мрежа. В изявления за иранската държавна информационна агенция ИРНА Фата обръща внимание, че населението на Турция, Иран и Сирия е близо 200 милиона души, като потребява 120 мегавата електроенергия и посочва, че в момента между Иран и Турция има изграден и действащ електропровод за високо напрежение. Иранският министър отбелязва, че може да бъде създадена обща електрическа енергийна мрежа между Турция и Сирия, която да преминава по границата с Ирак.

“Сабах”, Турция: Лидерът на ДП се обяви против еднопартийния манталитет за правене на политика
02 март 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Лидерът на Демократическата партия /ДП/ Сюлейман Сойлу се обяви против еднопартийния манталитет за правене на политика в Турция, пише днес вестник “Сабах”. Сюлейман Сойлу посети предизборния щаб на ДП в град Текирдаг, Източна Тракия, където направи изявления за пресата. “Местните избори на 29 март са най-важните избори в Турция през последните 25 години. В навечерието на тези избори се вижда разликата между управляващата Партия на справедливостта и развитието и основната опозиционна Народнорепубликанска партия, които провеждат политика с еднопартийния си манталитет, и изправената срещу тях ДП, която поставя в центъра на своята дейност интересите на народа и неговите предпочитания за демокрация.”, подчертава Сюлейман Сойлу.

ДЖИХАН: Турция откри свое четвърто представителство в Сирия
02 март 2009 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Тарсус. Турция откри свое четвърто представителство в Сирия в морския пристанищен град Тарсус, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. На откриването на почетно консулство на Турция в град Тарсус присъстваха заместник министърът на външните работи на Сирия Абдюлфеттах Амура, заместник министърът на външните работи на Турция Угур Доган и посланикът на Турция в Дамаск Яшар Халит Чевик.
Почетен консул на Турция в Тарсус ще бъде председателят на Морската търговска палата на Сирия Абдюлкадир Сабра.

Трима души бяха ранени при нападение срещу предизборен щаб на прокюрдската партия в Текирдаг, Турция
02 март 2009 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. При нападения на група младежи с камъни и тояги срещу предизборен щаб на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в град Текирдаг, Източна Тракия, са били ранени трима души, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Инцидентът е станал вчера през деня по време на откриването на предизборния щаб. Група от петима младежи изразили недоволство от присъствието на ПДО в района и при възникналата разправия счупили с камъни и тояги прозорците на помещението. След нападението младежите избягали, но полицията успяла да залови трима от тях. Задържани са и двама от членовете на ПДО.

Продължава посещението на министъра на транспорта на Турция в Иран

02 март 2009 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Техеран. Продължава посещението на министъра на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм в Иран, съобщават медиите. В Техеран се провежда шестата сесия на смесената транспортна комисия Турция-Иран. Програмата предвижда срещи с министъра на транспорта на Иран Хамид Бехбахани и различни контакти в рамките на шестата сесия на смесената транспортна комисия.
През последните пет години външнотърговският оборот между Турция и Иран е нараснал от 2,4 на 10 милиарда долара. Счита се, че транспортът и спедиторската дейност ще имат голяма роля за постигане на поставената цел за обем на двустранната търговия в размер на 20 милиарда долара.
В Техеран е планирана и тристранна среща на Бинали Йълдъръм с неговите колеги от Иран и Пакистан в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество за обсъждане на проекта за контейнерни ж.п. превози по направлението Исламабад – Техеран – Истанбул.

Али Бабаджан представлява Турция на международна донорска конференция за Ивицата Газа
02 март 2009 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Шарм ел Шейх. Министърът на външните работи Али Бабаджан представлява Турция на международна донорска конференция за набиране на средства за възстановяването на Ивицата Газа, която се провежда в египетския курорт Шарм ел Шейх, съобщават медиите. Очаква се в конференцията да присъстват представители на 80 държави, от които 40 държави да бъдат представени на ниво министър. По време на еднодневната конференция е планирано да бъдат събрани помощи за Газа в размер на 2,7 милиарда долара.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON MAR 02
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on March 2, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy. (UPDATED)

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON MAR 02

HURRIYET
-- PHOTOS OF THAT MOMENT
Passengers of the THY plane that crashed into a field in Amsterdam were on the edge between life and death. The shock they were living could be seen in their faces. Three Turkish university students, who escaped the plane with minor injuries, took pictures of that moment. Just two minutes after the crash, Volkan Cagri Dagasan left the plane from the tale section and called his father. "Dad, the plane crashed but we survived," he told his father on the phone.

Volkan talked to Hurriyet about that hard moment. "Suddenly, the plane was like diving while it was descending. But the pilot wanted to climb again. All of a sudden, I heard a crash. I hit my head to the front seat. The plane was slipping on the ground. Then we stood up when it stopped," Volkan said. "There were passengers who were trapped in their seats. We were the first ones to leave the plane. It was strange to take pictures of people drenched in blood," he said.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2