Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 20 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-20.02.09 г.

В турската полиция няма да се приемат кандидати без висше образование, каза вътрешният министър
20 февруари 2009 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Измир. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви в град Измир, че в рамките на тази година в Турция ще бъдат назначени нови 10 000 полицаи, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Министърът уточни, че в турската полиция вече няма да се приемат на работа кандидати, които не са завършили висше образование.
По въпроса за местните избори Бешир Аталай посочи, че от 1950 г. досега в Турция са проведени успешно 44 избора Министърът се надява изборите на 29 март „също да бъдат истински празник на демокрацията и да преминат в мирна и спокойна обстановка”.

Началникът на агенцията за национална сигурност на САЩ пристигна в Анкара
20 февруари 2009 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Агенцията за национална сигурност на САЩ Кейт Алигзандър пристигна снощи на необявено посещение в Турция, съобщават медиите. На летище Есенбоа в Анкара не бяха направени никакви изявления.
Днес се очаква Кейт Алигзандър да се срещне с представители на турския Генерален щаб.

Съветникът на Барак Обама за Близкия изток Джордж Мичъл ще посети Турция
20 февруари 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Специалният съветник на президента на САЩ Барак Обама Джордж Мичъл за Близкия изток ще посети Турция, пише турският вестник „Заман”. Джордж Мичъл направи близкоизточна обиколка във втората половина на януари, в рамките на която възнамеряваше да посети и Турция, но това не се случи поради натоварена програма. Според дипломатическите източници Мичъл е изразил голямо желание да посети страната и това ебило договорено в разговор между държавния секретар Хилари Клинтън и Али Бабаджан. В Турция очакват с желание тази визита, но датата все още не е уточнена.

Силно разклатено е психологическото здраве на турските граждани заради кризата преди местните избори
20 февруари 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Налягането в политическия живот в Турция, което се съсредоточава около местните избори се увеличава, но силно увеличилите се случаи на самоубийства и убийства в семействата не се вземат под внимание, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Избирателите ще отидат пред урните в обстановка на безработица и засилваща се бедност и изпълнени с песимизъм, а в поведението на политиците няма никаква промяна. Това са изводите на специалисти по психология, политология и психиатрия, които обсъдиха психологическия образ на турските граждани преди наближаващите избори. Според тях психологическото здраве на турските граждани е силно разклатено в резултат на икономическата криза, увеличаващата се безработица и засилващ се глад. Проф. Невзат Тахран прогнозира, че могат да избухнат социални вълнения сред избирателите, които се намират в безнадеждност за бъдещето си. Специалистите посочват, че политиците вместо да представят своите проекти, се нахвърлят върху своите опоненти да изваждат наяве техните недостатъци. В предизборната кампания преобладава не градивната, а негативната нагласа. Въпреки това някои политолози и политически психолози смятат, че може да се стигне до политически диалог и консенсус в страната.

“Заман”: Турски бизнесмен от еврейски произход се среща с Шимон Перес и Ципи Ливни в Тел Авив
20 февруари 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Известният турски бизнесмен от еврейски произход Жак Камхи е имал срещи с президента на Израел Шимон Перес и с министъра на външните работи и лидер на партията “Кадима” Ципи Ливни в Тел Авив, съобщава турският вестник “Заман”. Това е станало в края на миналата седмица по време на двудневно посещение на Жак Камхи в Тел Авив. За срещите пише и електронното издание на израелския вестник “Йедиот Ахронот”. В информацията се цитират също и думи на Ципи Ливни, казани на заседанието на израелското правителство на 15 февруари: “По отношение на Турция бяха казани думи, които не трябваше да се казват. Отношенията между Турция и Израел са стратегически и е важно да ги върнем на предишното им равнище.”.

Агенция „Фокус” припомня, че в отношенията между Турция и Израел настъпи напрежение, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган отправи остри реплики към израелския президент Шимон Перес на икономическия форум в Давос миналия месец. Поводът бе израелската военна операция в Ивицата Газа.

В Турция е съществувала тайна организация „Сабя”, свързана с тайните структури на НАТО
20 февруари 2009 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Рим/Анкара. В Турция е съществувала тайна организация, подобна на тази в Италия и западните страни от НАТО, която е имала за цел да парира опитите за проникване на Варшавския договор в страните от НАТО и да спре разрастването на влиянието на левите сили, включително чрез убийства. Това каза лидерът на италианската връзка на операция „Сабя” и бивш президент на Италия Франческо Косига, пише турският вестник „Сабах”. Франческа Косига е бил ръководител на тайната организация в Италия 45 години. По думите му турската организация обаче е оставала далеч от европейския център. Турция е присъствала в координационния комитет на организацията, но не е участвала в политическия комитет. Турският клон е трябвало да се включи при една евентуална война между двата блока тогава. По думите на Косига Турция не е участвала в съвместните тайни операции на организацията в западните европейски страни. Турските политици са знаели за съществуването на организацията и кой е лидерът й, но никога не са изваждали това наяве. Бившият италиански президент каза, че за пръв за съществуването на подобна тайна организация той е чул от покойния турски премиер Бюлент Еджевит през 1974 година. От тогава в Турция не спират полемиките в тази посока, а с делото „Ергенекон” те се засилиха още повече, а с намирането на заровени оръжия объркването стана още по-голямо, пише вестникът.

Турция иска до 2023 г. да се нареди сред 10-те най-силни страни в света, каза турски министър
20 февруари 2009 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Адана. Анкара. Министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу заяви, че целта на Турция е до 2023 г. да се нареди сред 10-те най-силни и развити страни в света, съобщи информационната агенция АНКА. Министърът участва в предизборно събрание на управляващата Партия на справедливостта и развитието в град Адана, Югоизточна Турция, на което присъстваха и кандидатите на партията за кметове и общински съветници.
“В момента Турция се е утвърдила като 17-та по големина икономика в света и шеста най-развита икономика в Европа. Новата ни цел е до 2023 г. да влезем сред 10-те най-силни икономики в света и за изпълнението на тази цел работим денонощно”, посочи министърът.
На 29 март в Турция ще се произведат местни избори.

ДЖИХАН: Азербайджан има достатъчно природен газ за газопровода “Набуко”
20 февруари 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара.Вицепрезидентът на азербайджанската държавна петролна компания Хошбахт Юсуфзаде заяви, че Азербайджан може да осигури достатъчни количества природен газ за газопровода “Набуко”, който ще намали зависимостта от Русия на страните от каспийския регион, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. “Азербайджан разполага с достатъчни резерви, за да посрещне нуждите на газопровода “Набуко”. Резервите ни от природен газ са повече от 2 трилиона куб. метра”, цитира агенцията думите на Хошбахт Юсуфзаде.

Агенция "Фокус" припомня, че проектната мощност на газопровода “Набуко” възлиза на 31 млрд. куб. метра годишно. Той трябва да съедини каспийските находища на природен газ с Австрия през територията на Унгария, Румъния, България, Гърция, Турция и Грузия.

Турското министерство на отбраната даде пояснения за призоваването на наборна военна служба
20 февруари 2009 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на националната отбрана излезе със съобщение за наборната военна служба, в което посочва, че дейностите по призоваване на младежи в казармата “се извършват напълно в рамките на действащите нормативни документи изключително само от министерството и без посредничеството на никаква друга институция”, съобщи Анадолската агенция. Преценката за годност за военна служба се извършва само от наборна комисия, състояща се най-малко от 5 членове, в която задължително влизат ръководителят на местната гражданска администрация, началникът на военното окръжие, двама лекари и длъжностното лице по гражданското състояние в местната община.
Освобождаването от военна служба става само с решение на военномедицинска комисия, съставът на която може да стигне до 13 утвърдени специалисти в различни области на медицината, в зависимост от заболяването.

Пътнически самолет са блъсна в електрически стълб на пистата на летището в Истанбул
20 февруари 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Пътнически самолет на авиокомпания “Атлас джет”, който трябваше да излети късно снощи по дестинацията Истанбул- Сюлеймание, са блъсна в електрически стълб на пистата на летище “Ататюрк” в Истанбул, предаде електронното издание Дюня бюлтени. Няма пострадали между 56-те пътници и екипажа. Наблизо не е имало други самолети и поради това е била избегната много по-сериозна катастрофа.
При поготовката за излизате на самолета Еърбъс А-320 скъсал тегличът на машината, която го отвежда до мястото за стартиране на двигателите. В резултат на това самолетът се движил безконтролно около 60 метра и се блъснал в електрически стълб от осветителната система. Нанесени са сериозни щети на опашката на самолета.

Съветникът на турския премиер Ахмет Давутоглу отказа поканата за участие във форум за Близкия изток в Брюксел
20 февруари 2009 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният външнополитически съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган Ахмет Давутоглу отказа поканата за участие във форум, посветен на Близкия изток в Брюксел, който ще се ръководи от модератора на заседанието в Давос, което напусна Ердоган, пише турският вестник „Милиет”. Давид Игнатиус, който беше модератор на кръглата маса за Газа, отправи покана към Давутоглу за конференцията, която в края на март организира в Брюксел германският фонд „Маршал”. Темата на форума е отново Близкият изток. Официалният мотив за отказа на турския външнополитически съветник е невъзможността времето на провеждане на мероприятието да се съчетае със запълнената му програма. В същите дати е предвидено той да направи официално посещение в друга страна, се казва в писмения отказ.

„Хюриет”: Икономиката в Турция потъва под влияние на глобалната финансова криза
20 февруари 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Анкара/Лондон. Икономиката в Турция потъва под влияние на глобалната финансова криза, пише турският вестник „Хюриет”, като се опира на британското издание „Економист”. Според „Економист” размерите на кризата в производството, обхванала света, все още не могат да се осъзнаят напълно, но те са много застрашителни. След западните страни промишлеността в Бразилия, Малайзия, Турция, страните от Източна Европа и Китай също се срутва. В същото време британското издание се обявява против спасителните мерки от страна на правителствата, насочени към промишлеността, зяащото това ще увеличи затрудненията.

Генералният щаб на Израел е поискал извинение от турския генерален щаб за думите на висш израелски военен
20 февруари 2009 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Генералният щаб на Израел е поискал извинение от турския генерален щаб за думите на командващия сухопътните сили на Израел, пише електронното издание „Хабертюрк”. Шефът на пресцентъра на турския генерален щаб генерал Метин Гюрак заяви, че на 16 февруари, понеделник, началникът на израелския генерален щаб е потърсил началника на турския генерален щаб генерал Илкер Башбуг във връзка с изказването на командващия сухопътните сили на Израел, който заяви на семинар, че Турция е извършвала геноцид спрямо някои народи и сега води същата политика спрямо кюрдите и разкритикува позицията на Турция в израелско-палестинския конфликт. Вчера израелският генерален щаб е изпратил и официално писмо в същата връзка, в което потвърждава, че това е лична позиция на израелския военен.

„Хюриет”: 17 членове на ПКК са загинали при вътрешни кървави сблъсъци в организацията
20 февруари 2009 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/, която претърпя големи загуби с операциите на турските въоръжени сили срещу нейните лагери в Северен Ирак, се раздира от кървави вътрешни сблъсъци, пише турският вестник „Хюриет”. Според информацията в сблъсък между привърженици на Мурат Карайълан с кодовото име „Джемал” и на лидера на въоръженото крило на организацията Фехман Хюсеин с кодовото име „Д-р Бахоз Ердал”, които се борят за лидерство в организацията, са били убити 17 членове за неизпълнение на заповедите и взетите решения. Убийствата са следствие от вътрешни противоречия в ПКК след свалянето на Фехман Хюсеин от поста за неподчинение. След залавянето на Хюсеин членове на организацията от Сирия я напуснаха и предприеха своеволни действия. Срещу това тези дни по заповед на Карайълан група от 50 души е убила група от 13 души, свързана с Фехман Хюсеин, която е била против заповедта на Мурат Карайълан за спиране на терористичните действия. При сблъсъка са загинали и четирима привърженици на Карайълан. Труповете на загиналите са били намерени от селяните, живеещи в този северноиракски район.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл замина на посещение в Кения
20 февруари 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл замина на посещение в Кения, предаде Анадолската агенция. Гюл беше изпратен със специален самолет на Турските авиолинии в 9.20 часа на летището „Есенбоа” от валията на турската столица Кемал Йонал, председателя на парламента Кьоксал Топтан и други упълномощени лица. Президентът е придружаван от съпругата си, от държавния министър Саит Язъджъоглу, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, бизнесмени и журналисти. От Кения Гюл и съпровождащата го делегация ще заминат на 22 февруари за Танзания.

Подписано е митническото споразумение между Турция и Русия, заяви турският вицепремиер Хаяти Язъджъ

20 февруари 2009 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Митническото споразумение между Турция и Русия е подписано, заяви държавният министър и вицепремиер на Турция Хаяти Язъджъ, пише турският вестник „Заман”. По думите на Язъджъ споразумението ще бъде в сила между летищата „Ататюрк” и „Сабиха Гьокчен” в Истанбул и руското „Внуково”, а след това ще бъде приложено и на другите митници. Целта на споразумението е да се улесни дейността на турските търговци. Проблемите с вноса на турските стоки на руските митници започнаха от лятото на 2008 година.

Турски печат: Турският премиер Ердоган отново се нахвърли върху медиите и опозицията на предизборен митинг
20 февруари 2009 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Аксарай. Предизборните прояви на премиера Реджеп Тайип Ердоган в рамките на започналата предизборна кампания на управляващата Партия на справедливостта и развитието привличат отново вниманието на турските вестници. Вестник „Милиет” пише, че на предизборния митинг в Аксарай Ердоган отново се е нахвърлил върху медиите по повод новините и коментарите за наложената безпрецедентна парична глоба на медийната група „Доган холдинг”. Той е атакувал и опозицията, като е заявил, че тя няма представа от положението на страната, не се среща очи в очи с хората и говори само на езика на медиите, които я подкрепят.
Вестник „Сабах” също обръща внимание на атаките на Ердоган към медиите на 10-ия прездизборен митинг. Той призовава своите опоненти да се съобразят със закона, а да не хвърлят обвинения и кал по управляващите.
Пред насъбралото се множество на площада в Аксарай Ердоган атакува основната опозиционна партия и медиите, вестник „Заман”. Той заявява, че медиите са особено успешни в това да дават лъжлива информация, да лъжат и манипулират гражданите, да отправят неоснователни обвинения към държавните институции, но тяхното управление няма да позволи това.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на думите на лидера на националистическата партия Девлет Бахчели към премиера Ердоган в изявление след отправени атаки към него. Бахчели заявява, че Ердоган раздухва на площадите лъжливи ветрове и с една евтина стратегия лъже турските граждани.

Министърът на отбраната на Турция участва в министерска среща на НАТО в Полша
20 февруари 2009 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Краков. инистърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се провежда в полския град Краков, съобщават медиите. Предвидено е на три работни заседания министрите на отбраната да обсъдят трансформацията на НАТО, операциите на алианса в Афганистан и в Косово, както и сътрудничеството с ООН и с ЕС в хода на операциите.
В рамките на срещата в Краков ще се проведат също заседания на Съвета НАТО-Украйна и на Съвета НАТО-Грузия.

„Дюня”: Един милион души в Турция се намират на границата на глада, заяви опозиционен политик
20 февруари 2009 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един милион души в Турция се намират на границата на глада, каза заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Кемал Анадол, пише турският вестник „Дюня”. В слово при откриване на предизборен офис на НРП в околийския център Кешан, провинция Одрин, Анадол заяви, че поскъпването на живота и безработицата са влезли като огнено кълбо в домовете на турските граждани. Той каза, че след 29 март Турция трябва да стане страна на хора с открити чела, на хора, които с пот на челото си печелят своите пари и изхранват своите деца. „Трябва да спасим Турция от управлението на тази власт, която направи така, че да се увеличат семейните драми, самоубийствата, убийствата, разводите”, каза представителят на НРП. „Турция е в такова тежко положение, но нито един син на министър не се намира в тази криза и няма представа от нея. Увеличава се броят на намиращите се на ръба на глада, увеличава се бедността”, подчерта Анадол, пише вестникът.

Финансовото министерство наложи 826 милиона лири парична глоба на най-голямата медийна група в Турция
20 февруари 2009 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. 826 милиона турски лири парична глоба наложи Министерството на финансите в Турция на медийната групировка „Доган яйън холдинг” за укриване на данъци за месец декември 2006 - януари 2007 година, пише турският вестник „Радикал”. Кампанията на премиера Реджеп Тайип Ердоган срещу турския медиен гигант „Доган яйън холдинг”, който поддържа най-големите вестници и някои телевизии в Турция, мина на по-високо стъпало. Финансовото министерство наложи глоба от 772 милиона турски лири на групировката за това, че е обявила, че е продала „Доган Ти Ви” през 2006 година, след като сделката е била осъществена през 2007 година. Установени са нарушения и в продажбата на други активи на холдинга и с това глобата нараства на 826 милиона лири. Данъчният отдел на финансовото министерство е наложило наказанието след проверка на данъчните доклади и документацията на холдинга за 2004, 2005 и 2006 година.
„Доган холдинг” беше закупен от най-голямата германска медийна група „GmbH”, в който 100 % акции притежава медийният гигант „Аксел Спрингер”.
От медийния холдинг заявиха, че това е поредната стъпка на управляващите от кампанията срещу свободния печат и свободните медии, пише вестникът.

“Хюриет”, Турция: Само проблеми с българите ни лисваха
20 февруари 2009 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София/Анкара.Крайно дясната партия в България Атака организира вчера протестна демонстрация пред сградата на турското посолство в София, пише днес турският вестник “Хюриет”.
На митинга се изказа лидерът на Атака Волен Сидеров, който посочи, че е необходимо Турция да се извини заради прилагания по време на Османската империя геноцид над българите.
Протестният митинг се организира по повод годишнината от обесването в София на 19 февруари 1873 г. на националния герой на България Васил Левски, който е водил борба за независимостта на страната, посочва турският всекидневник.

„Сабах”: 15 митинга организира опозиционната НРП в Турция в рамките на кампанията за местните избори
20 февруари 2009 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал ще проведе 15 митинга в рамките на пропагандната си кампания за местните избори на 29 март, пише турският вестник „Сабах”. На 21 февруари, събота, Байкал ще участва в предизборен митинг в Адана, а на 22 февруари, неделя, в Коджаели. В рамките на предизборната кампания той ще говори пред гражданите в Чорум, Синоп, Ялова, Бартън, Карабюк, Бурса, Кършехир, Зонгулдак, Мугла, Денизли, Карс, Мерсин и Анталия.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Киргизстан
20 февруари 2009 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Продължава посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер в Киргизстан, съобщават медиите. Официалната визита е по покана на министъра на промишлеността, енергетиката и източниците на горива на Киргизстан Иляс Давидов.
По време на посещението са предвидени различни срещи и разговори с официални представители на Киргизстан, включително с президента и премиера на страната. Целта е изясняване на различните възможности за сътрудничество в областта на енергетиката и превръщането им в конкретни проекти.
Турският министър ще се срещне и с турски бизнесмени, развиващи дейност в Киргизстан.
Хилми Гюлер е съпровождан от някои турски депутати и представители на деловите среди. Визитата му в Киргизстан ще продължи до 21 февруари.

Министърът на външните работи на Турция пристига на посещение в Литва
20 февруари 2009 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Вилнюс. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан пристига на официално посещение в Литва, съобщават медиите. Визитата е по покана на външния министър на Литва Вигаудас Усакас. Във Вилнюс Али Бабаджан идва директно от столицата на Бахрейн Манама, където направи еднодневно официално посещение. На срещите си в Литва Али Бабаджан ще обсъди двустранни и международни въпроси и присъединяването на Турция към ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2