Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Председателят на софийската организация на СДС е задържан

Председателят на софийската организация на СДС е задържан в 4-то РПУ

14 януари 2009 | 15:54 | Агенция "Фокус"

София. Председателят на столичната организация на Съюза на демократичните сили Борислав Бориславов е задържан по време на днешните протести в София от полицаи. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на синята партия.
----------------------------------------

СДС осъди побоя над лидера на столичната си организация
15:50

Лидерът на СДС Мартин Димитров разпространи днес след обед декларация, в която се казва:"СДС подкрепи изрично гражданския протест на 14 януари. Разбираме недоволството на гражданите от некомпетентното и корумпирано управление на тройната коалиция. Исканията на гражданското общество съвпадат с внесени от Съюза на демократичните сили вотове на недоверие към правителството.

Заявихме ясно, че протестът е граждански и нито една политическа сила не трябва да го използва. Изразихме ясно позицията на СДС, че протестите не трябва да нарушават нормалното ежедневие на хората. Днес видяхме как полицията би граждани, които по никакъв начин не нарушаваха обществения ред. Припомнихме си 1997 г., когато отново БСП управляваше МВР и когато хората отново бяха бити без причина.

Днес видяхме насилие срещу възрастни хора и срещу деца. Сред битите от полицията бе лидерът на СДС –София Борислав Бориславов. Той бе удрян и арестуван като единствената причина за това бе, че се опита да спаси възрастни жени от полицейско насилие. Председателят на СДС Красно село – Пламен Антов беше ударен лошо от разгневени полицаи докато мирно си тръгваше от протеста и се наложи да потърси лекарска помощ.

СДС иска извънредно заседание на Народното събрание, на което вътрешният министър Михаил Миков да поеме отговорността за предизвикания побой над невинни граждани. Заявяваме ясно, че политическото ръководство на МВР и министър Миков категорично не се справиха със ситуацията.

Полицията не успя да разграничи хилядите мирно протестиращи хора от малка група с агресивни намерения. Днешните събития са сериозно основание за оставка на Министъра на вътрешните работи". /БГНЕС
-
Общински съветник от СДС арестуван и пребит
Депутатите наблюдаваха сблъсъците от прозорците


Барислав Бориславов
Софийският общински съветник от СДС Борислав Бориславов, който е участвал в масовия митинг пред Народното събрание в сряда, е бил арестуван и пребит от полицаите, съобщиха негови съпартийци.

Депутатите наблюдаваха от прозорците как полицията разпръсква с насилие протестиращите пред сградата на парламента и безпрецедентното меле, предизвикано след провокации на насилие от страна на участници в демонстрацията. Организаторите на протеста, в основата на който са студентски организации, твърдят, че става дума за провокатори, които не са от техните редици, а хора, които искат да се запази статуквото и мафиотското управление на тройната коалиция.

Депутатите от тройната коалиция се обявиха в защита на справедливите искания, издигнати от студенти, природозащитници, млекопроизводители и други недоволни социални групи, но смятат, че протестът се използва от опозицията.

ДСБ, които подкрепят протеста, заявиха, че онези, които са искали да го провалят, са прибегнали до активни мероприятия.

“Ако част от исканията са наистина справедливи, то тази агресия за мен е необяснима и с нищо не е провокирана”, каза Надка Балева от БСП.

“Не можем да не отчетем, че полицаите не се поддадоха на провокациите, защото би могло да стане още по-лошо”, добави тя.

Колегата й Атанас Мерджанов наблегна, че протестната проява е била изпълнена с провокации.

Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи побърза да увери, че този протест няма да доведе до предсрочни избори и не може да се прави паралел между събитията през 1997 г. и сегашната ситуация.

“Видях едни доста възбудени млади хора с маски, а според мен човек, решил да пази своите права и да протестира, трябва да застане с открито лице и да каже исканията си, коментира председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов (НДСВ).

"Разбира се, че политиците не са ангели. Всички трябва да подхождаме с нужната самокритичност към критиките, на които сме подложени. Насилственото налагане и боят върху полицаи за мен е недопустим", каза той.

Според Спасов обаче цивилизованият протест минавал през ясно формулиране на исканията. Чест прави на студентите, че го направиха и се оттеглиха навреме от тези провокации, каза депутатът по повод разцеплението сред студентските организации.

Тъй като инициатор на протеста са студенти, а те са в "ресора" на министъра и вицепремиер от НДСВ Даниел Вълчев, няма как да заемем друга позиция, поясни пред Mediapool представител на жълтата партия.

“Лошото е, че имаше агитка от 20 души провокатори, които бяха толерирани от полицаите и това се видя с просто око”, каза Атанас Атанасов от ДСБ, които по-рано призоваха своите привърженици да подкрепят протеста.

Колегата му Веселин Методиев посочи, че одобрява всяка форма на граждански протест, включително желанието на млади хора и професионални гилдии да дойдат пред парламента и да заявят свои искания, но не одобрява физическото насилие.

"Това, което виждам с очите си е, че на площада има момчета, дошли да упражняват физическо насилие, както върху полицаи, така и върху хора от митинга", добави Методиев.

Попитан кой е пратил провокаторите, Методиев каза, че този, който иска да провали един граждански протест, ще се опита да направи такова активно мероприятие. По думите му това е в стила на бившата ДС.

"От името на ДСБ бих казал, че дадохме съгласие и съпричастност към един граждански протест, ние не сме организаторите, не сме водачите, не сме тези, които застават на трибуната - ние просто дадохме своето съгласие като граждани, че тези хора с основание протестират, и толкова", каза депутатът от ДСБ.

“Вчера НДСВ каза, че по принцип подкрепя справедливите искания на студенти, еколози, земеделци, но това, което се случва днес, излиза извън рамките на нормалните протести”, коментира Олимпи Кътев от НДСВ.

Попитан кой е пратил провокаторите, Кътев отговори, че нито опозицията, нито управляващите са стигнали "на такова ниво да правят такива вандалщини, явно има хора, заинтересовани да го направят, но не мога да ги назова". По думите му всеки има право да протестира в рамките на закона.

И Татяна Дончева от БСП не спести сарказма си към случилото се пред Народното събрание: "Да съберете на едно място без определен повод такива групи лица, футболните агитки на Левски да претендират, че защитават ин витро проекта или, може би, почитателките на форума “BG мама” да поискат да ходят на конгреса на Футболния съюз, за да изберат президент на Футболния съюз, ми изглежда на нещо много мнимо демократично. Дълбоко не одобрявам опита на всеки, независимо от мотивите му, да показва на света, че ние сме европейските вандали. Не защото англичаните не могат да извадят футболни хулигани, не защото не съм виждала и по други балкански страни едни сцени, които навяват мрачни мисли, навяват липса на национален потенциал за нещо градивно", коментира Дончева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2