Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 януари 2009 г.

Арестувани заговорници

Арестувани заговорници срещу властта в Турция

Националистическата организация "Енергекон" се е готвела за военен преврат. Сред арестуваните са и трима запасни генерали
07.01.2009

Близо 40 души са арестувани в Турция в рамките на разследване срещу националистическата организация "Енергекон", за която се предполага, че се е готвела за военен преврат. Сред арестуваните днес са и трима запасни генерали, предадоха информационните агенции.

Досега са обвинени 86 души членове на организацията. Те са главно офицери, политици и юристи.

Днешната полицейска операция е била извършена паралелно в шест окръга, Анкара и Истанбул. Арестите и обиските в домовете и офисите на заподозрените лица са били осъществени по решение на истанбулски съд.

Сред задържаните са генералите от запаса Кемал Явуз, Ердал Шенел и Тунджер Кълънч - бивш председател на Съвета за национална сигурност.

Задържани са също Кемал Гюрюз, бивш председател на Съвета за висше образование, който контролира университетите. В списъка на задържаните е и бивш началник на полицията.

Полицията в Анкара и Истанбул отказала коментар. Обвиняемите по делото срещу "Ергенекон" са обвинени в планиране на убийства и атентати, имащи за цел да тласнат Турция към хаос и да предизвикат военен преврат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2