Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 януари 2009 г.

Мюсюлмани отново протестираха

Мюсюлмани отново протестираха срещу войната в Газа

Любен Обретенов

Близо 500 мюсюлмани излязоха на протестно шествие пред общината в Пазарджик, провокирани от войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа. Около 10-15 минути те дефилираха с плакати с надпис "Спрете войната в Газа".

Това е вторият подобен акт за последните дни у нас. По Нова година в Мадан бе организиран безпрецедентен мълчалив протест на около 600 души след петъчната молитва в джамията. Те обявиха войната за чиста агресия на Израел и обвиниха правителствата на Олмерт и Буш, че се държат като управители на света.

"Уведомени сме за тези протести", коментира пред "Сега" главният секретар на главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Според него обаче вчерашната сбирка в Пазарджик била спонтанна, защото местното мюфтийство е обявило събирането за петък. Тогава протест щяло да има и в Пловдив. Според специалисти по Близкия изток обаче акцията е провокирана отвън и е безпрецедентна, тъй като за пръв път български мюсюлмани изразяват подобна религиозна подкрепа.

"Водещи са нашите разбирания за хуманност и мир, важното е да не страдат невинни граждани и от двете страни", обясни Хафъзов. Според него посланията срещу Израел не обвързват главното мюфтийство, а са мнение на отделни хора.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2