Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 януари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-28.01.09 г.

Евтини телефонни разговори с цял свят от вашия мобилен и домашен телефон!

VOT Слушай новини на Български




28.01.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




28.01.2009
-
Преглед на турския печат 28.01.2009 г.

Преглед на някои от издавани в Турция вестници от 28 януари 2009 година.

Posted 28.01.2009 12:30:21 UTC

Updated 28.01.2009 12:38:27 UTC

Вестник Заман съобщава, че е загинал 1 израелски военнослужещ и са били ранени 3ма израелски военнослужещи при експлозия на мина на границата между Ивицата Газа и Израел. В новината се отбелязва, че след експлозията израелски военнослужещи отново са влезли в Ивицата Газа и в сблъсъците с палестинците е загинал един палестинец.

Вестник Стар предава, че израелски бойни самолети са осъществили въздушен десант срещу град Хан Юнус в Ивицата Газа. В новината пише, че по време на нападението осъществено в близост до града са били ранени тежко двама Палестинци и че Хамас е съобщил, че единия от ранените е неин боец. В новината се отбелязва, че израелски танкове и булдозери са влезли в Хан Юнус.

Вестник Ватан предава, че на въпроса дали напрежението в Турско-Израелските отношения ще повлияе на търга за безпилотните самолети „Херон” Министърът на Националната отбрана на Турция Вежди Гьонюл е казал, че два от самолетите са били доставени, а останалите 8 ще бъдат доставени до края на месец април и че не е възникнал никакъв проблем.

Вестник Радикал съобщава, че Президентът на САЩ Барак Обама продължава да отправя положителни послания към Ислямския свят. В новината се отбелязва, че в интервю за телевизионния канал Ел Арабия, Обама е посочил, че цели да инициира ново партньорство с мюсюлманските страни и е казал дословно „Моя задача е да предам, че американците не са ваши врагове”.

Вестник Миллиет предава, че Началника на Генералния Щаб на САЩ Армейски адмирал Майк Мулен е казал, че по време на мандата на новия президент Барак Обама ще бъде продължен обмена на разузнавателна информация между Турската и Американската армии относно терористичната организация ПКК.

Вестник Сабах съобщава, че в изявление Премиерът Реджеп Тийп Ердоган е казал, че в преговорите с делегацията на МВФ е била постигната съгласуваност по някои от обсъжданите въпроси, че преговорите са били прекъснати за срок от 10 дни за провеждането на някои дейности. В новината пише, че Ердоган е казал, че в Давос ще проведе среща със Заместник Председателя на МВФ Джон Липски.

Вестник Хюрриет предава, че приоритетната тема на Световния Икономически форум в Давос, който ще приключи на 1 февруари е въпроса за глобалната икономическа криза и реорганизацията на световната система. В новината се отбелязва, че по време на заседанията ще участват около 2 500 представители от 96 страни, като 400 от тях са световни бизнес лидери.

Вестник Джумхуриет съобщава, че кризата с природния газ между Русия и Украйна е повишила шанса на проекта за газопровода Набуко. Вестникът предава, че Министърът на Енергетиката и Природните Ресурси на Турция Хилми Гюлер, който участва във високото равнище по проекта Набуко в унгарската столица Будапеща е казал, че проектодоговора относно тръбопровода е бил предаден на заинтересованите страни и че през първата половина на тази година може да бъде подписан.
-
В Ирак започна ранно гласуване...

Ранното гласуване обхваща силите за сигурност, болните намиращи се на лечение в болниции болни и затворниците в американските затвори и в затворите контролирани от иракското правителство...

Posted 28.01.2009 10:40:30 UTC

Updated 28.01.2009 10:47:34 UTC

Започна гласуването в насрочените за събота избори за местни органи на властта в Ирак. Ранното гласуване обхваща силите за сигурност, болните намиращи се на лечение в болниции болни и затворниците в американските затвори и в затворите контролирани от иракското правителство.

Изборите в 14 окръга, ще бъдат проведени на 31ви януари. В град Киркук и в още три окръга в северната част на Ирак избори няма да се провеждат.

Над 14 хиляди и 400 кандидати ще се надпреварват в изборите като представители на повече от 400 партии и политически фракции.

Изборите в Ирак ще бъдат проследени от 26 наблюдателя от Турция. В изявлението на турското посолство в Багдат се отбелязва, че в групата има академици, изследователи и представители на идейни учреждения.

Председателят на избирателната дирекция към висшия иракски независим избирателен съвет Касъм Хасан ел Аббуди отбеляза, че в подготовката за изборите съседните страни са проявили близко сътрудничество и че са останали доволни от предложението на Турция за помощ. Той каза, че 59 хиляди иракчани са били обучени от ООН за мисията на избирателни наблюдатели и подчерта, че изборите ще бъдат проследени и от близо хиляда чуждестранни наблюдатели.

http://www.trtbulgarian.com
-
Израелските нападения продължават

Израелски бойни самолети бомбардираха тунелите свързващи Ивицата Газа и Египет.

Posted 28.01.2009 12:58:15 UTC

Updated 28.01.2009 12:58:16 UTC

Израелски бойни самолети бомбардираха тунелите свързващи Ивицата Газа и Египет.

Очевидци и компетентни лица от службите по сигурност на Хамас заявиха, че след полунощ израелски бойни самолети са осъществили 3 нападения.

Израелската армия потвърди, че е осъществила нападения.

Междувременно Израелски булдозери влязоха през границата в близост до контролния пункт Кисуфими.

Съобщено бе, че булдозерите са провели изкопни дейности.

Вчера по време на експлозия на мина в същата област бе загинал един израелски военнослужещ и други трима бяха ранени.

В отговор на това израелската армия осъществи ракетно нападение срещу град Хан Юнус, по време на което загина един палестинец.ТРТ
-
В Кипър започват преговорите по имуществения проблем...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха днес в буферната зона в Лефкоша...

Posted 28.01.2009 10:35:17 UTC

Updated 28.01.2009 10:48:05 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха днес в буферната зона в Лефкоша. След приключването на преговорите по главата административни пълномощия и подялба на властта, днес се преминава към преговори над главата "Имуществени проблеми", която е най-комплексната сред преговорните глави в рамките на процеса за разрешаване на кипърския проблем. Преди началото на преговорите в които ще участват и специалисти, двете страни в Кипър направиха изявления относно позициите си по въпроса. Кипърската гръцка част бе поставила преди известно време на преден план предложението за еднолично право за подаване на молба и бе отбелязало, че ще подготви предложение от 80 страници по въпроса.

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят от своя страна бе подчертал, че въпросът ще се обсъжда в рамките на определените по-рано от ООН рамки.

Кипърската гръцка преса писа, че главна тема на днешните преговори ще бъде въпросът коя от двете страни в Кипър ще получи приоритета да приема решения във връзка с Имуществения проблем.

http://www.trtbulgarian.com

-
В Давос започна Световният Икономически Форум...

На форума Турция ще бъде представена от премиера Ердоган...

Posted 28.01.2009 10:28:26 UTC

Updated 28.01.2009 10:48:30 UTC

Днес в швейцарския зимен курортен център Давос започнаха заседанията на Световния Икономически Форум. Тема на тазгодишния форум е Реорганизация на Световния ред след глобалната финансова криза. На форума в Давос присъстват представители от 96 страни, като 41на от тях са представени от държавни или правителствени лидери, а също така и висши ръководители на крупни международни фирми. В рамките на форума ще бъдат организирани 230 заседания по време на които ще се обсъдят различни аспекти на глобалната финансова криза и пътищата за разрешаване на икономическите проблеми. На форума Турция ще бъде представена от премиера Ердоган. В турската делегация се намират също така и външният министър Али Бабаджан и държавните министри Егемен Багъш и Мехмед Шимшек. Отбелязано бе, че премиерът Ердоган ще произнесе слова на заседанията на тема Икономическото бъдеще на Кавказ и Централна Азия в рамките на глобалния икономически застой и Проблема с Ивицата Газа. В Давос Ердоган ще разговаря с представители на икономическите и финансови среди и с държавните или правителствени лидери на различни страни.

http://www.trtbulgarian.com
-
Призив от ООН

ООН заяви, че Израел незабавно трябва да отвори пропускателните пунктове към Ивицата Газа.


Posted 28.01.2009 12:39:49 UTC

Updated 28.01.2009 12:39:49 UTC

ООН заяви, че Израел незабавно трябва да отвори пропускателните пунктове към Ивицата Газа.

Координаторът на ООН за хуманитарните помощи Джон Холмс и Генералният Комисар на Близкоизточната агенция на ООН за оказване на помощ на палестинските бежанци Карен Абузейд информираха Съвета за Сигурност относно човешката трагедия в Газа.

Холмс, който проведе инспекции в Газа отбеляза, че Израел трябва да отвори пропускателните пунктове към Ивицата Газа за да може да бъдат доставяни помощите за Газа.

Холмс акцентува, че по време на израелската операция в Газа са загинали над 1 300, ранени са били над 5 300 души и че около 1/3 от загиналите и ранените са деца.

Холмс подчерта, че 1 милион и 300 хиляди палестинци от населението на Ивицата Газа, което наброява 1 милион и 500 хиляди души имат спешна нужда от хранителни помощи и предаде, че на 2ри Февруари ООН ще започне кампания за събиране на помощи за Газа.

Холмс отбеляза, че условията на живот на палестинците в Газа непременно трябва да бъдат подобрени и предупреди, че изолирането на жителите на Газа от международната общественост ще укрепи радикалните среди.

Генералният Комисар на Близкоизточната агенция на ООН за оказване на помощ на палестинските бежанци Карен Абузейд на свой ред каза, че трябва да бъде започнато следствие във връзка с израелските нарушения на международната юрисдикция и главно във връзка с нападенията срещу сградите на ООН в Газа.ТРТ
-
Световния Социален Форум започна със 50 хилядна церемония....

В бразилския град Белем започна Световния Социален Форум...

Posted 28.01.2009 10:31:29 UTC

Updated 28.01.2009 10:48:18 UTC

В бразилския град Белем започна Световния Социален Форум. Този форум се организира като алтернатива на Световния Икономически форум в Давос. На церемонията по откриването на деветия пореден форум с главна тема-Възможен е друг свят, участваха над 50 хиляди души. Участниците подчертават, че тазгодишният форум е с много голямо значение тъй като световната финансова криза е доказала справедливостта на исканията им за разработката на алтернативни модели за икономическо развитие. Очаква се на форума, който ще продължи 6 дена да вземат участие близо 100 хиляди души, сред които и държавните лидери на 5 латиноамерикански държави. Първият Световен Социален Форум бе проведен през 2001ва година в град Порто Алегре в Бразилия. Участници във форума са защитници на околната среда, анархисти, социалисти, представители на синдикатите и на аборигенното население от редица страни по света. В рамките на форума се организират различни симпозиуми, заседания и семинари а също така и културни мероприятия.

http://www.trtbulgarian.com
-
Евтини телефонни разговори с цял свят от вашия мобилен и домашен телефон!

Онлайн магазин "Ориент-България"

Най-добрите цени за телефонни разговори от България с цял свят!
---
Преглед на чуждестранния печат 28.01.2009

Posted 28.01.2009 08:10:24 UTC

Updated 28.01.2009 08:10:24 UTC

ИЗВАДКИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ПЕЧАТ 28.01.2009 Започваме прегледа на чуждия печат от Великобритания. Вестник Индепендънт пише ,че Турция може да изиграе много важна роля като трета страна в новото възстановяване на Газа. Статията с автор Габриеле Рифкинд прави анализ на възможните събития които биха могли да се изживеят между Палестина и Израел след встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама.Авторката отбелязва, че Турция е поела крайно активна и положителна роля в последните събития и изразява убедеността си че може да изиграе активна роля и при усилията за възстановяването на ивицата Газа. В статията се отбелязва също така,че специалният пратеник за Близкия изток на президента Обама Джордж Мичъл го очаква трудната задача да убеди Израел ,че палестинския народ трябва да се почуствува в сигурност за да се обезоръжи.Рифкинд пише,че ще бъде благоразумно действие от страна на международната общност,ако подкрепи възстановяването на Газа като модерна ислямска държава и че един неуспешен опит за създаване на държава на границата на Израел ще представлява голяма опасност за целия регион. А Дейли Телеграф в статия под заглавието „ Друго Гуантанамо” обсъжда бъдещето на военния затвор в американската база Баграм в Афганистан.Отбелязва се, че в този затвор се държат два пъти повече затворници отколкото в Гуантанамо и че юридическия статут на този затвор е много неясен. Вестникът пише за твърденията,че в този затвор в базата Баграм се прилагат изтезания от страна на американската армия и че американският президент Обама е обявил по крайно демонстративен начин затварянето на затвора Гуантанамо,но дори не е споменал за затвора в Баграм. Сега сме в Израел. Вестник Хаарец предава становището на Турция,че ако Израел желае действителен мир то трябва да започне отново преговорите със Сирия.В новината се отбелязва ,че турският премиер Ердоган е заявил готовността на Анкара да посредничи отново в израело-сирийските преговори при положение ,че Израел прояви действително желание за постигане на мир.Вестник Хаарец припомня, че миналата година Турция е била посредник в преговорите между двете държави,но предвид предизборния процес в Израел бъдещето на тези преговори е било неопределено. Според новината позоваваща се вестник Ел Хаят ,Ердоган е критикувал остро събитията в Газа и е изразил огорчението си по повод цивилните жертви. Премиерът Ердоган е окачествил 22 дневното нападение на Израел над Хамас като” античовешко престъпление”. Сега сме в Иран. Вестник ТЕХРАН ТАЙМС пише,че 20 годишната война в Близкия изток е коствала досега 12 трилиона долара.Според анализ на Групата за стратегически прогнози спонсорирана от правителствата и другите институции на Норвегия ,Катар Швейцария и Турция,ако не се намери изход за положението в региона,тези разходи ще се увеличат още повече. Анализът обхваща годините след безуспешния край на Близкоизточните умиротворителни преговори на Мадридската конференция през 1991 година.Изготвеният доклад включва целия регион от Иран до Египет и анализира стълкновенията между Израел и арабските му съседи,войната в Ирак,напрежението между Иран и Израел и дейността на Ел Кайде в Близкия изток. Главният въпрос в доклада е 22 дневното израелско нападение над ивицата Газа и смъртта на повече от 1300 и раняването на 5000 палестинци,както и хилядите останали без приют и подслон. Според доклада,при положение че бъде постигнат мир,през следващата година печалбата на глава от населението в Израел вместо 23 хиляди 304 долара ще се покачи на 44 хиляди 241 долара. А в Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа вместо 1220 долара ще се увеличи на 2 427 долара.За Ирак се прогнозира нарастване от 2 375 долара на 9 681 долара. Директорът на групата за прогнози отбелязва, че войната е повлияла върху всички регионални страни и ако се установи стабилност,цените на петрола ще спаднат до 100 долара и ще се преодолее застоят в икономиката.ТРТ
-
Турските отбори играят първите срещи от европейските турнири...

Фенербахче Юлкерспор ще играе утре първата среща от група "Н" на втория етап на европейската баскетболна лига УЛЕБ с руския ЦСКА Москва...

Posted 28.01.2009 10:43:53 UTC

Updated 28.01.2009 10:47:20 UTC

Фенербахче Юлкерспор ще играе утре първата среща от група "Н" на втория етап на европейската баскетболна лига УЛЕБ с руския ЦСКА Москва. Срещата ще започне в 20 часа и 15 минути в зала Абди Ипекчи.

Тази вечер в същата група ще бъде изиграна и срещата между хърватския Сибона Загреб и италианския Сиена. Мачът ще започне в 19 часа и 30 минути.

Представителят ни в турнира за европейската баскетболна купа за мъже, Тюрк Телеком се наложи над хърватския Задар с 89 на 82 и започна срещите от квалификационните групи с победа.

Представителят на Турция в турнира Юрочелиндж Галатасарай бе победен в първата си среща от група "J" от италианския Виртус Болоня със 104 на 91.

http://www.trtbulgarian.com
-
Сътрудничеството в борбата с ПКК ще продължи...

Началникът на Американския генерален щаб адмирал Макъл Мулън заяви, че подялбата на разузнавателна информация с Турция в рамките на борбата с терористичната организация ПКК ще продължи и през новия период...

Posted 28.01.2009 10:38:32 UTC

Updated 28.01.2009 10:47:51 UTC

Началникът на Американския генерален щаб адмирал Макъл Мулън заяви, че подялбата на разузнавателна информация с Турция в рамките на борбата с терористичната организация ПКК ще продължи и през новия период.

Адмирал Мулън разговаря във Вашингтон с чуждестранни журналисти. На въпрос засягащ сътрудничеството в борбата с терористичната организация ПКК, адмирал Мулън заяви, че през последните години са се установили много близки и силни връзки на сътрудничество между въоръжените сили на Турция и САЩ и че сътрудничеството е съсредоточено основно над обмяната на разузнавателна информация. Адмирал Мулън подчерта, че това сътрудничество ще продължи и през новия период.

http://www.trtbulgarian.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2