Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 10 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-10.11.08 г.

Границата на бедността в Турция за 4-членно семейство е 2 180 турски лири, сочи изследване на синдикатите
10 ноември 2008 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на глада в Турция е 812, 736 турски лири, а границата на бедността - 2 180 турски лири, сочи изследване на синдиката Мемур-Сен, предаде Анадолската агенция. Изследването включва издръжката на 4-членно семейство.

Темпото на преговорите с Турция за членство в ЕС трябва да се засили, каза бившият италиански министър Дини
10 ноември 2008 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Рим/Италия. Темпото на преговорите с Турция за членство в ЕС трябва да бъде засилено, заяви бившият министър на външните работи на Италия и настоящ сенатор Ламберто Дини, че, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Дини посочи, че Комисията има пълномощието да приключи преговорите. “Времето за хвърляне на ответни пасове. Който и каквото да говори за членството на Турция в ЕС, това е една реалност, която трябва да приемем”, каза италианският сенатор. Той препоръча на Комисията да помогне на Турция да засили реформите. Според него членството на Турция в ЕС е полезно и за двете страни. Турция ще подсили съюза, подчерта той.

Неизменяемите принципи в конституцията на Турция парират опитите за демократизация, каза Осман Джан
10 ноември 2008 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турско-германски симпозиум на тема “Неизменяемите принципи в конституциите” беше открит днес в хотел “Билкент” в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. При откриването на конференцията деканът на Юридическия факултет на университета “Билкент” проф. д-р Осман Гюрзюмар изтъкна, че турската и германската конституция имат сходства в общите принципи, залегнали в тях, които не подлежат на изменение. В същото време обаче има различия в прилагането им поради исторически, социални и културни специфики. От своя страна бившият председател на Федералния конституционен съд на Германия проф. Винфрид Хасемер изтъкна, че и германската, и турската конституция са много мобилни и могат да навлязат в политически въпроси. Той посочи, че от гледна точка на демократичното разбиране не може да има принципи, които не подлежат на изменение, тъй като това пречи за постигането на социална хармония, но все пак някои такива принципи са полезни. Членът на Конституционния съд на Турция доц. д-р Осман Джан, който беше докладчик по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието, изтъкна на симпозиума, че излаганото от него мнение не обвързва Конституционния съд, а само неговата лична позиция от гледна точка на академичната свобода. Джан посочи, че неизменяемите принципи в конституцията на Турция имат доста по-различен смисъл от такива в другите конституции. Тези принципи парират опитите за промяна в насока към демократизация на турската конституция, както и на турското законодателство.
Председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч изтъкна в своето изказване, че в Конституционния съд на Турция има проблем с принципите на демокрацията, пише вестникът.


Споразумение с МВФ ще бъде от полза за Турция за връщане на дълга, смята председателката на ТЮСИАД
10 ноември 2008 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателката на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Арзухан Доган Ялчъндаг заяви, че едно споразумение с Международния валутен фонд ще бъде от полза за Турция за връщане на дълга, който има, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Ялчъндаг посочи, че за 2009 година за страната ще бъде трудно да улови 4 % растеж на икономиката. Според нея растеж от 2-3 % за Турция вече е рецесия. За да може да се пребори с проблемите в икономиката, тя посочи, че ще е неизбежно взимането на външни източници и заеми. Ялчъндаг прогнозира, че могат да отбележат спад посредническите банкови операции и на дневен ред да застанат реесконтовите операции. Тя препоръча правителството да вземе сериозни мерки за развитието на икономиката и да не продължава като че ли няма криза в страната, посочва телевизията.

Самолет на Турските авиолинии се приземи аварийно заради пътник, пушещ цигари
10 ноември 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Адана. Самолет на Турските авиолинии, изпълняващ полет от Судан за Саудитска Арабия, се приземи аварийно на летището в Адана заради пътник, който пушел цигари и с това е застрашил сигурността на пътниците на борда на самолета, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Пътникът от Еритрея не се е подчинил на заповедта за забрана на тютюнопушенето и е запалил цигара. След предупреждения от персонала той е бил свален от самолета. След проверка на документите виновният пътник ще бъде изпратен в Истанбул, пише вестникът.

Приключи четенето на обвинителния акт по делото срещу организация “Ергенекон”
10 ноември 2008 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 11-то съдебно заседание по делото срещу организация “Ергенекон” в Турция завърши четенето на обвинителния акт, пише електронното издание “Хабертюрк”. Четенето на обвинителния акт продължи девет дена и приключи в 15,35 часа на следобедното заседание днес в салона на затвора в Силиври. Заседанието продължава с изслушване исканията на адвокатите на подсъдимите.

"Милиет": Барак Обама ще доведе до разруха САЩ и бедствия на света, според българската пророчица Баба Ванга
10 ноември 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Според предсказание на българската пророчица Баба Ванга, която преди 18 години позна, че Америка ще има черен президент, Барак Обама може да отвори път за упадъка и разрухата на САЩ, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Избирането на Барак Обама за президент на САЩ беше посрещнато от много американци като една надежда. Първият цветнокож президент беше изборът и на 50 милиона бели американци, които не бяха доволни от политиката на Буш. Пресата писа, че Обама е надеждата на Демократическата партия в условията на финансова и икономическа криза. 18 години, преди да бъде избран обаче, българската предсказателка Баба Ванга е предрекла, че черният президент ще дойде на власт с лозунга за промяна, но точно обратно на предполаганото той няма да донесе мир на света, а големи бедствия.
Баба Ванга е била посещавана дори от нацисткия лидер Адолф Хитлер по време на Втората световна война, а в съветската епоха и от служители на съветското КГБ /Комитет за държавна сигурност/. Тя почина на 84 години през 1996 година.
Приживе Баба Ванга е направила следните предсказания за САЩ: “44-ият президент на САЩ, след Джордж Буш ще бъде черен. Това ще бъде последният лидер на Америка, защото кратко след като дойде на поста си страната ще изпадне в голяма икономическа криза. Ще възникне неразбирателство между северните и южните области. Индонезия ще изпадне в безредици. Ще започне трета световна война.”
80 % от предсказанията на българската пророчица Баба Ванга досега са се сбъднали. Тя предсказа потъването на подводницата “Курск”, атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк, избирането на Владимир Путин за президент, пише вестникът.

Бомбена експлозия, планирана от ПКК на церемония в памет на Ататюрк, е предотвратена в град Чукурджа
10 ноември 2008 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Чукурджа. Голяма експлозия, която е трябвало да доведе до големи жертви на паметната церемония по повод годишнината от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк, е била предотвратена в последния момент в околия Чукурджа, провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Два килограма пластичен експлозив са били сложени на катедрата в залата, където вчера се е провеждала паметната церемония по повод 70-годишнината от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк в околийския център Чукурджа. Експлозивът е бил забелязан от един от полицаите на събитието. Той веднага е сигнализирал и на мястото са пристигнали екипи по обезвреждане на бомби. Експлозивът е бил обезвреден в последния момент преди да избухне. Пластичната бомба е трябвало да бъде задействана дистанционно с мобилен телефон 3 минути, след като е била обезвредена. С това действие Кюрдската работническа партия /ПКК/, която в последно време увеличи терористичните си действия, е планирала да облее в кръв почитането на годишнинита от смъртта създателя на турската република. Околийският началник на Чукурджа Абдуллах Чифчи каза, че по случая е започнало разследване, но все още няма категорични резултати. Заради този случай вчера мерките за сигурност в провинция Хаккяри за паметните церемонии, които бяха планирани за днес, бяха засилени, пише вестникът.

Специални части за борба срещу тероризма ще бъдат изпратени за зимата в Югоизточен Анадол
10 ноември 2008 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските въоръжени сили правят приготовления за зимата в рамките на операциите по борбата срещу тероризма в Югоизточен Анадол, пише турският вестник “Заман”. 50 хиляди души от специално обучените части за борба срещу тероризма ще бъдат изпратени в гарнизони в Югоизточен Анадол. Частите, които ще бъдат изпратени на служба там са от командването на военното училище в Егирдир, жандармерийското училище Маниса-Къркагач и от жандармерийските части в Измир. Курсантите от тези училища ще бъдат разпределени на двегодишна служба в Диарбекир, Сиирт, Тунджели и Шърнак. Продължават също и операциите срещу бунтовници на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Чукурджа близо до турско-иракската граница, пише вестникът.

В Турция са задържани две групи нелегални имигранти, опитващи се да достигнат Гърция
10 ноември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Екипи на турската брегова охрана са задържали 18 чужденци, които се опитвали да преминат по нелегален път в Гърция с надувна лодка, предава Анадолската агенция. Нелегалните имигранти били задържани при операция, предприета след получен сигнал, в района на околия Кушадасъ, провинция Айдън, Югозападна Турция. От тях граждани на Ирак са осем души, по четирима са от Афганистан и Мавритания, и двама - от Еритрея.
Други 26 нелегални имигранти са задържани от жандармерийски екипи в околия Гюмюшова на провинция Дюздже, Северозападна Турция, предава информационната агенция ДЖИХАН. Чужденците са били натоварени на камион и са задържани при проверка на магистралата ТЕМ. Граждани са на Пакистан – 23 души и на Афганистан – 3 души. Установено е, че са влезли по нелегални пътища в Турция от Иран в провинция Ван и са възнамерявали по същия начин да преминат в Гърция.
Всички имигранти са предадени на съответните служби, за да бъдат експулсирани от Турция.

“Хюриет”: За Турция е важно да влезе в икономическата група, независимо дали е Г-8 или Г-15
10 ноември 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Сао Пауло/Анкара. Лансира се идеята групата на най-развитите индустриални страни Г-8 да се разшири на група Г-15, в която да влязат някои страни от сегашната група Г-20, в която членува и Турция, пише вестник “Хюриет”. Специалистите обръщат внимание, че Турция има шанс да намери място в подобна нова група като представител на страните с “влиятелни възникващи пазари”. Въпросът е бил дискутиран на състоялата се в края на седмицата в бразилския град Сао Пауло среща на представители на Г-20, на която Турция беше представена от държавния министър Мехмет Шимшек. Някои страни от Г-20 начело с Бразилия са заели позиция, че Г-8 недостатъчното добре се справя с решаването на глобалните икономически проблеми. За целта се предлага или Г-8 да се преструктурира, за да бъде по-ефективна, или да се разшири като нова група Г-15. Въпросът ще бъде дискутиран и на срещата на лидерите на Г-20 във Вашингтон на 15 ноември, домакин на която ще бъде президентът на САЩ Джордж Буш. Турция ще бъде представена на този форум от премиера Реджеп Таийп Ердоган.

В Турция беше почетена паметта на Ататюрк
10 ноември 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. В цяла Турция беше почетена паметта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк – 70-та годишнина от неговата кончина, пише електронното издание на вестник “Заман”. Висшето държавно ръководство, водено от президента Абдуллах Гюл, положи венци и се поклони в мавзолея на Ататюрк – “Анъткабир”.
В знак на уважение националните знамена бяха спуснати наполовина точно в 09.05 ч. и ще останат така до залез слънце. Превозните средства спряха движение за две минути с и натискане на клаксоните също отдадоха почит на Ататюрк. Гражданите на улиците спряха на едно място и застанаха в стойка мирно. Във всички държавни и частни училища се провеждат специални програми за почитане паметта на Ататюрк.

“Сабах”: Трима военни са ранени при нападение срещу рота в провинция Хаккяри
10 ноември 2008 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Трима военни са били ранени при терористично нападение срещу рота, разположена в село Чайърлъ на околия Чукурджа в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише вестник “Сабах”. Ротата е била обстрелвана с миномети вчера към 10 часа сутринта, отговорила е на огъня и е възникнала престрелка, продължила около половин час. От бригадата планински командоси в Хаккяри са пристигнали вертолети и терористите от ПКК са избягали към границата с Ирак, от където са и били дошли. Вертолетите са ги бомбардирали, към границата са изпратени специални войскови части. Започнала е широкомащабна операция. Ранените военни са настанени на лечение в болници във военните болници във Ван и в Хаккяри.

Анадолска агенция: Алевитите проведоха протестен митинг в Анкара
10 ноември 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Алевитите проведоха вчера протестен митинг в Анкара, организиран от Федерацията на алевийско-бекташийските центрове в Турция, предава Анадолската агенция. Пристигналите от различни провинции алевити се събраха пред ж.п. гарата и се насочиха към сградата на Съдебната палата на площад Съхие с лозунги и транспаранти за премахване на задължителното религиозно обучение и за равнопоставено третиране като останалите религиозни общности в страната.
Генералният председател на федерацията Али Балкъз заяви, че алевитската общност подкрепя демокрацията и светския характер на държавата и настоява да бъдат премахнати задължителните часове по религия в училищата. “Светската държава не може да извършва инвестиции в религиозната област, не може да организира религията, не може да заделя средства за нея от държавния бюджет. Поради това настояваме да бъде премахната Дирекцията по вероизповеданията”, цитира агенцията думите на Али Балкъз.

Агенция “Фокус” припомня, че алевийско-бекташийската общност в Турция е най-голямата религиозна общност, изповядваща несунитския ислям. Счита се, че наброява над 15 милиона души и почита Али ибн Абу Талиб /зет на пророка Мохамед/ и неговите потомци, както и посветени в неговото учение личности от тюркски произход.

“Сабах”: Барак Обама ще си създаде проблем, ако признае твърденията за арменски геноцид, посочва Абдуллах Гюл
10 ноември 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл заявява по повод думите на новоизбрания американски президент за “възможността да признае арменския геноцид”, че опитите “Турция да бъде накарана да признае нещо, което не се е случвало, може да създаде проблеми за Барак Обама”, пише днес вестник “Сабах”. В интервю за белгийското списание “Експрес” публикувано в неговия брой за 7-13 ноември, турският президент посочва: “Барак Обама подхожда положително към признаването на арменския геноцид. Мога да говоря за арменския проблем. Обаче опитите да бъдем накарани да приемем нещо, което не се е случвало, не може да бъде честно поведение и впрочем това не е и работа на политиците. Точно обратното, това може да създаде проблеми за Барак Обама. Нека да не забравяме, че столетия наред турците и арменците са живеели заедно в мир. Извън специалните случаи само по време на Първата световна война, между двата народа не е имало никакви проблеми. В името на бъдещето не трябва да се посяват семената на
омразата”.

“Милиет”: След 12 години бившият лидер на Партията на верния път Ахмет Агар се изправя срещу съда
10 ноември 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. След 12 години продължава гледането на делото, заведено срещу бившия лидер на Партията на верния път /ПВП/ Мехмет Агар по аферата “Сусурлук”, пише вестник “Милиет”. Делото беше спряно след като Мехмет Агар е избран за депутат, но на последните общи избори на 22 юли миналата година той не успя да влезе в парламента и досието му е изпратено от министерството на вътрешните работи на Върховния административен съд /ВАС/. Утре Мехмет Агар ще се изправи пред трети състав на съда за тежки престъпления в Анкара. Повдигнатите обвинения към него са за “създаване на въоръжено формирование с цел извършване на престъпление”, “помагачество за укриване на задочно съден обвиняем” и “злоупотреба със служебно положение”.

Агенция “Фокус” припомня:

На 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук, Северозападна Турция, при автомобилна катастрофа загинаха бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултранационалистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко бе ранен депутатът от ПВП Седат Буджак. Направени бяха скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. У него бяха открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотик и хиляди щатски долари.
През юли тази година делото срещу бившия лидер на ПВП Мехмет Агар /също и бивш генерален директор по сигурността и бивш министър на вътрешните работи/ беше изпратено от 8-о наказателно отделение на Върховния касационен съд /ВКС/ на съда за тежки престъпления в Анкара.
Първоначално първо отделение на ВАС взе решение срещу Мехмет Агар да бъде предявено обвинение по член 220 от Наказателния кодекс, визиращ именно “създаване на въоръжено формирование с цел извършване на престъпление”. Делото обаче е препратено на ВКС, тъй като по това време Агар има статута на “валия”. ВКС от своя страна преценява, че по време на извършеното според обвинението престъпление Агар е имал статут не на “валия” а на “директор по сигурността”, взима решение, че не е компетентен по случая и изпраща делото в съда за тежки престъпления.

“Сабах”: Мухсин Язаджъоглу е преизбран за лидер на Партия Велик съюз

10 ноември 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мухсин Язаджъоглу беше преизбран за лидер на Партия Велик Съюз /ПВС/ на нейния седми редовен конгрес, пише днес вестник “Сабах”. Мухсин Язаджъоглу говори пред делегатите на конгреса под лозунгите и скандиранията на младите членове на дружествата “Алперен”: “Ще нападнем затвора на остров Имралъ и ще обесим лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан” и “Не искаме прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в парламента”. В речта си Язаджъоглу взе на прицел както ПДО, така и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/. Лидерът на ПВС нарече ПДО “политически представител на ПКК” и поиска връщането на смъртното наказание в Турция. При оценката на последните събития в големите турски градове Язаджъоглу ги окачестви като “буквална проба за извършване на въстание” и попита кой е посъветвал премиера Ердоган да каже скандалната фраза: “Ако дойдете в един от тези градове, ще стане това, което се получава п
ри отиването на Ариел Шарон в Йерусалим”.

Агенция “Фокус” припомня:

ПВС е националистическа партия с доминиращи религиозни елементни и по това се различава и конкурира с основната националистическа Партия на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели. Дружествата “Алперен” са структури на младежките организации на ПВС и бяха силно замесени в атентата срещу журналиста от арменски произход Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г.

Турски печат: Всяка година Турция си спомня с все по-голяма носталгия за Ататюрк
10 ноември 2008 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отбелязването на 70-та годишнината от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” констатира, че всяка година Турция си спомня и почита паметта на Ататюрк с все по-голяма носталгия. В публикацията се посочва,, че годишнината ще бъде отбелязана с различни инициативи на територията на цялата страна, като на първо място това са поклонението и полагането на венци в мавзолея на Ататюрк в Анкара – Анъткабир и церемония в двореца Долмабахче в Истанбул, където е починал Ататюрк.
“Хюриет” пише на централно място, че Ататюрк продължава да бъде в сърцата на 70 милионна Турция и в деня на 70-та годишнина от неговата смърт.
“Милиет” цитира позицията на проф. Илхан Текели, че е погрешно Ататюрк да бъде вкарван в някакви шаблони. Професорът подчертава, че Ататюрк е бил прагматик и още приживе се е противопоставял срещу формулирането на линията на “кемализма”.
“Заман” напомня, че изграждането на мавзолея Анъткабир в Анкара е започнало точно 12 години след смъртта на Ататюрк. Причинната за това е била незаинтересоваността на съратника на Ататюрк и втори турски президент Исмет Иноьню. Пренасянето на тленните останки на Ататюрк в мавзолея в Анъткабир е станало 15 години след 10 ноември 1938 г., като до тогава те са се съхранявали в Етнографския музей в Анкара.
“Радикал” пише, че религиозните дружества в Турция са призовали за бойкот на отбелязването на 10 ноември и въобще на честването на други официални празници в страната. В обща декларация ислямските дружества и фондации посочват, че Турция се е превърнала в държава на честванията и с тези официални чествания “канонизира” официалната държавна идеология.

Министърът на културата и туризма на Турция е на посещение в Лондон
10 ноември 2008 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюней е на посещение в Лондон, съобщават медиите. Визитата е във връзка с участие в провеждащия се в столицата на Великобритания световен годишен панаир на туристическите агенции и туроператори.

Президентът на Швейцария е на официално посещение в Турция
10 ноември 2008 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Швейцария Паскал Кушпен е на официално посещение в Турция, съобщават медиите. Това е първата визита на държавен глава на Швейцария в Турция 80 години след установяваното на дипломатически отношения между двете страни. По време на разговорите на Паскал Кушпен с турския президент Абдуллах Гюл с другите негови турски събеседници се обсъждат политическите, икономическите, търговските и културните отношения, възможностите за разширяване на сътрудничеството, както и регионални и международни въпроси, представляващи взаимен интерес.
Визитата ще продължи до 11 ноември.

Турция отбелязва 70-та годишнина от смъртта на Ататюрк
10 ноември 2008 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отбелязва днес се 70 годишни от смъртта на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, предава Анадолската агенция. Годишнината от смъртта на Ататюрк ще бъде отбелязана с различни инициативи на територията на цялата страна. В Анкара първата изява е полагането на венци в мавзолея на Ататюрк – Анъткабир. Турският президент Абдуллах Гюл и другите висши държавници ще се поклонят в мавзолея на Ататюрк точно в 09.05 ч. - в часа, когато той е починал през 1938 г. От 11 часа мавзолеят ще бъде отворен за посещения на граждани, а от 15 часа – за представители на дипломатическия корпус.
От 09.05 ч. до залез слънце днес националните знамена на Турция ще бъдат спуснати наполовина.
От 10 часа започва конференция, посветена на Ататюрк, на която изказвания ще направят президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, държавният министър Мехмет Айдън, председателят на Висшия съвет за култура, език и история “Ататюрк” проф. д-р Садък Турал и председателят на Центъра за изследвания “Ататюрк” проф. д-р Джемзи Ераслан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2