Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 април 2011 г.

Плановете за трета АЕЦ в Турция предизвикаха недоволство сред населението

Плановете за трета АЕЦ в Турция предизвикаха недоволство сред населението

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Плановете на Турция да строи трета атомна електроцентрала край градчето Игнеада, което се намира недалеч от българо-турската граница, предизвикват недоволство сред местното население.

От изявления на представители на турското министерство на енергетиката и природните ресурси стана известно, че след като приключи строителството на първата и на втората турски атомни електроцентрали в Мерсин Аккую и в Синоп, има вероятност проектът за третата атомна електроцентрала да бъде край Игнеада. Проучванията започнали преди 12 години, но в последно време се засилили.

Кметът на градчето Тахир Ъшък твърди, че са категорично против такъв един проект. Атомна централа в този район ще нанесе повече вреда, отколкото полза. Ще бъдат нанесени непоправими вреди на природата, ще бъдат унищожени стотици декари лонгозови гори, казва той.

Подобни реакции не са новост. През 2005 г. в Игнеада се състоя голям симпозиум под наслова "Не на атомните централи в нашия район".

Пенсионерът Неджати Исмаил Урла казва, че повечето хора от местното население и сега са против построяването на атомна електроцентрала, защото се страхуват, че може да ги сполети трагедията на Япония.

Игнеада е курортно градче на брега на Черно море в окръг Къркларели с около 3 хиляди души население. Намира се на около 110 километра от българо-турската граница край Резово. Болшинството от хората са с преселнически корени от България. Основен поминък са животновъдството и риболовът. В околностите има много вили, къмпинги и почивни съоръжения, които се пълнят през летните месеци и населението се увеличава до 40 хиляди души.

Игнеада е и един от четирите природни резервати на Турция, където се намират лонгозови гори.

portalturkey.blogspot.com / http://turkhavadis.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2