Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.04.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 9ти Април 2011та година, Събота...

Изпратена 09.04.2011 06:58:47 UTC

Обновена 09.04.2011 06:58:47 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Хюррийет. В новината озаглавена „Обсъжда се планът на Турция за Либия”, вестникът пише, че планът за Либия, който бе оповестен на пресконференция от премиера Реджеп Тайип Ердоган е бил поставен на обсъждане от страна на либийската администрация. Вестникът сочи, че новият външен министър на Либия, Абдулати Убейди, който преди няколко дена посети Анкара и получи от турските служители плана, го е представил на либийския лидер Муамер Кадафи. В новината пише, че Убейди ще предаде отговора на Кадафи във връзка с този план, на заседанието на Групата за контакти за Либия, което ще се състои идната седмица в столицата на Катар Доха.

В новината под заглавието „Обама подкрепи плана на Турция” вестник Сабах съобщава, че планът на Турция за слагане на край на стълкновенията в Либия е бил предаден от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и сочи, че и премиерът Ердоган е потърсил по телефона президента на САЩ Барак Обама и го е запознал с подробности по плана. В новината се сочи, че целта на плана на Турция е да се предотврати превръщането на Либия в нов Афганистан и разпокъсването на страната, и че и президентът Обама е посрещнал с одобрение този план и е подкрепил становището на премиера Ердоган.

Същият вестник в новина озаглавена „Сега е ред на сухопътна операция” пише, че американският генерал Картър Хейм, който ръководеше операцията срещу Либия преди контрола й да бъде предаден на НАТО, е казал че е възможно да бъде проведена и сухопътна операция. В новината се сочи, че НАТО е отказал да се извини за ракетния удар нанесен на танкове на опозицията.

Вестник Ватан, в новината под заглавието „20 убити в Сирия” пише, че по време на вълненията вчера в град Дера в Сирия са били убити 20 души, между които и един шофьор на линейка. Вестникът съобщава позовавайки се на сирийската телевизия, че шофьорът на линейката превозващ ранените по време на вчерашните безредици в града сирийци, е бил убит в резултат на открит от неизвестни лица огън. Вестникът пише, че вчера в града неизвестни лица са открили огън както срещу силите за сигурност така и срещу демонстрантите и излизащите от петъчен молебен сирийци са били подстрекавани да се съберат на площада.

В новината озаглавена „ЕС даде зелена светлина за 80 милиарда евро помощ за Португалия” вестник Хюррийет съобщава, че на заседанието в Унгария на министрите на финансите на страните от еврозоната, е била дадена зелена светлина на отпускането на Португалия на финансова помощ от 80 милиарда евро. Вестникът пише, че членът на комисията на ЕС Оли Рен е казал, че решението за отпускането на финансова помощ от 80 милиарда евро за срок от три години, може да бъде одобрено през месец май, и отбелязва, че финансовите министри от еврозоната са поискали да бъдат наложени много по-строги от отхвърлените от португалския парламент финансови и икономически мерки.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2