Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.01.2011 09:11:40 UTC

Обновена 17.01.2011 09:11:40 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие ”Първи контакти с новото ираско правителство” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу вчера е заминал за Ирак в рамките на разгръщането на отношенията между Турция и новото ираско правителство. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу е провел срещи с президента Джелял Талабани, премиера Нури Ел Малики, външния министър Хошяр Зебари, председателя на парламента Усаме Нуджейфи и с Ияд Аалави, който ще поеме председателството на Националния съвет за стратегически етюди, който ще бъде сформиран в близко бъдеще. Вестникът предава, че по време на посещението на външния министър Давутоглу в Ирак са били дискутирани и дейностите на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Ирак, който бе създаден през 2008ма година и че в близко бъдеще премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Ирак придружаван от многобройна делегация и в тези рамки ще бъде проведено заседание на Съвета. Вестникът акцентува, че Давутоглу по време на контактите си в Багдат вчера е провел редица телефонни разговори с Ливан. Вестникът сочи, че Турция, която следи от близо правителственната криза в Ливан е поела инициатива за разрешаването на въпроса съвместно с регионалните страни.

Вестник Сабах съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу в самолета на път за Багдат е направил изявление относно Ливан и в тези рамки е акцентувал, че Турция е против разделянето на Ливан. Вестникът предава, че Давутоглу е казал „Приоритетната ни цел в Ливан е да възпрепятстваме ескалацията на кризата”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Инспектираха иранските ядрени комплекси” съобщава, че представителите на някои международни организации и страни продължават инспекциите си в ядрените комплекси на Иран. Вестникът отбелязва, че представителите на 120 страни и някои неправителственни организации пристигнали в Иран по поканата на Иранската държавна телевизия са инспектирали комплекса за обогатяване на уран в Натанац. Вестникът предава, че председателят на Иранската национална агенция за атомна енергия Али Екбер Салихи е казал „Иран е първата страна отворила ядрените си комплекси за чужденците. Иран няма какво да крие”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Работната заетост ще нарастне” съобщава, че предсетаделят на Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци Ръзанур Мерал е отправил положителни послания във връзка с 2011 година. Вестникът предава, че Мерал е казал „С този дух ще нарастне и заетостта”. Вестникът сочи, че Мерал е отбелязал, че Турция е сигурно пристанище и е прогнозирал, че през 2011 година икономиката на страната ще осъществи ръст над 5 % и че целта от износ на стойност 132 милиарда долара набелязана преди кризата ще бъде постигната.

Вестник Стар в новината със заглавие „Невероятен ръст” съобщава, че икономическият ръст на Турция е привлякъл интереса на управителите на видните световни компании. Вестникът предава, че директорът на Пежо Рамбоу е посочил, че ръста на Турция е висок и впечятляващ. Вестникът отбелязва, че 37 процетният ръст осъществен миналата година от Турция в автомобилния сектор е привлякъл интереса на редица марки.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2