Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 13 ноември 2010 г.

ПОСРЕЩАМЕ ГОЛЕМИЯ МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИК КУРБАН БАЙРАМ 2010 г.

ПОСРЕЩАМЕ ГОЛЕМИЯ МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИК КУРБАН БАЙРАМ

На 16 ноември (вторник) 2010 г. започва най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. На този ден се коли курбан, с което е свързано и името на празника. Той продължава четири дни. Първият преди Байрама ден се нарича Арифе. На този ден жените месят мекици и ги раздават на съседи, деца, приятели и случайно минаващи хора. Мюсюлманите посещават гробовете и с молитва почитат паметта на починалите си близки.
На Байрама рано сутринта мъжете отиват в най-близката джамия за “Байрам намазъ”(Празнична молитва), където имаминът обявява започването на празника. Тази година то ще започне в региона към 8.00 часа. След намаза мъжете се връщат по домовете си и започва колене на животните, които според ритула още от вечерта се къносват (обикновено кочовете). Според исляма това не е задължително, но всеко семейство с по-добро финансово положение е добре да изпълни дълга си.
Имаминът на ардинската джамия Орхан Якуб уточни, че жертвени животни могат да бъдат овце, кози, телета, крави. Кочът и козелът трябва да са най-малко на една година, а телето - на две, и да са здрави. Преди да заколи животното, касапинът трябва да измоли благословията на Аллаха за жертвоприношението, наречено „текбир”. А главата на жертвата се обръща по посока към към „къбле”(посоката на Мека и Медина).
Канонът повелява всеки мюсюлманин, който притежава 80 грама злато да коли курбан. Желателно е една трета от животното да остане за собственика, а останалата част да се раздаде на бедни, възрастни и самотни хора, заяви той.
Традицията повелява също и почерпка на роднини и близки. На празничната трапеза се слагат ястие приготвено от “курбана”, баклава, баница и др.
Курбан Байрам започва 70 дни след Рамазан Байрам и е свързан с много радости, надежди, със сърдечни молитви, отправени към Аллах.
Според преданието, когато пророкът Ибрахим е трябвало да жертва любимия си син Исмаил в името на Аллах, му е пратен коч. Оттогава насам традицията се изпълнява, за да се спечели благоволението на всевишния.
По време на Курбан Байрам се извършва и поклонението хадж. В Мека и Медина - Саудитска Арабия се събират вярващи от цял свят.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2