Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.11.2010 11:48:33 UTC

Обновена 12.11.2010 11:48:33 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Посрещане с хляб и цветя” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е бил посрещнат с официална церемония от държавният глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Вестникът отбелязва, че още със слизането си от самолета Гюл е бил посрещнат с цветя и му е бил поднесен хляб. Вестникът предава, че след официалната церемония Гюл и Бердимухамедов са провели кратка среща насаме на летището след което Гюл е получил информация относно проекта за ръзгръщането на туристическата зона Аваза, която бе построена на брега на Каспийско море. Вестникът пише, че държавният глава на Туркменистан Бердимухамедов е дал вечеря в чест на Гюл.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Г-20 се превърна в Г-2” съобщава, че срещата на върха на Г-20 в южнокорейската столица Сеул е започнала и че на срещата САЩ и Китай са взели решение да работят съвместно. Вестникът отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама е казал, че през последните години отношенията между Вашингтон и Пекин са укрепнали, а китайският държавен глава Ху Жинтау е казал, че са готови да работят със САЩ за установяване на диалог

Вестник Хюрриет предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че за да не бъде изживяна нова глобална криза и за да не бъдат понесени по-големи щети посланията на кризата трябва да бъдат изтълкувани много добре, докато капитала бе глобализиран, благоденствието не бе глобализирано и възникнаха проблеми.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Нова формула срещу глобалната криза” съобщава, че в речта си на бизнес срещата на върха организирана в рамките на срещата на Г-20, премиерът Ердоган е казал, че една от причините за успешната съпротива на Турция срещу кризата е вакъфската система укрепваща социалната солидарност. Вестникът предава, че Ердоган е казал, че вакъфската система, която има 800-900 годишно минало има голямо значение от гледна точка на укрепването на социалната отговорност.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Турция ще произвежда самолети за Италия” отбелязва, че съветникът при министерството на отбраната на Италия Гуиде Кросетто е оповестил, че работят върху проект за производството на самолет турско италианско производство. Вестникът пише, че Кросетто е отбелязал, „От 2007ма година насам произвеждат съвместно с Турция хеликоптери. Много сме доволни от етапа достигнат по този порект. С този проект Турция започна производството на 100 % турски хеликоптери... Това партньорство цели през идните дни производството на турски самолети”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2