Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 17 октомври 2010 г.

Oткриване на паметник на Екзарх Антим Първи в Одрин - Турция

Одрин - Министърът на българите в чужина Божидар Димитров участва в церемонията по откриването на паметник на Екзарх Антим Първи в Одрин - Турция. Паметникът, издигнат в двора на българската църква "Св. св Констанин и Елена" в турския град, е по идея на Тракийското дружество Антим Първи в Бургас. Паметникът е посветен на 195 години от рождението на Екзарха. Паметникът е построен със средства от частни спонсори. Издигането му струва 29 000 лв.

бта / Портал Турция

Генералният консул в Одрин Вълчо Марков: Стана прекрасен празник
17 октомври 2010 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Одрин. Областният управител – валията на Одрин Гюлхан Сюзер и заместник-кметът на община Одрин са присъствали днес на откриването на бюст-паметник на екзарх Антим І в Одрин. Пред Агенция “Фокус” генералният консул на България в Одрин Вълчо Марков коментира, че в града днес е станал прекрасен празник не само за българите, а и за местните. В откриването на бюст-паметника участва валията на Одрин, заместник-кметът също беше тук. Над 1500 българи от цялата страна дойдоха с автобуси, фолклорни ансамбли участваха с песни и танци, каза Марков. „Беше един уникален празник, който само преди 15 или 20 години беше изключено да стане в Одрин. Открихме един прекрасен паметник”, каза Вълчо Марков и покани българите да го видят.
По туроператорски програми двете български църкви в Одрин „Свети Георги” и „Свети Свети Константин и Елена” са се оказали много посещавани. В това се е уверил и Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за българите зад граница. В църквата „Свети Георги” днес, отделно от дошлите за откриването на паметника, е имало още стотици българи, пристигнали с автобуси на различни туристически фирми, каза Божидар Димитров.
Инициативата за издигане на паметник на екзарх Антим І в Одрин е на Съюза на тракийските дружества в България. За събирането на средствата за изграждането на паметника беше издадена специална картичка, сумата от която отиваше за финансиране на инициативата.
Екзарх Антим І, със светско име Атанас Чалъков, е роден през 1816 г. в гр. Лозенград – Източна Тракия (днес Къркларели). Екзарх Антим І е и Видински митрополит до своята кончина 1888 г., както и председател на учредителното Народно събрание и на Първото Велико народно събрание през 1879 г.

иаф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2