Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 17 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.10.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 17ти октомври 2010та година.

Изпратена 17.10.2010 07:51:49 UTC

Обновена 17.10.2010 07:51:49 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Хабер Тюрк. Вестникът съобщава, че в репортаж за германския вестник Сюддойче Цайтунг, президентът Абдуллах Гюл е направил равносметка на отношенията на Турция с ЕС, Германия и съседните страни. Гюл е казал, че стратегическата цел на Турция е членството в ЕС и че трябва да се отдава значение не на това с кои страни Турция разгръща отношенията си, а на това към какви ценности е привързана Турция. Гюл е казал, че ЕС, който е с население от 500 милиона души, не трябва да се бои от страна със 70 милионно население и че ако притежават общи демократични ценности, останалите различия трябва да се оценят като богатство. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е подчертал, че Турция не желае съседна или регионална страна да става притежател на ядрено оръжие и че ядрената криза с Иран трябва да бъде разрешена по дипломатически пътища.
В новината озаглавена "Ракетната Война не започва" вестник Хюррийет съобщава, че след контактите си в Брюксел министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е организирал пресконференция на която е направил изявление във връзка с противоракетната система, която се обсъжда в НАТО и която ще се базира срещу ракетна заплаха от Иран. В новината се отбелязва, че на пресконференцията в сградата на турското посолство в Брюксел, външният министър Давутоглу е казал, че няма да приемат Турция отново да се превръща във фронтова страна, подобно на статута й в годините на Студената Война, че не оценяват нито една от регионалните страни като заплаха и че засега не смятат да разрешат базирането на противоракетната система на територията на Турция.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Турция се превръща в глобална ценност" съобщава, че в изявление за БиБиСи, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязала, че Турция вече се превръща в глобална и регионална ценност, че икономиката и постига голям ръст и че вече, освен заедно със САЩ, полага усилия да наложи авторитета си и със самолично предприемани стъпки. В новината пише, че Клинтън е засегнала и членството на Туpция в ЕС и е казала, че САЩ нямат влияние в тази сфера тъй като решенията се приемат от страните членки, но Турция е важен съюзник в НАТО и САЩ и Турция предприемат съвместни стъпки по редица въпроси.
Вестник Миллийет съобщава, че талибанското движение събира в Пакистан деца на възраст между 13 и 17 години и ги изпраща в специални лагери, в които те се обучават да стават нападатели самоубийци. Вестникът отбелязва, че кореспондент на британския вестник Дъ Гардийън е посетил Пакистан и е разследвал това как се рехабилитират децата намерени в талибанските лагери превзети от пакистанската армия и е установил, че талибанското движение отвлича част от децата, а друга част купува от семействата им за 180 евро.

ТРТ б Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2