Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 14.10.2010 10:24:17 UTC

Обновена 14.10.2010 10:24:17 UTC

Вестник Сабах пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който посети Пакистан е отбелязал, „Турция иска да осъществи инфраструктурни инвестиции. Полагаме усилия да направим всичко необходимо за възстановяването на братски Пакистан”. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е казал „Искаме да предприемем трайни стъпки в помощ на Пакистан. Няма други два народа на земята, които да споделят и болките и радостите си”.

Вестник Сабах пише, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е поканил премиера Р.Т.Ердоган за участие в Средиземноморската среща на върха по въпроса за климатичните промени, която ще се проведе на 22 Октомври в Гърция. Вестникът отбелязва, че Ердоган е дал незабавен отговор на Папандреу, който е посочил, че желае Ердоган да участва в срещата със статут на почетен гост. Ердоган е предал, че ще участва в климатичната среща на върха в Атина. Вестникът сочи, че на срещата на върха, на която ще бъдат обсъдени въздейстнвието на климатичните промени върху Средиземно море и съвместните дейности на страните имащи излаз на Средимемно море, премиерът Ердоган ще произнесе реч на тема „Да запазим Средиземно море за идните поколения”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция е европейската БРИК” съобщава, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерон, който е взел участие чрез видо връзка на Британско-Турския делови форум организиран от Турско-Британската индустриална и търговска палата е акцентувал на значението на Турция за Великобритания и е казал дословно „Всеки говори за високия икономически ръст на страните БРИК тоест Бразилия, Русия, Индия и Китай. Ние смятаме, че Турция е европейската БРИК”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Добре дошъл Суралп” съобщава, че е бил представен първият хуманоиден робот на Турция разработен от екип начело с Доц. Др. Кемалеттин Ербатур. Вестникът пише, че Доц. Др. Кемалеттин Ербатур е отбелязал, че подготвителните дейности за разработването на робота Суралп са били започнати през 2002 година и че са продължили 5 години. Вестникът сочи, че роботът е възлязъл на стойност 1 милион долара.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2