Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 13.10.2010 10:40:19 UTC

Обновена 13.10.2010 10:40:19 UTC

Вестник Йени Шафак отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е заминал за Пакистан за да предаде паричните помощи на стойност 200 милиона турски лири събрани в Турция в помощ на пострадалите от наводненията в Пакистан. Вестникът предава, че премиерът Ердоган, който е придружаван от председателят на Държавната агенция за колективно жилищно строителство ТОКИ Ердоган Байрактар ще проведе срещи с пакистанските компетентни лица за строежа на училища, жилища и болници.

Вестник Джумхуриет съобщава, че вчера Общото събрание на ВНСТ удължи с една година срока на разрешителния документ упълномощаващ правителството да организира задгранични операции. Вестникът отбелязва, че преди гласуването министърът на вътрешните работи Бешир Аталай е информирал депутатите по въпроса за терора и борбата срещу терора.

Вестник Стар съобщава за посещението на външния министър на Франция Бернард Кушнер в Анкара. Вестникът предава, че Кушнер на пресконференция след срещата си с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу е акцентувал, че оказват подкрепа на Турция в борбата, която води срещу терора. Вестникът сочи, че Давутоглу на свой ред е посочил, че политическите консултации между Франция и Турция ще бъдат разгърнати още повече.

Вестник Заман в новина по темата съобщава, че френският външен министър по време на посещението си в Анкара е предал, че през първата седмица на новата година президента Никола Саркози ще посети Турция.

Вестник Миллиет съобщава, че основният индекс на Истанбулската фондова борса се е покачил на 70 хиляди пункта, което представлява важен рекорд.

Вестник Йени Шафак предава за форума „Душа за Европа” организиран в рамките на програмата Истанбул Европейска столица на културата през 2010 година. Вестникът пише, че председателят на Дружеството на европейската култура Махир Мамур е казал, че градовете, бъдещия облик на Европа и света трябва да бъдат оформяни не само от политиците, но и от отделните индивиди и обществото.

В новината със заглавие „Спасение след 70 дни под земята” вестник Хабер Тюрк съобщава, че 33те минюри останали затрупани в мината „Сан Хосе” в Чили днес ще бъдат евакуирани. Вестникът отбелязва, че са били проведени 4 успешни изпитания със специалната капсула „Феникс”, с която ще бъдат евакуирани миньорите.

Вестник Хабер Тюрк предава, че в елиминационната срещата за Евро 2012 година националният отбор на Азербайджан е победил отбора на Турция с резултат 1 на 0.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2