Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 март 2010 г.

Turkiye haberler - 09.03.2010 !

„Сабах”: Двама турски войници загинаха при избухване на мини, заложени от ПКК в Югоизточна Турция
09 март 2010 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Хаккяри. Двама турски войници загинаха в резултат на избухване на мини, заложени от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Сабах”. Екипи на жандармерийското командване са провеждали вчера операция по претърсване на заложени мини и укрити провизии от ПКК в землището на Кочйигит, община Дереджик, околия Шемдинли. При операцията в резултат на минна експлозия е загинал един войник, а трима са били ранени.
Турските сили за сигурност са предприели широкомащабна операция в района. Днес по време на операцията е избухнала още една мина, която е убила още един войник, пише вестникът.

„Йедиот Ахронот”: Турция може отново да посредничи на мирните преговори между Сирия и Израел
09 март 2010 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ерусалим. Турция може отново да посредничи на мирните преговори между Сирия и Израел, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”. По данни на изданието по време на посещението си в Саудитска Арабия турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че Израел е приел предложението Анкара да посредничи в преговорите с Дамаск.
Ердоган е посочил, че преговорите ще бъдат подновени съвсем скоро.

„Нова Македония”: Милиони евро минават по балканския път на наркотиците
09 март 2010 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Балкани
Скопие. Милиони евро печелят балканските престъпни банди благодарение на контрабандата с наркотици по вече известния балкански път на наркотиците. Това пише днес вестник ”Нова Македония”. В текста, подписан от Огнен Чанчаревич, по-нататък се казва:
„Пратки от по няколкостотин килограма чист афганистански, ирански и турски хероин минават по пътищата на Турция, България, Македония, Сърбия, Косово и Хърватия, докато не стигнат до крайната дестинация на западноевропейския наркопазар и скандинавските страни. Хиляди престъпници от десетина страни, без значение на националността и вероизповеданието, сътрудничат помежду си с по-висока цел – печалба.
Става дума за обобщението от анализите на европейските агенции за сигурност и борба срещу наркотиците.
Потокът на наркотици по известния балкански път, ако се съди по задържаните количества, през последните години драстично се е увеличил. Най-често пътят започва от Турция, през България, а след това през Македония или Сърбия отива към Хърватия, Унгария, Черна гора, Италия и останалите западноевропейски страни.
Наркотиците влизат в Македония най-често през граничен пункт „Деве баир” и продължават към Косово, където се разфасоват отново и се укриват в нови автомобили и камиони и с кораби или лодки се пренасят в Италия. В Сърбия наркотиците минават през граничен пункт „Батровци” в Хърватия, откъдето през Адриатическо море се пренасят в Италия, Франция, Холандия или стигат по-далеч, по т.нар. северен маршрут през Унгария и отново се пласират на богатия западноевропейски наркопазар.
Балканският път има и обратна насока заради огромното производство на марихуана и хашиш, най-вече в Албания, но и в Косово. Съотношението на тези наркотични вещества е 10:1, т.е. срещу 10 кг марихуана или хашиш се получава един килограм висококачествен хероин.
В Турция килограм хероин струва межди десет и петнайсет хиляди евро, в зависимост от качеството и страната, където е произведен, докато в западноевропейските страни най-ниската цена е 50 000 евро за килограм. Това, което тревожи най-много, е фактът, потвърден от балканските полиции и експертите, че малко количество от всеки наркотик винаги остава в транзитните балкански страни за нуждите на местния наркопазар.
Точно по тази причина има увеличен брой на наркозависими и по-ниска улична цена на наркотиците.
Полициите в балканските страни и Турция в сътрудничество с Американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и с Центъра за борба с трансграничната престъпност към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа ИСЮИЕ (SECI Center) в Букурещ всекидневно обобщават информациите и организират акции, при които се конфискуват наркотици за десетки милиони евро, но по-никакъв начин не могат да нанесат смъртоносен удар на бандите наркодилъри.
Според запознати с проблематиката престъпниците имат предимство, тъй като винаги са крачка пред полицията и нямат никаква грижа за хората, които са преки участници в транспорта. Това са жертвени агнета, които винаги могат да се заменят с други.
Все пак успехът на полициите и на МВР не може да се отрекат. Ако преди няколко години те само „ровеха” в по-дребните пратки, сега в ръцете им попадат и по няколкостотин килограма наркотици. Статистическите данни говорят, че успеваемостта им е увеличена с 30%, докато количеството на задържани наркотици се е увеличило с 60%.
Македонската полиция отдавна се опитва да пресече пътя на престъпните групи, чиято основна дейност е търговията с наркотици, но първите по-забележителни резултати са регистрирани през последните пет години. От МВР не крият, че успехът се дължи най-вече на сътрудничеството с турската и българската полиция.
През последните пет години МВР успя да пресече 24 международни канала за контрабанда на наркотици. Повечето от тях, точно 19, бяха за контрабанда на хероин, един - за кокаин, а през четири канала се организираше контрабанда на марихуана. Благодарение на тези акции в съдебните депа, а след това и в пещите завършиха над пет тона наркотици, чиято стойност на дребно или улична стойност трудно може да се установи. Оттам посочват, че най-успешна е била миналата година, когато са били пресечени девет канала благодарение на акция „Босфор”, реализирана съвместно с турската полиция, при която бяха пресечени шест пратки с над 220 кг хероин."

Истанбул: Опитът на въоръжения мъж да влезе в украинското консулство не е терористичен акт, каза полицейският началник
09 март 2010 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул.Началникът на полицията в Истанбул Хюсеин Чапкън съобщи, че въоръженият мъж, опитал се да влезе днес в украинското генерално консулство, е 29-годишният Волкан Йозбудак, предаде Анадолската агенция. Чапкън съобщи, че е установено, че той е женен за украинска гражданка и след проблеми с украинската полиция бил депортиран от страната. Мъжът се опитал да влезе в сградата на украинското консулство в Истанбул, за да бъдат решени някои проблеми. При опит на охраната да го претърси, 29-годишният мъж започнал да стреля безразборно и охранителите трябвало да го спрат.
Очевидно не е терористичен акт, посочи полицейският началник.

Общо 175 кг хероин и 747 кг хашиш залови полицията в Източна Турция
09 март 2010 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ван. Общо 747 кг хашиш и 175 кг хероин e заловила полицията при три операции в Източна Турция, съобщи Анадолската агенция. Това е най-голямото количество дрога, залавяно през тази година, казал днес пред журналисти началникът на полицията в провинция Ван – Рафет Мерт. Хашишът бил открит в камион и в къща, собственост на едно и също лице. Хероинът бил намерен при две отделни операции в град Ван.
Арестувани са общо девет души.

Въоръжен турчин се опита да нахлуе в украинското консулство в Истанбул заради проблеми със съпругата си
09 март 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Въоръжен турски гражданин се опита да нахлуе в украинското консулство в Истанбул, като заяви, че носи бомба, но беше спрян от охраната, която го простреля, предаде АФП. Мъжът е хоспитализиран като няма опасност за живота му.
29-годишният турчин е открил безразборна стрелба пред сградата, което е накарало охраната да го простреля, съобщи валията на Истанбул Муамар Гюлер.
Гюлер заяви, че нападателят е имал проблеми със съпругата си, украинска гражданка, която в момента е в родината си. Валията на Истанбул посочи, че не става дума за терористична атака.

АФП: Въоръжен мъж се е опитал да нахлуе в консулството на Украйна в Истанбул
09 март 2010 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Въоръжен мъж се е опитал да нахлуе в консулството на Украйна в Истанбул като е заявил, че носи бомба. Той е бил спрян от охраната, която го е простреляла, предаде АФП.
Мъжът е ранен и е настанен в болница. Турските медии съобщават, че той е имал пистолет и е носел чанта. На мястото са пристигнали сапьори.

Охраната на украинското консулство в Истанбул е простреляла мъж, твърдящ, че носи бомба
09 март 2010 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Охраната на украинското консулство в Истанбул е простреляла мъж, който се е опитал да влезе в дипломатическата мисия, като е заявил, че носи бомба, предаде АФП. Не се съобщава дали мъжът е ранен или е убит. До момента няма информация за това дали той наистина е носел бомба.
На мястото на инцидента са пристигнали сапьори.

„Ди Цайт”: Нестабилната основа под Турция
09 март 2010 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Едва ли има друга страна, в която толкова често има силни земетресения, като Турция. Най-големият проблем обаче е липсата на подготовка, отбелязва германският вестник „Ди Цайт”.
В понеделник вечерта жителите на провинция Елязъг, на около 550 км източно от Анкара, бяха събудени от силно земетресение. До момента се съобщава за над 50 жертви и най-малко 100 пострадали. От кризисния център в Анкара очакват броят на жертвите да се увеличи.
Спасителните екипи продължават да издирват оцелели сред развалините.

Премиерът на Турция е на официално посещение в Саудитска Арабия
09 март 2010 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток
Анкара/Рияд. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в Саудитска Арабия, съобщава „Анадолската агенция”.
В Рияд Ердоган ще получи от саудистския крал награда за служба на исляма, известна още като „Арабската Нобелова награда”.
Преди заминаването си турският премиер отбеляза, че наградата е заради усилията на Анкара за „справедлив и стабилен мир” в Близкия изток.

Турция може да изпрати полицейски части в Хаити
09 март 2010 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турция може да изпрати полицейски части, които да се присъединят към мироопазващата мисия на ООН в Хаити, съобщава Анадолската агенция.
Анкара е предложила на ООН в Хаити да бъдат изпратени между 140 и 160 полицаи. В момента предложението се обсъжда.
Според източници от ООН най-вероятно турското предложение ще бъде прието. Очаква се турските полицаи да пристигнат в Хаити в края на месец април.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2