Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 09.03.2010 !

Преглед на турския печат 09.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 09.03.2010 11:24:45 UTC

Обновена 09.03.2010 11:24:45 UTC

Вестник Хабер Тюрк пише, че вчера призори в 04:32 часа Елязъг е бил разтресен от земен трус с магнитуд 6 бала по скалата на Рихтер, който е причинил сериозни разрушения в 5 села на окръг Елязъг. В новината се отбелязва, че след земетресението са били регистрирани 110 вторучни труса в областта.

Вестник Стар в новината със заглавие „Керпичените къщи се превърнаха в гробове” съобщава, че земетресението с епицентър община Каракочан, окръг Елазъг е превърнало керпичените къщи омекнали под въздействието на дъждовете и снеговете в купчина от пръст. Вестникът предава, че специалистите са съобщили, че земетресението в Елязъг няма пряка връзка със земетресенията в Хаити, Япония и Чили, но че земетресението може да е предизвикано от повърхностните сеизмични вълни.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Турция се мобилизира за оказване на помощ за бедствения регион” и отбелязва, че цяла Турция се е мобилизирала за оказване на помощ за пострадалите от земетресението. Вестникът пише, че държавата, неправителственните организации, хуманитарните организации, хеликоптери линейки на министерството на здравеопазването и общинските съвети незабавно са се притекли на помощ на пострадалите от земетресението.

Вестник Джумхуриет пише, че 8ми март Международния ден на жената е бил отпразнуван с различни мероприятия. Вестникът предава, че 100ната годишнина от обявяването на 8ми март за Международен ден на жената е била отпразнувана със серия от мероприятия в Истанбул. Вестникът отбелязва, че жените искат равенство на възможности за образование и активна роля в политиката.

Вестник Ватан в новината със заглавие „ЕС ще създаде своя МВФ” съобщава, че ЕС, който не желае МВФ да оказва намеса в Еврозоната поради дълговата криза на Гърция дискутира въпроса за създаването на европейски валутен фонд. Вестникът сочи, че еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен в изявление за вестник „Файненшъл Таймс Дойчланд” е казал „Комисията на ЕС е готова да създаде механизъм подобен на МВФ, който да бъде в услуга на страните от Еврозоната”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Първата жена режисьор носител на Оскар” съобщава, че Катрин Бигълоу е влязла завинаги в историята на киното, след като е станала първата жена режисьор носител на Оскар. Вестникът предава, че на 82рото издание на Оскар филмът „Войната е опиат“ на Катрин Бигълоу получил 6 отличия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2