Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 март 2010 г.

Turkiye haberler - 08.03.2010 !

„Радикал”: 17 252 334 турски лири са укрити средно на данъчно задължено лице в Турция
08 март 2010 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Съветът на експертите по сметките в министерството на финансите в Турция установиха, че са укрити средно 17 252 334 турски лири на данъчно задължено лице, пише турският вестник „Радикал”. Експертите от съвета са предприели данъчни проверки на 812 данъчни длъжници.
При проучването е станало ясно, че те са обявили приходи 72 376 81 223 турски лири, а са укрили 14 008 895 515 лири. Най-много данъци са укрити от мита и от корпоративен данък /данъкът върху печалбата, с която се облагат юридическите лица/. Процентът на укриване при митата е 509,9 %, а при корпоративния данък 365,4 %. Укриването на данъци при данъка върху приходите е 168,1, при данък потребление е 36,3 %, пише вестникът.

„Хюриет”: Фабриката в Бурса ще е един от основните производствени центрове на „Рено Клио 4”, реши френската компания
08 март 2010 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Бурса. Френската компания „Рено” сложи точка на споровете по въпроса дали да произвежда в Турция модел „Рено Клио 4”, пише турският вестник „Хюриет”. Генералният директор на компанията по оперативните въпроси Патрик Пелата посочи, че са разработени два сценария за производствената дейност, но и в двата случая фабриката в Бурса ще бъде основен производствен център на един от най-продаваните модели на „Рено”. Въпросът за производството на модел „Клио 4” в Турция предизвика напрежение в последните месеци между Турция и Франция и дори в проблема бе замесено името на президента Никола Саркози. Капацитетът на фабриката в Бурса ще бъде 280 000 автомобила годишно. Пелата посочи, че тази връзка вече са в контакти с дистрибуторите за продажните цени. Другият сценарий на компанията е свързан с новия модел електрически автомобил „Зое”. Ако „Зое” не получи добра реализация на пазара, тогава годишният капацитет на фабриката в Бурса за „Клио 4” може да се увеличи на 350 000. Ако обаче продажбите на електромобила „Зое” тръгнат добре, може да има намаление надолу между 60 000-70 000 от производството на „Клио 4” в Бурса.

Промишленият производствен индекс в Турция през януари се е увеличил с 12,1 % спрямо същия месец на 2009 година
08 март 2010 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Промишленият производствен индекс в Турция през месец януари 2010 година се е увеличил с 12,1 % спрямо същия месец на 2009 година, пише турският вестник „Дюня”. В същото време той е спаднал с 15,3 % спрямо предходния месец декември. Като се анализират основните подсектори на промишлеността се вижда, че индексът на миннодобивната и каменнодобивната промишленост е намалял през януари 2010 година спрямо същия месец на 2009 година с 0,6 % - от 105,9 на 102,2; индексът в преработващата промишленост се е увеличил от 83,3 на 95,3; а в енергийния и водния сектор се е увеличил от 125 на 128,9. Увеличаване на производствения индекс се забелязва в секторите, обърнати към износа. Вътрешният пазар не е в достатъчна позиция, за да активизира производството и са необходими мерки за неговото съживяване. Според председателя на Истанбулската промишлена палата Танъл Кючюк промишленото производство продължава в зигзагообразна линия, но увеличението за първия месец на годината все пак е обнадеждаващо.

Земетресение в Турция отне живота на 57 души (ОБЗОР)
08 март 2010 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Петдесет и седем души загинаха при земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер днес в Източна Турция. Десет села са в развалини – къщите там са разрушени или силно повредени. От развалините са извадени стотици ранени.
Епицентърът на труса, регистриран в 04:32 ч, е в село Башюрт, околия Каракочан, в провинция Елязъг. От последвалите над 50 вторични труса в 09: 47 ч е бил регистриран вторичен трус с магнитуд 5,5.
Най-много разрушения при земния трус в 04:32 ч има в три села, свързани с околийския център Кованджълар. Най-силно засегнати са селата Окчулар и Юкаръ канатлъ.

Валията на Елязъг - Муамер Ерол съобщи, че под развалините на къщите не са останали хора и всички са извадени. Започнали са действия за изграждане на палатков лагер. На първо време за пострадалите са изпратени 250 палатки, 1000 одеяла, 1 подвижна кухня. В района е създаден и кръвен център.
Земният трус рано тази сутрин е бил усетен и в съседните провинции Тунджели, Диарбекир и Малатия.

На мястото на бедствието са пристигнали вицепремиерът Джемил Чичек, министрите на благоустройството Мустафа Демир, на здравеопазването Реджеп Акдаг и депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди жителите на засегнатия от земетресението район да не доближават разрушените постройки заради продължаващите вторични трусове. Ердоган отбеляза, че "за съжаление в региона къщите са от кирпичени тухли". По думите му на провинциалните власти са издадени необходимите указания да се промени строителството в региона.

За последните 100 години в Турция, която се намира в една от най-земетръсните зони в света, при земетресения са загинали 82 372 души. В Източна Турция за последното столетие са регистрирани доста земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер и най-рискова територия в земетръсната карта на Турция е линията на Северноанадолския разлом, отбеляза директорът на астрономическата обсерватория към университета „Богазиджи” и Института за проучване на земетресенията в Турция проф. Мустафа Ердик. Не е възможно да се каже със сигурност дали днешното земетресение може да предизвика други големи земетресения, но трябва да се направят проучвания в тази насока, смята ученият. Като мярка срещу евентуално бедствие местните власти и центровете за бедствия трябва да се съобразяват с изискванията за защита на населението и да не се изграждат опасни и неотговарящи на изискванията сгради. Специалисти препоръчват укрепване на сградите и къщите в селата в райони, застрашени от земетресения в Източен и Северен Анадол.

Европейският съюз предложи помощ на Турция за справяне с последствията от земетресението Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поднесе съболезнованията си и прикани върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън „да го информира, така че да може да бъде оказана помощ, когато е необходимо”.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази готовност страната му да окаже необходимото съдействие на Турция за преодоляване на последиците от земетресението.

„Сабах”: В политиката от жените се иска безусловен успех, каза турската министърка по въпросите на семейството
08 март 2010 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. В политиката от жените се иска безусловен успех и те трябва да работят с всички усилия, за да постигнат този успех, заяви държавният министър по въпросите на семейството и жените в Турция Селма Каваф, пише турският вестник „Сабах”. На мероприятие, организирано в турския парламент в чест на международния ден на жената 8-ми март, Каваф и председателката на комисията за равнопоставеност на мъжете и жените коментираха мястото и ролята на жените в турската политика. Те посочиха, че докато към един мъж политик, който няма успех, хората са по-снизходителни, то при жената се изисква безусловен успех. „Тя трябва да бъде с най-добро образование, с най-добра кариера, да има най-добро семейство. Тоест трябва да бъде ангел”, каза министър Каваф. Относно разискванията за квоти за жените за предстоящите парламентарни избори тя посочи, че квотите са преходно решение и препоръча всички политически партии да имат собствени квоти за жени, които да влязат в политиката и да работят за защитата на правата на жените.

„Сабах”: За последните 100 години в Турция при земетресения са загинали 82 372 души
08 март 2010 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. За последните 100 години в Турция, която се намира на една от най-земетръсните зони в света, са загинали 82 372 души, пише турският вестник „Сабах”. Според данни на Института за проучване на земетресенията в Турция през миналия век първото голямо земетресение е било през 1903 година с епицентър град Малазгирт. То е било с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер и при него са загинали 2 626 души. При следващия голям трус с магнитуд 7,2 с епицентър Хаккяри през 1930 година са загинали 2 514 души, а при земетресението през декември 1939 година с магнитуд 7,9 с епицентър Ерзинджан са загубили живота си 32 962 души. В следващите години са регистрирани много силни трусове в Ербаа, Ладик, Болу, Муш, Варто, Лидже, Ван, Ерзурум, Карс, Гьолджюк, Дюздже.
Според центъра за изследване на земетресенията към унивеситета „Девети септември” в Измир в Турция почти няма място, което да не е застрашено от силен трус, а сред градовете с най-висок риск от земетресение в света се нареждат Истанбул и Измир, съответно на второ и двадесето място.

Синдикати и неправителствени организации в Турция отбелязаха международния ден на жената 8-ми март
08 март 2010 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Синдикати и неправителствени организации в Турция отбелязаха международния ден на жената 8-ми март, пише турският вестник „Хюриет”. Съюзът на турските лекари, Конфедерацията на революционните работнически синдикати и Конфедерацията на служителите в обществения сектор в декларация по случай 8-март поискаха на 100-годишнината от първото му отбелязване в света този ден да бъде обявен за официален празник в Турция. Според проф. Хюлия Бириркен на този ден жените са издигнали глас за равноправие и зачитане на техните права, за публично внимание към проблемите им. По думите й този празник е официален празник в 32 страни.
Проява в чест на празника, посветен на жените, беше организирана на истанбулския площад „Таксим” от международната мрежа на жените феминистки. Представителката на мрежата за Турция Дилсаз Падар посочи, че те ще продължат проявите си за защита на различни искания на жените до 17 октомври. В изказването си тя припомни думите на бившия полски президент Лех Валенса, който обяви този ден за ден на подкрепата.

Разместването на земните пластове на Анадолската тектонична плоча може да предизвика нови трусове, според сеизмолози
08 март 2010 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Разместването на земните пластове при земетресения върху Анадолската тектонична плоча по линиите на Северноанадолския разлом и Източноанадолския разлом може да предизвика напрежение на земната кора и да стане причина за нови големи земетресения. Това прогнозира директорът на астрономическата обсерватория към университета „Богазиджи” и Института за проучване на земетресенията в Турция проф. Мустафа Ердик, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Проф. Ердик посочва, че в Източна Турция за последното столетие са регистрирани доста земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер и най-рискова територия в земетръсната карта на Турция е линията на Северноанадолския разлом. Той посочи, че не е възможно да се каже със сигурност дали днешното земетресение може да предизвика други големи земетресения, но трябва да се направят проучвания в тази насока. По думите му подобни трусове не са изключени. В Северен и Източен Анадол във всеки един момент могат да се очакват земетресения, но е трудно да се прогнозира колко ще е енергията, която ще се отдели от земната кора.
В тази връзка като мярка срещу евентуално бедствие местните власти и центровете за бедствия трябва да се съобразяват с изискванията за защита на населението и да не се изграждат опасни и неотговарящи на изискванията сгради.
Според бившия директор на центъра проф. Ахмет Ъшъкара е необходимо укрепване на сградите и къщите в селата в райони, застрашени от земетресения в Източен и северен Анадол.

”Хюриет”: 10 села в Източна Турция са в развалини след разрушителното земетресение тази сутрин
08 март 2010 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Елязъг. Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер разтърси рано тази сутрин източната турска провинция Елязъг, пише турският вестник ”Хюриет”. Епицентър на труса в 04,32 часа е село Башюрт, околия Каракочан. При труса са загинали 51 души, а стотици ранени са извадени изпод срутилите се къщи в села в околиите Каракочан и Кованджълар. След първичния трус са регистрирани още 53 вторични труса. В 09,47 часа е бил регистриран вторичен трус с магнитуд 5,5, който е близък до първичния. Най-много разрушения при земния трус в 04,32 часа има в три села, свързани с околийския център Кованджълар. В голяма степен са разрушени къщите в 10 села, като най-засегнати са Окчулар и Юкаръ канатлъ. Според изявление на валията на Елязъг Муаммер Ерол под развалините на къщите не са останали хора, всички са извадени. Започнали са действия за изграждане на палатков лагер. На първо време за пострадалите са изпратени 250 палатки, 1000 одеяла, 1 подвижна кухня. В района е създаден и кръвен център с оглед възникване на необходимост от преливане на кръв на пострадалите.
Земният трус рано тази сутрин е бил усетен и в съседните провинции Тунджели, Диарбекир и Малатия.
На мястото на бедствието са пристигнали Джемил Чичек, министрите на благоустройството Мустафа Демир, на здравеопазването Реджеп Акдаг и депутати от управляващата партия на справедливостта и развитието.

„Заман”: Земетресението в Източна Турция е било очаквано, посочват турски сеизмолози
08 март 2010 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Очаквало се е разместване на земните пластове в източната част на Турция според данни на 4 станции, изградени в рамките на проект за прогнозиране на земетресения чрез метода за мониторинг на напрежението, пише турският вестник „Заман”. По думите на преподавателя във факултета по електротехника и електроника в Истанбулския технически университет доц. Берк Юстюндаг, който е ръководител на проект за прогнозиране на земетресения в района на Мраморно море, са били наблюдавани постоянно данни на 4 станции за измерване на напрежението на земната кора, които дават индикации за възможно земетресение. Според тях предварително между 12 и 24 часа може да се прогнозира евентуално земетресение с магнитуд 5 и над 5 по скалата на Рихтер. Той посочва, че разположените станции са твърде отдалечени от източната част на страната, но най-близката станция в Сакария 4 часа преди труса е давала индикации за възможен силен трус на изток, но не е било възможно да се определи епицентърът.
Директорът на Института за изследване на природните движения Фуат Агалдай също посочва, че са прогнозирали възможно земетресение на 28 февруари в Източна Турция, но тъй като всички станции за изследване се намират в района на Мраморно море, не е било възможно да се установи точно къде ще бъде той.

„Хюриет”: Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер разтърси в 13:16 ч град Адана в Южна Турция
08 март 2010 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Адана. Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 13:16 ч днес в град Адана в Южна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. След земетресението тази сутрин с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, което разлюля провинция Елязъг в Източна Турция, трус разтърси и Адана. Според информация на астрономическата обсерватория към университета „Богазиджи” в Истанбул епицентърът на труса е бил на дълбочина 5 км в земната кора. Няма данни за разрушения и човешки жертви.

Турция: Премиерът предупреди жителите в района на земетресението, че вторичните трусове продължават
08 март 2010 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес жителите на засегнатия от земетресението район да не доближават разрушените постройки, предаде Анадолската агенция. Той съобщи, че трусове продължават и след главното земетресение са последвали 51 вторични труса.
За пострадалия район са изпратени санитарни хеликоптери от Анкара, Кайсери и Ван, Агенцията за спасяване и Червеният полумесец са изпратилили за Елязъг 230 палатки, хиляда одеала, 20 сглобяеми къщи, две полеви кухни и обучени екип, каза премиерът. От съседни провинции в Елязъг са пристигнали линейки, медицински работници и спасителни екипи.
Ердоган отбеляза, че "за съжаление в региона къщите са от кирпичени тухли". По думите му на провинциалните власти са издадени необходимите указания да се промени строителството в региона.

Европейският съюз предложи подкрепа на Турция във връзка с днешното земетресение
08 март 2010 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Брюксел. Европейският съюз предложи помощ на Турция за справяне с последствията от земетресението в източната част на страната, при което по последни данни са загинали 57 души, предаде АФП.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поднесе съболезнованията си и прикани върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън „да го информира, така че да може да бъде оказана помощ, когато е необходимо”.

Русия е готова да помогне на Турция за ликвидация на последствията от земетресението
08 март 2010 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Москва. Президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази готовност за оказване на необходимото съдействие на Турция за ликвидацията на последствията от земетресението, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.
По последни данни стихията в турската провинция Елязък отне живота на 57 души, около 100 души са ранени.

В Източна Турция са прекратени спасителните операции след земетресението
08 март 2010 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Спасителните операции и издирването на оцелели в Източна Турция са прекратени, около осем часа след като мощно земетресение разтърси региона, причинявайки смъртта на 57 души, предаде АФП.
„Според информацията, с която разполагаме, никой не е останал под отломките. Работата е прекратена”, съобщи представител на офиса на валията на провинция Елязъг.
Валията на провинцията Муамер Ерол също потвърди пред Анадолската агенция, че „никой не е останал под разрушенията”.
По-късно се очаква местните власти да съобщят броя на спасените хора.
Трусът, с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, удари региона рано сутринта, предизвиквайки срутването на десетки къщи. Над 50 са пострадалите при земетресението.

Броят на жертвите от земетресението в Турция достигна 57
08 март 2010 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Броят на жертвите от земетресението в Източна Турция достигна 57, съобщава електронното издание на вестник "Заман".
Трус с магнитуд 6 по скалата на Рихтер бе регистриран в 4:32 днес в провинция Елязъг. Епицентърът бе в селището Басюрт в района на град Каракочан, на 70 км североизточно от град Елязъг, едноименния център на провинцията.

МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Турция
08 март 2010 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
София. Няма български граждани сред пострадалите от земетресението, което разтърси тази нощ, в 4:32 ч., района на Елязиг, Източна Турция - съобщиха от Министерство на външните работи. Такава е към момента информацията, получена по телефона от българското посолство в Анкара, което се свърза с Ръководството на кризисния щаб в района.
Земетресението със сила 6.0 по скалата на Рихтер е причинило смъртта на 41 души, гласи официалната информация до момента. От ранените близо сто души има и тежко пострадали. Българското посолство продължава да следи обстановката, създала се във връзка с природното бедствие.

АФП: Най-малко 51 са жертвите на земетресението в Източна Турция
08 март 2010 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Най-малко 51 души са загинали при земетресението в Източна Турция днес, предаде АФП, позовавайки се на източник от местните власти.
„Броят на жертвите достигна 51 души”, съобщи източник от офиса на валията на провинция Елязъг.
Около 100 са пострадалите, по данни на агенцията за извънредни ситуации в Анкара.



Земетресения в Турция (СПРАВКА - Агенция „Фокус”)

08 март 2010 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
22 Май 1971 г.
Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер разтърсва град Бингьол, Източна Турция. Около 15 000 жители остават бездом, над 900 загиват.

13.03.1992 г.
В Източна Турция е регистрирано земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер. Броят на загиналите и изчезналите е 653 души, а близо 700 са ранени.

01.10.1995 г.
Трус с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер разтърсва района на Динар, в западната част на Турция. Загиналите са 90, а ранените 210.

27.06.1998 г.
Най-малко 140 души стават жертва на земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер. Пострадала е турската провинция Адана, в южната част на страната, както и няколко съседни провинции.

17.08.1999 г.
В 03.00 ч мощно земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърсва северозападната част на Турция. Трусът е усетен най-силно в индустриалният град Измит на Мраморно море, намиращ се по линията на Анадолския разсед на 90 км източно от Истанбул и продължава над 40 секунди. След основния трус са последвали над 200 вторични. Земетресението е засегнало сериозно още Истанбул, Бурса, Муданя, Ескишехир, Болу и др. градове. Във всички засегнати градове до основи са сринати цели жилищни блокове. Десетки хиляди прекарват нощта под открито небе. В резултат на труса Истанбул остава без ток за няколко часа. По данни на турския сеизмологичен институт през следващите три дни са регистрирани 56 вторични труса с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер. В края на спасителните операции е обявен броят на жертвите, достигнали 18 хиляди. Ранените са 43 хиляди, а около 600 000 остават без дом.

12.11.1999 г.
Земетресение с магнитуд 7,4 поразява отново северозападната част на страната. Жертвите са 900 души, а близо 5000 са пострадалите.

06.06.2000 г.
Трус с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер разтърсва провинция Чанкири, в северната част на Турция. Двама души загиват, 81 са ранените.

16.12.2000 г.
Шест загиват и 40 са ранени при земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер в провинциите Коня и Афион в Западна Турция.

03.02.2002 г.
В 9,10 ч. местно време е регистрирано земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер с епицентър град Болвадин, провинция ,Афион, Западна Турция. Жертвите са 35, ранени са 150 души, срутени са над 70 жилищни сгради.

01.05.2003 г.
В 3:27 ч. местно време земетресение, продължило 17 секунди, разтърсва Югоизточна Турция. Епицентърът е на 15 км североизточно от град Бингьол. Жертвите са 84 души, над 100 деца са затрупани под срутено общежитие, разрушени са 25 сгради и един мост в центъра на града.

13.07.2003 г.
Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер в Източна Турция, в района на Малатия Пьотурге, нанася малки разрушения, няма човешки жертви.

26.07.2003 г.
В град Булдан, Югозападна Турция, земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер поврежда 50 сгради, ранени са 10 души.

26.03.2004 г.
Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разлюлява района на град Ерзурум. Епицентърът на земетресението е селището Чат, на около 860 кма от столицата Анкара. Загиват 10 души, 7 от които деца. Ранени са 44 души. Селища около Чат са също сериозно пострадали. Повечето от едноетажните селски къщи и постройки са напълно или частично разрушени.

28.03.2004 г.
Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърсва провинция Ерзурум. Ранени са 12 души и са разрушени над 50 сгради.

Броят на жертвите на земетресението в Източна Турция достигна 41 души
08 март 2010 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Земетресението с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е причинило смъртта на най-малко 41 души в източната турска провинция Елязъг днес, предаде АФП.
Жертвите са от шест селища, разположени в близост до епицентъра на труса, съобщиха местните власти в град Елязъг. Около 50 души са пострадалите.
Спасителните служби в момента се опитват да спасят хора, затрупани под отломките на срутени сгради в селищата, съобщи валията на Елязъг Муамер Ерол за телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Земетресение с магнитуд от 5,6 степен е регистрирано в Източна Турция
08 март 2010 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
София. Земен трус с магнитуд от 5,6 степен е регистриран в Източна Турция, на около 87 км от град Елзаг - епицентъра и на предишното земетресение, стана ясно от сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Земетресението е регистрирано в 9,47 часа, трусът е бил на 10 км дълбочина.
22 вторични труса са регистрирани в Източна Турция след първия голям трус от 5,9, регистриран тази сутрин. Трусовете са с магнитуд от 3,1, 3,2, 3,5 степен и др., най-силният вторичен трус е с магнитуд 4,4 степен.
Земетресение с магнитуд от 5,9 степен бе регистрирано в Източна Турция с епицентър на около 70 км източно от град Елязъг, на 22 км от град Каракочан.
На Балканите в последните часове са регистрирани две слаби земетресения в Гърция с магнитуд от 2,7 и 2,6 степен в районите на Солун и Лариса, едно в Сърбия с магнитуд от 2,1 степен на около 48 км от Крагуевац, един земен трус с магнитуд от 2,2 степен в Румъния.
В Чили и региона тази нощ са регистрирани два земни труса – с магнитуд от 4,8 и 5 степен.

Анадолска агенция: 20 души са загинали, 60 са ранени при земетресението в Източна Турция
08 март 2010 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Двайсет души са загинали и шейсет са били ранени при земетресението, което разтърси рано днес Източна Турция, предаде Анадолската агенция. Жертвите и ранените са в три села в провинция Елязъг.
Данните са оповестени от Дирекцията за управление на бедствия и извънредни ситуации. По информация на дирекцията трусът е бил с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, докато университетската обсерватория Кандили определят магнитуда около 6, отбелязва Анадолската агенция.
За пострадалия район се изпращат спасителни екипи и хуманитарна помощ. От Анкара за провинция Елязъг са отпътували вицепремиерът Джемил Чичек, държавният министър Джевдет Йълмаз, министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг и министърът на благоустройството Мустафа Демир.

21 вторични труса са регистрирани в Източна Турция до този час
08 март 2010 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
София. 21 вторични труса са регистрирани в Източна Турция след първия голям трус от 5,9 по Рихтер, регистриран тази сутрин – сочи справка на Агенция “Фокус” в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Трусовете са с магнитуд от 3,1, 3,2, 3,5 степен и др., най-силният вторичен трус е с магнитуд 4,4 степен.
Земетресение с магнитуд от 5,9 степен бе регистрирано в Източна Турция с епицентър на около 70 км от град Елазиг.
На Балканите в последните часове са регистрирани две слаби земетресения в Гърция с магнитуд от 2,7 и 2,6 степен в районите на Солун и Лариса, едно в Сърбия с магнитуд от 2,1 степен на около 48 км от Крагуевац, един земен трус с магнитуд от 2,2 степен в Румъния.
В Чили и региона тази нощ са регистрирани два земни труса – с магнитуд от 4,8 и 5 степен.

Броят на загиналите при земетресението в Турция достигна 17 души
08 март 2010 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Институции
Елязъг. Според последните данни жертвите от земетресението, което разтърси турската провинция Елязъг, са 17 души, предаде АФП.
Загиналите са жители на селищата Окчулар, Юкари Канатли и Каяли.
Рано днес в Турция беше регистриран трус с магнитуд 6 по скалата на Рихтер.

Най-малко 11 са жертвите на земетресението в Турция
08 март 2010 | 07:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Елазиг. Единайсет души са загинали при силното земетресение, което разтърси Източна Турция с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, съобщи валията на провинция Елазиг Муамер Ерол, предаде АФП.
Епицентърът на труса се е намирал на 70 км североизточно от град Елазиг и на дълбочина 10 км.
Трусът е регистриран в 4:32 часа тази сутрин.

Седем души са загинали в резултат на земетресението в Турция
08 март 2010 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разтърси Източна Турция в понеделник, причинявайки смъртта на най-малко седем души, предаде АФП, позовавайки се на съобщения на местните медии и турски официални представители.
Трусът бе регистриран в 4:32 часа с епицентър край Каракочан, провинция Елазиг, съобщи базираната в Истанбул обсерватория „Кандили”.
Си Ен Ен-Тюрк информира за пет жертви в село Окчулар. Репортер на информационна агенция „Доган” в Каракочан съобщи, че две деца също са загинали в село Юкари Канатли и че двама души са затрупани под развалините.
Анадолската агенция цитира областния управител на провинция Елазиг Муамер Ерол, който каза, че е получил информация за жертви в Окчулар, но не даде точен брой.

АФП: Силно земетресение разтърси Турция
08 март 2010 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разтърси Източна Турция рано в понеделник, предаде АФП.
Земетресението бе регистрирани в 4:32 часа с епицентър край Каракочан, провинция Елазиг, съобщи базираната в Истанбул обсерватория „Кандили”.
Анадолската агенция цитира представител на местните власти, който каза, че до момента знае за една разрушена къща.
Турция е разположена върху няколко разлома. Две мощни земетресения в гъсто населената северозападна част на страната отнеха живота на 20 хил. души през август и ноември 1999 г.

РИА Новости: Земетресение разтърси Турция, няма предупреждение за цунами
08 март 2010 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Москва. Подземен трус с магнитуд 5,9 по Рихтер бе регистриран в понеделник сутринта в Източна Турция, предаде РИА Новости. Земетресението бе засечено в 4:32 часа с епицентър на 45 км западно от град Бингьол и на 70 км североизточно от град Елазиг.
Няма сведения за жертви, материални щети и предупреждение за опасност от цунами.

Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Турция
08 март 2010 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон. Земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер разтърси Турция, съобщи на сайта си Националната геоложка обсерватория на САЩ. Епицентърът на труса се е намирал на 70 км изток-североизток от град Елазиг в източната част на страната и на дълбочина 10 км, според данните на американските сеизмолози.
Трусът е регистриран в 4:32 часа.
До момента няма данни за жертви и разрушения.

Пожар избухна на летище „Ататюрк” в Истанбул
08 март 2010 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Пожар избухна в неделя вечерта в електрогенератор на летище „Ататюрк” в Истанбул, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.
Причината за пожара, избухнал около 22 часа снощи, не е известна, каза заместник-министърът на транспорта Хабиб Солук.
Десетки пожарникари успяха да овладеят пламъците за около два часа.
Няма пострадали и въздушният трафик не е бил засегнат, добави Солук.
Електрогенераторът, който произвежда част от необходимото на аерогарата електричество, се намира на около 200 метра от терминалите и пожарът в него не е представлявал опасност за пасажерите.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2