Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,16.12.2009 !

Играят се последните срещи от групите на Лига Европа....

Днес Галатасарай, който гарантира челното място в група "F"ще играе последната си среща с австрийския Щурм Грац...

Изпратена 16.12.2009 11:05:26 UTC

Обновена 16.12.2009 11:05:26 UTC

Днес и утре ще се играят последните срещи от квалификационните групи на Лига Европа.
Днес Галатасарай, който гарантира челното място в група "F"ще играе последната си среща с австрийския Щурм Грац. Мачът на стадион Грац Либенау ще започне в 20 часа и ще бъде ръководен от словенския рефер Дарко Джеферин.
Утре Фенербахче ще излезе на последната си среща от група "H" на Лига Европа. Мачът с молдавския Шериф ще зпочне в 22 часа и 5 минути на стадон Шюкрю Сарачоглу. Рефер на мача е Золт Забо от Унгария.
**********************
Мъжкият баскетболен отбор на Галатасарай се наложи в среща от група "А" на Европейската Купа на УЛЕБ над Алба Берлин с 93 на 79. Това е втората победа на Галатасарай в групата. До тази среща Алба Берлин бе лидер в групата без загуба.
Бешикташ, в мач от група "D" на турнира бе подебен от испанския Йовентут със 108 на 92.
Представителят на Турция в група "Е" на турнира, Тюрк Телеком бе победен от Бизкая Билбао с 81 на 77.
**********************
Турският представител в група "B" на европейската шампионска лига по волейбол за жени Индесит, Вакъфбанк Гюнеш Сигорта се наложи на чужд терен над полския Енион Енергия с три на нула гейма.
Вакъфбанк е на челно място в групата с три пбеди от три играни срещи.
-
Снега парализира живота в Европа

Редица страни в северното полукълбо са парализирани от силни снеговалежи.

Изпратена 16.12.2009 11:47:01 UTC

Обновена 16.12.2009 11:47:01 UTC

Редица страни в северното полукълбо са парализирани от силни снеговалежи. Европейските страни са покрити в бяло.

Най-силни снеговалежи има в Испания.

В някои части на страната температурата на въздуха падна до -9 градуса по Целзий, а поледицата и снега доведоха до голям брой пътно-транспортни произшествия.

Училищата в някои части на Испания бяха разпуснати, а крайбрежните части на страната са под влиянието на силна буря.

Въпреки предупрежденията в Швеция снега свари неподготвено местното население.

Снегът и поледицата доведоха до голям брой катастрофи в град Упсала, Швеция.

Животът в столицата на Сърбия-Белград бе парализиран от силния снеговалеж.

В град Копенхаген, където се провежда срещата на върха по въпроса с климатичните промени също бе покрит в бяло.
-
Пакистан предупреди Вашингтон

Пакистан отправи предупреждение към Вашингтон поради нападенията с безпилотни самолети.

Изпратена 16.12.2009 11:35:17 UTC

Обновена 16.12.2009 11:35:17 UTC

Пакистан отправи предупреждение към Вашингтон поради нападенията с безпилотни самолети.

Говорителят на външното министерство на Пакистан Абдул Басид съобщи, че са предупредили американската администрация нападенията осъществени с безпилотни самолети срещу района контролиран от племенните групировки в Пакистан да не бъдат осъществявани в другите части на страната.

Басид отбеляза, че евентуално нападение срещу провинция Белуджистан ще наруши спокойствието и ще доведе до ескалация на антиамериканските демонстрации.

До днес американската армия осъществи над 50 нападения с безпилотни самолети срещу района контролиран от племенните групировки с довода, че терористите на Ел Кайде и талибаните са се загнездили там.

Междувременно насилията в страната също продължават.

Срещу училище в град Гавадар в Южен Пакистан бе осъществено бомбено нападение.

Полицията съобщи, че в нападението няма човешки жертви, тъй като в часа на нападението в училището не е имало ученици.
-
Египетският президент продължава контактите в Анкара...

Днес Мубарек прие външния министър Давутоглу, вице-премиера Бабаджан и налачника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг...

Изпратена 16.12.2009 10:55:57 UTC

Обновена 16.12.2009 10:55:57 UTC

Президентът на Египет Хюсню Мубарек продължава контактите си в Анкара. Вчера Мубарек бе посрещнат с официална церемония в Резиденция Чанкая от президента на Турция Абдуллах Гюл. След разговора насаме и официалните преговори между делегациите на двете страни, двамата президента организираха съвместна пресконференция, на която отбелязаха, че двете страни страни споделят еднакво становище по различни политически въпроси засягащи двустранните отношения.
Президентът Гюл заяви, че са изразили задоволството си от това, че след подписването на Договора за Свободна Търговия, търговският обем между Труция и Египет е нарастнал на три милиарда долара.
По време на срещата Гюл-Мубарек бяха обсъдени и събитията в Палестина. Гюл каза, че палестинският проблем е един от приоритетните проблеми на Турция, а президентът на Египет Мубарек каза, че посрещат с респект умиротворителната мисия поета от Туpция в Палестина. Мубарек каза, че израелската блокада наложена на Ивицата Газа представлява пречка пред мира и подчерта, че полагат усилия за основаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.
Гюл и Мубарек засегнаха по време на разговора и кризата с иранската ядрена програма. Мубарек каза, че с Турция са постигнали съгласуваност за разгръщане на сътрудничеството и че е поканил президента Гюл да бъде гост на конференцията на тема Сътрудничество за Средиземно Море, която ще се проведе през месец март в Александрийската Библиотека.
Днес египетската делегация започна контактите си в Анкара със среща с външния министър Ахмед Давутоглу. Давутоглу и египетският външен министър Ебул Гейт проведоха разговор на закуска. По-късно Давутоглу бе приет от президента на Египет Мубарек.
В изявлението, което направи след срещата си с Мубарек Давутоглу подчерта, че Турция ще продължи да полага усилия за съживяването на близкоизточния умиротворителен процес и отбеляза, че не само Израел и арабските страни, но и всички страни в света трябва да проявят воля и да положат усилия за постигането на успех в процеса.
Давутоглу заяви, че започва кртичен етап и от гледна точка на иранската ядрена програма и подчерта, че събитията в региона са взаимно обвързани и положителен резултат по един от регионалните проблеми ще се отрази положително и на другите регионални проблеми.
Президентът на Египет Хюсню Мубарек прие и държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан и началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
-
Преглед на чуждия печат 16.12.2009

Обзор на публикации за Турция в чуждестранния печат 16.12.2009

Изпратена 16.12.2009 07:56:53 UTC

Обновена 16.12.2009 07:56:53 UTC

Срещата на премиера на Турция Реджеп Таип Ердоган с американския президент Барак Обама в Белия дом намери широк отзвук в чуждата преса.

.....Вестник Уолтстрийт Джърнъл съобщава,че американската администрация възоснова на близките икономически и политически отношения на премиера Ердоган с Иран и влиянието му в Близкия изток, гледа на Турция като на важен актьор в упражняването на натиск върху Техеран за постигането на международна съгласуваност. Вестникът помества и думите на Ердоган :”Специално подчертахме,че въпросът може да се разреши единствено по пътя на дипломацията.” Вестникът сочи,че администрацията на Обама възприема Турция като много важен съюзник по отношение на сигурността в Близкия изток,че Ердоган не е поел ангажимент за изпращане на допълнителни военни сили в Афганистан,но е обещал да увеличи подкрепата си за обучението на Афганската полиция.

Вестникът изтъква също, че Обама и Ердоган са постигнали съгласуваност относно продължаването на усилията за нормализиране на отношенията на Анкара с Армения и увеличаването на икономическото и енергийно сътрудничество между Турция и САЩ. В своя мандат на управление Обама възприема Турция като главен съюзник в усилията за постигането на обстановка на диалог между неговата страна и Ислямския свят,отбелязва вестникът и подчертава,че след срещата си с Ердоган Обама е заявил че Турция е поела много важното задължение да спомогне за установяването на взаимното разбирателство,стабилност и мира не само в региона но и в целия свят. Ердоган е заявил,че Турция ще направи всичко по силите си във връзка с подобряването на отношенията между Израел и Палестина и Израел и Сирия.

…В интернет сайта на американската осведомителна агенция Блумберг бяха посочени думите на премиера Ердоган,че Турция и САЩ трябва да работят съвместно за обезпечаването на глобалния мир,защото настоящия период изисква да спечелиш не врагове, а приятели. По въпроса за Афганистан Ердоган е заявил,че Турция е в състояние да обучава годишно 12 афгански батальона и ще увеличи помощите си за икономическото развитие на тази страна. Агенцията акцентува върху обстоятелството,че Обама е потвърдил обявяването на ПКК като терористична организация от САЩ и обменят разузнавателна информация в борбата на Турция с тази опасност.

…Германският вестник Kölner Stadt-Anzeiger пише,че Конституционният съд в Турция е закрил Партията на демократичното общество с обвинението,че оказва подкрепа на тероризма и политическото насилие.Вестникът акцентува върху проекта на турското правителство за демократично преобразование в Турция,с който се признават по големи права на гражданите.

…..Английският вестник Дъ Гардиян съобщава на читателите си,че след 4 дневни заседания Конституционният съд в Анкара е постановил закриването на Партията на демократичното общество поради заплахата която представлява срещу неделимостта на държавата. Вестникът изтъква и изявлението на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч,че Партията на демократичното общество е отказала да следва мирния път в политиката и действията са добили застрашителни за цялостта на държавата размери и това са поводите за закриването и, и че една политическа партия е длъжна да прави разграничение между поддържането на тероризма и изпращането на мирни послания.
-
Преглед на турския печат 16.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 16.12.2009 11:14:23 UTC

Обновена 16.12.2009 11:14:23 UTC

Вестник Заман се спира на работното посещение на държавният глава на Египет Хюсню Мубарек в Турция. Вестникът отбелязва, че вчера Мубарек е провел по отделно срещи с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. В новината се отбелязва, че приоритетната тема на срещата между Гюл и Мубарек е бил палестинския въпрос, двамата лидери са обсъдили и разгръщането на двустранните отношения и са акцентували, че след подписването на Договор за свободна търговия между Турция и Египет търговския обем между двете страни е достигнал 3 милиарда долара. Вестникът предава, че Мубарек е казал „Посрещаме с респект позицията на Турция за разрешаването на палестинския въпрос. Турция отдава голямо значение на мира”.

Вестник Джумхуриет се спира на посещението на външният министър Ахмет Давутоглу в Сирия за участие във втората среща на външните министри на турско-арабския форум за сътрудничество. Вестникът съобщава, че в дневния ред на форума са въпросите за разгръщането на отношенията между страните участнички и серия от регионални въпроси като палестинския проблем, развоя на събитията в Близкия Изток, последното положение в Ирак.

Вестник Сабах съобщава, че Международната кризисна група с център в Брюксел е поискала от президента на САЩ Барак Обама да установи връзки със Сирия и да предприеме инициативи за възобновяването на преговорите между Израел и Сирия водещи се с посредничеството на Турция.

В новината със заглавие „Турция е готова да се възстанови” вестник Миллиет акцентува на положителния напредък постигнат от турската икономика. Вестникът отбелязва, че след положителния доклад на американския финансов гигант „Citi”, че турската икономика ще осъществи голям ръст, инвестиционната банка „JP Morgan” също е пибликувала положителен доклад относно турската икономика. В доклада на „JP Morgan” се акцентува, че през 2010 година Турция ще бъде една от най-бързо растящите икономики.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Трудното решение на съседите” съобщава, че в Гърция, която е на прага на фалита поради обществения дълг възлизащ на 300 милиарда евро, премиерът на страната Йорго Папандреу се готви да вземе строги икономически мерки. В новината пише, че Папандреу е дал сигнал, че ще предприеме съкращения в разходите и заплатите. Вестникът отбелязва, че се очаква премиерът на Гърция да вземе мерки по около 80 въпроса включващи данъчната, социално-осигурителната и трудовата сфери.

Вестник Заман съобщава, че на 25тата Международна олимпиада по математика за ученици от основните училища организирана в университета в Небраска, САЩ от Съюза на математиците турските ученици са спечелили 12 златни, 12 сребърни и 7 бронзови медала... Вестникът педава, че на таз годишната олимпиада са взели участие над 15 000 ученика от 86 страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2