Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 30.11.2009 !

Случаите на заболявания от СПИН в Турция се увеличават, се посочва в доклад на ООН
30 ноември 2009 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Случаите на заболявания от СПИН в Турция се увеличават, се посочва в доклад на ООН по програмата за СПИН, предава турската агенция АНКА. В доклада се посочва, че случаите на ХИВ позитивни в света намаляват, докато Турция е сред страните, в които те се увеличават. В момента според данните 35 000 в Турция са заразени от СПИН.

Над 46 килограма хероин са задържали турските гранични служби на граничния пункт Ипсала
30 ноември 2009 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Ипсала. Над 46 килограма хероин са задържали турските гранични служби на граничния пункт Ипсала на границата с Гърция, пише електронното издание на вестник „Заман”. При проверка на автомобил с регистрационен номер XDV693, който е пътувал от Турция за Белгия през пункта Ипсала, са били открити 46,257 кг хероин с рентегонв апарат и помощта на куче, обучено да открива наркотици. Наркотикът е бил разпределен в 90 пакета и е бил укрит в зад седалките на задната част на автомобила и под шофьорската седалка. Паричната стойност на наркотика е 2,5 милиона лири. По случая са задържани шофьорът, синът му, който е пътувал в колата, и снаха му, която е била албанска гражданка.

Потребителският индекс в Турция е спаднал с 4 пункта и е на равнище 74
30 ноември 2009 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Потребителският индекс в Турция е спаднал с 4 пункта и е на равнище 74, сочи изследване, пише турският вестник „Сабах”. Според изследване, проведено в рамките на програмата на Европейската комисия за контрол на икономиката на страните членки и кандидатки за членки на ЕС, през ноември в Турция се отбелязва спад на потребителския индекс. Очакванията за общото състояние на икономиката са спаднали с 9,7 пункта и са 93,3. Спадът в очаквания индекс на безработица е 7,8 пункта. От 71,5 той е намалял на 63,7.

Ракията беше регистрирана като национално питие от Турския патентен институт
30 ноември 2009 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ракията беше регистрирана като национално питие от Турския патентен институт, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Искането на Сдружението на производителите на традиционни алкохолни напитки в Турция за обявяване на ракията за традиционна национална алкохолна напитка завърши с успех. Ракията се признава за един от продуктите, който носи природните и географски характеристики на Турция и се произвежда от традиционни сортове грозде, отглеждани в страната, и анасон. Тя се определя като дестилирана алкохолна напитка с анасонов аромат и като един културен синтез на различните цивилизации, населявали териториите на днешна Турция.

Алевийската общност в Турция е в търсене на нова лява партия
30 ноември 2009 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Алевийската общтност в Турция е в търсене на нова лява партия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Председателят на Алевийско-бекташийската федерация Али Балкъз заяви, че алевиите в Турция имат нужда от по-активно политическо представителство и досегашните поддържани от тях партии са изчерпали политиките си към тях и по редица комплицирани въпроси в страната. Балкъз посочи, че текат процеси за създаване на нова лява политическа сила и той ще е сред учредителите й.
От друга страна под шапката на Свободното ляво движение независимият депутат Уфук Урас, който също е представитела на алевийската общност, и представители на Социалдемократическата народна партия организираха серия срещи в Турция. Министърът на културата на Турция изрази възмущение от референдума за минаретата в Швейцария
30 ноември 2009 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на културата на Турция Ертугрул Гюнай определи като „злочест” състоялия се в Швейцария референдум, на който 57% от гражданите на алпийската страна се обявиха против строителството на минарета на мюсюлманските храмове в страната, предаде РИА Новости.
„Швейцария не влиза в Евросъюза, възможно е това да се случва, защото тя се намира извън пределите на ЕС,” отбеляза турският министър, който охарактеризира референдума като „нецивилизован”.
„Всяко вероизповедание си има ред символи. Към тях се отнасят и минаретата и камбанариите,” заяви Гюнай и посочи, че референдумът „оскърбява свободата на вероизповедание”.

„Ватан”: Българите скочиха срещу твърдения на австрийски историк
30 ноември 2009 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Националистите и расистите в България реагираха срещу твърдението на австрийския историк Улф Брунбауер, че твърденията за геноцид в Батак по време на българското въстание от 1876 година са неоснователни, пише турският вестник „Ватан”. На лекция, която изнесе в София, историкът от Източноевропейският институт в Берлин каза, че онова, което се пише в историческите книги в България за състоянието на българите под османско управление не отговаря на истината. Австрийският историк, който проучва събитията в Батак отпреди 131 години, които са известни като „баташко клане”, стига до извода, че „твърденията за баташко клане са измислени”. Крайните националисти в България реагираха остро срещу това твърдение. Начело с крайнонационалистическата партия АТАКА български националисти с развети български знамена организираха протестна акция пред хотела, където се състоя лекцията. По време на лекцията към Брунбауер беше отправена бележка с искане да се извини. Реакцията му „Незнаещи националисти” обаче още повече настрои групата. По думите на австрийския историк българските историци, преувеличавайки събитията в Батак, са се опитвали да всяват вражда и ненавист между турския и българския народ, която е вдъхновила политиката на асимилация на българските власти спрямо турското малцинство през комунистическия период.
В изявление във връзка със случая партия АТАКА е поискала за лицата, отричащи баташкото клане, да има от 1 до 5 години затвор или парична глоба между 5 000 и 50 000 лева. Българският премиер Бойко Борисов също беше казал, че ще подкрепят един такъв закон, ако той бъде внесен в парламента.
Според твърденията на българските националисти геноцидът през 1876 година се е случил по следния начин: По време на въстанието през 1876 година град Батак е обявил независимост от османската власт. Начело с Ахмет ага 8 700 турска армия е обсадила Батак на 17 май 1876 година. След първите сблъсъци управниците на града са искали да преговарят с Ахмет ага. Той е обещал при положение, че милицията в града се обезоръжи, ще вдигне обсадата. Но след като гражданите на Батак са оставили оръжието, османските части са нападнали града и са убили 5 000 души. След това са нападнали и Пловдив и са избили 15 000 души.

78 загинали и 453 ранени при катастрофи е равносметката в Турция през дните на празника Курбан байрям
30 ноември 2009 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътищата в Турция отново се превърнаха в кървави реки в дните на празника Курбан байрям, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. 78 загинали и 453 ранени при катастрофи е равносметката от празничните дни. Въпреки предупрежденията на пътно-полицейските и жандармерийските служби за внимателно движение по пътищата, катастрофите бяха много, като дъждовете и мъглата допълнително се оказаха затруднение за трафика. В дните на байряма станаха 129 катастрофи, като най-чести причини за това бяха високата скорост, неправилно завиване, невнимание и сънливост на пътя, пише вестникът.

На 4 декември ще се състои есенното заседание на Висшия военен съвет на Турция
30 ноември 2009 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 4 декември ще се състои есенното заседание на Висшия военен съвет на Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На заседанието ще се обсъждат въпроси, които напрягат от време на време отношенията между турските въоръжени сили и правителството като планът за сваляне на Партията на справедливостта и развитието от власт, развитието на делото „Ергенекон” и операцията срещу плана „Кафез”, планиращ противопоставяне между християни и мюсюлмани в страната, по които са подсъдими много офицери. Заседанието ще се председателства от премиера Реджеп Тайип Ердоган. В него ще участват министърът на отбраната Веджди Гьонюл, началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг, командващите видовете въоръжени сили, пише вестникът.

195 достигна броят на починалите от свински грип в Турция

30 ноември 2009 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. 195 достигна броят на починалите от свински грип в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В изявление на министерството на здравеопазването се посочва, че броят на болните, намиращи се под интензивно лечение, е 94, пише вестникът.

34-членната група на ПКК, завърнала се от Северен Ирак, даде първата си пресконференция в Диарбекир
30 ноември 2009 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Групата от 34 членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която се завърна от лагера Махмур в планината Кандил в Северен Ирак, даде първата си пресконференция в Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Гюлбахар Чичекчи, която говори от името на завърналите се, посочи, че в района господства здравият разум и досега не са станали свидетели на някакви нежелани действия срещу тях. „Целта ни беше на първо време да се прегърнем със сънародниците ни в западната част, но заради обстановката и някои подстрекателства се въздържаме засега от подобни контакти”, каза тя. Чичекчи посочи, че кюрдският въпрос е най-дълго време нерешеният и много важен въпрос на турската република и ПКК е резултат на нерешаването на този въпрос.

Ислямски организации в Диарбекир и синдикати протестираха срещу терористични акции на ПКК
30 ноември 2009 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Организации, определяни като ислямски, и синдикати в Диарбекир организираха протестна демонстрация срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Участниците в демонстрацията със знамена, символизиращи „Хизбуллах” и шериата, скандираха лозунги срещу ПКК и срещу нападението с коктейли „Молотов” на офис на Партията на справедливостта и развитието и на офис на дружеството „Шура-Дер” онзи ден.

Въпреки глобалната финансова криза Турция продължава да привлича чуждестранни инвестиции
30 ноември 2009 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Въпреки глобалната финансова криза Турция продължава да привлича чуждестранни инвестиции, пише вестник „Йени шафак”. Според доклад за движението на чуждестранните инвестиции на световната консултантска компания „Ернст енд Янг” Турция бележи забавяне в икономическото развитие заради кризата, но продължава да привлича чужди инвестиции. Директорката на финансовия отдел на компанията за Турция Демет Йоздемир посочва, че за периода 2005-2008 година има значително нарастване на чуждите инвестиции и Турция запазва привлекателността си като развиващ и разрастващ се пазар и през 2009 година.

Членството на Турция в ЕС към 2023 година не е химера, смята турският външен министър Ахмет Давутоглу
30 ноември 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Виждам Турция към 2023 година като членка на ЕС, заявява в интервю за списание „Нюзуик” турският външен министър Ахмет Давутоглу, пише вестник „Дюня”. В интервюто, в което отговаря на въпроси, засягащи турско-американските отношения и външната политика на Турция, Давутоглу посочва, че Турция е страна, която географски се намира и в Европа, и в Азия, на Балканите и до Кавказ и Близкия изток. Според Давутоглу турската външна политика не може да се възприема еднопосочно, а има многопосочни измерения. По думите му исторически с Турция са свързани повече от 20 страни в региона, а в самата страна живеят много бошнаци, албанци, кюрди и араби, както и други етноси. В същото време Турция продължава да бъде важен член и съюзник в НАТО и продължаването на преговорния процес с ЕС е първостепенната й стратегическа задача. Относно различните коментари за отношенията й с Иран Давутоглу посочва, че за Турция отношенията с Иран не са нещо ново и турско-иранската граница не е променяна 370 години. Той изтъкна, че ще следват политиката за нулеви проблеми със съседите, която не изхожда от моментни интереси, а се опира на твърди принципи. Според турския външен министър Турция ще продължи да води провокативна близкоизточна политика, насочена към мир.

Симпатизанти на ПКК са задържани в турската провинция Коджаели
30 ноември 2009 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Измит. При операция на полицията в град Измит снощи са задържани петима симпатизанти на Кюрдската работническа партия /ПКК/, предаде информационната агенция ДЖИХАН. Силите за сигурност предварително получили сигнал, че се подготвят действия с използване на коктейли „Молотов” и блокирали района. При вида на полицаите събралите се на площад в квартал Топчулар около 20 души първоначално се опитали да се противопоставят, а след това започнали да бягат по страничните улици. При преследването са заловени петима души, от които са
взети показания в полицията и днес ще бъдат изправени пред съда, посочва агенцията.

Турски и украински товарен кораб са се сблъскали в Мраморно море
30 ноември 2009 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Турски и украински товарен кораб са се сблъскали снощи в Мраморно море в района на остров Мармара, предаде Анадолската агенция. Украинският кораб „Сергей Смирнов”, с дължина 124 метра, водоизместимост 4 694 бруто регистър тона, плавал празен от Италия за Украйна. Турският кораб „Хъзър Софуоглу”, с дължина 81 метра и водоизместимост 3 416 бруто регистър тона, плавал от Измир за България. Няма жертви и замърсяване на морето от сблъсъка. Компетентните служители продължават изясняването на обстоятелствата за катастрофата и предприемат необходимите процедури във връзка с морския инцидент, посочва агенцията.

В Истанбул ще се състои работна среща по проблемите на ромите
30 ноември 2009 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Работната среща по проблемите на ромите, която ще се състои на 10 декември в Истанбул, концентрира вниманието на правителството и на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, които отговарят по тези въпроси в своите избирателни райони, пише днес вестник „Сабах”.В доклада на ЕС за напредъка на Турция има критики във връзка с недостатъчно пълното възползване на ромите от социалните фондове в страната, както и общо от гражданските им права, пише „Сабах”.
Архитектът на работната среща – държавният министър Фарук Челик, беше информиран за най-често задаваните въпроси и за подготвените отговори. Депутатът от ПСР Ахмет Гьокхан предложи учениците роми в гимназиите и студентите роми в университетите да бъдат подпомагани от фондовете за социално подпомагане.

„Милиет”: Близо 150 000 потенциално опасни асансьора има в Турция
30 ноември 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. От общо около 160 000 асансьора, намиращи се в експлоатация в Турция, над 147 000 са потенциално опасни и застрашават живота на използващите ги, твърди председателят на Управителния съвет на Палатата на машинните инженери Емин Коркмаз, цитиран днес от вестник „Милиет”. „От тези 160 000 асансьора само 12 371 са минали през необходимите технически прегледи. Останалите над 147 000 асансьора представляват заплаха за сигурността на пътниците. Ние контролираме асансьорите само в 18 областни и 49 околийски общини. Останалите 91% от асансьорите въобще не се контролират. През 2008 г. през такъв контрол са преминали 12 371 асансьора. При 42,8% от тях са установени технически пропуски, а 23,2% са категорично неподходящи за употреба от техническа гледна точка. Делът на отговарящите на стандартите асансьори е само 33,2%”, посочва Коркмаз.

ДЖИХАН: Лека кола премаза пет души на автобусна спирка в Бурса
30 ноември 2009 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Бурса. Пет души премаза лек автомобил на автобусна спирка в турския град Бурса след като водачът изгубил контрол върху управлението, предаде информационната агенция ДЖИХАН. На място загинали четирима от чакащите на автобусната спирка на градския транспорт. Петият пострадал - 51-годишна жена, била тежко ранена и била настанена в болница, където починала днес.

„Хюриет”: Бъдете готови често да чувате името на Ахмет Давутоглу, пише сп. „Нюзуик”
30 ноември 2009 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Списание „Нюзуик” публикува статия за турския външен министър Ахмет Давутоглу, в която се казва: „Бъдете готови много по-често да чувате името на Давутоглу”, пише днес турският вестник „Хюриет”. „Министърът на външните работи на Турция е бивш университетски преподавател. Това е човекът, който стои зад новото дипломатическо отваряне на Анкара, включително за сближаването между Турция и Армения, за което преди не можеше дори и да се мечтае, както и за новите близки връзки на Турция със Сирия.”, се посочва в статията на американското списание. „Нюзуик” отбелязва, че някои западни анализатори изпитват безпокойство от това развитие и правят коментари, че „Турция е обърнала лице към Изтока”. „Давутоглу, който иначе има умерен характер, се ядосва на подобни внушения и казва, че тези коментари произтичат от средите, които не могат да възприемат разширяващата се роля на Турция в района”, пише „Нюзуик”. В публикацията се обръща внимание, че Давутоглу е ангажиран в управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ още от 2002 г. /когато ПСР изненадващо за мнозина дойде еднолично на власт/ като главен съветник по външната политика и не е чужд в турската политика. „Въпреки това обаче, дори и в неговата собствена страна все още знаят много малко за него”, коментира „Нюзуик”.

„Хюриет”: С 42,4% е намалял износът на Турция за България за първите 9 месеца на 2009 г.
30 ноември 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кризата нанесе силен удар върху търговията на Турция със съседните страни, пише вестник „Хюриет”. През периода януари-септември 2009 г. износът на Турция за съседните страни е намалял със 7,7% - от 10,732 милиарда долара през първите 9 месеца на 2008 г. на 9,901 милиарда долара през деветте месеца на тази година.
Износът на Турция за нейните седем съседни страни съставлява 13,5% от целия износ на страната.
Най-голямо намаление на износа на Турция през първите девет месеца на годината е регистриран в търговията с България – с 42,4%; от 1,726 милиарда долара през 2008 г. на 995 милиона долара през 2009 г. Следва Гърция с намаление от 39,1%, Грузия – с намаление от 26,2%, Азербайджан/Нахичеван - с намаление от 21,8% и Иран – с намаление от 8,2%. Увеличение има в износа на Турция за Ирак – с 40,6% и за Сирия – с 23,7%.

„Заман”: Турската жандармерия ще назначи на работа граждански лица в неравностойно положение
30 ноември 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главното командване на жандармерията ще осигури заетост на 17 граждански лица в неравностойно положение, които ще бъдат разпределени на работа в шест различни бранша в поделения на жандармерията в Анкара и в провинцията, пише днес вестник „Заман”. Срокът за подаване на документи за кандидатстване беше до 9 ноември. Допълнително ще бъдат уточнени мястото и датата за явяване на изпити. Специалностите, на които ще бъдат назначени тези 17 граждански лица в неравностойно положение, са фармацевти, счетоводители, деловодители, поддържане на парни инсталации, хигиенисти, готвачи.

Анадолска агенция: Босфорът е затворен за транзитно преминаващи кораби
30 ноември 2009 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Поради гъстата мъгла от 02.30 ч. е спряно транзитното преминаване на кораби през Босфора, предаде Анадолската агенция. Поради ограничената видимост е спряно движението и на пътническите кораби по редовната линия Анадолу Кавагъ – Румели Кавагъ – Саръйер. Пътническите кораби по другите линии в района на Босфора се движат без промяна.

Заседание на съвместния комитет Турция – ЕС ще се състои в Швеция
30 ноември 2009 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Стокхолм. Турският държавен министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заминава за Швеция, съобщава Анадолската агенция. Бъгъш ще участва в заседанието на съвместния консултативен комитет Турция –ЕС. Той ще води също разговори за хода на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Мехмат Али Талят пристига за разговори в Анкара
30 ноември 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят пристига днес в Анкара за разговори с турските власти, съобщава Анадолската агенция. Президентът на признатата само от Турция Севернокипърска турска република пристига по покана на турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Турски печат: Европа очаква от Турция да се справи с бандите, застрашаващи демократичния строй
30 ноември 2009 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изявленията на държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш за очакванията на Европа във връзка с разкритите планове за преврат и разследването на аферата „Ергенекон”, честваното на мюсюлманския празник Курбан байрям и острите изявления на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели по отношение на премиера Реджеп Тайип Ердоган са сред централните теми на днешния турски печат.
Егемен Багъш засегна разкритите планове за преврат и разследването на аферата „Ергенекон” и подчерта, че Европа очаква от Турция да се справи с бандите, застрашаващи устоите на демократичния строй в страната, пише „Заман”. „ЕС иска да приcъедини стратегическа страна, каквато е Турция, но не желае това да стане със съществуващите лекета в тази страна. Илюзия е да се мисли, че със сегашната конституция Турция може да стане член на ЕС... ЕС очаква от Анкара да накаже онези кръгове, които са създали „милиционерски сили” и банди с цел подкопаване устоите на демократичния строй”, посочи Егемен Багъш.
„Милиет” обръща внимание на острите критики на лидера на ПНД Девлет Бахчели срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган. „В историята Ердоган ще остане като един некадърен човек, с груби обноски и поведение; човек, който не знае нищо друго, освен да дава празни обещания”, посочи лидерът на ПНД.
Трима турски министри посетиха в дните на Курбан байрама арменско село в провинция Хатай, пише „Хюриет”. Вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек, министърът на правосъдието Садуллах Ергин, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл, както и заместник генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Абдюлкадир Аксу направиха посещение в село Вакъфлъ, в което живеят арменци.Те посетиха местната църква „Дева Мария” и разговаряха в неформална обстановка с кметския наместник Берч Картун.
Представителите на политическите партии се разменяха поздравления и взаимни посещения в столицата Анкара по случай на Курбан байрама, с основаната тема на разговорите процесът на „демократичното отваряне”, пише „Радикал”. На този празник основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и ПНД не си размениха поздравления с прокюрдската Партия на демократичното общество/ПДО/, отбелязва „Радикал”.

„Хюриет”: Нападение срещу полицейски участък в турския град Мерсин
30 ноември 2009 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Група от около 200 души извърши нападение срещу полицейски участък в град Мерсин, Южна Турция, пише днес вестник „Хюриет”. Групата започнала протестна демонстрация вчера към 17 часа в близост до полицейския участък. Протестиращите не обърнали внимание на предупрежденията на полицаите и се насочили към полицейския участък, като го замеряли с камъни, коктейли „Молотов” и бомбички-пиратки. След като полицията открила огън във въздуха и пристигнали допълнителни полицейски сили, демонстрантите се разбягали. Нанесени са сериозни щети на сградата и на паркираните пред нея полицейски автомобили. Полицията издирва избягалите нападатели.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2