Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 30.11.2009 г. !

Преглед на турския печат 30.11.2009

Преглед на по-важните новини по страниците на турския печат от 30ти ноември 2009та година.

Изпратена 30.11.2009 08:19:01 UTC

Обновена 30.11.2009 08:19:01 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място на новини във връзка с проведения в Шмейцария референдум, по въпроса дали да се забрани строежът на нови минарета в страната.
В новината озаглавена "Не на минаретата", вестник Хабер Тюрк пише, че 57 процента от участниците в този референдум са гласували за налагането на забрана за строежа на нови минарета и отбелязва, че по този начин е бил одобрен проекто-законът предложен от расистката партия. Вестникът подчертава, че този резултат може да предизвика много сериозни проблеми за швейцарската икономика.
Вестник Заман в новина по същата тема отбелязва, че резултатът от референдума е станал доказателство за ислямофобията в швейцарското общество. В новината пише, че резултатът е бил много изненадващ, тъй като предварителните анкети са сочели, че мнозинството от швейцарците ще гласуват за разрешаването на строежа на нови минарета, отбелязвайки, че и правителството на страната, църквата и група членове на крайно дясната Народна Партия са против закона за забрана на строежа на минарета. В новината пише, че лидерът на Швейцарската Партия на Зелените Ули Люенбергер е казал, че ще заведат дело в Европейския Съд за Човешките Права с иск за анулирането на закона. Вестникът пише, че генералният секретариат на Организацията Ислямска Конференция е окачествил резултата като "Плачевен" и е подчертал, че този референдум е показал, че Швейцария е под влиянието на крайно десни среди страдащи от ислямофобия.
"Недостойно решение в Швейцария". В новината под това заглавие вестник Ватан подчертава, че в 22 кантона мнозинството е гласувало в подкрепа на проекто-закона, а в 4 кантона против него и сочи, че и църквата и еврейската общност в страната са се обявили против този закон.
Вестник Йени Шафак е засегнал в новината озаглавена "7ми декември може да стане повратен монент" на предстоящото посещение на премиера Ердоган в САЩ, припомняйки срещата през 2007ма година с бившия президент Буш и приетите тогава много важни решения. В новината пише, че на срещата Обама-Ердоган ще бъдат обсъдени редица въпроси от регионален и международен характер.
Вестник Хабер Тюрк в новината под заглавието "Турско лоби срещу диаспората" съобщава, че правителството се готви да сформира дирекция "Външни турци и родствени общности", подчертавайки, че с тази стъпка се цели по-доброто представяне на Турция в света и възпрепятстването на отрицателната антитурска пропаганда на арменското лоби.
В новината под заглавието "Няма да има пряко въздействие над Турция" вестник Джумхурийет пише, че според аналистите на учрежденията за кредитно оценяване, поради здравината на турската банкова система, тя няма да пострада от кризата предизвикана от Дубаи.
"Учените отбелязват, че ако вирусът на свинския грип мутира, тази зима и през предстоящата зима с него ще бъдат заразени над един милиард души в света"-пише вестник Ватан и съобщава, че според експерти от университета Харвард, болестта ще достигне пика си през месеците януари и февруари, когато човешкият организъм започва да изпитва недостиг на витамин Де. В новината се подчертава, че според най-оптимистичните прогнози, болестта ще предизвика смъртта на около 300 хиляди души, а според най-песимистичните прогнози, ако вирусът стане издръжлив на лекарства и ваксини, през настоящия и през предстоящия зимен сезон ще починат близо един милион души.
-
Новини 30.11.2009 Hовини 1400
-
Емисии 30.11.2009 Емисия 1400
-

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2