Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 14.10.2009 г. !

Израел смекчава реакците си...

САЩ изказаха съжаление по повод анулирането на международните въздушни учения провеждани в рамките на ежегодните маневри "Анадолски Орел"...

Posted 14.10.2009 10:15:52 UTC

Updated 14.10.2009 10:15:52 UTC

САЩ изказаха съжаление по повод анулирането на международните въздушни учения провеждани в рамките на ежегодните маневри "Анадолски Орел", което решение стана повод за избухването на криза в отношенията между Израел и Турция.
От израелска страна бяха направени изявления целящи да намалят напрежението. Министърът на инфраструктурата на Израел Бенямин Бен Елиезер каза, че е обезпокоен от позицията възприета от Израел срещу Турция поради кризата с ученията.
Вестник Йедиот Ахронот отбелязва, че в слово произнесено на заседание на израелския кабинет Елиезер е подчертал, че Туpция и Израел споделят важни стратегически интереси и че трябва да се прояви максимално внимание за да се предотвратят прекомерните реакции.
Израелската информационна агенция оповести, че според израелски дипломати, възстановяването на добрите отношения с Туpция ще бъде в интерес на Израел.
САЩ от своя страна окачествиха като "Много Неуместно" решението за анулирането на международните учения и обвиниха за кризата Турция.
Чуждестранните медии продължават да дават място на коментари във връзка с кризата.
Вестник Файнейшъл Таймз даде място на коментара. че анулирайки заплануваните да започнат тази седмица съвместни въздушни учения, Турция е съживила страховете на Израел. че ще загуби един от най-силните си приятели в региона.
Вестник Йерусалем Пост от своя страна акцентува на процесите на сближаване на Труция с Армения и Гръция и твърди. че Турция е оставила настрана връзките си с Израел.

Младежите се наложиха над Армения...

Младежкият национален тим по футбол се наложи над Армения с един на нула...

Posted 14.10.2009 10:19:43 UTC

Updated 14.10.2009 10:19:43 UTC

Днес в 21 часа на стадион Ататюрк в град Бурса ще се играе футболната среща между националните отбори на Турция и Армения. Това е последанта среща от квалификационните групи за Световното Първенство през 2010та година в ЮАР.
***********
Турският младежки национален отбор по футбол победи в четвъртта си среща от втора квалификационна група за Европейското първенство през 2011та година националния отбор на Армения с един на нула. Мачът се игра на стадион Ататюрк в град Ескишехир.
***********
На продължаващия в град Адана Европейски шампионат по баскетбол за спортисти на инвалидни кулички, Турция се наложи над Израел с 69 на 64 и се класира за полуфинала на турнира.
-
Саркисян пристига в Турция...

Президентът на Армения Серж Саркисян пристига днес в град Бурса за да проследи футболната среща между националните отбори на Турция и Армения. ..

Posted 14.10.2009 10:08:10 UTC

Updated 14.10.2009 10:08:10 UTC

Президентът на Армения Серж Саркисян пристига днес в град Бурса за да проследи футболната среща между националните отбори на Турция и Армения.
По време на визитата, осъществяваща се по официалната покана на президента Абдуллах Гюл, президентите на двете страни ще ръководят и преговорите между официалните делегации.
След деловия обяд, който президентът Гюл ще организира в чест на Саркисян, двамата президенти ще проследят футболната среща, която ще се състои на стадион Ататюрк в град Бурса.
След мача президентът Гюл ще организира официален прием в чест на Саркисян.
Посещението на Саркисян, реализиращо се след подписването на десети ноември на протоколите за нормализиране на двустранните отношения, е с голямо значение като възможност за установяването на политически контакти на най-високо равнище.
Това ще бъде първото посещение на арменски държавен лидер в Турция.
-
Преглед на турския печат 14.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 14 октомври 2009 година.

Posted 14.10.2009 10:10:53 UTC

Updated 14.10.2009 10:10:53 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с футболната среща, която ще се играе днес в Турция между националните отбори на Турция и Армения.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Най-претенциозния ни мач” пише, че днес в град Бурса отборите на Турция и Армения, които загубиха шанса за участие в Световното първенство по футбол ще играят най-претенциозната си среща. Вестникът пише, че тази претенция не е породена от желанието за победа, а от желанието за разгръщане на приятелството.

Вестник Миллиет пише, че за футболния мач Турция-Армения са били продадени само 3 000 билета и че трибуните ще бъдат запълнени с полицаи, военнослужещи и курсанти. Вестникът предава, че дребните търговци и занаятчии в Бурса са окачали по витрините на магазините знамето на Азербайджан като израз на подкрепа за приятелски Азербайджан.

Вестник Хабер Тюрк пише, че противно на разпространените по-рано слухове, че не е забранено на стадиона на който ще се играе футболната среща между националните отбори на Турция и Армения да бъдат допускани знамената на Азербайджан и ТРСК. Вестникът съобщава, че областното ръководство на синдиката Каму-Сен ще раздаде 15 000 азербайджански знамена за футболната среща.

Вестник Заман отдава място на новината във вразка с кризата между Израел и Турция относно отлагането на международната фаза на военните учения „Анадолски орел”. Вестникът пише, че напрежението с Израел не е продължение на кризата от Световния икономически форум в Давос, а е породено от факта, че Израел не е предал на Турция в уговорения срок безпилотните самолети „Херон”. В новината се отбелязва, че правителственният говорител и вицепремиер Джемил Чичек е казал, че военните учения „Анадолски орел” се провеждат от Турските въоръжени сили и че решението за отлагане не е било продиктувано от правителството.

Вестник Заман в новината със заглавие „От прага на войната до безгранично приятелство” съобщава, че със Сирия, с която в миналото Турция бе изправена на прага на войната поради укриването на терористическия главатар Абдуллах Йоджалан, днес се поддържат близки отношения и че от гражданите на двете страни при посещенията им за срок до 90 дни няма да бъдат изисквани визи. Вестникът предава, че граничната зона между Турция и Сирия ще бъде разминирана, че в страните, в които Сирия или Турция нямат посолство, посланника на страната която има посолство ще изпълнява официалните и бюрократични операции на другата страна; между двете страни ще бъде поставен в изпълнение договор за свободна търговия и че на границата между двете страни ще бъде построен язовир и ще бъде установено сътрудничество в сферата на напояването.

Вестник Йени Шафак предава, че премиерът и външен министър на Гърция Йорго Папандреу, който осъществи първото си посещение в чужбина в Турция след като встъпи в длъжност е направил жест на Турция като е отменил военните учения „Никифорос” провеждащи се в Кипърската гръцка част.

Преглед на чуждия печат 14.10.2009

Обзор на новините в чуждата преса 14.10.2009

Posted 14.10.2009 06:45:28 UTC

Updated 14.10.2009 06:45:28 UTC

Чуждата преса отделя голямо внимание на подписаните протоколи за нормализиране на отношенията между Турция и Армения.

В новината на списание Newsweek по този въпрос пише,че историческият протокол е свалил маската на арменската диаспора.

„В последния етап на трудната и деликатна дипломация,насочена към нормализиране на отношенията между Турция и Армения,сега правителствата в Анкара и Ереван се готвят да ратифицират подписаните протоколи в парламентите си.Макар че и в двете страни този процес се ръководи от политиците,влияние макар и от втора степен оказва и арменската диаспора.Преди известно време бяха наблюдавани интересни събития във връзка с диаспората.В началото арменският президент Серж Саркисян обхождайки пет града в четири държави се опита да поясни пред диаспората процеса за нормализиране на отношенията с Турция.Той бе посрещнат с протести в Париж, Ню Йорк, Лос Анжелис и Бейрут,но успя да се справи с тях.Взимайки под внимание опозицията на арменската диаспора срещу нормализирането на отношенията с Турция, Саркисян успя да парира най-отявлените им членове и да свали маската на арменската диаспора,която претендираше ,че е силна и единна.За този резултат оказа влияние и липсата на какъвто и да е интерес от страна на диаспората към социалните и икономически проблеми на Армения, чакащи спешно разрешение от години насам.

…….Френската осведомителна агенция Франс прес съобщи,че след подписването на протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения арменският държавен глава Серж Саркисян заминава днес/сряда/ за Турция за да присъства на футболната среща Турция- Армения и че според него няма никакви основателни причини за да не замине за Турция.

……Испанският вестник Ел Пайс в новината си във връзка с протоколите между Турция и Армения отделя място на становищата на политическите експерти и отбелязва, че според тях поставените подписи ще са от полза за интересите и на двете страни: споразумението ще обезпечи напредък в преговорите на Турция с ЕС и ще изведе Армения от изолираността и.Вестникът сочи,че протоколът има голямо значение от гледна точка на доставката на Кавказкия газ и петрол в Европа. В световната преса и по специално в гръцката преса през изтеклата седмица бе отделено голямо внимание на факта,че първото посещение в чужбина на новия гръцки премиер и външен министър Йорго Папандреу е било в Турция.

……Гръцкият вестник Елефтеротипия пише,че в словото си на извънредното заседание на външните министри на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа,проведено в Истанбул, Папандреу е изказал пожеланието през 2014 година,тоест в стотната годишнина от края на Първата световна война всички Балкански страни да бъдат включени в състава на ЕС.

Друга тема в чуждите медии бе провеждането на годишната сесия на МВФ и Световната банка в Истанбул.По този въпрос британският вестник Дейли Телеграф помества новина под маншетното заглавие „С разместването на икономическата сила Изтока ще замени Запада”.Според вестника най-важната причина за това е, че Истанбул е градът,където се срещат Източната и Западна цивилизации и че се възприема като символ на съживяването на сътрудничеството в света в борбата срещу икономическия застой.

…..Германското списание Дер Шпигел пише,че след изборите в Германия първият сериозен сблъсък между партньорите в новото германско правителство - Християндемократическият съюз (ХДС) и Свободната демократическа партия (СвДП) е възникнал по повод членството на Турция в ЕС.Списанието сочи,че бившият комисар по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген е предупредил канцлер Ангела Меркел,че иска новото коалиционно правителство да запази целта за пълноправно членство на Турция в ЕС.
-
Новини 14.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 14.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2