Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 14.09.09 г. !

Президентът на Армения пристигна на историческа визита в Турция
14 октомври 2009 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Бурса. Арменският президент Серж Саркисян пристигна днес на историческа визита в Турция, предаде АФП.
Саркисян, който ще гледа футболен мач между националните отбори на Турция и Армения с турския си колега Абдуллах Гюл, бе посрещнат на летището от външния министър Ахмет Давутоглу.

Широкомащабна операция срещу терористи от ПКК се провежда в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
14 октомври 2009 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Широкомащабна операция за обезвреждане на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Група членове на ПКК е била засечена в долината Джехеннем и силите за сигурност за предприели операции в планините Кюпели и Джуди близо до границата със Северен Ирак. Силите за сигурност са обградили долината. От Джизре към Шърнак са били дислоциирани бронирани бойни машини. В рамките на операциите се извършва дейност по претърсване за заложени мини.

В годишния доклад на ЕК Оли Рен призова Турция да засили реформите и да гарантира свобода на словото
14 октомври 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Оли Рен призова Турция да засили реформите в рамките на присъединителния процес и да гарантира свобода на словото, съобщава телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк. Европейската комисия иска от Турция да нормализира търговските си отношения с кипърската гръцка част.
Призовава се въпросът с паричното наказание на медийната група „Доган” да бъде решен в рамките на свободата на словото. Рен посочи, че преговорите с Хърватия могат да бъдат приключени догодина, но Турция и другите страни кандидатки за членство имат да извървят още дълъг път.
Важно послание в доклада беше да се прекрати нарушаването на човешките права и правата на жените.
По отношение на връзките с Кипър се иска Турция, без да прави разлика, да подпише съпътстващия протокол на Анкарското споразумение и да даде принос в решаването на кипърския въпрос.
Изразява се задоволство от стъпките за нормализиране на отношенията с Армения. Приветства се започналата политика на кюрдското отваряне. Изтъква, се че в реализирането на тази политика особено важна е и съдебната реформа. Изтъква се също, че има известен напредък в спазването на правата на децата.
ЕС очаква напредък в сферите на свободата на словото и религиозните свободи, посочва телевизията.

Раждаемостта в Турция е намаляла на 17,8 на 1000 за 2008 година
14 октомври 2009 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Раждаемостта в Турция е 17,8 на 1000 за 2008 година, пише турският вестник „Йени шафак”. Отделът за населението на Турския статистически институт изнесе информация за раждаемостта в Турция в периода 2001-2008 година. Данните показват известен спад в раждаемостта от 2001 година насам. Според данните за 2007 година в Турция са родени 1 266 503 бебета, докато през 2008 година този брой е бил 1 262 333 бебета. През 2001 година броят на родените бебета е 1 321 890.
По полов признак повече от половината родени бебета за този период са момчета. 51 % от родените миналата година бебета са момчета, а 49 % момичета, т.е. родени са 648 875 момчета, а 613 458 са момичета.
През 2001 година раждаемостта е била 20,3 на 1000, а през 2007-ма – 18 на 1000, а през 2008-ма 17,8. Като се изследва раждаемостта по региони за миналата година, се констатира, че най-висок е процентът на раждаемост в Югоизточен Анадол – 27,4, а най-нисък в района Западна Мармара – 11,6. Средно броят на бебетата, родени от жени в групата 15-44 години, е 74,2 на 1000, докато през 2001 този процент е бил 83,8 на 1000.
Средно броят на ражданите деца на жена в групата 15-49 за 2008 година е 2,10. Тоест средно жените в Турция раждат по две деца. Най-висока е раждаемостта в групите 20-24 и 25-29.

Оли Рен: Турция възобнови усилията си за политическа реформа
14 октомври 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисията прие своята годишна стратегия за разширяване на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК. В съобщението се подчертава напредъкът към Европейска интеграция, постигнат от Западните Балкани и Турция през една трудна година на световна икономическа криза, и се посочват основните предизвикателства пред тях през предстоящите месеци и години. Ето какво заяви еврокомисарят за разширяването Оли Рен във връзка с Турция:
„Турция възобнови усилията си за политическа реформа. Напредъкът на преговорите ѝ за присъединяване зависи от този устрем, и по-специално от консолидирането на основните свободи и правовата държава. Ние приветстваме неотдавнашните консултации по важната кюрдска инициатива, която, надявам се, ще доведе до конкретни действия в полза на правата на всички турци."
„Аз съм окуражен от историческите стъпки, предприети наскоро от Турция и Армения, за нормализиране на техните отношения. Този процес би трябвало да доведе до цялостно нормализиране във възможно най-кратък срок.“

Си Ен Ен Тюрк: Оли Рен обявава доклада за напредъка на Турция към ЕС
14 октомври 2009 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването на ЕС обявява в Брюксел доклада за напредъка на Турция към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Основната препоръка в доклада е Турция да засили темпа на реформите за процеса на евроинтеграция.

Турският премиер Ердоган ще посети Ирак за срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак
14 октомври 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заминава утре за Ирак за участие в срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция-Ирак, пише турският вестник „Хюриет”. Според изявление на пресцентъра на министерския съвет при еднодневната си визита Ердоган ще бъде съпровождан от министри, сред които на външните работи Ахмет Давутоглу, на вътрешните министри Бешир Аталай, на транспорта Бинали Йълдъръм и други. Делегацията включва бизнесмени и високопоставени бюрократи. В рамките на срещата Ердоган и иракският премиер Нури Ал-Малики ще съпредседателстват срещата на общия кабинет Турция-Ирак.
Турската делегация ще има срещи с президента Джалал Талабани, с председателя на парламента Аяд Ал-Самари и други иракски представители.

Депутати от азербайджанския парламент ще се срещнат с премиера Ердоган относно подписаните протоколи
14 октомври 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара. Докато погледите на всички днес са обърнати към Бурса, в Анкара ще има „критични” посетители от Баку, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Депутати от азербайджанския парламент ще се срещнат днес с премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с подписаните протоколи с Армения. В 11-членната делегация 6 са депутати от управляващата партия. В програмата им са предвидени срещи и с опозиционни партии.
Азербайджан не е против нормализиране на връзките между Ереван и Анкара, но настоява Армения да се изтегли от Нагорни Карабах.

Учебните занятия в училище в Анкара са прекратени за седмица заради случаи на свински грип
14 октомври 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Учебните занятия в едно от елитните училища в Анкара са прекратени за седмица, след като четирима ученици са се разболели от новия грипен вирус A(H1N1), предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на турското министерство на здравеопазването.
Болните деца се лекуват в домашни условия. Според здравните власти състоянието на децата не предизвиква тревога.
По последни данни в Турция са регистрирани 480 случая на свински грип.

„Сабах”: Нека Жълтата невеста да победи
14 октомври 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Бурса. Бурса е домакин днес на историческо събитие, пише турският вестник „Сабах”. Президентите Серж Саркисян и Абдуллах Гюл ще гледат футболния мач между Турция и Армения, който се играе довечера. Преди мача двамата ще присъстват на вечеря, дадена от Гюл в чест на президента Саркисян. Общата много популярната песен и сред двата народа „Жълтата невеста” ще бъде изпълнена във вариантите си на двата езика. Същата песен е много популярна и обичана и в Азербайджан. Сред специалистите от десетилетия текат дискусии какъв е произходът на тази песен. Изпълнението й ще бъде послание за мир и разбирателство между трите страни и трите народа.
След деня на подписването на протоколите, днес е също исторически ден за Турция и Армения и мачът се очаква с въодушевление. Приготовленията за срещата са готови. Предварително изпратената от арменска страна делегация по охраната направи необходимите проверки. Очаква се зрителите на стадиона да бъдат към 19 800. Докато арменският национален отбор почиваше в хотела, в който е настанен, делегацията на Арменската футболна федерация направи разходка из Бурса. Преводач на групата беше турската гражданка от арменски произход 25-годишната Мелисса Боз, която заяви, че е много щастлива от гостуването на арменските спортисти. Тя каза, че ще подкрепя и двата отбора.

Премиерът Ердоган благодари на опозиционния лидер Байкал за приетата покана за среща по кюрдското отваряне
14 октомври 2009 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган благодари на опозиционния лидер Дениз Байкал за приетата покана за среща за обмяна на мнения по политиката на демократично отваряне, пише турският вестник „Сабах”. На вчерашното заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ той внимателно коментира поведението на лидера на Народнорепубликанската партия /НРП/. Миналата седмица Ердоган беше изпратил писмена покана до опозиционния лидер. В понеделник в писмо Байкал изложи свои позиции по политиката на кюрдско отваряне и отговори, че приема поканата за среща в удобно време, но поиска тя да бъде заснета от медиите. Ердоган каза в отговор, че той няма какво да крие и самият след срещата ще направи изявление какво е говорено. „Процесът, който провеждаме, не е таен”, изтъкна Ердоган пред съпартийците си, пише вестникът.

„Заман”: ПКК се насочва към търговия с дрога, за да реши финансовата си криза
14 октомври 2009 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/, която беше подложена на следене от европейските страни като най-застрашителна мафиотска организация, засили търговията си с наркотици в Иран, за да реши финансовата си криза, пише турският вестник „Заман”. Иранските сили за сигурност по предварително получена разузнавателна информация са атакували дом в село Дилази до град Салмас, в който са се укривали членове на иранския клон на ПКК. При акцията са били открити 560 кг морфин, 300 000 долара, много документи на организацията и боеприпаси.
Трима членове на организацията са убити, а двамата задържани при акцията ще бъдат съдени за търговия с наркотици, извършване на въоръжени атаки, отвличане на хора в полза на терористична организация.

Турски печат: Реакциите за дипломатическите измерения на мача Турция-Армения
14 октомври 2009 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Бурса. Разгорещените реакции от различни страни за подписването на протоколите за нормализирането на турско-арменските отношения и днешният мач между националните отбори, наситен със силни политически емоции и дипломация са сред водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” коментира засилените мерки за сигурност, които ще се вземат, и пише, че забраната да се носи знамето на Азербайджан на стадиона е породило реакции. В тази връзка от валийството в Бурса са направили изявление, че не е наложена забрана за носене на знамето, а се призовава за цивилизовано поведение. Изданието цитира думите на валията Харпут, че целта е чрез използването на азербайджанското знаме да не се допусне да се скандират нежелани лозунги и да се възпрепятстват действия, които могат да попречат на процеса на турско-арменското отваряне, както и да хвърлят сянка върху отношенията с Азербайджан.
Вестник „Милиет” обръща внимание на реакцията на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели за забраната да се носи знамето на Азербайджан. Бахчели призовава управляващите „да оттеглят мръсните си ръце от спорта”. „Не допускате знамето на Азербайджан на стадиона, но това знаме е в парламента”, посочва Бахчели и обвинява правителството, че превивайки се пред чужди сили, е подписало протоколите.
Вестник „Радикал” обръща внимание на атмосферата в Бурса преди днешния мач. Той пише, че гражданите в града водят разгорещени спорове помежду си и тези, които искат враждата да приключи, се опитват да убедят онези, които заявяват да не се отваря границата. Според вестника изказаните думи показват и съществуващото голямо объркване в главите на турските граждани за турско-арменските отношения.
Вестник „Заман” пише, че след историческото посещение на Абдуллах Гюл в Ереван на 6 септември 2008 година, днес президентът на Армения Серж Саркисян идва в Турция. Преди мача е предвидена е среща на четири очи между двамата президенти и среща в присъствието на екипите им. Силите на реда ще следят строго да няма неприятни инциденти от футболни запалянковци по време на мача.

„Заман”: За последните 8 години са се увеличили жалбите за прояви на насилие и лошо третиране в училищната сфера
14 октомври 2009 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция проявява твърда решимост за слагането на край на насилието и лошото третиране, пише турският вестник „Заман”. Докато се вземат мерки за състоянието на затворите и арестите, в последните години нарастват оплакванията за нарушения в тази област в сферата на образованието. Най-големият брой жалби в комисията за правата на човека към община Истанбул за последните 8 години са за нарушаване на правото на образование. При проучването им се установява, че голяма част от тях са заради забрани да се ходи на училище със забрадки. Най-честите оплаквания за упражняване на насилие и лошо третиране в училище посочват като форма на това боя. Като форма на лошо третиране спрямо учениците се посочва и искането на пари от училищните власти заради провинения, пише вестникът.

„Заман”: Арменците в Турция са доволни от подписването на протоколите между двете страни
14 октомври 2009 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подписаните протоколи за нормализирането на отношенията между Турция и Армения изключително много зарадваха арменците, живеещи в Турция, пише турският вестник „Заман”. Много от арменците в Турция споделят, че не са повярвали на очите си при подписването. Много арменци, които се занимават със златарство в търговския базар Капалъчаршъ в Истанбул, споделят, че вече са започнали по-свободно и по-спокойно да разговарят с хората. В Капалъчаршъ имат работилници и магазини много арменци, живеещи в Турция. Един от тях споделя, че това споразумение е трябвало да се подпише много по-рано. Той казва, че от време на време е имал проблеми в отношенията си затова, че е арменец, но се надява сега нещата да се успокоят. „Досега се искаше хората да не мислят, но вече умовете и мислите се променят. Стъпката, направена в посока към мира и приятелството между два съседни народа, които вече почти сто години гледат враждебно един на друг, е много окуражителна”, изтъква той. Според бижутера Нуран Бербероглу отварянето на границата ще бъде в голям интерес и за двете страни, защото това в крайна степен ще улесни търговията.

„Милиет”: Със специално меню ще бъде гостен арменският президент Серж Саркисян при посещението за мача в Бурса
14 октомври 2009 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Бурса. Срещата на президентите Абдуллах Гюл и Серж Саркисян в хотел „Алмира” в Бурса ще премине при засилени мерки за сигурност. 70 служители ще се грижат за охраната на срещата, пише турският вестник „Милиет”. Серж Саркисян пристига днес в Турция, за да наблюдава мача между националните отбори на Армения и Турция от квалификациите за световно първенство. Все още програмата на двамата държавни глави не е уточнена окончателно, но двамата ще вечерят в хотел „Алмира”. Ястията ще бъдат приготвени от най-добри кулинарни специалисти. Менюто ще включва бяло сирене, сирене с орехи „Моцарела”, печено говеждо месо, тарталети от кокоше месо, сьомга, увита в спаначени листа, тарталета от гъби, орехи, коктейл от домати, салата от пъпеши, салати от зелени средиземноморски зеленчуци, различни ядки и други специални ястия. Основното ястие ще бъде печено агнешко с гарнитура от козе сирене, черни маслини, патладжан, стафиди. За десерт ще бъде поднесено сладко от малини.

В Бурса днес ще се играе мачът между отборите на Турция и Армения
14 октомври 2009 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Бурса. В Бурса днес ще се играе мачът между отборите на Турция и Армения в рамките на квалификациите за Световното първенство по футбол през 2010 година, който се очаква да бъде наблюдаван от президентите на двете страни Абдуллах Гюл и Серж Саркисян, съобщават медиите. След мача двамата държавни глави ще обсъдят подписването на протоколите между Турция и Армения на 10 октомври в Цюрих за установяване на дипломатически отношения и за развитието им .
От гледна точка на спортната надпревара мачът няма особено значение, тъй като е ясно, че двете страни вече са загубили шансовете си за участие в световното първенство. На политическата арена обаче мачът има много голямо значение, коментират турските медии.
Разчупването на ледовете в турско-арменските отношения започна с посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл през септември 2008 г. в Армения по покана на президента Серж Саркисян, за да наблюдава футболния мач между отборите на двете страни. От тази визита дойде изразът “футболна дипломация”.
Турските власти са предприели изключителни мерки за сигурност за мача.

Турция очаква в доклада на ЕК да има критики за ограничаване на свободата на словото
14 октомври 2009 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. В доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция към ЕС ще има критики към Анкара за ограничаване на свободата на словото, съобщават медиите. Докладът ще бъде публикуван днес в Брюксел. В документа според предварителни информации се посочва, че турското законодателство не дава достатъчни гаранции за свобода на словото и затова прокурорите и съдиите при решаване на дела от такъв характер предпочитат да правят тълкувания, опирайки се на членовете в законите, които ограничават това.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2