Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 септември 2009 г.

Обичаме те, Свещен Рамазан !

Обичаме те, Свещен Рамазан !

Ето и тази година се удостоихме с честта да посрещнем скъпия и дългоочакван гост - Султанът на единадесетте месеца Рамазан. Сърцата ни Го приеха с неописуема радост, сякаш посрещат любимия, за който са милеели в продължение на хилядолетия. Той освети улиците, домовете ни и цялата Вселена. Дари ни с безкрайно щастие, задави ни в радост и духовни наслади. Сякаш всички се възродихме отново.
Въпреки леките притеснения, че тази година той пристига през горещите летни дни, вече преминахме средата на толкова неусетно минаващите свещени дни на месеца Рамазан. Дори вече сърцата ни започнаха да изпитват скръб, че с всеки изминал ден наближава времето за раздяла с Него.
Колко съвършени са чувствата, които изпитваме сега. Говеенето ни извисява духовно, пречиства мигновено многобройните ни грехове и ни потапя изцяло в атмосферата на Рамазана, в който сатаната е окован във вериги. Вечерта ифтар е в един и същ час за всички говеещи. Седнали да вечерят, те очакват призива на имама. Сладките моменти на това очакване са толкова вълнуващи. Невъобразимите духовни наслади през тези мигове изтриват от съзнанието лишенията, прилагани през деня. Свикналият да върши безпрепятствено всичко, за което се сети човек, е задължен да изчака часа на вечерята. Именно така той достига духовна зрялост и осъзнава, че невинаги може да получава това, което пожелае.
С прочитането на езана всички отварят ръце и отправят благодарствени молитви към Създателя. Вече на всички им е разрешено да вкусят вкусотиите на масата, осъзнавайки ценността им след неколкочасовото лишение от тях. Те са осъзнали вече и възможността страстите и желанията да се държат под контрол. Осъзналият, че няма право на най-малката стъпка човек, приема по-уверено своето безсилие и безпомощост пред Всевишния. Но въпреки своята безпомощност той е изпълнен с безкрайно щастие от факта, че е раб на Всевишния и Всемилостивия. Уверен е без съмнение, че търпението му ще бъде възнаградено многократно, и то с благодати, които очите му не са виждали на този свят.
Колкото и хората около него да си мислят, че той се мъчи много, усмивката и енергичността не напускат лицето и тялото му. Сякаш пред глада, горещото слънце и умората от дългия ден са поставени прегради. Говеещият е надарен с желязно търпение, което му позволява да преодолее всички тези трудности.
След сладката и изцяло оценена вечеря ифтар идва време всички да поемат пътя към джамията. Там те, пак заедно, застанали един до друг, отправят общи молитви към Всевишния. Атмосферата в дома на Създателя е величествена. Тази приближеност с Всевишния може да продължи през цялата нощ. Върнал се в своя дом, всеки може да оползотвори нощта чрез молитви, които да го отърсят от греховете му.
Ранното събуждане за сахур е следващото велико изживяване, което не трябва да се пропуска. Нощта се осветява от светлините, идващи от прозорците на всеки дом.
Дните и нощите на месец Рамазан са изпълнени с хиляди благодати. В този месец са събрани възвишените изживявания, като говеенето, молитвата теравих, богослуженията, почитането на Свещения Коран, нощта Кадир и Байрама. Никой друг месец не съдържа толкова възвишени изживявания. Колкото и да ни радва Байрамът, от една страна, той ни отделя от този великолепен свещен месец. Но, както знаем всички, на всяко нещо е отредено определено време. Рамазанът се появява сред нас като гост, радва ни много и след кратко време си тръгва. Посрещнали великолепната атмосфера на Байрама, ние отново започваме да очакваме пристигането на следващия Свещен Рамазан. Ако сме живи и здрави, той ще ни посети пак след една година.
С пожелания той да не ни напуска никога и ние да го изживяваме все така възвишено и осъзнавайки ценността му. Нека не бъдем от тези, които го доживяват, но не се възползват от благодатите му, или от тези, които изобщо не са запознати с него!

Сейджан Али

Вестник "Заман"

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2