Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 18.09.2009 г. !

Преговорите в Кипър продължават...

Обсъждат се принципите за подялба на административната власт...

Posted 18.09.2009 09:51:47 UTC

Updated 18.09.2009 09:51:47 UTC

Вчера президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс проведоха 42рата поредна среща в рамките на процеса за разрешаване на кипърския проблем.
На срещата Талят и Христофяс обсъдиха предложенията във връзка с въпроса за изпълнителната власт, намиращ се в обхвата на преговорната глава "Администрация и Подялба на Властта". Кипърската турска страна се отказа частично от направеното по-рано предложение за Президентски Съвет по модел на Швейцария и предложи възприемането на система на мандатно президентство.
Талят и Христофяс ще се срещнат за 43ти пореден път на 7ми октомври.
-
Чичек на посещение в Баку

Държавният министър и вице-премиер на Турция Джемил Чичек се намира на официално посещение в столицата на Азербайджан-Баку.

Posted 18.09.2009 10:42:52 UTC

Updated 18.09.2009 10:42:52 UTC

Държавният министър и вице-премиер на Турция Джемил Чичек се намира на официално посещение в столицата на Азербайджан-Баку.

Джемил Чичек взе участие на заседанието на министрите на извънредните ситуации на страните членки в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

На заседанието бяха обсъдени сътрудничеството и мерките които ще бъдат взети от страните членки при извънредни ситуации.

В края на заседанието ще бъде публикувана заключителна декларация.

След края на пресконференцията ще бъдат проведени военни маневри за издирване и спасяване при бедствия и извънредни ситуации.

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек ще се завърне в Турция във вечерните часове.
-
Открит бе новият конгресен център на Истанбул...

Премиерът Ердоган участва в церемонията по откриването на построения за кратък срок от 14 месеца гигантски конгресен център в квартал Харбийе в Истанбул...

Posted 18.09.2009 09:54:12 UTC

Updated 18.09.2009 09:54:12 UTC

Премиерът Ердоган участва в церемонията по откриването на построения за кратък срок от 14 месеца гигантски конгресен център в квартал Харбийе в Истанбул.
Първото международно мероприятие на коeто домакин ще бъде конгресният център, са заседанията на Международния Валутен Фонд и Световната Банка, които ще се състоят на 6ти и 7ми октомври.
Конгресният център се простира на площ от 18 хиляди и 500 квадратни метра и е със закрита площ от 120 хиляди квадратни метра. За да не бъде нарушаван силуетът на Истанбул, седем от етажите на конгресния център са разположени под земята.
Центърът разполага с многоцелева зала с места за 3 хиляди и 500 души и със 134 заседателни зали, пет от които големи и 8 малки. В центъра се намират и хиляда офиса.
-
Процесът на демократизация ще продължи с решителност...

Премиерът Ердоган отбеляза че обществената подкрепа за процеса на демократизация расте...

Posted 18.09.2009 09:40:08 UTC

Updated 18.09.2009 09:40:08 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган организира вечеря ифтар за главните редактори на медийните организации.
В словото, което произнесе Ердоган каза, че обществената подкрепа за процеса на демократизация расте и че това е eдин държавен проект и е невъзвратим процес.
Той каза, че правата и свободите ще бъдат разширени в кратък срок посредством постановления, след което в среден срок ще бъдат прлиети необходимите закони и в по-дългосрочен период ще бъдат поставени под гаранция посредством конституционни промени.
Ердоган каза, че са поели много големи рискове, но вече няма да правят стъпки назад и че няма да преговарят нито с терористичната организация ПКК, нито с намиращия се в затвора главатар на терористичната организация.
Премиерът Ердоган каза, че терористичната организация ПКК трябва да остави оръжието и че турските въоръжени сили няма да прекратят операциите.
Като пример за растящата обществена подкрепа Ердоган посочи резултатите от анкета проведена с участието на десет хиляди души. Премиерът привлече внимание и на стъпките предприети от Турското Радио и Телевизия и подчерта че каналът ТРТ Шеш е бил открит в рамките на процеса на демократизация и че ТРТ ще продължи активните си стъпки в тази насока.
Засягайки и турско-арменските отношения премиерът Ердоган заяви, че границата няма да бъде отворена докато не бъдат отстранени опасенията на Азербайджан и подчерта, че се очаква скорошно разрешаване на проблема с Нагорни Карабах.
Спирайки се на отношенията с Международния Валутен Фонд премиерът Ердоган каза, че не са приели искането на фонда за даване на автономност на финансовите администрации, тъй като се изживяват проблеми с автономните понастоящем учреждения като Централната Банка.
-
Преглед на турския печат 18.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 18 септември 2009 година.

Posted 18.09.2009 10:39:07 UTC

Updated 18.09.2009 10:42:47 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със заседанието на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак, което се проведе в двореца Чъраган в Истанбул.

Вестник Сабах съобщава, че в речта си на откриването на заседанието външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал: „Ако този процес започнал между Турция и Ирак се разпространи в целия регион, Близкия Изток вече няма да бъде регион на сблъсъци и проблеми, а ще се превърне в много важен басейн на общ политически диалог и механизъм за сигурност”. Вестникът предава, че председателят на иракската делегация- външният министър на Ирак Хошяр Зебари е отбелязал, че с Турция искат да обезпечат сътрудничество, което да даде насока на бъдещето на региона.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция и Сирия отмениха визите” съобщава, че близката политика водена от Турция със Сирия е дала резултат. В новината се отбелязва, че визите между двете страни вече са отменени и местното население ще може да посещева роднините си в Сирия, когато поиска.

Вестник Миллиет пише, че външният министър на Армения Едуард Налбантиян за първи път е дал информация на парламента относно парафираните протоколи с Турция, които се очаква да бъдат одобрени към средата на идния месец. Вестникът предава, че на въпрос на крайните националисти Налбантиян е отговорил, че няма да бъде извършена никаква промяна в съдържанието на протоколите, които предвиждат учредяването на дипломатически отношения между двете страни.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Обама направи промяна в плановете за ракетния щит” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е казал, че новото приложение ще обезпечи по-добра и по-бърза защита срещу евентуална заплаха от ракетно нападение. В новината се отбелязва, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс във връзка с промяната в плановете за разполагане на противоракетен щит в Европа е казал, че на първия етап в Средиземно море и Северно море ще бъдат разположени кораби оборудвани с противоракетни системи, а втория етап, който ще започне през 2015 година предвижда разполагане на средства за противоракетна отбрана на сушата. Гейтс е посочил, че за реализацията на втория етап преговорите с Полша и Чехия продължават и е отправил посланието, че тези две страни няма да бъдат оставени извън новия план.

Вестник Ватан предава, че строежът на Конгресният център-Истанбул, чиито основи бяха поставени на 28 Септември 2008 година е бил завършен за 354 дни. В новината се съобщава, че конгресния център, който възлезе на 330 милиона долара е бил открит от премиера Реджеп Тайип Ердоган.
-
Новини 18.09.2009
-
Емисии 18.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2