Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 18.09.09 г. !

Няма да има всеобща амнистия за ПКК в рамките на процеса по демократично отваряне, каза Бешир Аталай
18 септември 2009 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма да има всеобща амнистия за Кюрдската работническа партия /ПКК/ в рамките на процеса по демократично отваряне за решаването на кюрдския въпрос, каза министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай, пише турският вестник „Сабах”. Аталай се срещна вчера с пострадали военнослужещи при терористични акции на ПКК и при военните операции срещу нея. Пред пострадалите от тероризма той обеща, че няма да забравят преживяното от тях и да загърбят страданията им. „Проблемът ще бъде решен в рамките на унитарната държава. В дневния ред не стои въпросът за всеобща амнистия за терористи от ПКК и ще вземем под внимание вашата чувствителност”, каза турският вътрешен министър.

Европейският съд за правата на човека осъди Турция за изчезнали кипърци по време на окупацията през 1974 година
18 септември 2009 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Турция за изчезнали кипърци по време на военната окупация на Северен Кипър през 1974 година, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Съдът взе решение по първото дело за изчезнали хора в Кипър, което беше повдигнато от 18 близки на 9 кипърски гърци през 1990 година срещу Анкара. 17-те съдии са решили, че Анкара е нарушила членовете „за право на живот” и „за недостатъчно разследване на случаите на изчезнали”, както и Хартата за правата на човека. Тя се подвежда под отговорност и за „лошо третиране”. Съдът е одобрил искането за компенсации от милиони евро за кипърските граждани, повдигнали делото.

Делегация, водена от премиера Ердоган, ще представлява Турция на сесията на Общото събрание на ООН и срещата Г-20
18 септември 2009 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава на 21 септември, понеделник, за САЩ за участие в 64-та сесия на Общото събрание на ООН и срещата на Г-20, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изявление от пресцентъра на Министерския съвет делегация, водена от премиера Ердоган и включваща вицепремиера Али Бабаджан, държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, външния министър Ахмет Давутоглу и финансовия министър Мехмет Шимшек, ще представлява страната на 64-та сесия на Общото събрание на ООН в Нюр Йорк, която ще се състои между 23 и 30 септември. Ердоган ще участва в семинар за климатичните промени, който ще бъде открит на 22 септември от Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, а в изказване на 24 септември на общо заседание ще изложи вижданията на Турция по актуалните международни проблеми. Турският премиер ще участва и в заседание на Съвета за сигурност за ядреното разоръжаване. След програмата си в Ню Йорк той ще отпътува за Питсбърг за участие в срещата на Г-20, а на 25 септември ще се върне отново в Ню Йорк за срещи с Бан Ки-мун и държавни глави и премиери на други страни.

Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш се срещна с високопоставени френски представители в Париж
18 септември 2009 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Париж. Продължават срещите на главния преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш с различни френски представители в Париж, пише турският вестник „Дюня”. Турският държавен министър се срещна с Мишел Барние – високопоставен представител на управляващата партия в Париж в рамките на визитата си във френската столица. Барние беше в определен период министър на земеделието и дълго време представляваше Франция в Европейската комисия. Днес Багъш трябва да бъде приет и от министъра по европейските въпроси Пиер Лелуш, от главния секретар на президентството Клод Куен и съветника на президента Саркози Жан-Давид Леви. На срещите ще бъдат разисквани турско-френските отношения и преговорния процес за членството на Турция в ЕС. Както е известно управляващите във Франция се противопоставят на пълноправното членство на Турция в ЕС, а защитават тезата за привилегировано сътрудничество. Франция поставя вето на отварянето на пет преговорни глави в преговорите с Турция.
В програмата на Багъш влиза и среща със съпредседателя на културната инициатива „Сезон на Турция във Франция” Хенри де Кастри и срещи с представители на турски дружества във Франция. Утре той ще присъства на концерт на турски музиканти, организиран в рамките на продължаващата културна инициатива.

Турските въоръжени сили искат удължаване на срока на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак
18 септември 2009 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските въоръжени сили поискаха да бъде удължен срокът на разрешението за провеждане на трансгранична операция срещу кюрдските сепаратисти в Северен Ирак, пише турският вестник „Сабах”. Срокът на разрешението изтича на 17 октомври. На брифинг в щаб-квартирата на Генералния щаб шефът на пресцентъра на генерал Метин Гюрак каза, че подобно искане е отправено на 14 септември до премиера и правителството. Предстои кабинетът да обсъди искането и да го внесе в парламентарна зала, пише вестникът.

Ракетната система, която Турция ще купи от САЩ, не е насочена срещу друга страна, каза Ахмет Давутоглу
18 септември 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че ракетната система, която Турция ще закупи от САЩ, не е насочена срещу заплаха от съществуваща страна, а има за цел да гарантира сигурността на Турция, пише турският вестник „Заман”. На брифинг за журналисти Давутоглу отговори на въпроса дали купуването на ракети „Пейтриът” от Турция няма да породи проблеми в отношенията с Иран. По думите му това няма никакво отношение към трета страна.
Относно това как ще върви стратегическото сътрудничество с Ирак той посочи, че ако няма взаимна икономическа обвързаност, не може да бъде създадена среда на сигурност. Турският външен министър изтъкна, че трябва да бъде избягнато поляризирането на Ирак, защото това ще застраши целия регион. „Какъвто и да е произходът ви – било турчин, било кюрд, било иранец или арабин, ако продуцирате политика или сте интелектуалец, трябва да разбирате, че ще има добро бъдеще само ако разширявате връзките и изграждате съюзи”, каза Давутоглу. Относно връзките с ЕС, САЩ и Русия той изрази позицията си, че Турция ще помогне ЕС да излезе от нивото си само на континентална сила, а ще разшири връзките й с останалия свят. Той препоръча на ЕС да гледа не само от техническия аспект на преговорите, а да има стратегическа визия, пише вестникът.

АФП: Турската армия защити плана за закупуване на ракети
18 септември 2009 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия защити днес плана за закупуване на скъпи противоракетни системи, но подчерта, че не се има предвид някоя отделна страна като заплаха, предава АФП.
„Ракетите нямат за цел определена страна”, заяви говорителят на армията генерал Метин Гюрак.
„Те са мобилни и могат да бъдат използвани навсякъде. Могат да бъдат премествани във всички региони, в които може да има заплаха”, каза той, като допълни, че съседни на Турция държави, например Гърция, разполагат със същите противоракетни системи.

Броят на жертвите на наводненията в Турция достигна 37 души
18 септември 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на жертвите от наводненията в Северозападна Турция се увеличи до 37, след като днес рибар откри тялото на двегодишно момиче, предава АФП.
Тялото е било открито край северозападната провинция Бурса. Мнозинството от жертвите на бедствието са загинали в околностите на Истанбул, където наводненията причиниха сериозни щети на индустриални обекти.

„Независимое военное обозрение”: Американски „Пейтриът” за Турция
18 септември 2009 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ възнамеряват да продадат на Турция най-нова модификация на зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът”, който е способен да прихваща не само самолети, но и крилати и балистични ракети, пише в новия си брой „Независимое военное обозрение”. Предполагаемата стойност на договора е 7,8 млрд. долара. Западните наблюдатели не изключват, че тази сделка е част от американския план по създаване на противоракетен щит, който има за цел да защитава страните от Близкия изток от иранската заплаха.
Пентагонът уведоми Конгреса на САЩ за плановете за продажба на ракетите на Турция миналата седмица. „Турция ще използва ракетите, за да увеличи възможностите си за прихващане на балистични ракети, да укрепи отбранителните си способности и да противодейства на регионалните заплахи”, се посочва в изявлението на Пентагона.
Планираната сделка със САЩ неизбежно породи и въпроси около това, срещу кого на Турция е нужна нова система за ПВО и ПРО. Както отбелязва американският експерт Стивън Хилдрет, цялата територия на Турция се намира в зоната на обсега на иранските ракети и доставката на ракети не може да промени тази ситуация.
Владимир Дворкин от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките коментира, че евентуалното закупуване на „Пейтриът” от Турция не нарушава положенията в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и не създава никаква заплаха за интересите или сигурността на Русия.

"Радикал", Турция: Политиката на отваряне по кюрдския въпрос има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели
18 септември 2009 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че политиката на турското правителство на отваряне по кюрдския въпрос за мирното му решаване има краткорсрочни, средносрочни и дългосрочни цели, пише днес вестник „Радикал”. Краткосрочните са промени в разпоредбите, средносрочните – изменения в законите, които ще бъдат предприети през 2010 година. Дългосрочните цели са промени в конституцията, ако бъде необходимо, каза турският министър-председател.

Министърът на финансите на Турция се завръща от посещение в Китай
18 септември 2009 | 04:50 | Агенция "Фокус"
Пекин/Анкара. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек приключва днес официалното си посещение в Китай, съобщават медиите. Визитата от 15 до 18 септември бе по покана на китайския финансов министър Си Ксурен. Шимшек обсъди с китайски представители в Пекин възможностите за разширяване на икономическите и търговските отношения между двете страни и за инвестиции на китайски фирми в Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2