Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 15.09.2009 г. !

Годишнина от началото на кризата

Днес се навършва една година от началото на глобалната криза, която започна с фалита на американската инвестиционна банка „Леман Брадърс”.

Posted 15.09.2009 10:42:09 UTC

Updated 15.09.2009 10:42:09 UTC

Днес се навършва една година от началото на глобалната криза, която започна с фалита на американската инвестиционна банка „Леман Брадърс”.

С обявяването на банкрут от инвестиционната банка „Леман Брадърс”, която има 158 годишно минало света бе изправен пред най-голямата криза от последните 80 години.

Редица гиганти от финансовия сектор банкрутираха, а други бяха одържавени.

Кризата, която постави на прага на фалита дори трите световни автомобилостроителни гиганта „Дженерал Моторс”, „Крайслер” и „Форд” въвлече редица страни в рецесия.

Милиони хора по света останаха без работа и в изпълнение бяха поставени спасителни планове възлизащи на милиарди долара.

В икономическите системи на редица страни и главно на САЩ бяха поставени основите на коренни промени и бе започнато възобновяването на контрола, който бе отслабен в името на духа на свободния пазар.

Швейцария се спорязумя със САЩ за дешифриране на тайните банкови сметки.

Въпреки, че международните финансови учреждения като МВФ и Световната банка оповестиха, че кризата е към своя край някои специалсти отбелязват, че в редица страни икономическа криза продължава.
-
Турция може да е домакин на преговорите...

Преговорите по кризата с иранската ядрена програма може да бъдат проведени в Турция...

Posted 15.09.2009 10:09:16 UTC

Updated 15.09.2009 10:09:16 UTC

Съобщено бе, че по всяка вероятност Турция ще бъде домакин на насрочената за първи октомври среща между представители на Иран и на петорката, в която членуват четирите постоянни представители в Съвета за Сигурност на ООН и Германия.
Изявлението бе направено от Еврокомисаря по общата външна политика и отбраната на ЕС Хавиер Солана водещ от известно време насам активни инициативи по въпроса с иранската ядрена програма.
Солана каза в изявлението направено в Брюксел, че е голяма вероятността срещата между иранския преговарящ Саид Джелили и на САЩ и другите страни от петорката да бъде проведена в Турция.
Администрацията на иранския президент Ахмединеджат бе подчертала, че е готова да преговаря със западните страни над всеки въпрос с изключение на въпроса с ядрената им програма. Същевременно администрацията на Обама подчертава, че ще постави този въпрос на преговорите на първи октомври.
По време на посещението си в столицата на Иран Техеран министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу бе подчертал, че страната му е готова да окаже всяка необходима помощ и подкрепа за процеса, и да бъде домакин на преговорите между Иран и западните страни.
-
Непобедими...

Турският национален отбор по баскетбол продължава отличното си представяне на Европейското първенство в Полша...

Posted 15.09.2009 10:12:19 UTC

Updated 15.09.2009 10:12:19 UTC

Турският национален отбор по баскетбол продължава отличното си представяне на Европейското първенство в Полша.
Снощи турските баскетболисти се наложиха над Сърбия с 69 на 64. Ре3довното време на срещата завърши наравно 64 на 64. В първото пет минутно продължение турският национален отбор не позволи на Сърбия да отбележи нито една точка и отбеляза пет точки постигайки една важна победа и запазвайки статута си на отбор без загуба.
****************
Днес футболният отбор Бешикташ ще играе в Истанбул първата си среща от Европейската Шампионска Лига с английския Манчестър Юнайтед.
Срещата ще започне в 21 часа и 45 минути на стадион Иньоню в Истанбул. Рефер на мача е италианецът Никола Риззоли.
Тази вечер в група "Бе" в която се намира Бешикташ, ще се играе и срещата Волсбург-ЦСКА Москва.
-
Заседание на кабинета за сигурност...

Обсъждат се стъпките в рамките на процеса за демократизация...

Posted 15.09.2009 10:00:57 UTC

Updated 15.09.2009 10:00:57 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес проведе заседание със седемте министри членуващи в Съвета за Национална Сигурност. На четвъртото поредно заседание на кабинета за сигурност, организиращо се с цел обсъждане на стъпките в рамките на пакета с демократични реформи, не присъстват представители на армията.
След заседанието премиерът Ердоган се срещна с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
-
Трудни дни за Турция

Миналата седмица Турция бе разтърсена от две тъжни събития.

Posted 15.09.2009 10:38:17 UTC

Updated 15.09.2009 10:38:17 UTC

Тема на деня 281

Вторник, 15.09.2009 г.

Автор: Проф. Др. Рамазан Гьозен

Миналата седмица Турция бе разтърсена от две тъжни събития. Първото събитие бяха наводненията в Истанбул и Текирдаг, които причиниха смъртта на детески души и големи материални щети, а другото тъжно събитие бе за смъртта на няколко военнослужещи по време на терористични нападения в Сиирт, Хаккяри и Ван. Въпреки, че и двете събития покрусиха турския народ, наводненията излязоха на преден план, тъй като това е най-голямото природно бедствие през последните 10 години в Турция.

Наводненията предизвикани от поройните валежи нанесоха големи материални щети. Открито се вижда, че наводненията, по време на които загинаха десетки души, хиляди граждани бяха ранени и останаха без домове, пътищата бяха разрушени, бяха нанесени щети възлизащи на милиони турски лири. Изпитва се безпокойство от нарастване на жертвите и щетите, а така също и от избухването на епидемия. Междувременно правителството и местните власти взеха спешни мерки за преодоляване на последствията от наводненията. Предлагаме ви коментара по въпроса на Проф. Др. Рамазан Гьозен председател на катедрата по политически науки и международни отношения на университета Чанкая...

Проблеми като наводнения, земетресения, пожари и терора са част от ежедневието на редица страни по света. Човечеството трябва да се научи да живее с подобни природни бедствия и проблеми със сигурността. Приемането на тази действителност обаче не означава да се изпада в безпомощност.

Посредством научни и рационални методи природните бедствия като наводненията и проблемите със сигурността като терора може да бъдат сведени на най-ниско ниво, дори и да не успеем да ги разрешим напълно. За тази цел е необходимо да бъдат установени правилно източниците или причините на дадения проблем, а след това да бъде намерено правилното разрешение и най-важното въпросното разрешение да бъде приложено с решителност.

От гледна точка на наводненията и последиците от тях на преден план излизат три причини. Първо, ако валежите падащи на квадратен метър са 3-4 пъти по-високи от средните стойности тогава наводненията са неизбежни. Това положение е глобален проблем, срещан доста често в различните точки на света, резултат от глобалното затопляне, за чието разрешение човечеството трябва да вземе спешни мерки.

Всеизвестна истина е че в борбата срещу подобни природни бедствия трябва да бъде повишено самосъзнанието на хората по въпроса за правилното възползване от природата. Казано с други думи за избягването или свеждането до минимална степен на последиците от природни бедствия като наводненията и земетресенията е необходимо да се прилагат най-подходящите модели на градоустройство и поведение. За избягването на наводненията трябва да се спазват стриктно забраните за застрояване на речните корита и предварителните мерки при евентуална опастност. За съжаление обаче всеки е наясно, че в примера с Турция тези правила почти не се вземат предвид. Фактът, че бедствието в Истанбул се случи в околността на речните корита е най-голямото доказателство в това отношение. Погрешното и непланирано застрояване, неконтролираното разрастване, недостатъчната инфраструктура на Истанбул подготвяват основа за подобни природни бедствия и за нарастването на броя на жертвите.

Несъмнено за изпълнението на всички тези условия е необходимо наличието на силно управление и политики и стриктното изпълнение на тези политики, което на свой ред съставлява третия източник на проблема. Определянето на правилата е дело на учените и политиците, а тяхното изпълнение е дело на всички, от обикновените граждани до висшите управители. Най-голяма отговорност в процеса на изпълнение на тези решения имат общините и административните ведомства, които трябва да действат много стриктно и решително и да съблюдават общата полза на обществеността. Същевременно всички хора, семейства, фирми и организации, трябва да се придържат към правилата и да улесняват работата на управителите. Казано с други думи съвместното действие на населението и управителите в борбата с природните бедствия ще бъде в полза на обществеността.
-
Преглед на турския печат 15.09.2009

Преглед на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници.

Posted 15.09.2009 07:17:57 UTC

Updated 15.09.2009 07:17:57 UTC

Днешния преглед на турския печат започвамес новината озаглавена "Турция е новата Украйна". В новината под това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът на Русия Владимир Путин е отбелязъл, че Турция ще измести Украйна като главно трасе за транспорт на руския природен газ за Европа. Вестникът пише позовавайки се на статия публикувана по страниците на руския вестник Дъ Москоу Таймз, че Путин е направил това изявление по време на среща миналата седмица с членовете на идейното учреждение "Валдай", водещо изследвания над Русия и е подчертал в отговор на въпроса на експерта за Русия на Германския съвет Александър Бахр, че Турция ще заеме мястото на Украйна като основно трасе за износа на руския прероден газ за Западна Европа.
Снощи премиерът Ердоган организира вечеря ифтар за посланиците на страните членки на ЕС в Анкара-съобщава вестник Заман. В новината пише, че премиерът Ердоган е запознал посланиците с процеса за демократични реформи и е подчертал, че притежават пълната решителност да осъществят заплануваните стъпки, че няма да отстъпят от набелязаните цели и че очакват подкрепата на страните членки на съюза.
Вестник Миллийет съобщава, че Турция е отправила покана към фирми от Русия, САЩ и Китай да участват в търга за закупуването на противоракетни системи и е предала на САЩ писмо с искане за получаване на разрешение от Конгреса за закупуване на системи за противоракетна защита.
В новина на здравна тема вестник Ватан пише, че турски лекари са съумели да предотвратят посредством метод наречен Възбуждане на Костния Мозък, ампутиране на крайници поради проблеми дължащи се на заболяване от диабет или други неврологични проблеми. Ръководителят на катедрата за травматология и ортопедия към университета "Докуз Ейлюл" професор доктор Хасан Хавътчъоглу отбеляза, че посредством възбуждане на костния мозък са съумели да преустановят разрастването на рани дължащи се на венозни проблеми възникващи при болни от диабет или при неврологични заболявания-съобщава вестникът.
Вестник Сабах, в новина на икономическа тема озаглавена "Лехман банкрутира, но светът заплати цената", съобщава, че на 15ти септември 2008ма година светът е останал изправен пред най-тежката в историята на човечеството икономическа криза и подчертаваб че детонаторът на кризата е станало банкрутирането на 158 годишния финансов гигант Лехмън Бродърс. В новината пише, че светът е останал принуден да заплати много голяма цена за това банкрутиране и че борсите са изживели драстични снижения, милиони хора са останали без работа и хиляди фирми са обявили фалит.
Същият вестник отбелязваб че германският бизнесмен от турски произход Сезгин Язъджъ е завел дело срещу Парис Хилтън с иск за обезщетение от пет милиона евро поради това, че е накърнила имиджа му, тъй като въпреки дадено обещание не присъствала на мероприятие организирано при откриването на магазина му.
Днешните турски вестници са дали широко място и на продължаващата серия от победи на турския мъжки национален отбор по баскетбол на финалите на европейското първенство по баскетбол в Полша.
Вестник Хабер Тюрк съобщава в новината озаглавена "Целувки за вас", че турските баскетболисти са спечелили оспорваната среща срещу Сърбия с 69 на 64, с пет попадения в първото пет минутно продължение, след като редовното време завършва наравно 64 на 64. В новината се подчертава, че турският мъжки национален отбор по баскетбол продължава да е без загуба на финала на европейското първенство.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 15.09.2009
-
Емисии 15.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2