Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 15.09.09 г. !

Президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо пристига утре на посещение в Турция
15 септември 2009 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара/Манила. Президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо пристига утре на посещение в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В изявление на пресцентъра на турското президентство посочват, че посещението съвпада с 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни и затова е наситено със специално значение. Филипинският президент ще бъде приет от турския ппрезидент Абдуллах Гюл. При срещите си с Гюл и други турски представители ще бъдат обсъдени двустранното сътрудничество, приятелството между двете страни и ще бъдат обменени становища по регионални и международни въпроси. Програмата на филипинския президент включва и посещение на Истанбул.

Турция може да заеме мястото на Украйна в транзита на руски природен газ, каза руският премиер Путин
15 септември 2009 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция може да заеме мястото на Украйна и да се превърне в основна транзитна страна на руски природен газ, заяви руският премиер Владимир Путин, пише турският вестник „Дюня”. Според информация на вестник „Москоу таймс” Путин е казал това пред членове на стратегическия клуб Валдай. Руският премиер е посочил, че ще има телефонен разговар с премиера Ердоган, за да му изкаже съжалението си за големите наводнения в западната част на страната. В отговор на въпрос за доставките на руски газ за Европа той е заявил, че напълно е реална възможността Турция да се превърне в основна транзитна страна.

Престъпна група, занимаваща се с трафик на хора, е задържана в Истанбул
15 септември 2009 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 11 души, занимаващи се с трафик на хора, са били задържани при полицейска операция в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Трима от задържаните са полицаи.
Според получената информация екипи на отдела за борба с финансовите престъпления в Истанбул са организирали операция срещу група за трафик на хора от Афганистан, Пакистан и Иран. Групата е прехвърляла нелегалните имигранти в Одрин и оттам в Гърция.
В мрежата за трафик са били замесени и трима полицаи. Задържани са също и 78 нелегални имигранти, които били укрити в две къщи в квартал Фатих, пише вестникът.

Делегация на прокюрдската ПДО в Турция замина на посещение в Северен Ирак
15 септември 2009 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ербил. Делегация на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция начело с лидера Ахмет Тюрк замина на посещение в Северен Ирак, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Визитата на представителите на ПДО ще продължи два дни. В рамките на програмата си те ще се срещнат със северноиракския лидер Масуд Барзани и президента на Ирак Джалал Талабани. Политиците от ПДО ще посетят и кюрдския парламент в Ербил.

Професор по философия е новият посланик на Турция във Ватикана
15 септември 2009 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови посланици в редица страни има Турция след влизането в сила на новите назначения, пише турският вестник „Заман”. Новите назначения в министерството на външните работи на Турция вече са факт. Сменят се местата на служба на 43 посланици, втори служители в посолствата и генерални консули. Посланик във Ватикана става деканът на факултета по литература и природни науки в университета „Галатасарай” Кенан Гюрсой. Решението за назначенията беше взето от правителството на 2 септември и влезе в сила с излизането им в „Държавен вестник”. 19 действащи посланици са изтеглени на работа в министерството на външните работи в Анкара. Новият посланик във Ватикана е професор по философия и има за задача да укрепи връзките с християнския свят.

"Милиет": Над 3 400 сгради са пострадали от наводненията в Истанбул
15 септември 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер съобщи, че от катастрофалните наводения през миналата седмица в града са пострадали общо 3 401 сгради, пише днес турският вестник Миллиет. Срутили са се 60 сгради, на 300 са нанесени сериозни щети. Средно и леко засегнати са 33 училища. В спасителните операции са участвали 3 000 души, 1 300 автомобила, 74 лодки и медицински екипи на бърза помощ. Използвани са също 17 хеликоптера. Спасени са общо 4 484 души.
Приоритет във възстановителните работи ще бъде даден на училищата, за да бъдат готови за началото на учебната година на 28 септември, посочи Муаммер Гюлер на пресконференция вчера.

Прокуратурата в Истанбул започна изготвянето на четвърти обвинителен акт по делото „Ергенекон” в Турция
15 септември 2009 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Прокуратурата в Истанбул започна изготвянето на четвърти обвинителен акт по делото „Ергенекон” в Турция, пише електронното издание Хабертюрк. В акта ще бъде повдигнато обвинение срещу полковник Дурсун Чичек, за чийто подпис се твърди, че фигурира в плана за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието, публикуван в медиите, и срещу бившия генерал Чевик Бир. Обвинението ще включва и резултатите от разследването за намерените боеприпаси през месец април в район Пойразкьою в Истанбул. Сред обвиняемите са и основателят на фондацията „Истек” Бедреттин Далан, бившият началник на истанбулския отдел на Националната разузнавателна служба Нури Гюндеш и свързаният с процеса 28 февруари Али Калканджъ.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 година след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер и при разследването беше разкрито, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Преговорите между Иран и Запада по ядрената програма може да се състоят в Турция, каза Хавиер Солана
15 септември 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Съществува голяма вероятност преговорите между Иран и Запада за иранската ядрена програма да се състоят в Турция, заяви представителят на ЕС по общата външна политика и сигурността Хавиер Солана, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Солана посочи, че още няма окончателно решение, но съществува такава възможност. От Техеран и Анкара все още не са направили изявления относно такава перспектива. Тази алтернатива възникна след посещението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Техеран миналата седмица. От външното министерство обаче посочват, че не са правили предложение срещата да се състои в Турция. Първоначално като място на нейното провеждане беше посочена Германия. Преговорите започват на 1 октомври, отбелязва телевизията.

„Дюня”: Официално регистрираната безработица в Турция през месец юни е била 13 %
15 септември 2009 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция през месец юни е била 13 %, пише турският вестник „Дюня”. В сравнение с преди една година това е с 3,6 % повече, но в сравнение с предходния месец на тази година безработицата бележи спад от 0,6 %. За тази година рекордна е била безработицата през февруари – 16,1 %.
Според изнесените данни на Турския статистически институт броят на безработните в страната през юни е бил 3 269 000 души. В сравнение с преди година те са повече с 972 000 души. Процентът на безработицата в градовете е 16 %, което е с 4,4 % повече от преди година, а в селските райони е 7 % - с 1,9 % повече от миналия юни. Безработицата в сектора извън селското стопанство в Турция е 16,4 %. При мъжете тя е 15 %, докато при жените 21,3%, сочат данните, цитирани от вестника.

Турски печат: Остър сблъсък между управляващи и опозиция за това чия е отговорността за големите щети при пороите
15 септември 2009 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Дебатът, който повдигна опозицията в Турция, за големите щети от пороите и наводненията в Истанбул от миналата седмица; политиката по кюрдското отваряне и голямата антинаркотична операция в Истанбул от вчера са сред водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че Народнорепубликанската партия /НРП/, която е най-голямата опозиционна сила в страната, е поискала обсъждане в парламентарна зала на преживяното в Истанбул и на големите щети там. В предложение, внесено от депутатите Кемал Кълъчдароглу и Хаккъ Суха Окай, се казва, че метереолозите са предупреждавали дни преди това, че ще има обилни дъждове, но общината не е взела никакви предварителни мерки. Според тях неправилното и деформирано застрояване на Истанбул е показало до какви последици може да донесе едно природно бедствие. Според НРП премиерът и неговият екип, които управляват вече 16 години Истанбул, се опитват да прехвърлят собствената си отговорност върху гражданите и други сили. От НРП посочват, че са били против всякакво застрояване покрай река Аямама и в прилежащите територии на други реки, но кметът Кадир Топбаш е дал разрешителни за строеж.
Вестник „Радикал” в публикация, озаглавена „За водното бедствие е отговорен целият свят”, цитира валията на Истанбул Муаммер Гюлер, който представи равносметка за преживяното в Истанбул. „За бедствието е отговорно цялото общество, дори целият свят, защото хората докараха природата до положение тя да им вреди в голяма степен”, каза Гюлер на пресконференция в дирекцията за бедствията и извънредните ситуации. Той посочи, че падналите дъждове в Истанбул миналата седмица са най-голямото количество в историята на града от почти век насам и определи като много своевременна реакцията на всички институции и служби в преодоляване на последиците от бедствието. По думите му е била предотвратена опасността броят на жертвите да е по-голям. Броят на спасените чрез хеликоптери и по други начини е 4 484 души. Истанбулският валия каза, че ще бъдат предоставени дългосрочни кредити на онези семейства, лица и фирми, които са понесли големи щети и имуществото им е напълно или частично унищожено, а понеслите щети училища ще бъдат възстановени до 28 септември.
В публикацията си „Междупартийната война за долините по поречията” вестник „Хюриет” пише, че продължават острите нападки между Партията на справедливостта и развитието и Народнорепубликанската партия за това кой е нарушил благоустройствените планове и е дал разрешителни за строеж край поречията на някои реки в предградията на Истанбул.
Вестник „Сабах” цитира директора на истанбулската дирекция по водите и канализациите Мевлют Вурал, който на въпрос дали ще бъдат предприети дейности по укрепване поречията на реките е отговорил още преди 8 месеца, че за да се направят благоустройствени дейности, трябва да бъдат съборени всички сгради край тях. В басейните на реките, които преляха миналата седмица, от 2005 година насам са изградени 5 315 сгради, голяма част от които са незаконни от гледна точка на изискванията на дирекцията за води и канализации. При заведените дела се отменя изпълнението на 12 нови планове за благоустройство, предложено от фирмите и общината, а изпълнението на 7 вече одобрени се спира. По други 16 продължават съдебните дела. За прелялата река Аямама дирекцията по водите и канализациите е разпоредила още преди години, че в диаметър най–малко 50 метра – по 25 метра от двата бряга на реката е забранено строителството на каквито и да е сгради; посочила е, че трябва да се изградят бетонни бентове край реката; а съоръженията за контрол на нивото на реката да не се изгражда върху нея.

„Йени шафак”: Държавата ще подпомогне индустриалците и търговците, претърпели щети от наводненията в Истанбул
15 септември 2009 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на промишлеността и търговията в Турция Нихат Ергюн заяви, че няма да оставят сами онези индустриалци и търговци, които са претърпели щети и загуби от наводненията в Истанбул, пише турският вестник „Йени шафак”. „Ако се направи една оценка на щетите, в нея ще влязат и данъчните задължения, размерът на осигуровките и възможностите за нови кредити”, каза Ергюн.
Управителният съвет на Истанбулската търговска палата Мурат Ялчънташ представи доклад на министър Ергюн за щетите от пороите и наводненията в Истанбул. На срещата с представителите на Истанбулската търговска палата турският министър посочи, че много неща в Истанбул трябва да се мислят отново – благоустройствените планове, изпълнението им, плановете за усядане на населението, основните инфраструктурни сгради, промишлените зони, търговските места, разположението на сградите и разстоянието им от долините на реки. Според председателя на палатата Ялчънташ по първоначални изчисления загубите възлизат на 90-100 милиона долара, но в действителност те ще са много над тази цифра.

„Заман”: Турският финансов министър Мехмет Шимшек е на официално посещение в Китай
15 септември 2009 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек започна официалното си посещение в Китайската народна република, пише турският вестник „Заман”. Визитата е по покана на китайския финансов министър Си Ксурен и ще продължи до 18 септември включително. Шимшек ще има редица контакти с китайските представители в Пекин, на които ще обсъжда възможностите за разширяване на икономическите и търговските отношения между двете страни и за инвестиции на китайски фирми в Турция.

„Сабах”: На 13 октомври се очаква да бъдат подписани протоколите между Турция и Армения
15 септември 2009 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 13 октомври се очаква да бъдат подписани протоколите между Турция и Армения, целящи нормализиране на отношенията и отваряне на границата между двете страни, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Процесът на политическо съветничество за установяване на дипломатически отношения с Армения, който започна на 31 август, продължава със срещите на външния министър Ахмет Давутоглу с лидерите на политически партии. Ако всичко върви добре, се предвижда Давутоглу и арменският му колега Налбандян да подпишат протоколите на 13 октомври, един ден преди мача на националните отбори на двете страни от квалификациите за световното първенство през 2010 година. Последната дума обаче ще принадлежи на парламентите, които трябва да ратифицират протокола, за да влезе в сила.
На срещите си с опозиционните лидери Давутоглу ще се опита да даде гаранции, че започналият процес няма да подкопае турско-азербайджанските отношения. Днес турският външен министър ще се срещне последвателно с лидера на Партията на благополучието Нуман Куртулмуш, с лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал и с лидера на Демократичната лява партия Масум Тюркер. Утре предстоят срещи с лидерите на партията „Велик съюз” Ялчън Топчу, а след празника Рамазан - с лидера на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк. Партията на националистическото движение отхвърли искането на Давутоглу за среща по този въпрос, пише вестникът.

„Хюриет”: Турският премиер и министри от Съвета за национална сигурност ще обсъждат кюрдското отваряне
15 септември 2009 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе днес заседание с министрите членове на Съвета за национална сигурност за обсъждане на политиката по кюрдското отваряне, пише турският вестник „Хюриет”. Заседанието ще бъде в централната сграда на Министерския съвет. След приключването му ще се състои редовната седмична среща между премиера и началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
Утре премиерът Ердоган ще присъства на ритуална вечеря по случай празника Рамазан заедно с президента на Сирия Башар Асад в областната централа на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул. След вечерята двамата лидери ще имат среща на четири очи.
В четвъртък турският премиер ще открие новия конгресен център в Истанбул, където ще се състоят заседанията от срещата на Международния валутен фонд и Световната банка през октомври.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2