Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 14.09.2009 г. !

Талят води контакти в Брюксел...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят ще разговаря в Брюксел със служители в Комисията на ЕС...

Posted 14.09.2009 09:57:39 UTC

Updated 14.09.2009 09:57:39 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят ще разговаря в Брюксел със служители в Комисията на ЕС.
Днес Талят ще се срещне с члена на комисията отговорен за стратегиите за институционални връзки и за комуникацията и заместник-председател на комисията Маргот Валстрьом и с члена на комисията отговорен за разширяването Оли Рен.
Утре Талят ще се срещне с представители на идейни учреждения работещи в Брюксел. Приключвайки контактите си президентът на ТРСК Мехмед Али Талят ще се завърне в Лефкоша.
-
Очакваме нова победа...

Непобедимата Армада отново излиза на терена...

Posted 14.09.2009 10:00:22 UTC

Updated 14.09.2009 10:00:22 UTC

Турският национален отбор по баскетбол за мъже ще играе днес втората си среща от група "Еф" на втория кръг на европейското първенство в Полша с националния отбор на Сърбия. Мачът ще започне в 22 часа. След победата над Испания в първата среща от групата, турският национален отбор гарантира класирането за четвъртфинала. Ако турските баскетболисти, които са без загуба на финалите на европейското, спечелят и тази среща, ще гарантират класиране на първо или второ място в групата, което ще даде голямо предимство при определянето на съперника на четвъртфинала.
***************
Тринадесетата надпревара от Формула Едно стана арена на двойна победа на Браун Джи Пи.
Пилотът на Макларън Мерседес Люи Хамилтън започна надпреварата на челна позиция но след втория пит стоп загуби лидерската позиция и бе изместен от пилотите от Браун Джи Пи Баричело и Бътън. Баричело и Бътън останаха на първите две места до края на надпреварата. Рубен Баричело прекоси първи финалната черта и постигна 11тата победа в кариарата си на пилот от Формула Едно.
-
Борбата с тероризма ще продължи...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още веднъж акцентува на решителността за борба с тероризма...

Posted 14.09.2009 09:47:25 UTC

Updated 14.09.2009 09:47:25 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още веднъж акцентува на решителността за борба с тероризма.
"Ще продължим да изпълняваме основната функция на държавата срещу средите, които посягат на единството, сплотеността и спокойствието ни"-каза премиерът Ердоган.
В отговор на призива на партията на Дмократичното Общество за спиране на военните операции срещу терористите, премиерът Ердоган каза, че ако няма тероризъм, няма да има нужда от операции.
Тероризмът бе главна тема в дневния ред на премиера Ердоган по време на посещението му в община Полатлъ окръг Анкара, където той участва в церемонии по откриването на различни обекти.
Той отговори на призива на партията на Демократичното Общество за спиране на военните операции с думите-"Там където няма тероризъм, няма нужда от военни операции."
Премиерът Ердоган засегна и процеса за демократизация с думите-"Има среди, които се възползват от тероризма с користни цели. Нелегалните терористични организации се възползват от това. Това служи като основа за дейността и на среди, които злоупотребяват с чувствата на семействата на загиналите в борбата с тероризма военнослужещи. Никой да не се опитва да злоупотребява с паметта на загиналите военнослужещи".
Премиерът Ердоган посети дома на сержанта на свръхсрочна служба Абдуллах Еркмен, който загина по време на терористично нападение в Хаккяри.
-
Преглед на турския печат 14.09.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 14ти септември 2009та година.

Posted 14.09.2009 07:44:20 UTC

Updated 14.09.2009 07:44:20 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. Вестникът се е спрял на контактите на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в Иран и подчертава, че в последния ден на визитата си Давутоглу е разговарял с главния ирански преговарящ по проблема с ядрената програма на Иран и генерален секретар на Висшия Съвет за Национална Сигурност Саид Джелили и е предложил Турция да поеме посредническа роля в преговорите със западните страни по ядрената криза, отбелязвайки, че желаят проблемът да бъде разрешене по мирен път и чрез диалог, и че Турция е готова да окаже всяка необходима помощ и подкрепа.
Вестник Йени Шафак съобщава, че заместник-генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Аарт Де Геус е отбелязъл в словото произнесено на организирания в град Пльон в Германия "Симпозиум за Глобалната Икономика", че стратегическото и икономическо значение на Турция расте. Де Геус е посочил, че в периода преди глобалната криза Турция е постигнала много висок икономически ръст, но както всяка друга страна в света и тя е останала под въздействието на кризата и икономиката й е навлязла в стагнация. Де Геус подчертава, че през последния период се наблюдава бързо подобряване на турската икономика и очакват отново тя да премине идната година в етап на растеж.
В новина на вестник Хабер Тюрк се отбелязва, че руският премиер Путин е посочил Турция като нов транзитен маршрут на руския природен газ, и е заявил, че Турция ще замени Украйна. В новината пише, че Путин е направил това изявление по време на среща с членовете на групата "Валдай", която води изследвания над Русия, като припомня, че понастоящем 80 процента от руския природен газ се изнася за Европа през територията на Украйна.
Сред 100те най-добри хотели в света, посочени от прочутата туроператорна фирма ТУИ като кандидати за традиционната ежегодна награда "Холи", се намират 20 хотела от Турция-пише вестник Сабах и отбелязва, че освен тези хотели, от Турция в списъка се намират 7 хотела от Германия, 6 хотела от Австрия, 17 хотела от Канарските острови и 11 хотела от Балеарските острови, които принадлежат на Испания.
Вестник Ватан пише, че стотици хиляди души са се събрали пред Белия Дом в столицата на САЩ Bашингтон за да протестират решението на президента Барак Обама за реформа в системата за здравно осигуряване, предвиждаща безплатно здравно обслужване за бедните американски граждани. В новината пише, че демонстрантите са издигнали плакати с надписа "Не искаме социализъм". Вестникът припомня, че Обама е дал обещанието да проведе тази реформа по време на предизборната си кампания и подчертава, че след поемането на президентския пост е предприел решителни стъпки по въпроса, но че реформите за намаляване на цените на здравните услуги са предизвикали острите реакции на консервативните среди в страната.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 14.09.2009 Новини 1400
-
Емисии 14.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2