Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 14.09.2009 г. !

Голяма антинаркотична операция проведе полицията в Истанбул
14 септември 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Отделът за борба срещу наркотиците към полицията в Истанбул организира най-голямата операция, при която беше задържан и един наркобарон бивш университетски преподавател, пише турският вестник „Хюриет”. При операция, продължила 1 година, са били задържани 11 души. В изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер определи разпространението на наркотици като една от най-големите заплахи за хората, подобно на природните бедствия, и посочи, че това е най-голямата операция, проведена в последно време в Истанбул. Той каза, че при проведената операция са задържани 3 тона химически вещества за производство на амфетамини, 30 тона вещества за производство на каптагон и хероин и значително количество други наркотици, сред които и дъвки афион. Конфискуваното количество вещества за производство на наркотици са на стойност 2 милиарда лири. При проведените полицейски разпити е било установено, че лидер на престъпната група е бившият преподавател доц. д-р Х. Р. И., а помощник бизнесменът Х. К. Задържаният доцент е бил преподавател в различни университети по различни химически дисциплини, сътрудник на отдела и бивш преподавател на полицаи. Сред 11 членове на престъпната група е имало и чужди граждани.

Голяма част от арменските граждани подкрепят подобряването на отношенията с Турция, сочи анкета
14 септември 2009 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Eреван/Анкара. Голяма част от гражданите на Армения подкрепят установяването на отношения с Турция и очакват час по-скорошно отваряне на границата между двете страни, сочи анкета, проведена сред гражданите на Ереван, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Във връзка с протоколите, парафирани между Турция и Армения, говорителят на управляващата Републиканска партия в Армения Едуард Шармазанов каза, че се надяват на парламентарното си мнозинство за тяхната ратификация и каза, че очакват същата позитивна политическа воля и от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. В интервю с репортер на телевизията Шармазанов посочва, че като се навлезе в детайли в протоколите има точки, които всяка страна може да тълкува според своите позиции. Той каза, че противно на очакванията на арменското и турското общество, историческата комисия, която ще бъде сформирана, няма да разисква въпроса за геноцида. По думите му геноцидът над арменците е една реалност, която не може да бъде отречена.
Арменският политик добави също, че турско-арменските отношения не могат да бъдат обвързани с трета страна и Армения приема позицията на Минската група по въпросса за Нагорни Карабах.
Докато управляващата партия защитава протокола, критиките срещу него от страна на опозицията не спират. Според нея той подронва силно авторитета на Армения.

Турската авиокомпания „Атласджет” увеличава броя на полетите си през дните на религиозния празник Рамазан
14 септември 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската нискотарифна авиокомпания „Атласджет” ще увеличи броя на полетите си по различни вътрешни и външни дестинации през дните на религиозния празник Рамазан между 18 и 23 септември, пише турският вестник „Заман”. От компанията посочиха, че ще има двукратни дневни полети до Анталия, Бодрум, Ерджан в Северен Кипър и до още 11 града извън Турция. Увеличаването на броя на полетите е заради засиления интерес от клиенти на авиокомпанията. От външните дестинации най-голям интерес е проявен към Рим, Венеция, Виена, Грац, Линц, Букурещ, Варна, Белград, Дубровник и египетския курорт Шарм Ал Шейх.

„Ватан”: Турция ще закупи системи за противоракетна отбрана „Пейтриът” от САЩ за 7,8 милиарда долара
14 септември 2009 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция ще закупи системи за противоракетна отбрана „Пейтриът” от САЩ за 7,8 милиарда долара, пише турският вестник „Ватан”. Според информация от агенцията за сигурност и отбрана към Пентагона оръжейната сделка включва 13 възпламеняващи единици „Пейтриът” и 72 ракети „PAC-3”. Според информацията това е една от най-големите международни продажби от Пентагона. Ако тя се реализира, Турция ще стане един от най-големите клиенти на САЩ по закупуване на оръжие. В изявление на американската институция се посочва, че ракетните системи ще бъдат използвани за укрепване отбраната на Турция. За да бъде осъществена, оръжейната сделка трябва да бъде одобрена от конгреса на САЩ. Преди известно време държавният секретар Хилари Клинтън предупреди Иран, че усилията й за сдобиване с ядрено оръжие са напразни и не изключи възможността в Близкия изток да бъде разположена система за противоракетна отбрана.

Си Ен Ен Тюрк: Турски военнослужещ загина при операция срещу сепаратисти от ПКК в югоизточна Турция
14 септември 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Един турски ефрейтор е загинал при продължаващите операции срещу сепаратисти от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Хаккяри, югоизточна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При военните действия срещу членове на ПКК в долината Казан при село Кавшак, околия Чукурджа, е загинал ефрейторът специалист Мустафа Гюлер от град Орду. Ефрейторът е започнал военна служба преди месец. По информация на опечалените родители той е депозирал молба да стане специалист ефрейтор преди три месеца и след като искането му било удовлетворено и след определен срок на обучение преди месец е започнал военна служба.
По информация от околийското началничество операциите в долината Казан продължават. За последните 4 дни при операциите в района са задържани 8 загинали терористи.

„Дюня”: Турция и Китай ще обсъждат възможностите за разширяване на икономическите си връзки
14 септември 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Разширяването на икономическите и търговски връзки между Турция и Китай ще бъде предмет на срещите на финансовия министър Мехмет Шимшек при визитата му в Китай, започваща днес, пише турският вестник „Дюня”. Мехмет Шимшек заминава днес на посещение в Китайската народна република по покана на финансовия министър на Китай Си Ксурен. При посещението си, което ще продължи до 18 септември включително, Шимшек ще има редица срещи с държавни представители и представители на бизнеса. На тях ще бъдат обсъдени възможностите за разширяване на икономическите и търговските връзки и привличането на китайски инвестиции в Турция, пише вестникът.

„Хюриет”: Активисти на ПДО и четирима полицаи са били ранени при неразрешено шествие в турския град Сиирт
14 септември 2009 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Кмет на околийски град, осем активисти на прокюрдската Партия на демократичното общество и четирима полицаи са били ранени при възникнал сблъсък при опит за провеждане на неразрешено шествие в турския град Сиирт, пише вестник „Хюриет”. Областната организация на ПДО и женският парламент към ПДО в Сиирт са предприели опит за организиране на шествие по определен маршрут в града в защита на правата на кюрдите. След изявление на депутатката от ПДО Айсел Туглук не е било дадено разрешение за провеждане на шествието и участниците в проявата са решили да протестират със седящ протест. При намеса на полицията за възстановяване на реда е възникнал сблъсък, при който са бири ранени представители на ПДО и полицаи. Те са били приети за лечение в държавната болница в Сиирт, пише вестникът.

„Сабах”: Турция е готова да посредничи между Иран и Запада по иранската ядрена програма
14 септември 2009 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Турция е готова да посредничи между Иран и Запада за постигането на консенсус по иранската ядрена програма, заяви министърът на външните работи Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Сабах”. Давутоглу, който е на посещение в Техеран по покана на иранския външен министър Манучехр Моттаки, беше приет вчера от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и председателя на парламента Али Лариджани. Той се срещна също и със секретаря на комисията по национална сигурност на Иран и главен преговарящ по ядрената програма на Иран Саид Джелили. На срещите си с иранските представители Давутоглу изтъкна, че Турция е за мирно решение по въпроса за ядрената програма и ще работи за преодоляването на напрежението между Иран и Запада в тази насока.

Турски печат: Опозицията призова управляващите да понесат отговорност за големите поражения от пороите
14 септември 2009 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Големите порои и наводнения в Западна Турция и тежките последствия от тях и сблъсъкът на позициите на политическите партии по предлаганите от правителството решения по кюрдския въпрос са водещите теми в турските вестници днес. „Милиет” цитира лидера на опозиционната Народнорепубликанската партия /НРП/ Дениз Байкал, който призовава кмета на Истанбул Кадир Топбаш да подаде оставка заради хаоса и наводненията в Истанбул, предизвикани от поройните дъждове. Байкал посочва, че отговорността за човешките и материалните загуби в резултат на преливането на река Аямама носи общинската управа на голяма община Истанбул, която се състои от представители на Партията на справедливостта и развитието. Според него гледката на паркинга за ТИР-ове е необяснима за окото и премиерът Ердоган и управлението на ПСР са отговорни за тежките последствия, защото не са реализирали благоустройствените проекти за укрепване на поречието на реката, а паркингът е бил изграден без лиценз от приближен на премиера бизнесмен.
Вестник „Заман” пише, че водното бедствие в Истанбул през изминалата седмица отново е поставило на дневен ред въпроса за изграждането на укрепителни бентове по поречията на реките, край които се разраства Истанбул през последните 20 години. Според информацията, която изнася министърът на горите и водните ресурси Вейсел Ероглу, площите край реките са „приватизирани” от различни фирми и строителни компании, но в действителност са държавна собственост и строителството върху тях е забранено. Според Ероглу онова, което трябва да се направи, е да се разчистят тези площи и за това не трябва да се прекланя глава пред никого.
Танкове, бронирани военни коли и 6 хеликоптера от частите на първа армия, разквартирувани в Истанбул, участваха в спасяването на засегнатите от наводненията в провинция Текирдаг, пише вестник „Хюриет”. В община Кумбаг заради преливането на река, минаваща там, бяха наводнени три фабрики за тухли. 310 души бяха спасени с големи усилия, като в спасителните операции участваха 500 войници от истанбулската пехотна дивизия. Вестник „Радикал” отбелязва, че продължават дейностите по разчистването след наводненията в районите Истанбул и Текирдаг от миналата седмица. Почти е приключено разчистването в Силиври, Чаталджа и по основната пътна артерия Басън експрес, която води до летище „Ататюрк”.

„Милиет”: Там, където няма тероризъм, няма и военни операции, каза турският премиер Ердоган в отговор на ПДО
14 септември 2009 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Там, където няма тероризъм, няма и военни операции, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в отговор на призивите на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ да бъдат прекратени военните операции, пише турският вестник „Милиет”. На церемония по откриване обществен обект в Анкара Ердоган каза, че операции се провеждат там, където е застрашена сигурността на гражданите. Турският премиер изтъкна, че до днес страната се бори с голяма последователност срещу тероризма. „Ще продължим да изпълняваме основната функция на държавата, като се борим срещу онези, които застрашават единството ни, териториалната ни цялост, сигурността ни, братството помежду ни”, каза турският премиер, обръщайки се към ПДО.
В същото време Ердоган разкритикува и лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, че вместо да предлага разумни решения в решаването на кюрдския въпрос, говори празни приказки от типа, че ще излязат в планината за защита на страната, пише вестникът.

„Хюриет”: 1 292 000 ученици от начална и предучилищна степен в Турция започват училище днес
14 септември 2009 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Учениците от начална и предучилищна степен на образование в Турция започват днес учебната година, пише турският вестник „Хюриет”. Според училищните списъци прага на училището трябва да прекрачат 1 292 000 ученици. Учениците от предучилищна степен ще бъдат обучавани по програма за хармонизиране с училищните изисквания, която изисква взаимно опознаване между учителите и май-малките ученици в Турция и запознаване с училищната среда. Същинската учебна програма ще започне на 24 септември, пише вестникът.

„Сабах”: Европейските стандарти ще бъдат въведени в протокола на външното министерство в Турция
14 септември 2009 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. В протокола, прилаган от министерството на външните работи в Турция, ще бъдат въведени европейските стандарти, пише турският вестник „Сабах”. За целта външното министерство изиска информация от представителствата в страните от ЕС за прилагания държавен протокол в тях и ще изготви изменение в протокола, който ще представи на президента за одобрение. С тази стъпка се прави опит за премахване на следите в държавния протокол, въведени след военния преврат от 1980 година. Според информацията от представителствата на страните в ЕС военните имат много по-задна позиция в прилагания държавен протокол. В новия протокол трябва да бъде точно фиксирано мястото на външния министър, както и на останалите държавни лица, пише вестникът.

АНКА: Обилните валежи на много места в района на Мраморно море в Турция продължават
14 септември 2009 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обилните валежи на много места в района на Мраморно море в Турция продължават, предава турската агенция АНКА. В изявление на Главната метереологична дирекция се посочва, че в западните части на страната, особено по крайбрежието на Мраморно море и западното средиземноморско крайбрежие обилните валежи ще продължат и в следващите дни. Метереолозите предупреждават гражданите от района на Мраморно море – на Истанбул, Коджаели, Сакария, Ялова, Бурса, Биледжик и Балъкесир, живеещите по западното черноморско крайбрежие и във вътрешността на страната – Ерзинджан, Ерзурум, Карс, Ардахан, Агръ, Тунджели и др. да вземат мерки срещу възможни наводнения, преливания, да не ходят по места, където могат да паднат светкавици.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2