Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-29.06.09 г.

Конкурс за турска музика...

Организиран бе конкурс за песен на турски език...

Posted 29.06.2009 10:00:35 UTC

Updated 29.06.2009 10:00:35 UTC

Вчера с церемония приключи организирания от ТРТ в Памуккале фестивал за естрадна музика на турски език "Тюркчевизия". На фестивала продължил три дена участваха 85 певци от 16 страни.
Целта на фестивала е да се даде принос за популяризирането на турския език в света.
На фестивала 17 групи от 16 страни изпълниха песни в жанровете естрадна песен, рок и хип-хоп, които предизвикаха бурен интерес сред зрителите.
-
Успехите продължават...

В третия ден нa Средиземноморските игри, турските спортисти спечелиха един златен медал...

Posted 29.06.2009 10:04:16 UTC

Updated 29.06.2009 10:04:16 UTC

В третия ден нa Средиземноморските игри, турските спортисти спечелиха един златен медал. Представителят на Труция в категория 55 килограма в свободната борба, Сезал Акгюл поледи противника си от Франция и спечели златен медал.
В категория 60 килограма в същата дисциплина, Мустафа Картал загуби по точки финала с египетския борец и спечели сребърен медал.
Във вдигането на тежести при жените, състезателката в категория 63 килограма Сибел Шимшек спечели два сребърни медала в изтласкването и в изхвърлянето. Във вдигането на тежести при мъжете, представителят ни в категория 77 килограма Семих Яджъ спечели бронзов медал в изхвърлянето.
Турският женски отбор по волейбол се наложи над отбора на Гърция с три на нула гейма.
Турският мъжки баскетболен отбор победи в първата си среща на игрите Черна Гора с 98 на 61, а женският баскетболен отбор се наложи над Малта с 81 на 73.
Мъжкият и женски национални отбори по хантбал победиха отборите на домакина Италия.
В тениса, представители на Труция в двойките при мъжете, Баръш Ергюден-Марсел Илхан се класираха за следващия етап.
В четвъртия ден на Средиземноморските игри, турските спортисти ще продължат надпреварата в 14 бранша.
-
Медведев ще посети Баку...

Президентът на Русия Димитрий Медведев ще пристигне днес на посещение в Азербайджан...

Posted 29.06.2009 09:54:29 UTC

Updated 29.06.2009 09:54:29 UTC

Президентът на Русия Димитрий Медведев ще пристигне днес на посещение в Азербайджан. Очаква се по време на визитата да бъде обсъден планът предложен от Медведев на Азербайджан и Армения за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
По-рано Русия бе изказала желанието да закупи на по-висока от базовата пазарна цена, природния газ добиван в находището Шахдениз-две.
Очаква се по време на посещението на Медведев да бъде подписан договор по въпроса.
Вчера на посещение в столицата на Азербайджан Баку бе президентът на Израел Шимон Перез.
Съобщено бе, че по време на разговора с азербайджанския президент Илхам Алиев, Перез е поискал да бъде построен тръбопровод от терминала Джейхан в Турция до израелското пристанище Хайфа, по който азербайджанският петрол и природен газ да се транспортират за Израел.
На пресконференцията организирана след срещата Перез отбеляза, че Азербайджан ще се справи с проблема с окупираните й територии и наброяващите над един милион бежанци от окупираните области.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев от своя страна подчерта, че проблемът с Нагорни Карабах трябва да бъде разрешен в рамките на принципа за запазване на териториалната цялост на страната и на международните закони и правила.
-
Гюл посети град Урумчи...

"Хуавей Текноложис" ще открие първия в Турция Научно изследователски и експериментален център...

Posted 29.06.2009 09:48:44 UTC

Updated 29.06.2009 09:48:44 UTC

Китайският комуникационен гигант "Хуавей Текноложис" ще открие първия в Турция Научно изследователски и експериментален център.
Договорът за изграждането на центъра бе подписан в град Шензен, в рамките на посещението на президента Абдуллах Гюл в Китай.
Това ще бъде 15тия център на фирмата „Хуавей Технолоджис" която е водеща компания в сферата на телекомуникациите. Основната й дейност е свързана с проучвания и разработки в областта на високите технологии. Компанията е специализирана в производството и маркетинга на комуникационно оборудване и предоставянето на специфични мрежови решения на телекомуникационни оператори. „Хуавей Технолоджис" обслужва 36 от 50-те водещи световни телекомуникационни оператора, сред които Водафон, Ориндж, Телефоника и обслужва един милиард потребители.
На първия етап в центъра на фирмата ще започнат работа 150 турски служители.
Президентът Абдуллах Гюл посочи като една от причините за насочването на фирмата към Турция важните стъпки предприети през последия пет годишен период в страната в сферата на Научно-изследователските и експериментални дейности.
След посещението в Шензен, презцидентът Гюл премина в главния град на провинция Синджан-Уйгур, Улумчи. Това посещение е с историческо значение тъй като представлява първото посещение на турски президент в тази провинция. Президентът Гюл разгледа парка Къзълтепе, след което посети университета Синджан. Тук на президента Гюл бе връчена почетна докторска титла. В словото което произнесе президентът Гюл каза че се работи за съживяването на исторически път на коприната посредством изграждането на железопътна линия.
В Урумчи президентът Гюл разговаря с генералния секретар на комунистическата партия на Синджан-Уйгурската автономна област Ванг Лекуан и с губернатора на провинцията Нур Бекри.
-
Преглед на турския печат 29.06.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 29ти юни 2009та година...

Posted 29.06.2009 07:37:48 UTC

Updated 29.06.2009 07:37:48 UTC

Посещението на президента Абдуллах Гюл в Китай и осъществените от него контакти продължават да са една от главните теми по страниците на днешните турски вестници.
Вестник Йени Шафак отбелязва, че президентът Гюл се е срещнал в град Шензен с турски бизнесмени и е съобщил, че планират да открият консулство в Гуанжу. В новината пише, че Гюл е подчертал, че е останал много горд от това да види турски бизнесмени работещи в града, който е превърнат в Технологичен Център на Китай.
Вестник Хюррийет в новина на икономическа тема пише, че държавният министър отговорен за външната търговия Зафер Чаглаян придружаващ президента Гюл по време на визитата му в Китай е подчертал, че прочута китайска автомобилостроителна фирма планира да открие автомобилна фабрика в град Коня в Турция и да осъществи инвестиции от близо 600 милиона долара.
Вестник Сабах съобщава, че на срещата състояла се по време на заседанието на външните министри на страните членки на Европейската организация за сигурност и сътрудничество на гръцкия остров Корфу, министърът на външите работи Ахмед Давутоглу и министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни са постигнали пълно единодушие по въпроса за разрешаването на двустранните проблеми и за установяването на сътрудничество в борбата с незаконната емиграция, в разрешаването на проблемите на малцинствата и в разрешаването на кипърския проблем и на проблемите в Егейско море.
"Шокиращо изявление на Алиев". В новината под това заглавие вестник Ватан съобщава, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е заявил, че са готови всеки момент да прибягнат към военна сила за да си възвърнат окупираните територии и е подчертал, че позицията на Азербайджан ще бъде справедлива и законна от гледна точка на международната юрисдикция в случай на избухването на военен конфликт. Вестникът пише, че в словото произнесено по случай 91вата годишнина на азербайджанските въоръжени сили, президентът Алиев е казал, че страната продължава да е във военно положение и е отбелязъл, че основната задача на държавата е да поддържа във великолепно състояние армията. Алиев е посочил, че е отминал само първият етап на войната и че са готови всеки момент за нови действия.
Вестник Миллийет съобщава в новината озаглавена "Целта на Техеран е Великобрпитания", че привържениците на президента на Иран Ахмединеджат организират често протестни демонстрации пред посолството на Великобритания в Техеран и сочи, позовавайки се на официалната иранска осведомителна агенция Фарс, че властите са арестували осем иранци работещи в посолството.
Вестник Стар пише, че на първи юли във френската столица Париж ще започне мероприятието "Турски сезон във Франция". В новината пише, че на церемонията по откриването на мероприятието ще присъства министърът на туризма и културата Ертугрул Гюнай и че меропирятията ще продължат до 31ви март 2010та година.
Същият вестник съобщава, че световноизвестната звезда на поп-музиката Майкъл Джексън, който почина преди няколко дена, е планирал да се настани в резиденцията на един турски бизнесмен в Лондон и отбелязва, че резиденцията на име "Фоксбъри Манор" е била наета за един милион лири стерлинги до месец февруари за Джексън и трите му деца.

Желаем ви приятен ден.
-
VOT Слушай новини на Български




29.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




29.06.2009
-
Компания „Шишеджам” ще използва за фабриката си в България 12 млн. долара от заем от МФК
29 юни 2009 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската компания „Шишеджам” ще използва за фабриката си в България 12 млн. долара от заем на обща стойност 70 млн. долара, отпуснат от Международната финансова корпорация (МФК) /член на групата на Световната банка/, предаде Анадолската агенция. Компанията ще инвестира 58 млн. долара във фабриките си в Турция.
„Шишеджам” е един от най-големите турски производители на стъклени изделия. Новите инвестиции са предназначени за подобряване на околната среда и за увеличаване на енергийната ефективност, посочва агенцията.

КУНА: Турският външен министър ще замине на посещение в Русия на 2 юли
29 юни 2009 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще започне официална визита в Русия на 2 юли, предаде кувейтската информационна агенция КУНА. Той ще разговаря с руския премиер Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров. Според анонимни източници причината за визитата на турския министър е желанието на властите в Анкара да засилят сътрудничеството си и да заздравят отношенията си с Москва. През последните няколко години, отношенията между Русия и Турция претърпяха сериозно развитие, особено в сферата на туризма и енергетиката.

Турска авиационна компания ще модернизира бойни самолети на Пакистан
29 юни 2009 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Равалпинди. Турската компания за авиационна и космическа индустрия /ТУСАШ/ подписа споразумение на стойност 75 млн. долара за модернизиране на част от бойните самолети на Пакистан, съобщава Анадолската агенция. Ще бъдат модернизирани 42 изтребителя Ф-16 за период от 46 месеца. Споразумението е подписано днес в пакистанския град Равалпинди. Предвижда се изпълнението на проекта да започне през октомври 2010 г.

Анадолска агенция: Разговор Ердоган – Багбуш преди заседанието на Съвета за национална сигурност
29 юни 2009 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с началника на генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Илкер Башбуг. Срещата се състоя ден преди съвещанието на Съвета за национална сигурност, отбелязва Анадолската агенция.
Генерал Башбуг каза на пресконференция в петък, че ще постави на предстоящото заседание въпроса за предполагаемия документ за антиправителствен заговор, който бе публикуван от вестник „Тараф”. Башбуг даде пресконференцията, след като военната прокуратура реши да не предприема разследване по твърденията в публикацията. Според прокуратурата въпросният документ не е изготвен в Генералния щаб и такъв документ не съществува, отбелязва агенцията.
Илкер Башбуг определи съобщенията в медиите за някакъв документ за антиправителствен заговор като част от „кампания за очерняне на въоръжените сили”.
Премиерът, който беше оповестил, че цивилни прокурори ще разследват твърденията, в деня след пресконференцията заяви, че между всички държавни органи има пълно взаимно доверие и те са верни на конституционния строй и на демокрацията.

Дора Бакояни: Гърция е за европейската перспектива на Турция при ясни условия
29 юни 2009 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е за европейската перспектива на Турция при ясни условия. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни пред радио „Скай”. При пълно съобразяване с критериите ще има пълноправно членство на Анкара, посочи Бакояни. Тя намекна, че Анкара трябва да спазва договореното по отношение на справяне с нелегалната имиграция. По отношение на срещата й с турския външен министър Ахмет Давутоглу на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Бакояни подчерта, че Гърция остава на позицията, че Турция трябва да зачита подписания протокол за връщане на нелегалните имигранти и трябва да подпише такива със страните, които имат същия проблем.
Относно нарушенията на гръцкото въздушно пространство в Егейско море външният министър посочи, че Атина води диалог с Анкара, за да може тя да разбере „червените линии” за Гърция.

Приключва посещението на турския президент в Китай

29 юни 2009 | 06:09 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Приключва посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Китай, съобщават медиите. Целта на визитата беше повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа е на посещение в Турция
29 юни 2009 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг от вчера е на шестдневно посещение в Турция, за да обсъди ситуацията с лицата, искащи убежище и с малцинствата, съобщава Анадолската агенция. Хамарберг ще има разговори в Истанбул, Измир и Анкара, за да получи информация от първа ръка, се казва в съобщение за печата на Съвета на Европа. Комисарят ще обсъди тези и други въпроси за правата на човека с турските власти. Той предвижда да се срещне с високопоставени представители на държавните власти, включително президента и министъра на правосъдието, както и с членове на турската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ и с председателя на турската парламентарна анкетна комисия за правата на човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2