Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 28 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-28.06.2009 г.




Отново злато от турските спортисти...

Във втория ден на Средиземноморските Игри, турските спортисти спечелиха пет златни медала във вдигането на тежести и в борбата...

Posted 28.06.2009 09:54:07 UTC

Updated 28.06.2009 09:54:07 UTC

Във втория ден на продължаващите в италианския град Пескара Средиземноморски Игри, турските спортисти спечелиха пет златни медала във вдигането на тежести и в борбата.
В надпреварата във вдигането на тежести при жените, Нурджан Тайлан спечели два златни медала, Емине Билгин един бронзов бедал и Айлин Дашделен спечели един златен и един бронзов медал.
Представителят на Труция в категория 120 килограма в класическата борба Ръза Каяалп и представителят в категория 96 килограма в същата дисциплина Серкан Йозден спечелиха златни медали.
В дисциплината свободна борба, при жените Дилек Атакол спечели сребърен медал.
Женският национален отбор по хантбал на Турция се наложи във втората си среща над Гърция с 35 на 19.
Мъжкият национален отбор по хтантбал загуби срещата с Босна и Херцеговина с 30 на 29.
В бокса, представителят на Труция в категория 75 килограма победи в мач от първия етап с нокаут испанския си съперник и се класира за следващия етап.
Във футбола, турският национален отбор се наложи във втората си среща от квалификационна група "Б" над Малта с пет на нула.
В гребането, три турски спортиста се класираха за финалите в три отделни категории.
За първите два дена на Средиземноморските игри, Турция спечели 8 злратни, 2 сребърни и 7 бронзови медала и е на първо място в класирането по медали.

-
Празник на Сухопътните сили...

Днес се чества 2 хиляди 218тата годишнина от основаването на Командването на Турските Сухопътни Сили...

Posted 28.06.2009 09:49:06 UTC

Updated 28.06.2009 10:35:48 UTC

Днес се чества 2 хиляди 218тата годишнина от основаването на Командването на Турските Сухопътни Сили.
В посланието, което публикува по случай празника, председателят на ВНСТ и временно изпълняващ президентските функции Кьоксал Топтан подчерта, че турските сухопътни сили представляват голяма респектираща сила в региона и са гаранция за мира и стабилността в региона и света.
Топтан каза, че турските сухопътни сили са постигнали големи успехи както в защитата на родината така и в международните мисии, в които са участвали и вярва, че и в бъдеще тези успехи ще продължат.
Основите на турските сухопътни сили бяха поставени през 209та година преди новата ера, когато вторият император на хуните Мете Хан обедини разединените турски племена и създаде обединено командване на въоръжените сили на империята.
Днес турските сухопътни сили са снабдени с модерна техника и технология и притежават висока дисциплина и мобилни качества, с което се нареждат сред най-респектиращите сили в света.
-
Среща на ЕОСС в Корфу...

На гръцкия остров Корфу, започна формалната среща на външните министри на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество...

Posted 28.06.2009 09:41:57 UTC

Updated 28.06.2009 09:41:57 UTC

На гръцкия остров Корфу, при домакинството на премиера на Гърция Костас Караманлис и външния министър Дора Бакояни, започна формалната среща на външните министри на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество. На срещата Труция е представена от външния министър Ахмед Давутоглу. Тема на заседанието е "Бъдещето на Европейската сигурност".
Във встъпителните си слова Караманлис и Бакояни акцентуваха на старогръцката митология и на гръцката история.
Караманлис отбеляза, че е от голямо значение кризата в света да бъде превърната във възможност.
Същевременно гръцкият външен министър Бакояни осъществява и редица двустранни контакти.
Ахмед Давутоглу започна контактите си на остров Корфу срещайки се с върховния комисар по отбраната и общата външна политика на ЕС Хавиер Солана. На срещата бяха обсъдени пътищата за по-широкообхватното и систематично преценяване на външнополитическите въпроси в рамките на отношенията Турция-ЕС.
Давутоглу поиска ЕС да установи по-билзки консултации с Труция по външнополитическите въпроси.
В дневния ред на Давутоглу са срещи с външните министри на Великобритания, Швеция, Испания и Гърция и с американския дипломат Джеймз Щайнберг.
На формалната среща, също така ще бъдат обсъдени и водените от Mинската група към организацията преговори между Азербайджан и Армения и развоя на събитията в Кавказкия регион.
Давутоглу ще се срещне и с азербайджанския заместник-външен министър Азар Азимов.
-
Среща с турски бизнесмени в Китай...

Президентът Абдуллах Гюл се срещна с турски бизнесмени работещи в Китай...


Posted 28.06.2009 09:44:35 UTC

Updated 28.06.2009 09:44:35 UTC

В петия ден от визитата си в Китай президентът Абдуллах Гюл се срещна с турски бизнесмени проявяващи дейност в тази страна. Гюл подчерта, че град Шензен, превърнат в Тетхнорогичен Център, е доказателство за бързия икономически ръст постигнат от Китай в кратък срок.
Той каза, че дейността на турските бизнесмени в този център доказва способността на турските бизнесмени за бърза адаптация и че оказват пълна подкрепа на тези бизнесмени.
Гюл каза, че планират да открият турско консулство в град Шензен.
-
Преглед на турския печат 28.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 28 юни 2009 година.

Posted 28.06.2009 10:03:26 UTC

Updated 28.06.2009 11:19:42 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Китай. Вестникът предава, че Гюл е посетил университета Шиан и че тук е бил удостоен с почетна докторска титла. В новината се отбелязва, че в словото си вчера в университета в град Шиан Абдуллах Гюл е казал, че първият приоритет на Турция е да стане член на ЕС, а вторият – да допринася за установяване на широка територия на мир и благоденствие – от Балканите до Близкия изток и Централна Азия. В новината пише, че Гюл е казал, че Турция е едновременно част от Европа и от Изтока и че това нейно местоположение допринася за за по-доброто проумяване на проблемите на изтока и запада и за намирането на разрешения на тези проблеми.

Вестник Стар съобщава, че Турските авиолинии, които през изминалите месеци повишиха седмичните си полети за Китай от 7 на 10, сега планират да ги повишат на 21. Вестникът сочи, че председателят на управителния съвет на турските авиолинии Джандан Карлътекин е казала, че президента А.Гюл и държавния глава на Китай Ху Жинтао са се споразумели по въпроса за самолетните полети от Турция за Китай.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турските авиолинии: Ще обезпечим 20 процентен дял от европейския пазар” съобщава, че оперативният директор на Турските авиолинии Темел Котил е казал, че през тази година планират да увеличат пазарния си дял в Европа от 4 на 8 %, през 2010 на 10 %, а до 2012 година до 20%.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Предложението на Мир Хюсеин Мусави” предава, че реформисткият кандидат за президентския пост в Иран Мир Хюсеин Мусави, чието изборно поражение бе официално съобщено е поискал да бъде съставен „съдийски съвет”, който да разследва изборите. В новината пише, че Мусави в писмото, което е изпратил до Съвета на пазителите на конституцията отбелязва „Проблемите може да бъдат разрешени от независима и законна комисия възприета от всички кандидати и одобрена от духовните лидери”.

Вестник Ватан съобщава, че основният индекс на Истанбулската фондова борса вчера е осъществил увеличение от 1,59% и е достигнал 36 328 пункта, което е най-високата стойност за 2009 година.
-
VOT Слушай новини на Български




28.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




28.06.2009
-
„Хюриет”: Предполагаем турски контрабандист на гориво бе застрелян от иранските граничари
28 юни 2009 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турчин, който се предполага, че се опитал да прекара нелегално гориво през границата с Иран, бил застрелян от ирански граничари при опит да избяга от митническа проверка, пише вестник „Хюриет”.
Мъжът и брат му били влезли пеша в Иран от Турция с намерението да купят гориво, което се продава далеч по-евтино в Иран.
Горивото в Иран е с около 80% по-евтино от това в Турция.

АФП: Турският премиер защити новоприет закон за ограничаване на правомощията на военните съдилища
28 юни 2009 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер заяви днес, че новоприетият закон за ограничаване на правомощията на съдилищата в страната цели да въздаде справедливост на хората, планиращи преврати, докато в страната назрява скандал във връзка с предполагаем план за сваляне на правителството му, коментира АФП.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отговори на обвиненията на опозицията, че законът е прикрит опит за повлияване на скандалното разследване за предполагаемите планове за дискредитиране и сваляне на религиозно ангажираното правителство.
Във връзка с тези планове обвиняеми са членове на турската армия, която е свалила четири правителства от 1960 г. насам.
Военните са стриктни пазители на светските традиции в страната, докато правителството на Ердоган бива критикувано за подкопаване на светската власт.
„Законът е насочен срещу военните преврати и организаторите им. Той цели да изправи тези хора, ако има такива, пред съда без делото да бъде възпрепятствано”, коментира Ердоган.

Анадолска агенция: Турският външен министър се срещна с гръцкия си колега на остров Корфу
28 юни 2009 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Корфу/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с гръцкия си колега Дора Бакояни на остров Корфу днес, предаде Анадолската агенция. Давутоглу участва в неформалната среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, домакин на която е гръцкият остров.
В рамките на форума турският министър имаше редица двустранни срещи, включително с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.
-
Турция иска "пълноправно членство в ЕС или нищо", каза главният преговарящ Егемен Багъш !

28 юни 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"

Атина/Анкара. Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че страната няма да приеме нищо по-малко от пълноправно членство в ЕС, пише Анадолската агенция. Турция, въпреки съпротивата на някои кръгове, е решена да предприеме необходимите стъпки и да приключи преговорите, казал турският държавен министър за гръцкия вестник „Катимерини”. „Пълноправно членство или нищо”, подчертал Егемен Багъш. По думите му опасенията по отношение на Турция в някои кръгове в ЕС са неоснователни. Като вземете предвид проблеми като тероризма, организираната престъпност, застаряващата работна сила, климатичните промени и енергийната криза, пред която ще се изправи ЕС след 20-30 години, ще видите, че тези проблеми могат да се решат чрез присъединяване на Турция към съюз”, посочил Багъш. По въпроса за нелегалната миграция той изтъкнал, че незаконно пребиваващи чужденци в страните от ЕС не са турски граждани и отбелязал необходимостта от международно сътрудничество в борбата с този проблем.

Два кораба са се сблъскали край бреговете на Турция

28 юни 2009 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Два товарни кораба са се сблъскали в Егейско море северозападно от бреговете на Турция. Няма пострадали при инцидента, предаде АФП.
Корабите са се сблъскали на около 10 морски мили от остров Бозджаада, като причината за инцидента все още не е известна. Единият от корабите е малтийски. Той е плавал от Турция за Франция и е бил натоварен с 8000 тона цимент. На плавателния съд са нанесени щети но няма опасност да потъне. Другият кораб, участвал в инцидента, е германски. Той ще пристигне на пристанището в Истанбул, където ще бъде ремонтиран.
Общо на двата кораба е имало 35 души екипаж.

Продължава посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Китай
28 юни 2009 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Продължава посещението Турският президент Абдуллах Гюл в Китай, съобщават медиите. Визитата ще продължи до 29 юни. Целта на посещението е повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави. В делегацията на президента е включен и вицепремиерът Али Бабаджан.
В словото си вчера в университета в град Сиан Абдуллах Гюл каза, че Турция и Китай, посочи президентът, са решени да изкоренят тероризма, да избягват икономически протекционизъм и подкрепят решаването на международни конфликти по пътя на дипломацията, вместо със сила. По думите му двете страни ще продължат сътрудничеството си в тези области в рамките на Г-20 и на Съвета за сигурност на ООН.
Първият приоритет на Турция е да стане член на ЕС, а вторият – да допринася за установяване на широка територия на мир и благоденствие – от Балканите до Близкия изток и Централна Азия, каза Абдуллах Гюл.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа пристига на посещение в Турция
28 юни 2009 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг пристига днес на шестдневно посещение в Турция, за да обсъди ситуацията с лицата, искащи убежище и с малцинствата, съобщава Анадолската агенция. Хамарберг ще има разговори в Истанбул, Измир и Анкара, за да получи информация от първа ръка, се казва в съобщение за печата на Съвета на Европа. Комисарят ще обсъди тези и други въпроси за правата на човека с турските власти. Той предвижда да се срещне с високопоставени представители на държавните власти, включително президента и министъра на правосъдието, както и с членове на турската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ и с председателя на турската парламентарна анкетна комисия за правата на човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2