Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-25.06.09 г.

Целта на Турция...

Турция, която води преговори с ЕС за пълноправно членство има ясна цел за мандатното председателство на Швеция, което започва на 1ви юли...

Posted 25.06.2009 12:12:53 UTC

Updated 25.06.2009 12:12:53 UTC

Турция, която води преговори с ЕС за пълноправно членство има ясна цел за мандатното председателство на Швеция, което започва на 1ви юли...

Турция иска преговорните глави, които от техническа гледна точка са готови да бъдат открити да не бъдат възпрепятствани с доводи, които нямат нищо общо с процеса на преговори.

При всяко едно мандатно председателство в преговорите с Турция биват откривани по една или две преговорни глави и това бавно темпо на напредване на присъединителните преговори безпокои Турция.

Именно поради това сега погледите са насочени към мандатното председателство на Швеция, което започва на 1 юли...

Посещението на премиера Р.Т.Ердоган, външния министър Ахмет Давутоглу и държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш в Брюксел е от голямо значение.

От друга страна Турция реагира срещу изразите прибавени под натиска на Гърция в заключителната декларация от срещата на високо равнище на ЕС от 18-19 юни, относно незаконната емиграция.

Говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин припомни, че от гледна точка на ЕС и Гърция,Турция не е трета страна, а страна водеща присъединителни преговори със Съюза.

Йозюгергин каза „Отправеното към Турция предложение не отразява очакваната позиция за партньорство”.
-
Ердоган отново с натоварена програма

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който поради здравословни причини бе отменил посещението си в Гърция отново започва работа с натоварено темпо.

Posted 25.06.2009 12:01:32 UTC

Updated 25.06.2009 12:01:32 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който поради здравословни причини бе отменил посещението си в Гърция отново започва работа с натоварено темпо.

Ердоган днес ще посети Албания, от където ще премине в Брюксел.

Ердоган, който в Албания ще участва в церемонията по откриването на автобана Решен-Калимаш по-късно ще проведе среща с премиера Сали Бериша и на пресконференция след срещата двамата премиера ще направят преценка на посещението.

Премиерът Ердоган след контактите си в Тирана ще премине в Брюксел.

Утрешната програма на Ердоган в Брюксел също е много натоварена.

Премиерът Ердоган, който е почетен гост на форума Кранс Монтана ще проведе срещи и с лидерите на ЕС.
-
Гюл е на посещение в Китай...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който се намира на официално посещение в Китай продължава контактите си.

Posted 25.06.2009 11:56:41 UTC

Updated 25.06.2009 11:56:41 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който се намира на официално посещение в Китай продължава контактите си.

Президентът Гюл във втория ден от посещението си посети олимпийския стадион в Пекин построен за олимпийските игри 2008.

Компетентните лица информираха президента Гюл, че срещата между италианските отбори „Интер” и „Милан” от Супер купата на Италия ще се играе през месец Август на олимпийския стадион.

Гюл, който заедно със съпругата си посети и летния дворец, чиито строеж е бил започнат през 12 век и който е бил реставриран през 19 век след като е бил разграбен от британците и французите, се срещна с управители на видни фирми.

Официалната церемония по посрещането на президента Гюл ще се състои днес.

След преговорите между делегациите на двете страни ще бъдат подписани двустранни договори.
-
Преглед на турския печат 25.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 25 юни 2009 година.


Posted 25.06.2009 11:34:05 UTC

Updated 25.06.2009 11:34:05 UTC
Bестник Заман в новината със заглавие „4те основни цели на историческото посещение” предава подробности във връзка с посещението на президента Абдуллах Гюл в Китай. В новината пише, че президентът Гюл има 4 основни очаквания от посещението си в Китай, което започна вчера и което ще продължи една седмица, а именно: разгръщане на икономическите отношения, повишаване на преките инвестиции на Китай в Турция, увеличаване на броя на туристите посещеващи Турция и обезпечаване на сблъживане с Китай, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за погледа върху международните въпроси.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция и Армения постигнаха пълна съгласуваност над „пътната карта” отбелязва, че Турция и Армения са постигнали пълна съгласуваност над детайлите на „пътната карта” за нормализиране на двустранните отношения. В новината пише, че се планира външните министри на двете страни да проведат среща в рамките на неофициалното заседание на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което ще се състои в края на тази седмица в Гърция.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че първите сигнали дадени от президента на Франция Никола Саркози за забрана на носенето на черна бурка във Франция е предизвикало острите реакции на мюсюлманите. В новината се отбелязва, че Саркози в речта си на специално заседание на парламента във Версай е казал „Бурката няма нищо общо с Исляма и е затвор за жените”. Вестникът пише, че в отговор на това мюсюлманските организации са обвинили Саркози в използването на „нападателен тон”, а опозицията е заявила, че президента Саркози е извадил на преден план въпроса с носенето на бурка за да отклони вниманието от промяната, която ще осъществи в данъчната политика и политиката във връзка с работната заетост.

Вестник Джумхуриет се спира на развоя на събитията в Иран и предава, че духовния лидер на Иран Хаманей е отправил призива „Не прекланяйте глава пред демонстрантите”, а Мусави е поискал от привържениците си да продължат протестите. Вестникът пише, че официалната иранска агенция ИРНА е съобщила, че полицията е открила в предизборния офис на един от кандидатите участвал в изборите доказателства за план за акция срещу националната сигурност на страната.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „САЩ изпращат посланик в Дамаск” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е взел решение след 4 годишен период да изпрати посланник в Сирия. В новината позоваваща се на вестник "Вашингтон пост" се отбелязва, че Обама е информирал за това свое решение посланника на Сирия във Вашингтон Имад Мустафа.

Вестник Хюрриет отбелязва, че международния оперативен директор на Реал Жоел Савеусе, който откри три магазина в Истанбул и планиращ да осъществи инвестиция за 18 милиона Евро е подкрепил изявлението на премиера на Турция Р.Т.Ердоган „Фирмите инвестиращи в Турция в бъдеще ще събират плодовете на тези инвестиции”. В новината пише, че Савеусе е казал, че ще продължат да инвестират в Турция.
-
VOT Слушай новини на Български




25.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




25.06.2009
-
Председателят на ОИК призова ЕС да изпълни обещанието си към Турция

25 юни 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Организацията Ислямска конференция Екмелидин Ихсаноглу призова днес лидерите на Европейския съюз да спазят обещанията си към Турция по въпроса за присъединяването й, предава Анадолската агенция. Ихсаноглу отправи призив за „за обща визия и разбирателство” в ЕС по въпроса за членството на Турция. Той изтъкна, че приемането на Турция за пълноправен член на съюза ще допринесе за постигане на историческо уреждане на израелско-палестинския проблем, а също между САЩ и мюсюлманския свят и между исляма и християнството. "Членство на Турция би означавало също признаване на приноса на ислямската цивилизация за формирането на европейската идентичност", каза турският професор Ихсаноглу на среща в рамките на форума Кранс Монтана.

Членството на Турция в ЕС ще бъде сериозен сигнал за мюсюлманите по света, заяви турски министър
25 юни 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Демонстрирането на факта, че Турция има бъдеще в Европейския съюз би изпратило позитивен сигнал за целия мюсюлмански свят, заяви турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш, цитиран от АФП.
„Какво послание искаме да изпратим на 1,5 млрд. мюсюлмани по света, които се чувстват отблъснати от Запада? Присъединяването на Турция не само ще изпрати послание до турците”, но и до целия мюсюлмански свят, заяви Багъш на пресконференция в Брюксел.
Няколко страни-членки на ЕС, сред които Австрия, Франция и Германия, се противопоставят на членството на Турция, като този въпрос бе основен в няколко държави в рамките на предизборните кампании за Европейския парламент.

Косовска парламентарна делегация е на посещение в Турция
25 юни 2009 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Анкара/Прищина. Делегация от комисията по външните работи на парламента на Косово e на тридневно посещение в Турция от 24 юни, съобщават косовски медии. Визитата е по покана на председателя на комисията по външните работи на Великото национално събрание на Турция Мурат Меркан.

Турският президент Абдуллах Гюл е на посещение в Китай
25 юни 2009 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Турският президент Абдуллах Гюл е на посещение в Китай, съобщават медиите. Визитата ще продължи до 29 юни. Целта на посещението е повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави. В делегацията на президента е включен и вицепремиерът Али Бабаджан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2