Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 16 май 2009 г.

Новините от и за Турция-16.05.09 г.

Турция няма да е бреме за съюза...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза, че ЕС в който няма да членува Труция, ще остане само като един християнски клуб...

Posted 16.05.2009 10:19:54 UTC

Updated 16.05.2009 10:19:54 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза, че ЕС в който няма да членува Труция, ще остане само като един християнски клуб.
Премиерът Ердоган продължава контактите си в Плоша. Вчера той проведе беседа със студенти в университета в град Гданск. Ердоган засегна въпроса с членството на Турция в ЕС и други актуални теми и призова ЕС да заеме ясна политическа позиция и да отвори в кратък срок пътя за пълноправното членство на Турция.
Ердоган каза, че с приетите реформи и промени в законите, правят уверени стъпки към пълноправното членство и разкритикува политическите позиции на европейските лидери.
Ердоган каза, че ЕС отправя предложения, които не са отбелязани в нормативните актове на ЕС, като предложението Турция да получи статута на приоритетен партньор, и засегна позицията на германския канцлер Меркел с думите-нито един лидер няма да остане завинаги на поста.
Ердоган отново отбеляза, че не желаят членството в ЕС за да се превръщат в бреме за съюза и поиска да бъдат премахнати политическите пречки и съюзът да не поставя нови препятствия.
Ердоган каза, че са предприети важни стъпки по въпроса за отношенията с Армения, но че не е възможно да бъде пренебрегнат Нагорно-Карабахският проблем.
-


Свинският грип е в Турция...

Зарегистриран бе първият случай на Свински грип в Турция...

Posted 16.05.2009 10:34:26 UTC

Updated 16.05.2009 10:34:26 UTC

Зарегистриран бе първият случай на Свински грип в Турция.
Вирусът на болестат бе установен в пътник пътуващ от САЩ за Ирак, който се е отбил на летище Ататюрк в Истанбул.
Министърът на здравеопазването Реджеп Aкдаг отбеляза, че благодарение на предприетите мерки, болестта е била установена още при пристигането на болния пътник и болният пътник е бил подложен на лечение.
На организирана в Истанбул пресконференция Реджеп Акдаг каза, че болният е пристигнал в Истанбул със 6 членното си семейство и подчерта, че семейството на болния и всички пътници, които са пътували в самолета са поставени под наблюдение.
Той каза, че още с появяването на болестта са сформирали комисия от експерти и са взели незабавно всички необходими мерки, като посочи, че благодарение на термалните скенери, болестта се установява още преди да се е разпространила в страната.
С включването и на Турция, броят на страните, в които бе открит вирусът на Свинския грип нарастна на 38.
Броят на починалите в САЩ от Свински грип нарастна на пет.
В света, осем хиляди души са подложени на лечение със съмнението, че са болни от Свински грип.
-
Ердоган заминава за Русия...

Премиерът Ердоган ще отпътува днес на делово посещение в Руската Федерация...

Posted 16.05.2009 10:29:58 UTC

Updated 16.05.2009 10:29:58 UTC

Премиерът Ердоган ще отпътува днес на делово посещение в Руската Федерация по покана на премиера Владимир Путин. Ердоган ще се срещне с Путин в черноморския курортен център Сочи на официален обяд. След обяда Ердоган и Путин ще организират съвместна пресконференция.
-
Гюл продължава контактите в Сирия...

Президентът Абдуллах Гюл е на официално посещение в Сирия...

Posted 16.05.2009 10:16:00 UTC

Updated 16.05.2009 10:16:00 UTC

Президентът Абдуллах Гюл е на официално посещение в Сирия.
Приоритетна тема на контактите е умиротворителният процес в Близкия Изток.
След проведените вчера двустранни срещи и официални преговори между делегациите на двете страни, президентът Абдуллах Гюл и държавният лидер на Сирия Бешар Есад организираха съвместна пресконференция.
Гюл и Есад акцентуваха необходимостта от разрешаване на проблема с конфронтацията между палестинските групировки и подчертаха, че това е едно от главните условия за разрешаване на палестинския проблем.
Президентът Гюл припомни, че след изборната победа на Хамас в Ивицата Газа, е отправил някои препоръки и наставления, че Египет също полага усилия за разрешаването на проблема между палестинските групировки и се надява, че този проблем ще бъде разрешен.
Във връзка с преговорите между Сирия и Израел с посредничеството на Турция, президентът Гюл отбеляза, че новия израелски кабинет трябва да определи позициите си по въпроса.
Държавният лидер на Сирия Бешар Есад отбеляза, че едно от условията за мира в Близкия Изток е постигането на компромис между палестинските групировки. Есад каза, че никой не трябва да се съмнява в успеха на инициативите на Турция за разрешаване на проблемите между Израел и Сирия.
Днес президентът Абдуллах Гюл ще присъства на заседанието на турско-сирийския делови съвет, което ще се проведе в столицата Дамаск и ще произнесе слово пред бизнесмени от двете страни.
Президентът Гюл каза, че между Сирия и Турция са налице много големи възможности за сътрудничество и каза, че притежават политическата воля за изграждането на силни връзки на сътрудничество, които ще бъдат като мечта за другите страни по света.
-
Преглед на турския печат 16.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 16 май 2009 година.

Posted 16.05.2009 10:45:29 UTC

Updated 16.05.2009 11:30:30 UTC

Bестник Стар съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е поискал от средите в ЕС, които са против членството на Турция да не сочат Турските въоръжени сили като повод. В новината пише, че Ердоган в отговор на изявленията на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози е казал „Ако не жалаете членството ни кажете го открито... Защо не желаете членството ни тъй като мнозинството на гражданите на Турция са мюсюлмани? По настоящем в страните от ЕС живеят 5 милиона мюсюлмани. Ние и без това сме в ЕС”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Ердоган в изявление в Полша за отношенията с Армения е казал, „Връзките с Армения е невозможно да се водят независимо от Азербайджан. Това, което искаме от Армения е да се изтегли от Нагорни Карабах. В Турция има 40 хиляди незаконни емигранти от Армения. Защо се приютяват в Турция, тъй като положение в Армения е трагично. Ако е необходимо можем да ги върнем, но не намираме това за правилно”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „В ЕС има място за Турция” предава, че президентът на Португалия Анибал Кавако Силва е казал „Според Португалия в ЕС има място за Турция. Това, което е важно сега е да бъдат преодолени пречките пред преговорите и да бъде постигнат компромис за отварянето на суспендираните преговорни глави”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че количеството природен газ, което Русия по силата на договор е длъжна да закупува за срок от една година от бившите съветски републики е 60 милиарда куб. м. Вестникът предава, че според договора подписан през месец януари между Русия и Узбекистан цената на кубически метър природен газ е 340 долара. В новината пише, че по настоящем Русия продава природния газ за Украйна за 230 долара, а за Европа за 280 долара.

Вестник Сабах съобщава, че френската прокуратура е направила официална постъпка пред Анкара за снемане на показанията на 14 бивши членове на терористичната организация ПКК във връзка трафика на наркотици и пари воден от ПКК. В новината пише, че 14те биши терористи ще бъдат изпратени в Париж със специален самолет.

Вестник Хюрриет предава, че според анкета проведена от списание „Економист”, 37 % от анкетираните бизнесмени са на мнение, че Турция също като Китай, Русия и Индия притежава голям икономически потенциал.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Хадисе, която тази вечер на финала на конкурса за естрадна песен „Евровизия” в Москва ще представя Турция е казала „Не се боя от нито един от конкурентите ми. Ще вдигнем на крака Москва с песента ни „Дюм Тек Тек”.
-
VOT Слушай новини на Български




16.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




16.05.2009
-
Анадолска агенция: Седем терористи са убити в провинция Сиирт, съобщи турският Генерален щаб
16 май 2009 | 16:53 |
Анкара. Генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи днес, че седем терористи, включително две жени, са убити при операция в югоизточната провинция Сиирт, предаде Анадолската агенция. В съобщение на щаба се казва, че силите за сигурност са действали по получен сигнал за планирана акция на група терористи в район на град Ерух. „Силите за сигурност, подкрепяни от два хеликоптера, убиха седем терористи при операцията, осъществена на 14 и 15 май", се посочва в съобщението.

Агенция „Фокус” припомня, че в Турция наричат „терористи” членовете на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, която е обявена за терористична организация в Турция, ЕС и САЩ.

„Ватан”: Певицата Хадисе се готви „да разтърси Москва” на Евровизия 2009
16 май 2009 | 13:55 |
Москва.. Певицата Хадисе, която ще представи Турция на конкурса на Евровизия 2009 днес вечерта, заяви, че „ще разтърси Москва с песента си”, пише турският вестник „Ватан”. Руснаците няма да ни забравят, обещава певицата. Тя припомня, че от самото начало на песенния конкурс е казвала, че ще бъде между първите петима. По думите й тя „не е видяла друга страна с толкова успешно изпълнение, танци и костюми” като Турция.

Абдуллах Гюл: Турция и Сирия имат политическа воля да установят „неограничено сътрудничество”
16 май 2009 | 13:38 |
Дамаск. „Турция и Сирия могат да установят неограничено сътрудничество, двете страни имат политическата воля да направят това", заяви днес турският държавен глава Адуллах Гюл, цитиран от Анадолската агенция. На бизнес форума Турция-Сирия, който е организиран в Дамаск, президентът /на снимката/ на Турция посочи, че в турско-сирийските отношения е отбелязан забележителен напредък през последните 6-7 години.
Сирийският президент Башар Асад каза, че Турция и Сирия са стратегически партньори и могат да установят силни отношения и с Европа, и с Азия благодарение на важното си географско местоположение. Асад призова турските бизнесмени да инвестират не само в Дамаск, а и в други сирийски градове.

Анадолска агенция: Първи случай на свински грип е констатиран в Турция, съобщи министърът на здравеопазването
16 май 2009 | 13:22 |
Анкара. Министърът на здравеопазването на Турция Реждеп Акдаг съобщи, че пътник, гражданин на САЩ, у когото е констатирано наличие на вируса на свински грип, е незабавно изолиран преди да влезе в контакт с някого на летище Истанбул, предава Анадолската агенция. Пътникът е настанен за лечение, здравното министерство е предприело необходимите предпазни мерки, каза министърът на пресконференция в Истанбул днес. Взети са проби от членовете на семейството на пътника и те се изследват за наличие на вируса.
В самолета, с който пристигнал заразеният пътник, имало 163 пътници и 96 от тях са останали в Истанбул след кацането. Здравните власти разполагат със списъка на пътниците и в момента проучват евентуални контакти на заразения с хора от самолета, посочи министърът на здравеопазването.
Пътникът пристигнал от САЩ на летището в Истанбул, където трябвало да отлети за Ирак. От САЩ той първо пристигнал в Амстердам, а оттам заминал за Истанбул, се казва в съобщение на турското министерство на здравеопазването, публикувано рано днес. Термокамерите на летището регистрирали, че пътникът е с висока температура, а анализите в националната лаборатория установили наличие на вируса на грипа A/H1N1.

АФП: Трима членове на ПКК са ликвидирани от турската армия
16 май 2009 | 12:42 |
Анкара. Трима кюрдски сепаратисти са убити при сблъсъци с турската армия в Източна Турция, предаде АФП, позовавайки се на местните медии.
Армията на Турция започна военна операция в региона, след като член на подкрепяна от правителството въоръжено кюрдско паравоенно формирование загина при взрив на противопехотна мина, а друг бе ранен.
Предполага се, че мината е заложена от Кюрдската работническа партия (ПКК). Инцидентът е предизвикал сблъсъци между ПКК и армейските части.

Турският премиер обвини ЕС в нежелание да приеме Анката в организацията

16 май 2009 | 09:12 |
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да заеме ясна позиция по въпроса за приемането на Анкара в качеството й на пълноправен член в организацията, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
Преговорите за присъединяването на Турция към ЕС бяха започнати през 2005 г. Според прогнози на експерти, Анкара ще успее да стане пълноправен член на ЕС до 10-15 г.
“Ако не искате Турция, така и кажете. Не ни приемате защото повечето граждани на Турция са мюсюлмани?”, цитират днес Ердоган турски медии.
Изявлението на Ердоган, отбелязва агенцията, е отговор на скорошните изявления на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които се обявиха против приемането на Турция в ЕС. Меркел, в частност, предложи на Турция да бъде предоставен статут на привилегирован партньор на ЕС, докато Саркози заяви, че ЕС трябва да се откаже от практиката да дава празни обещания на Анкара и да концентрира своите усилия върху създаването с нея на съвместно икономическо и културно пространство. Саркози и в миналото се е обявявал против приемането на Турция в ЕС, предлагайки на Анкара да се присъедини към Средиземноморския съюз – икономическа организация, обединяваща страните от басейна на Средиземно море.
На свой ред турските официални лица заявяваха, че не са съгласни с варианта за привилегировано партньорство или членство в Средиземноморския съюз в качеството на алтернативи на членството на страната в ЕС.
“Искам да напомня на Меркел, че нито един политик не е вечен и няма безкрайно да седи в едно и също кресло. Що се отнася до Саркози, то на нашите срещи той говори едно, а след тях говори съвсем друго”, отбеляза турският премиер.
Подобно изявление тази седмица направи и президентът на Турция Абдуллах Гюл.

Демократическата партия в Турция ще избира лидер на извънреден конгрес
16 май 2009 | 06:59 |
Анкара. Демократическата партия в Турция ще има днес извънреден конгрес, на който ще бъде избран нов лидер, пишат турските медии. Кандидатите са трима. Според вестник „Милиет” борбата за поста ще се води между Хюсаметтин Джиндорук, подкрепян от бившия президент Сюлейман Демирел и Сюлейман Сойлу, подкрепян от бившата премиерка Тансу Чилер. Третият кандидат Мехмет Али Баяр изтъква, че е избраник на социалното съсловие, стоящо зад партията. На конгреса са поканени да присъстват бившите лидери Сюлейман Демирел, Тансу Чилер и Мехмет Агар.
След местните избори през март т.г. Сойлу обяви, че подава оставка от лидерския пост, тъй като получи само 2,23 % от гласовете на избирателите. След като бившият председател на парламента Джиндорук обяви, че ще се кандидатира за лидер, Сойлу промени позицията си и отново заяви амбициите си за лидерския пост.
-
Култура и спорт: В Турция се проведе музеен форум

13/05/2009

Представители на 97 музея се събраха на 32-рия Европейски музеен форум.
photo

Музеят на модерните изкуства в Истанбул получи награда на форума. [AФП]

Турската провинция Бурса бе домакин на 32-рия Европейски музеен форум от 6 май до събота (9 май). Общо 97 музея и институции от 26 страни изпратиха представители на форума. Музеят на Залцбург получи наградата „Европейски музей на годината” на тридневното събитие. Други три музея -- Музеят на модерните изкуства в Истанбул, Музеят на биографиите в Швейцария и Археологическия музей „Алмония” в Испания също получиха специални награди.

-

Kültür ve Toplum: Türkiye'de müze konferansı düzenlendi

13/05/2009

32. Avrupa Müze Konferansı için 97 müzeden temsilciler bir araya geldi.
photo

İstanbul Modern Sanat Müzesi forumda bir ödül aldı. [AFP]

Türkiye'nin Bursa ili 6 Mayıs - 9 Mayıs Cumartesi tarihleri arasında 32. Avrupa Müze Forumu'na ev sahipliği yaptı. Toplamda foruma 26 ülkeden 97 müze ve kurum temsilci gönderdi. Üç gün süren etkinlikte Salzburg Müzesi Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nün sahibi oldu. İstanbul Modern Sanat Müzesi, İsviçre'deki Yaşam Öyküleri Müzesi ve İspanya'daki Almonia Arkeoloji Müzesi de özel ödüller aldı.

-

Culture and Society: Museum forum held in Turkey

13/05/2009

Representatives from 97 museums gathered for the 32nd European Museum Forum.
photo

The Istanbul Modern Arts Museum received an award at the forum. [AFP]

Turkey's Bursa province hosted the 32nd European Museum Forum from May 6th to Saturday (May 9th). In all, 97 museums and institutions from 26 countries sent representatives to the forum. The Salzburg Museum received the European Museum of the Year Award at the three-day event. Three other museums, the Istanbul Modern Arts Museum, the Museum of Life Stories in Switzerland and Almonia Archaeological Museum in Spain, also received special awards.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2