Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 май 2009 г.

Новините от и за Турция-13.05.2009 г.

Нов удар в Северен Кипър след спукването на имотния балон

Съдът на Европейските общности постанови, че съдилищата в ЕС ще могат да присъждат на кипърски гърци спорна собственост

image
Британците, които доскоро купуваха ваканционни жилища, бяха засегнати от рецесията

Делфин Щраус
Единственото, което е останало от планирания строеж на първия търговски център в курорта Кирения в Северен Кипър, е един стоманен скелет. Празното скеле се извисява като паметник на спукания балон на недвижимите имоти, който се отрази тежко на малката икономика. Преди 2007 г. самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, бе рай за предприемачите, защото доста британци купуваха ваканционни жилища на сравнително ниски цени. С намаляването на перспективата за постигане на споразумение за статута й, хората се тревожеха все по-малко, че до 78% от имотите на север са собственост на кипърски гърци, избягали през 70-те години.
След като Съдът на Европейските общности постанови през април, че съдилищата в ЕС могат да присъждат на кипърски гърци спорна собственост, се появиха въпроси дали пазарът ще може изобщо да се възстанови. Той вече пострада от свръхпредлагането, а британците бяха ударени от рецесия. На сутринта след обявяването на решението един предприемач получил обаждане от кипърски грък, който смята да заведе дело за възстановяване на собствеността.
“Много сме разочаровани от виждането на ЕС за Северен Кипър”, каза Фикри Торос, местен дистрибутор на стоки за дома. Оборотът на фирмата му се е свил с една трета за 18 месеца, наред с печалбата, което го е принудило да съкрати работници и да намали продуктовия асортимент.
Строежът върху земя, която един ден ще трябва да бъде върната или заплатена, не е добра рецепта за стабилен ръст. Някои хора са леко разочаровани от края на “златната треска” и твърдят, че пазарът страда заради свръхпредлагането и лошото качество на произведеното.
Северен Кипър няма пряк достъп до пазарите на ЕС и остава зависим от Турция. Освен преките трансфери на средства, поддържащи щедрите заплати в държавния сектор, пари се изливат и от казината на кипърските турци – в тях се отбиват туристи, на които им е забранено да играят по родните места. Университетите процъфтяват от таксите на студенти, неуспели да влязат в турските университети.
Хасан Чираклъ, собственик на магазин в стария град на Никозия, опитал бизнес с износ на локум и други храни през Република Кипър, когато ограниченията за търговия през „зелената линия“ били облекчени през 2004 г. Бизнесът му не успял и сега е разочарован от бавния напредък на преговорите: “Не вярвам, че имат желание. Ако бяха бизнесмени, щяха да намерят решение за няколко дни.http://www.class.bg

-
Мирът е прироритет за Турция...

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че приоритетната цел на турската външна политика е създаването на атмосфера на мир и стабилност в света...

Posted 13.05.2009 09:56:10 UTC

Updated 13.05.2009 09:56:10 UTC

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че приоритетната цел на турската външна политика е да спомогне за създаването на атмосфера на мир и стабилност в света.
"Турция е решена да направи необходимото за да бъде постигната тази цел"-каза президентът Гюл.
Президентът Гюл организира снощи официална вечеря в чест на пристигналия на посещение в Анкара президент на Португалия Кавака Силва.
В словото, което произнесе на вечерята президентът Гюл каза, че в света възникват нови заплахи и че очакват спешно разрешение на регионални проблеми и главно проблемите в Близкия Изток, които стоят като основна пречка пред мира и стабилността в света.
Той посочиf че приоритетната цел на турската външна политика е да дава принос за разрешаването на регионалните проблеми и за налагането на мира и стабилността, които ще гарантират благоденствието на регионалните народи. Гюл казаf че Турция е решена да направи всичко необходимо за постигането на тази цел и подчерта, че през последните години са постигнати важни резултати в усилията за разрешаване на проблемите със съседните страни, въз основа на принципа за взаимно облагодетелстване.
Президентът на Португалия Кавака Силва заяви, че посрещат с голям респект усилията на Турция за мир, стабилност и сигурност в света.
-
Ердоган се срещна с Алиев...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Азербайджан...

Posted 13.05.2009 09:53:10 UTC

Updated 13.05.2009 09:53:10 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Азербайджан. Целта на посещението е да се сложи край на недостоверните новини целящи да се засенчат братските отношения между Турция и Азербайджан.
В Баку, премиерът Ердоган посети гробницата на втория президент на Азербайджан Хайдар Алиев, мемориалното гробище на азербайджанските турци и мемориалното гробище на турските войници. Ердоган постави венец и отдаде почит. Премиерът Ердоган посети и джамията Шехитлик, която бе затворена с довода, че се водят ремонтни дейности.
След това премиерът Ердоган проведе среща насаме с президента на Азербайджан Илхам Алиев. След срещата започнаха преговорите между делегациите на двете страни.
Премиерът Ердоган ще произнесе слово пред азербайджанския национален парламент.
След официалната вечеря в негова чест, във вечерните часове премиерът Ердоган ще отлети от Баку.
-
Преглед на чуждия печат 13.06.2009 г.

Обзор на някои чуждестранни вестници.

Posted 13.05.2009 06:27:03 UTC

Updated 13.05.2009 06:27:03 UTC

Британският вестник THE GUARDIAN в новина озаглавена “Договорът за природен газ между Турция и ЕС пречупи зависимостта от Русия” пише,че след продължилата повече от една година безизходица ,Турция и ЕС са постигнали много важно споразумение относно потенциала на енергийни източници в Каспийския басейн. „Договорът,който трябва да бъде подписан на 25 юни в Анкара ще активизира реализацията на проекта Набуко,с който се цели доставката на природен газ от Централна Азия,Кавказ и Близкия изток за Европа както и премахването на обвързаността към руския природен газ”.Висшестоящо лице от ЕС, участвало в трудните преговори с Турция е заявило, че това е много важно развитие,защото турците са приели условията и не е останало нищо неопределено.”

Въпросната безизходица бе преодоляна по време на високото равнище в Прага между ЕС и трети държави партньори относно развитието на Южния енергиен и транспортен коридор. Председателят на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Барозу заявил че турският президент Абдулах Гюл е дал уверението,че до няколко седмици договорът ще бъде подписан.

Швейцарският вестник NEUE ZÜRHER ZEİTUNG помести новина озаглавена „Турция губи вярата си в ЕС”,цитат от която ви предлагаме по долу: „В процеса на сближаване между Турция и ЕС години наред няма напредък.Разочарованието в Турция срещу безразличието на ЕС расте.

Турция подаде за пръв път молба за членство в Европейската икономическа общност през 1959 година.Едва след 40 години - през декември 1999 година Турция бе обявена от ЕС като страна кандидат ,а преговорите за присъединяване започнаха през октомври 2005 година.

С други думи,приблизително 50 години Анкара полага усилия да спечели благоволението на ЕС. Но тези дни тази цел изглежда далечна както никога досега.Всъщност перспективата за членство в ЕС изигра ролята на локомотив за извършването на много политически реформи в периода между 2000 и 2005-та година: отменена бе смъртната присъда,ограничени бяха контролните функции на армията и бяха извършени редица конституционни реформи.Но след започването на присъединителните преговори процесът на реформи спря.Турското правителство се насочи към кризата във вътрешната политика.Кипърският въпрос влезе между Брюксел и Анкара ,в страните от ЕС нарастнаха възраженията срещу членството на Турция в ЕС. Според наблюдателите, новият кабинет в Анкара подсказва,че за в бъдеще Турция ще отдава по голямо значение на въпроса за членството в ЕС.

Държавният министър отговарящ за ЕС Егемен Багъш напомни,че членството на Турция в ЕС няма да бъде товар за съюза ,напротив,Турция полага усилия да облекчи товара на съюза.Благодарение на външната си политика през последните години,Турция се превърна в мост между Запада и Изтока и ще спомогне за увеличаване на влиянието на ЕС в Близкия изток .”

Британското списание JANE’S DEFENCE WEEKLY в новина съобщава за първите съвместни военни маневри на Турция и Сирия и ги окачествява като сигнал за желанието за съживяване на дипломатическите отношения.В новината се сочи че според военните експерти в Близкия изток,маневрите символизират военното сътрудничество между Сирия и Турция което може би означава отслабване на отношенията между Сирия и Иран.
-
Преглед на турския печат 13.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 13 май 2009 година.

Posted 13.05.2009 10:28:31 UTC

Updated 13.05.2009 10:28:31 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Азербайджан и успеха пожънат от Хадисе на полуфинала на конкурса „Евровизия”.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Ердоган по време на посещението си в Азербайджан е придружаван от външния министър Ахмет Давутоглу, държавния министър Зафер Чаглаян, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и министъра на културата Ертугрул Гюнай. В новината пише, че премиерът Ердоган по време на срещата си с президента на Азербайджан и в речта си пред азербайджанския парламент ще акцентува на значението на историческите и братски отношения между двете страни.

Вестник Заман отбелязва, че Ердоган след контактите си в Азербайджан ще премине в Полша. В новината се сочи, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще осъществи двудневно официално посещение в Полша по покана на премиера на Полша Доналд Туск.

Вестник Заман предава, че премиерът Ердоган във встъпителната си реч на откриването на 7мия Евразийски ислямски конгрес в Истанбул е казал „Няма никакво обяснение на убийствата вършени от вярващите. Над мюсюлманите постоянно тегнат сълзи и кръв и са набеждавани в тероризъм, което показва, че нещо не е наред”. В новината също така се отбелязва, че в конгреса, който ще продължи 4 дни участват 80 хиляди духовници от 42 страни в Евразия.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в речта си Ердоган е казал „Всяка политика основаваща се или носеща следите на ислямофобията, която също като антисемитизма е античовешко престъпление е погрешна”.

Вестник Хюрриет предава, че съпредседателят на Минската група Матю Брайза е казал, „На високото равнище в Прага страните в Нагорнокарабахския проблем постигнаха принципно споразумение. Армения прие да се изтегли поетапно от окупираните азербайджански земи. С изтеглянето на арменските сили азербайджанските бежанци ще може да се завърнат по родните си домове”. В новината пише, че Армения е реагирала срещу това изказване на Брайза в отговор, на което Брайза е смекчил позицията си.

Вестник Стар в новината със заглавие „Хадисе се класира за финала” съобщава, че снощи на полуфинала на конкурса „Евровизия” представителката на Турция певицата Хадисе се е класирала за финала, който ще се проведе на 16 май.

Вестник Заман подчертава, че президентът Абдуллах Гюл, председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан, премиерът Р.Т.Ердоган и 9 министри ще участват в късометражни филми за информиране на населението. В новината пише, че тези филми, които ще бъдат заснети от ТРТ с координацията на Генералната дирекция на полицията ще участват и популярни дейци на изкуството.
-
VOT Слушай новини на Български




13.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




13.05.2009
-
Две въоръжени и маскирани лица взеха за заложници служители в банков клон в турския курорт Кушадасъ
13 май 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. Двама души въоръжени и с черни маски на лицата са извършили обир в банков клон в турския курорт Кушадасъ в провинция Айдън, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Крадците са взели като заложници служителите в банковия клон, но по-късно са освободили две жени, тъй като те са се почувствали зле и са казали, че са клиенти на клона. 11 от банковите служители продължават да са държани в клона залегнали по земята.
Двамата нападатели с черни маски на лицата и въоръжени с пушка и пистолет са дошли в клона, който се е намирал на крайбрежната улица към 11 часа. Те са стреляли във въздуха. Като са обезвредили служителите от охраната, са взели като заложници служителите в банковия клон. Крадците са изключили и камерите за наблюдение на банката. На мястото е пристигнал директорът на полицията в Кушадасъ Шенол Зейбек. Той е съобщил по мегафона номера на мобилния си телефон на нападателите и е поискал да разговаря с тях. Нападателите обаче не са отговорили на полицейския шеф. Все още не е установено дали нападателите имат връзка с някаква организация. На мястото са изпратени специални полицейски части. До клона се намират 30 полицаи в готовност, въоръжени с дългоцевни пушки.
Според информация на валията на Айдън Джелял Улусой събитието се е разиграло към 11 часа. Той каза, че няма сведения отвътре да са се чували звуци на оръжие.

РИА Новости: Екстремисти са взели за заложници 15 души в курорт в Турция
13 май 2009 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във филиал на банка в турския курортен град Кушадасъ на Егейско море двама неизвестни маскирани мъже са взели за заложници около 15 души, съобщава РИА Новости.
Сред заложниците има служители от банката и посетители, като две жени са били освободени от похитителите.
Засега исканията на похитителите не са известни. Полицията е отцепила района.
Според съобщения на местни медии от сградата на банката периодично проехтяват изстрели.

Оръжие, боеприпаси и наркотици на ПКК са заловени в турската провинция Ван
13 май 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили в околия Башкале на провинция Ван, Източна Турция, голямо количество оръжие, боеприпаси, наркотици и контрабандно гориво и цигари, принадлежащи на терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Операцията е предприета след получен сигнал в землището на селището Есенямач. Намерени са 151,196 килограма хашиш на прах, една снайперистка пехотна пушка “Каннас”, 4 автомата “Калашников”, оптичен мерник за снайперистката пушка, шест пълнителя за автомат “Калашников”, 189 патрона от различен калибър, 5 655 литра контрабандна нафта, 5 000 пакета контрабандни цигари.

С 4,1% ще се свие турската икономика през 2009 г., прогнозира Дружеството на индустриалците
13 май 2009 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. През тази година икономиката на Турция ще се свие с 4,1%. Тази прогноза се съдържа в доклад за оценка на икономическата конюнктура, изготвен от Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/, съобщи Анадолската агенция. През първото тримесечие на годината намаляването на промишленото производство е над 20% и се очаква, че през същия период свиването на турската икономика ще се окаже около 13%, пише в доклада. По отношение на размера на инфлацията ТЮСИАД приема оценката на Централната банка, че към средата на годината инфлацията ще бъде 6,5%. В доклада бюджетният дефицит спрямо брутния вътрешен продукт се определя на нивото от 5,6%, а курсът на турската лира към щатския долар към края на годината – 1 ЩД = 1,63 турски лири.

Турската държавна телевизия ТРТ-6 започва предавания на два кюрдски диалекта
13 май 2009 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара.Преминаването към предавания на кюрдски език намери широк отзвук сред обществеността в Турция и зад граница и държавният телевизионен канал ТРТ-6 започва излъчвания и на диалекти на кюрдския език, различни от диалекта “курманджа”, пише днес вестник “Сабах”. Първата стъпка в това отношение е направена с диалекта “зазаджа”. Вече са започнали предавания на “зазаджа”, които ще бъдат 3-4 дни в седмицата. Подготвят се предавания и на диалекта “соранидже” по-специално за кюрдите, живеещи в северноиракските градове като Епбил и Сюлеймание и на част от територията на Иран. Обмисля се и увеличаване на предаванията на диалекта “зазаджа”.

Агенция “Фокус” припомня, че кюрдският език обикновено се разделя на пет основни диалекта, като някои различават пет основни диалекта. В Турция се използват две основни наречия – “курманджа” и “зазаджа”. Освен като езиково разнообразие и различие, това се възприема за много ясен знак и за политическия, икономическия и социалния статус на кюрдите. Двете наречия имат и различни исторически корени и формират различно самочувствие и обществено-политическо поведение и манталитет, включително по отношение на борбата на кюрдите за независимост и подхода им към позициите и действията на Кюрдската работническа партия /ПКК/.
На 1 януари 2009 г. ТРТ-6 стартира 24-часово непрекъснато излъчване на програма на кюрдския диалект “курманджа”.

“Заман”: 19 души, включително 6 полицаи, са задържани за подкупи на ГКПП на турско-иракската граница
13 май 2009 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Шърнак. На ГКПП Хабур на турско-иракската граница са задържани 19 души, включително шестима полицаи, за получаване на подкупи, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Полицаите работели на паспортните гишета на ГКПП. Към задържаните са повдигнати обвинения в “получаване на подкупи и за незаконно облагодетелстване”. Широкомащабната антикорупционна операция на ГКПП продължава, посочва изданието.

В Турция няма свински грип, каза министърът на здравеопазването
13 май 2009 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че в Турция няма свински грип, съобщи Анадолската агенция. Реджеп Акдаг и министърът на вътрешните работи Бешир Аталай участваха вчера в съвещание в Анкара с валиите и директорите на здравните служби в 81-те провинции на страната, посветено на общото здравословно състояние на населението. След съвещанието здравният министър посочи, че в момента не се очаква бързо разпространение на вируса H1N1, защото настъпва летният период, но все пак в световен мащаб са възможни втора и трета вълна на заболявания от “свински” грип. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай отбеляза, че е много важно своевременно да се вземат необходимите превантивни мерки.
Междувременно министерството на здравеопазването оповести, че южнокорейски турист, който бил с видоса температура при влизането си в Турция, не е носител на вируса H1N1. На летище Ататюрк в Истанбул термичните камери установили висока температура на туриста и той бил поставен под медицинско наблюдение в болницата в Хасеки. Резултатите от тестовете са отрицателни за вируса на свинския грип, се посочва в официалното съобщение на министерството.

Въоръжени мъже взеха заложници в банка в Кушадасъ
13 май 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама въоръжени мъже нахлуха в клон на “Вакъфбанк” в турския курортен град Кушадасъ и взеха за заложници хората вътре, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.
Двамата са маскирани, единият е въоръжен с пушка, а другият – с пистолет, съобщават турските медии.
Двамата са освободили един заложник – жена, която се почувствала зле.
Не се знае точният брой на заложниците в банката, но медиите съоибщават за “десетина души”.

Турски печат: Косовски модел за разрешаване на кюрдския проблем в Турция предложи прокюрдската партия
13 май 2009 | 09:30 |
Анкара. Дискусиите на тема разрешаване на кюрдския проблем в Турция са сред основните теми на днешните турски всекидневници. Вестник “Милиет” извежда на централно място предложението на лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк за косовски модел за разрешаване на кюрдския проблем в Турция. Докато ПДО лансираше оценки, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ вече “се е променила” и “вярва в намирането на разрешение в рамките на унитарната държава”, изненадващо именно лидерът на ПДО Ахмет Тюрк предложи “косовски модел за разрешаване на кюрдския проблем в Турция”, коментира “Милиет”.
“Сабах” обръща внимание на думите на Ахмет Тюрк, казани на заседание на парламентарната група на ПДО: “Пътят може да се намери чрез една нова конституция, която има характер на обществен договор за разрешаване на кюрдския проблем. Няма да има никакъв проблем ако това, което Турция искаше за турското малцинство в Косово, бъде приложено и тук в Турция спрямо кюрдите”.
“Радикал” акцентира на позицията на Ахмет Тюрк, че Турция вече трябва да се освободи от сега действащата авторитарна конституция. Лидерът на ПДО подчертава, че най-важният проблем на Турция е застоят на демократичния процес в страната.
“Хюриет” информира за критиките на опозицията към позициите на президента Абдуллах Гюл и на премиера Реджеп Тайип Ердоган за разрешаването на кюрдския проблем. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал изразява недоумение какво означават думите на Ердоган за “историческата възможност за разрешаване на кюрдския въпрос” и пита риторично дали методите и целите на определяната като терористична в Турция ПКК са се променили.
“Заман” съобщава за призива на премира Ердоган към опозицията да съдейства за намиране на разрешение на кюрдския проблем. “Това е една социална криза. Има среди, които искат да я превърнат в политическа криза. Необходимо е да ги спрем.”, предупреждава турският премиер.

Премиерът на Турция ще направи официално посещение в Полша


13 май 2009 | 00:20 |

Анкара. Турският министър-председател Редждеп Тайип Ердоган ще бъде на официално посещение в Полша от 13 до 15 май, предава Анадолската агенция. Това ще бъде първата визита на турски премиер в тази страна, се посочва в съобщение на кабинета на Ердоган. В разговорите във Варшава ще бъдат обсъдени развитието на отношенията между двете страни, ще бъдат обменени мнения по регионални и международни въпроси.
Ердоган ще бъде приет от полския президент Лех Качински и ще се срещне с председателя на двете камари на парламента. В рамките на посещението ще бъде подписана декларация за създаване на турско-полска комисия за икономическо партньорство.

Политическа криза назрява в Турция

Нова политическа криза назрява в Турция, след като съдиите в страната предупредиха правителството да не променя конституцията, съобщи Ройтерс. ЕС натиска страната да реформира основния си закон. През 80-те г. военният елит, смятащ се за гарант на светското начало на държава, наложи конституция, която ограничава религиозните свободи и възможностите за изолиране на влиянието на армията. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Ердоган иска да промени конституцията, за да бъде по-трудно закриването на политически партии по идеологически причини. Това според съдиите ще означава прекрачване на "червената линия".

"Етнос": Турция ще става жандарм в „районите на влияние”

Май 2009

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган говори пред медиите на 1 май в Анкара, след като направи промени в кабинета си. Снимка: Ройтерс

Ахмет Давутоглу, смятан за архитект на “мащабната настъпателна външна политика” на Анкара и дясна ръка на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, пое дипломатическото ведомство и още с първите си изявления не скри “империалистическите” стремежи на Турция. Застъпникът на теорията за “стратегическата дълбочина на Турция”, която мнозина в Гърция определят като “доктрина за нео-османизма”, оглави турското външно министерство, след като премиерът Ердоган извърши най-голямата реорганизация на кабинета си от 2002 година насам.

50-годишният академик и дипломат Ахмет Давутоглу, който въпреки че не е депутат, e смятан за дясна ръка на министър-председателя и архитект на “мащабната настъпателна външна политика”, водена от Турция през последните години в Близкия изток, в района на Кавказ и даже в Сомалия. Поемайки външното министерство от Али Бабаджан, който беше преместен на кормилото на икономическото министерство, Давутоглу не скри стремежите на Турция в този обширен географски район.

“Имам силно политическо желание и блян за Близкия изток, Балканите и Кавказ, където Турция трябва да поеме ролята за установяване и запазване на реда в тези райони”, каза дипломатът и добави: “Турция не просто реагира на кризите, а ги открива преди те да избухнат, като се намесва решително в установяването на реда в региона”. Той поясни, че Анкара остава ориентирана към Запада, НАТО и ЕС, но формулировките му не оставиха съмнение, че иска да превърне страната си в регионален жандарм, който да отстоява американските и европейски интереси.

Схващанията на новия турски външен министър са отразени в научния му труд “Стратегическа дълбочина”, излязъл през 2001 година. Изследването беше преведено на английски през 2008 г. и в него се посочва, че Турция заема стратегическо място като суверен на Проливите и наследник на Османската империя. Това й позволява да стане мюсюлманска регионална сила в “районите на влияние”, с които има непосредствени граници.

За решаването на проблема за Кипър Давутоглу предлага Турция да използва стратегическото си място в региона и да увеличи връзките и търговския стокообмен с така наречената Севернокипърска турска република, за да бъде интегрирана към международната система. Така трябва да бъде заобиколен натискът, упражняван от кипърското правителство за прилагане на европейските изисквания от страна на Турция.

Давутоглу не изключва повторно обединение на Кипър, но смята, че това може да стане само в рамките на план от типа на този, предложен преди години от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, но отхвърлен от кипърските гърци, който да гарантира контрола на Турция върху острова.

Основната теза на Давутоглу в научния му труд е, че Турция трябва да балансира влиянието на Запада и да маневрира между Европа, Близкия изток, Кавказ, Каспийския регион, Средиземноморието, Персийския залив, Централна Азия и Черно море. Точно за това той насърчи установяването на отношения с Армения и Сирия и лансира редица посреднически инициативи по отношение на Грузия, Иран, Газа, както и между Израел и Сирия за Голанските възвишения. Интересът на Анкара към Ирак беше засвидетелстван неотдавна с посещението в Истанбул на лидера на шиитите от южен Ирак.

Теоретикът и политически изразител на нео-османизма е роден през 1959 година. Следвал е икономически и политически науки в Босфорския университет и е преподавал в Мармарския университет и в ислямския университет в Малайзия. През 2002 година Давутоглу беше назначен за посланик и дипломатически съветник на Ердоган. Европейските въпроси са единствената ахилесова пета на дипломата и за това те са възложени на Егемен Багъш, наречен още “господин Европа”.

Коментирайки промените в кабинета, прокемалисткият вестник “Хюриет” ги определи като “радикален ислямистки завой” на Ердоган. Това, което тревожи кемалистите, е издигането на двама ислямисти: на бившия председател на парламента Бюлент Арънч на вицепремиерския пост и на университетския преподавател Йомер Динчер за министър на труда. И двамата се застъпваха за връщане на забрадките в университетите, а Динчер като шеф на премиерската канцелария отстояваше тезата, че турското общество трябва “да се ислямизира”.

При сегашната неблагоприятна икономическа конюнктура (30 на сто безработица сред младежите, прогноза за свиване на БВП до 6 на сто и внесена в МВФ молба за заем от 45 млрд. долара) Ердоган върна Бабаджан начело на икономическия екип, като отстрани царя на икономиката Мехмет Шимшек, който не се харесваше на бизнеса. Избраникът на президента Гюл Танер Йълдъз замени шефа на енергетиката Хилми Гюлер.

По БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2