Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 7 март 2009 г.

По време на семинар на ДПС кметовете се оплакаха,че хората вече са закъсали дори за хляб

Кмет на ДПС нападна остро социалната политика на кабинета

Икономическият гуру на движението Йордан Цонев призна, че правителството не може да направи много

Цветелина Соколова

Депутатът Йордан Цонев (вляво) обезкуражи кметовете на малки общини, като заяви, че правителството не може да направи много за преодоляване на кризата.

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Искри между икономическия гуру на ДПС Йордан Цонев и кметове на малки общини прехвърчаха вчера заради икономическата криза, но само един от тях артикулира ясно обвиненията си. По време на семинар на движението кметовете се оплакаха, че хората вече са закъсали дори за хляб и нямат пари за европроектите си, а Цонев се оправда, че правителството не може да направи много. Разочарован от уклончивите обяснения на депутата, кметът на Сунгурларе Георги Кенов обяви, че повежда самостоятелна социална политика.

"Всеки ден при мен идват хора и искат пари. Пред кабинета ми вече има опашка от останали без работа, които търсят от мен средства за оцеляването си", обяви Кенов пред журналисти. Той добави, че съкращенията в общината стигат до 50-60%. Не можел да каже точна цифра за безработицата, защото всеки ден броят им се увеличава.

"Между Карнобат и Сунгурларе има един голям завод с 1200 работници, който прави кабели за "Фолксваген". Там поголовно се съкращават хора. Във фирмите, които произвеждат ризи, досега работеха около 600 души, но и там отрязаха около 200 работни места. Страшно е!", разказа още Георги Кенов. Бизнесът спрял дори безплатния транспорт за служителите си и търси пари от общината.

Само ден след като социалният министър Емилия Масларова обеща 100 000 нови работни места за тази година, Кенов призова да се вземат реални мерки. Той бе категоричен, че сегашните програми за заетост, вместо да осигурят работа на повече хора, реално намалили бройките. "Защо социалните власти не дойдат да ни питат колко са безработните, а режат местата под претекст, че безработните шмекеруват и всъщност се трудят на друго място. За мен не е така, затова започвам да водя самостоятелна политика на общината", зарече се Кенов. Като първа стъпка обяви, че ще направи социални кухни. Освен това ще предложи на общинския съвет да се създаде фонд от поне 10 000 лв., с които да се покриват поне най-належащите нужди на бедните, като например изследвания в болница, операции и др.

-----ТЕЗИСИ

Вместо отговори на конкретните проблеми Йордан Цонев дръпна протяжна лекция за фундаментите на кризата в световен план. "Много не може да се направи за противодействие на кризата", заключи Йордан Цонев. Каквото и да правят правителствата, това ще е отлагане на големия проблем, а именно - преустройването на модела на световните финанси. След икономическата криза щяла да последва криза на публичните финанси, на бюджетите. Все пак правителството трябва да засили инвестиционната си програма и да създаде по-добри условия за чуждите инвеститори, допълни Цонев.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2