Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-20.01.09 г.

“Сабах”: Главен комисар и двама полицаи в Истанбул са арестувани заради корупция
20 януари 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима полицаи - един главен комисар и двама полицейски служители, са арестувани заради корупция в истанбулската община Акфърат, съобщи вестник “Сабах”. Обвинението срещу тях е членуване и оказване на помощ на престъпна група. След като дали показания в прокуратурата, тримата полицаи били изправени пред съда, който постановил арест и те са изпратени в затвора заради членуване в престъпна група и получаване на подкупи. Твърди се, че престъпната групировка е създадена от бившия кмет на Акфърат Хилми Йълдъз, който преди това е изпратен в затвора, заедно с още 22 души.

“Еурактив”: Турция играе с “енергийната карта” в преговорите за присъединяване към ЕС
20 януари 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция може да бъде принудена да преразгледа своята подкрепа за стратегическия газопровод “Набуко”, ако Европейският съюз откаже да размрази дискусиите по важните преговорни глави като енергетиката, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на визита в Брюксел, коментира електронното издание “Еурактив”.
“Ако бъдем изправени пред ситуация, в която глава енергетиката остава блокирана, ние, разбира се, ще обмислим отново позицията си (спрямо “Набуко”), каза Ердоган.
Изказването предизвика силно вълнение в Брюксел. Но турският премиер подчерта след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че Турция не иска да използва енергетиката като оръжие.

“Хюриет”: Полицията попречи на опит за протест в Истанбул по повод втората годишнина от убийството на Хрант Динк
20 януари 2009 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията възпрепятства опит за протест на централния площад Таксим в Истанбул по повод втората годишнина от убийството на 20 януари 2007 г. на журналиста от арменски произход Хрант Динк, пише днес вестник “Хюриет”. Около стотина души направиха опит за протест на площад “Таксим”, но полицията се намеси и ги блокира. Демонстрантите нападнаха полицаите с камъни, а полицията използва сълзотворен газ и водни строи за да ги разпръсне. Един полицай стреля с пистолет два пъти във въздуха.
Преди това около 2 000 души почетоха паметта на Хрант Динк в 15.00 часа на мястото, което е убит пред редакцията на вестник “Агос” в квартал “Шишли”.

“Хюриет”: Офертата за АЕЦ "Аккую" предизвика дискусия за отправена “висока цена”
20 януари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отворените пликове на офертата на консорциума от руската държавна компания Атомстройекспорт - Интер РАО и турската Парк текник на търга за изграждане и управление на първата атомна електроцентрала в Турция в Аккую предизвика сериозна дискусия за “висока цена”, пише днес вестник “Хюриет”. Консорциумът предлага цена от 21,16 цента за киловатчас електроенергия /34,4 куруша при сегашния разменен курс турска лира – долар/. Тази цена е над 170% от средната цена, по която турската държавна електрическа компания ТЕТАШ е продавала електроенергия в страната през цялата 2008 г. В офертата си консорциумът предлага производството на 415 милиарда КВТЧ електроенергия, като гарантира за 15 години да продаде на държавата ток на стойност 86,367 милиарда долара.

Агенция "Фокус" припомня, че руската компания Атомстройекспорт беше единствената, предложила конкретна оферта за изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция. Срокът за подаване на оферти изтече през септември 2008 г. Тогава беше съобщено, че шест фирми са изпратили пликове с писма, но пет от тях само са благодарили на организаторите на публичния търг, който бе обявен през февруари.

“Сабах”: Висш командир от НАТО посети началника на турския Генерален щаб
20 януари 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият Съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Бенц Дж. Крадък се е срещна с началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг, съобщи вестник “Сабах”. В интернат страницата на Генералния щаб се посочва, че по време на разговора са били обсъдени въпроси, представляващи интерес за НАТО, турските въоръжени сили и въоръжените сили на САЩ.

“Милиет”: Паметта на Хрант Динк беше почетена пред редакцията на вестник “Агос”
20 януари 2009 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Паметта на убития преди две години журналист от арменски произход Хрант Динк беше почетена пред редакцията на вестник “Агос”, на който той беше главен редактор, съобщи вестник “Милиет”. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта му точно в 15.00 ч. на мястото на негово убийство. От тяхно име изкуствоведът Халил Ергюн заяви, че Хрант Динк е бил местен човек, собственик на тази земи и един тези, които са защитавали братството между турци и арменци. Халил Ергюн поиска извинение от арменците за това, че не е било предотвратено убийството на Хрант Динк. Сред присъстващите бяха съпругата и двете дъщери на Хрант Динк, лидерът на Партията за солидарност и свободи Уфук Урас, депутатът от прокюрдската Партия на демократичното общество от Истанбул Сабахат Тунджел, председателят на партийната организация на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Истанбул Гюрсел Текин, председателя на Централния съвет на Турския лекарски съюз проф. д-р Генджай Гюрсой, президентът на синдиката ДИСК Сюлейман Челеби, много журналисти, хора на изкуството, граждани.

Агенция "Фокус" припомня:

Агенция "Фокус" припомня, че убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк предизвика силно възмущение в Турция. Дръзкото убийство беше извършено посред бял ден на 19 януари 2007 г. пред редакцията на вестник “Агос”, на който той беше главен редактор.
Веднага бяха изказани предположения, че зад този акт стоят крайни турски националисти. Сега вече се смята, че организацията “Ергенекон” стои зад поредица убийства, сред които на Хрант Динк и на италианския католически свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в Трабзон.

Анадолска агенция: Членството ни в ЕС вече става по-стратегическо, каза Ердоган
20 януари 2009 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че на фона на последните събития в света членството на Турция в ЕС носи “много по-голямо стратегическо значение”, съобщи Анадолската агенция. Намиращият се на посещение в Брюксел Ердоган подчерта, че от гледна точка на Турция процесът на присъединяване към ЕС е “първостепенен приоритет” и “без алтернатива”. Ердоган оприличи преминаването към 24-часово непрекъснато излъчване на кюрдски език по държавния телевизионен канал ТРТ-6 като “пътна карта на реформите, които ще бъдат извършени през следващите 4 години”. Турският премиер отбеляза също, че някои негативни изявления на европейски политици стават причина за спад на подкрепата сред турското общество за членството на страната в ЕС.
Ердоган напомня, че Турция е вратата на Европа към Азия и пита риторично: “Чисто географски Кипър има ли някаква близка или далечна връзка с Европа? Няма, но Република Кипър е приета в ЕС!”.

“Сабах”: Среща на международни петролни компании в Истанбул през февруари
20 януари 2009 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министерството на петрола на Ирак организира следващия месец в Истанбул среща на международни петролни компании, съобщи вестник “Сабах”. Говорителят на министерството на петрола на Ирак Асъм Джихад заяви, че целта на срещата е иракските компетентни лица да се получат предложенията и разбиранията на петролните компании относно методите за оферти и моделите за сключване на договори. Асъм Джихад допълва, че най-вероятно срещата ще бъде в средата на февруари.

Турски печат: Ердоган отправи двойно предупреждение към ЕС в Брюксел

20 януари 2009 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Визита в Брюксел на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” пише на централно място, че Ердоган е отправил двойно предупреждение към ЕС в Брюксел. При оценката на събитията в Ивицата газа Ердоган напомня на първо място обстоятелството, че съществуването на палестинската организация “Хамас” е израз на волята на палестинския народ. От друга страна Ердоган поиска от ЕС още повече да ускори преговорния процес с Турция.
“Хюриет” също обръща внимание на острите изявления на Ердоган в Брюксел. При изказването си в Центъра за европейска политика, базиран в Брюксел, Ердоган напомня, че движението “Хамас” е изникнало от избирателните урни и трябва да се проявява уважение към волята на народа. Ердоган подчертава също, че никой не може да се меси в отношенията на Турция с Иран.
“Милиет” окачествява изявленията на Ердоган в Брюксел като открита подкрепа за “Хамас”. Турският пример призовава и палестинския президент Махмуд Аббас и целия свят да зачитат изборните резултати и напомня, че изборите са били проведени за да спечели демокрацията в Палестинската автономия, а не за да остане “доловен” Махмуд Аббас.
В друга публикация в “Милиет” главният съветник по външнополитическите въпроси на Ердоган – проф. Ахмет Давутоглу посочва, че именно Турция е осигурила обявяването от “Хамас” на прекратяване на огъня, след като преди това Израел едностранно обяви прекратяване на огъня в Газа.
“Заман” акцентира на дадените от Ердоган в Брюксел уверения на ЕС, че в Турция 2009-та ще бъде повратна година за реформите.

„Хюриет”: Газовата сделка между България и Турция си остава мечта
20 януари 2009 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Макар България и Турция да постигнаха устно съгласие относно спешните енергийни доставки в зората на руско-украинския газов спор, подписването на сделка изглежда все още далечна перспектива, поради липсата на директен газопровод между двете съседни държави, съобщава на електронната си страница турското издание “Хюриет”.
От българското министерство на икономиката съобщиха, че Турция е предложила да осигури на България 500 000 куб. метра природен газ дневно,
Според източници, детайлите на сделката с Турция предстои да бъдат договорени.
България, която е засегната от газовия спор между Киев и Москва, довел до прекратяване на газовите доставки за Европа, е успяла да постигне споразумение и с Гърция за доставката на около 2 милиона кубични метра газ дневно.
С цел обаче да доставя въпросните 500 000 куб. метра природен газ, Турция също трябва да подпише споразумение за експорт на газ, тъй като трансферира енергийни запаси от Русия, Азербайджан и Иран за домашна консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2